cman napisał(a):Jak w takim razie sygnalizujesz tę zmianę?
Nie sygnalizuję.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez bac » poniedziałek 19 kwietnia 2010, 23:56
cman napisał(a):Jak w takim razie sygnalizujesz tę zmianę?
przez sjakubowski » wtorek 20 kwietnia 2010, 00:02
przez bac » wtorek 20 kwietnia 2010, 00:05
No jak to? Zmieniasz pas bez sygnalizowania? Przecież masz wyraźnie napisane, iż zmianę pasa należy sygnalizować zawczasu i wyraźnie!
przez cman » wtorek 20 kwietnia 2010, 00:06
przez szerszon » wtorek 20 kwietnia 2010, 00:13
Czy możesz narysować tę sytuacje ?lith napisał(a):Jeżeli wszystkie pasy są dla nas 'nowe' ....
przez bac » wtorek 20 kwietnia 2010, 00:20
cman napisał(a):Tego to ja już właśnie nie wiem.
cman napisał(a):skoro twierdzisz, że zmieniasz pas ruchu, to przecież musisz jakoś sygnalizować.
przez mk61 » wtorek 20 kwietnia 2010, 02:12
lith napisał(a):I w związku z tym uważam, że jak dziwne by to nie było to pojazd jadący prawym pasem ma pierwszeństwo nie tylko do środkowego, ale i do lewego. Może to jest dziwne i przy kolizji mieli by pewnie niezłą zagadkę to tu zrobić. Ale nie przychodzi mi do głowy żaden inny przepis który dawałby pierwszeństwo będącemu po lewej choćby do lewego pasa. I nie ma tu znaczenia czy skręcają w prawo czy w lewo.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
przez dylek » wtorek 20 kwietnia 2010, 06:39
przez szerszon » wtorek 20 kwietnia 2010, 07:08
Czy aby na pewno dla tego lewego będzie to ,,nowy ,, pas ?Czy ten z prawego po prostu nie zmienia pasa ładując się lewemu ?Oczywiscie opieram się na rys. z poczatku watku.mk61 napisał(a):Ktoś popiera, zaprzecza? Bo ja popieram, choć wciąż mam mętlik. Przepis mówi, że należy ustąpić pojazdowi z prawej strony, a żaden przepis nic nie wspomina o "przedłużeniu" lewego pasa.
przez Cyberix » wtorek 20 kwietnia 2010, 10:15
przez cman » wtorek 20 kwietnia 2010, 10:52
przez bac » wtorek 20 kwietnia 2010, 11:06
przez Cyberix » wtorek 20 kwietnia 2010, 11:07
cman napisał(a):
Na ostatnim zaznaczyłem również prawą krawędź jednego z pasów ruchu.
przez cman » wtorek 20 kwietnia 2010, 11:19
bac napisał(a):Najpierw pojazd nr 3 jechał na obrazku przedostatnim i jego pas rozmnażał się na trzy, teraz jedzie na obrazku ostatnim i rozmnożenie jest już tylko na dwa pasy.
bac napisał(a):Na jakiej podstawie ma stwierdzić "stopień rozmnożenia" w danym wypadku?
Cyberix napisał(a):W szczególności, który przepis, artykuł, znak, rozporządzenie, zabraniałoby pojazdowi z pasa numer 3 zająć pas numer C.
przez bac » wtorek 20 kwietnia 2010, 11:39
cman napisał(a):bac napisał(a):Najpierw pojazd nr 3 jechał na obrazku przedostatnim i jego pas rozmnażał się na trzy, teraz jedzie na obrazku ostatnim i rozmnożenie jest już tylko na dwa pasy.
Na obrazku ostatnim nie rozmnożył się w ogóle - napisałem wyraźnie, że zaznaczyłem również prawą krawędź jednego z pasów ruchu.
cman napisał(a):bac napisał(a):Na jakiej podstawie ma stwierdzić "stopień rozmnożenia" w danym wypadku?
Na podstawie liczby pasów ruchu, z których możliwy jest skręt i liczby pasów ruchu po skręcie.
cman napisał(a):Nie ma czegoś takiego jak zajęcie pasa ruchu, można go co najwyżej zmienić.