Jeśli tak, to chyba wiesz, że jeśli antena wygnie się za mocno, to jej konstrukcja zostanie osłabiona, antena może nie spełniać swojej roli, SWR może podskoczyć i radio może się spalić.
Ja na swoim bacie od lemma moge Ci krawat nawet zawiazac i bat bedzie jak nowy. SWR zalezy od dlugosci bata, a nie od jego polozenia. Myslisz, ze jadac nawet z predkoscia 50km/h bat jest idealnie w pionie? Nie, opor powietrza ladnie bata kladzie. A co sie dzieje przy predkosci 100km/h lub wiekszej? Bat jest w poziomie, a nie w pionie i wcale go to nie oslabia, wsio dziala dalej.
i radio może się spalić.
A gasnica to obowiazkowa jest u nas, wiec jak sie zacznie palic to nie ma strachu, ugasisz :lol:
Tak, chyba we wszystkich antenach CB są magnesy neodymowe (pewności nie mam).
A skad tam neodymowe? Musialbys za sam magnes zaplacic 10 razy tyle co pewnie dales za cala antene.
Myslisz, ze nikt tu CB nie uzywa i ze jak napiszesz, ze magnes 12cm trudno oderwac (baaa, bo jeszcze, ze niby łon neodymowy jest...) to od razu wszyscy w to uwierza?
Na 165cm sirio z magnesem 12cm jest ostrzezenie, zeby nie pomykac wiecej jak 110km/h, bo moze odpasc, a przeciez nie ciagniesz za soba na nim spadochronu, a cienki, oplywowy bacik.
lub otworze w dachu główki DV ze śrubą zabezpieczającą?
To wtedy wjezdzam smialo, to antenie sie nic nie stanie.
Jak bedzie na prawde nisko, to magnes pewnie sam by odpadl, wiec na magnesie bym raczej nie wjechal, bo jak pieprznie spadajacy o szybe to wybije - zdjal bym. Jak bedzie antena na uchwycie to stanie sie nic.
Dodam, ze antena nie jest do magnesu wkręcana, tylko jest W nim
Co to za antena?
Wracając do tematu CB. A co powiesz o montażu w uchwycie, lub otworze w dachu główki DV ze śrubą zabezpieczającą? Dalej myślisz, że w 15 sekund wszystko rozłożysz?
Lemma mam na DV z motylem, na podziemny z ograniczeniem do 2m wjezdzam z antena na dachu (nie pamietam ile ona dokladnie ma, ale magnum ma ponad 160cm) i dzieje sie nic, czasem tam jakies odglosy, jak bat o cos zahaczy i tyle.
Jedynie Trafficiem nie moge wjechac tam z antena, bo skubany ma 198cm i uchwyt od anteny sie juz nie miesci, o antenie nie wspominajac :P
Jakby mialo to ja oslabic, to juz od samej jazdy by ja szlag trafil, bo ja mocno wygina. Bat to tylko elastyczny drut. Zadne wymyslne, delikatne urzadzenie, na prawde nic mu sie nie stanie od wyginania.