Zajmowanie pasów po skręcie / wątek oddzielony

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez bac » poniedziałek 19 kwietnia 2010, 23:56

cman napisał(a):Jak w takim razie sygnalizujesz tę zmianę?

Nie sygnalizuję.
bac

Postprzez sjakubowski » wtorek 20 kwietnia 2010, 00:02

No jak to? Zmieniasz pas bez sygnalizowania? Przecież masz wyraźnie napisane, iż zmianę pasa należy sygnalizować zawczasu i wyraźnie!

:-D

P.S. Brawo cman!

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
sjakubowski

Postprzez bac » wtorek 20 kwietnia 2010, 00:05

No jak to? Zmieniasz pas bez sygnalizowania? Przecież masz wyraźnie napisane, iż zmianę pasa należy sygnalizować zawczasu i wyraźnie!

W jaki sposób miałbym to zrobić?
Ostatnio zmieniony wtorek 20 kwietnia 2010, 00:07 przez bac, łącznie zmieniany 1 raz
bac

Postprzez cman » wtorek 20 kwietnia 2010, 00:06

Tego to ja już właśnie nie wiem. Ale skoro twierdzisz, że zmieniasz pas ruchu, to przecież musisz jakoś sygnalizować.
cman

Postprzez szerszon » wtorek 20 kwietnia 2010, 00:13

lith napisał(a):Jeżeli wszystkie pasy są dla nas 'nowe' ....
Czy możesz narysować tę sytuacje ?
szerszon

Postprzez bac » wtorek 20 kwietnia 2010, 00:20

cman napisał(a):Tego to ja już właśnie nie wiem.

To pytanie do sjakubowskiego.

Przede wszystkim należałoby zadać komuś kompetentnemu pytanie, czy ustawodawca w art. 22. również taką zmianę pasa miał na myśli. Mimo wszystko załóżmy (chyba dość naiwnie), że pojawiające się tam pojęcie "zmiana pasa" obejmuje dosłowną "zmianę", czyli każdy możliwy przypadek, gdy kończę jechać jednym z pasów i zaczynam jechać innym.

Przy tym założeniu...
cman napisał(a):skoro twierdzisz, że zmieniasz pas ruchu, to przecież musisz jakoś sygnalizować.

Chciałbym i gdybym miał taką możliwość niewątpliwie sygnalizowałbym i zmianę pasa. Z racji tego, że mam do dyspozycji tylko dwa kierunkowskazy, sygnalizuję zmianę kierunku jazdy jako, niewątpliwie, najistotniejszą rzecz w tej sytuacji.
bac

Postprzez mk61 » wtorek 20 kwietnia 2010, 02:12

A ja chciałbym zwrócić uwagę na to:
lith napisał(a):I w związku z tym uważam, że jak dziwne by to nie było to pojazd jadący prawym pasem ma pierwszeństwo nie tylko do środkowego, ale i do lewego. Może to jest dziwne i przy kolizji mieli by pewnie niezłą zagadkę to tu zrobić. Ale nie przychodzi mi do głowy żaden inny przepis który dawałby pierwszeństwo będącemu po lewej choćby do lewego pasa. I nie ma tu znaczenia czy skręcają w prawo czy w lewo.

Ktoś popiera, zaprzecza? Bo ja popieram, choć wciąż mam mętlik. Przepis mówi, że należy ustąpić pojazdowi z prawej strony, a żaden przepis nic nie wspomina o "przedłużeniu" lewego pasa.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez dylek » wtorek 20 kwietnia 2010, 06:39

Ja w kwestii zajmowania nowego pasa na nowej drodze i sygnalizowania tego...
Zgodnie z przyjętą tu teorią jak jadę prosto przez skrzyzowanie to również zajmuję nowy pas na nowej drodze. Jakim niby kierunkowskazem mam obowiązek to zasygnalizować ??
A kto powiedział, że mam włączyć jakikolwiek kierunkowskaz ??
A może brak kierunkowskazu to jednak też jest sygnalizacja ?? ...właśnie tego, że akurat ten a nie inny nowy pas zajmę ?? ;)
A jeśli skręcam w prawo ze skrajnie prawego pasa w nową drogę na której są np 3 pasy... Zmianę kierunku sygnalizuję prawym kierunkowskazem... a czym zasygnalizować dodatkowo wybór pasa akurat 1, 2 lub 3 ?? Chyba tylko konkretnym torem jazdy.... I czy to będzie niezgodne z PoRD ??
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » wtorek 20 kwietnia 2010, 07:08

mk61 napisał(a):Ktoś popiera, zaprzecza? Bo ja popieram, choć wciąż mam mętlik. Przepis mówi, że należy ustąpić pojazdowi z prawej strony, a żaden przepis nic nie wspomina o "przedłużeniu" lewego pasa.
Czy aby na pewno dla tego lewego będzie to ,,nowy ,, pas ?Czy ten z prawego po prostu nie zmienia pasa ładując się lewemu ?Oczywiscie opieram się na rys. z poczatku watku.
szerszon

Postprzez Cyberix » wtorek 20 kwietnia 2010, 10:15

Może zatem podyskutujmy o takich 4 skrzyżowaniach.

