Oznaczyłem kolorami poszczególne miejsca:

Czerwonym drogę podporządkowaną, żółtym drogę z pierwszeństwem i niebieskim skrzyżowanie, czyli miejsce połączenia dróg (oczywiście zakładam wygląd dróg taki jak na rysunku, czyli bez chodników, poboczy itd.).
Cyberix napisał(a):1. W którym miejscu działa znak A-7
Na skrzyżowaniu (niebieski obszar).
Cyberix napisał(a):2. Częścią której drogi jest odcinek od 1 do 2
Na krótkim fragmencie jest częścią obu dróg (to jest miejsce gdzie drogi się łączą, czyli skrzyżowanie), a na pozostałym, długim fragmencie jest częścią drogi z pierwszeństwem.
Cyberix napisał(a):3. Jeżeli znak A-7 działa na odcinku od 1 do 2 to dlaczego miałby obejmować tylko prawy pas drogi z pierwszeństwem przejazdu?
Znak A-7 działa tylko na krótkim fragmencie odcinka od 1 do 2, a reszty pytania nie rozumiem.
Cyberix napisał(a):Jak wiemy, wyjazd z obiektu przydrożnego, np. stacji paliw, sklepu, parkingu jest włączaniem się do ruchu i należy ustąpić pierwszeństwa wszystkim uczestnikom ruchu. I co wtedy? Czy pojazd włączający się do ruchu będący na pasie "rozbiegowym", ma już pierwszeństwo nad pojazdem jadącym lewym pasem, który chce zjechać na pas prawy (środkowy) ??
Nie pojazd włączający się do ruchu, tylko pojazd który się już włączył do ruchu i jedzie jednym z pasów ruchu drogi z pierwszeństwem.
Cyberix napisał(a):Osobiście nie przekonuje mnie to, że kawałek pasa "rozbiegowego" jest już częścią drogi z pierwszeństwem. Zapytacie dlaczego tak myślę? To mogę odpowiedzieć pytaniem na pytanie, a dlaczego uważacie, że jest? Jakieś przepisy?
PRD napisał(a):Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
(...)
10) skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze;
Nie wiem co więcej można tutaj napisać, definicja skrzyżowania jest jasna, definiuje czym jest skrzyżowanie, a więc wiadomo gdzie skrzyżowanie się zaczyna i gdzie kończy. I na jakiej podstawie można zakładać, że część drogi znajdująca się za skrzyżowaniem jest częścią skrzyżowania?
Patrząc choćby na to zdjęcie dylka: http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=Lu ... tive=false - widać, że wcześniej jest pas ruchu do prawoskrętu, właśnie w tę samą drogę. Myślę, że nie ulega tutaj wątpliwości, że należy on do drogi z pierwszeństwem, bo z jakiego powodu miałby nie należeć? Więc analogicznie, czemu tamten pas wyjazdowy miałby do niej nie należeć?
Jeszcze inny przykład, załóżmy że ten pas rozbiegowy nie jest typowym pasem rozbiegowym, tylko nowy pasem ruchu, który po prostu nie kończy się po kilkudziesięciu metrach tylko biegnie przez wiele kilometrów. Czy coś się zmienia w kwestii pierwszeństwa podczas zmiany pasa ruchu?