Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez piotrekbdg » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 15:17
przez maryann » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 15:18
Czyli jest trochę takie samo, trochę inne. Najprościej można by narysować- co ma takie samo, co ma inne, trochę w zasadzie nie mam wprawy ani tym samym czasu, ale spróbuję. Mozna na początek stwierdzić, że w zasadzie takie same są drogi dolotowe/ wyjazdowe. Coś więcej?mk61 napisał(a):Skrzyżowanie o ruchu okrężnym to również jedno skrzyżowanie, tylko o specyficznym
przez dylek » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 17:50
przez karampuk » wtorek 03 sierpnia 2010, 03:04
przez piotrekbdg » wtorek 03 sierpnia 2010, 09:39
Poza tym, chyba wiesz o przypadkach, gdy dochodziło do stłuczek w tego typu sytuacjach (dwa samochody razem wjeżdzają na rondo, każdy jedzie swoim pasem, potem ten na lewym chce skręcić "w lewo" i jest kolizja z sąsiadem, który faktycznie "zawraca") że mandat zapłaci tylko ten łatwowierny ("on nie może mi tu być, bo on najwyżej mógl pojechać prosto).
przez maryann » wtorek 03 sierpnia 2010, 10:38
To nie fakt tylko teoria(jedna z kilku, powiedzmy- dwóch podstawowych) i ta trudność zdecydowanie ją podważa.piotrekbdg napisał(a):Trudność w ustaleniu toru jazdy nie zmienia jednak faktu
...bo nikomu pewnie nie chciało się czytać. Ja to zrobiłem w prawdzie szybko, ale uważnie szukając istotnych informacji a nawet konkretów i kiepsko z tym, a argumentów wcale. Szkólka niedzielna, ciepła posadka, tchórzostwo. Tak jak i to forum- zakuć i zdać. A potem dojrzewaj kierowco i radź sobie, a jakoś to będzie. No i jest- na szosie jak na tym forum.dylek napisał(a): bo w tamtym wątku po moim poście dyskusja zamarła.....
przez piotrekbdg » wtorek 03 sierpnia 2010, 11:05
To jeszcze jedno- skoro gremialnie uważacie, że rondo to jedno skrzyżowanie, to wykażcie że tak trzeba je traktować. Zgdzam się, że w kwesti funkcji- tak. Ale ani definicje ani praktyczne zasady pokonania go na to nie wskazują- z kodeksu to nie wynika. Więc napiszcie: z czego i po co ten wniosek?
przez maryann » wtorek 03 sierpnia 2010, 12:28
przez piotrekbdg » wtorek 03 sierpnia 2010, 13:46
Znak C-12 " ruch okrężny " oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
przez maryann » wtorek 03 sierpnia 2010, 13:59
przez piotrekbdg » wtorek 03 sierpnia 2010, 14:11
Jest to jedno(choć nie ma takiego słowa) skrzyżowanie w sensie funkcji
przez maryann » wtorek 03 sierpnia 2010, 14:16
przez piotrekbdg » wtorek 03 sierpnia 2010, 14:22
Jeśli chodzi o słowo, to trudno zaprzeczyć. Tylko, że nie spieramy się o słowo, tylko że jak potraktujemy je jak jedno, to jakoś nie funkcjonuje
przez maryann » wtorek 03 sierpnia 2010, 14:38
przez piotrekbdg » wtorek 03 sierpnia 2010, 14:54