Skrzyżowanie 1:
Obrazek
Tutaj jak wiemy, pojazd jadący pasem 3 może zając pas A, B, C.

Skrzyżowanie 2:
Obrazek
Czy pojawienie się strzałki kierunkowej obliguje pojazd jadący pasem 3 do zajęcia jakiegoś konkretnego pasa po skręcie w prawo?
Wg. mnie nie, może nadal zająć pas A,B lub C.

Skrzyżowanie 3:
Obrazek
Czy pojawienie się takiej strzałki kierunkowej obliguje pojazd jadący pasem 3 do zajęcia jakiegoś konkretnego pasa po skręcie w prawo? Wg. mnie nie, może nadal zająć pas A, B lub C.

Skrzyżowanie 4:
Obrazek
Czy pojawienie się tych strzałek kierunkowych obliguje pojazd jadący pasem 3 do zajęcia jakiegoś konkretnego pasa po skręcie w prawo? Wg. mnie nie, może nadal zająć pas A, B lub C.

Skrzyżowanie 5:
Obrazek
Pytania w szczególności do sjakubowski:
a) jak na tym skrzyżowaniu przebiegają pasy ruchu
b) czy pojazd jadący pasem numer 2 chcąc skręcić w prawo, to czy przecina pas numer 3 ?
Cyberix

Postprzez cman » wtorek 20 kwietnia 2010, 10:52

Zaznaczyłem na każdym z obrazków lewą krawędź każdego z niewyznaczonych pasów ruchu w odniesieniu do skrętu w prawo.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na ostatnim zaznaczyłem również prawą krawędź jednego z pasów ruchu.
cman

Postprzez bac » wtorek 20 kwietnia 2010, 11:06

Czyli powrót do punktu wyjścia: Najpierw pojazd nr 3 jechał na obrazku przedostatnim i jego pas rozmnażał się na trzy, teraz jedzie na obrazku ostatnim i rozmnożenie jest już tylko na dwa pasy.
Na jakiej podstawie ma stwierdzić "stopień rozmnożenia" w danym wypadku?
bac

Postprzez Cyberix » wtorek 20 kwietnia 2010, 11:07

cman napisał(a):Obrazek
Na ostatnim zaznaczyłem również prawą krawędź jednego z pasów ruchu.

Fajnie, teraz poprosimy o kilka zdań komentarza, dlaczego właśnie tak a nie inaczej? W szczególności, który przepis, artykuł, znak, rozporządzenie, zabraniałoby pojazdowi z pasa numer 3 zająć pas numer C.
Cyberix

Postprzez cman » wtorek 20 kwietnia 2010, 11:19

bac napisał(a):Najpierw pojazd nr 3 jechał na obrazku przedostatnim i jego pas rozmnażał się na trzy, teraz jedzie na obrazku ostatnim i rozmnożenie jest już tylko na dwa pasy.

Na obrazku ostatnim nie rozmnożył się w ogóle - napisałem wyraźnie, że zaznaczyłem również prawą krawędź jednego z pasów ruchu.

bac napisał(a):Na jakiej podstawie ma stwierdzić "stopień rozmnożenia" w danym wypadku?

Na podstawie liczby pasów ruchu, z których możliwy jest skręt i liczby pasów ruchu po skręcie.

Cyberix napisał(a):W szczególności, który przepis, artykuł, znak, rozporządzenie, zabraniałoby pojazdowi z pasa numer 3 zająć pas numer C.

Nie ma czegoś takiego jak zajęcie pasa ruchu, można go co najwyżej zmienić. I oczywiście, nic nie zabrania pojazdowi z pasa ruchu nr 3 zmienić go na pas ruchu C, pod warunkiem wyraźnego sygnalizowania tego manewru i ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi poruszającego się tym pasem ruchu.
cman

Postprzez bac » wtorek 20 kwietnia 2010, 11:39

cman napisał(a):
bac napisał(a):Najpierw pojazd nr 3 jechał na obrazku przedostatnim i jego pas rozmnażał się na trzy, teraz jedzie na obrazku ostatnim i rozmnożenie jest już tylko na dwa pasy.

Na obrazku ostatnim nie rozmnożył się w ogóle - napisałem wyraźnie, że zaznaczyłem również prawą krawędź jednego z pasów ruchu.

Chodziło mi o skrajny, prawy pas nr 3, którego prawa krawędź nie jest zaznaczona.

cman napisał(a):
bac napisał(a):Na jakiej podstawie ma stwierdzić "stopień rozmnożenia" w danym wypadku?

Na podstawie liczby pasów ruchu, z których możliwy jest skręt i liczby pasów ruchu po skręcie.

No ale na jakiej podstawie prawnej?
Najlepiej takiej, która najpierw powie, że pas ruchu może się rozwidlać, i że jeden i ten sam fragment jezdni może przynależeć do więcej, niż jednego pasa.

cman napisał(a):Nie ma czegoś takiego jak zajęcie pasa ruchu, można go co najwyżej zmienić.

Oczywiście, że jest. Chociażby wtedy, gdy włączam się do ruchu po postoju na chodniku.
bac

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze