radar+policja

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez dariex » środa 30 kwietnia 2008, 23:11

cwaniakzpekaesu napisał(a):

A temat wątku to jaki jest? "Straż Miejska + radar" czy "Policja + radar"?

temat wątku moze brzmieć: Konstantynopolitańczykiewiczówna co nie zmienia faktu,ze i o SM się tu pisze i generalnie temat wątku narzucają sami w nim wypowiadający się.
Więc kota nie odwracaj,bo nadal próbujesz wylać dziecko z kąpielą i udowodnić,ze masz zawsze rację.
Nie myli się ten kto nic nie robi,zatem przestan grać nieomylnego.
Miłego wieczoru.
dariex

Postprzez cwaniakzpekaesu » środa 30 kwietnia 2008, 23:21

Dariex, czytaj:

http://www.wspol.edu.pl/pci/base/pci_odpview.php?id=74
cwaniakzpekaesu

Postprzez ella » środa 30 kwietnia 2008, 23:26

Zapraszam do dyskusji.

Obawiam się, że z panem nieomylnym w każdym temacie dyskusja jak dla mnie mija się z celem. Miałam takie cudo w ręku więc też wiem swoje ale nie próbuję tak jak Ty na siłę wpierać wszystkim swoich racji pisząc post za postem a nawet krzycząc :D . Jak dla mnie to koniec dyskusji.
Zauważyłam, że dyskutantów z Tobą jest coraz mniej. Dlaczego? Może dlatego, że próbujesz wszystkich wdeptać w ziemię :D
ella
Moderator

Postprzez cwaniakzpekaesu » środa 30 kwietnia 2008, 23:37

Ella, zarzuciłaś mi niekompetencję, więc na poparcie mojej tezy podałem link z odpowiedzią na konkretnie postawione pytanie ... Wyjaśniłem ostatecznie wątpliwości - karanie mandatem listownie jest niezgodne z prawem, i co. Koniec dyskusji... Rozumiem - teraz Ty z kolei masz rację. Ale czym ta racja jest podparta? No czym? No to ja dziękuję bardzo... Bo według Ciebie : policjanci z forum policyjnego - niefachowcy, policjanci z WSPol. Szczytno - niefachowcy, detektywi (na marginesie emerytowani policjanci z doświadczeniem zawodowym) z towarzystw ubezpieczeniowych - niefachowcy. No to kto jest fachowcem? I proszę tego postu nie wyrzucać do kosza, niech pozostali userzy wyciągną stosowne wnioski. Zresztą - niektórzy juz to zrobili i nawet publicznie zadają sobie pytanie, co jest powodem zjadliwości moderatorów tego forum i ich klakierów wobec mnie... Ja się domyślam, a Ty wiesz... Może rozwiejesz moje wątpliwości?
cwaniakzpekaesu

Postprzez dariex » środa 30 kwietnia 2008, 23:46

Cwaniak,zakładając,że przyznam Ci rację,że SM czy Policja,wysyłając owe świstki do zapłacenia przez pocztę,postępują niezgodnie z prawem,to nasuwa mi się tylko jedno pytanie.
Dlaczego ustawodawstwo zezwala na wydanie mandatu zaocznego i zostawienie go za wycieraczką,a nie zezwala na wysłanie go pocztą,gdzie jest niemalże 99% pewności,ze osoba,która popełniła wykroczenie go otrzyma i istnieje duże prawdopodobieństwo,że go zapłaci i to w terminie?
Powiem tak-tylko krowa poglądów nie zmienia.
ALE skoro tak to ma wyglądać jak wyżej,to nadal i jeszcze baaardzo długo,zostaniemy w pupie.
dariex

Postprzez cwaniakzpekaesu » środa 30 kwietnia 2008, 23:48

Dariex, a przeczytałaś ten artykuł z WSP-olu?
cwaniakzpekaesu

Postprzez dariex » środa 30 kwietnia 2008, 23:49

Tak jest i stąd moja odp wyżej ale w owym artykule nie ma odpowiedzi na moje pytanie-dlaczego można wsadzic kawałek papieru za wycieraczkę,a nie można go wysłać pocztą.
dariex

Postprzez ella » środa 30 kwietnia 2008, 23:52

policjanci z forum policyjnego - niefachowcy,

jedna osoba +Ty na Tak.
policjanci z WSPol. Szczytno - niefachowcy

Warszawa, dnia 8 września 2004 r.
modyfikacja 19/01/2006
a gdzie nowelizacji Prawa o ruchu drogowym chyba z 2007 roku.
co jest powodem zjadliwości moderatorów tego forum i ich klakierów wobec mnie... Ja się domyślam, a Ty wiesz... Może rozwiejesz moje wątpliwości?

Nie mam tu klakierów :D :D :D więc nie mogę rozwiać Twoich wątpliwości. Pracuję tu jednoosobowo.

Muszę chyba powiedzieć moim prawnikom, że powinni iść na dokształt
ella
Moderator

Postprzez cwaniakzpekaesu » środa 30 kwietnia 2008, 23:54

Dariex, no to zauważ co tam pisze:

Mandat karny zaoczny ma zastosowanie wobec nieobecnego sprawcy wykroczenia , pod warunkiem wszakże braku jakichkolwiek wątpliwości co do jego osoby

W praktyce wygląda to tak, że nakładający mandat zaoczny ma dostateczną wiedzę o osobie sprawcy; np. jest to zaparkowany na zakazie pojazd, hm... powiedzmy dyrektora szkoły, a nakładający mandat wie, że tylko dyrektor jeździ tym pojazdem (bo np. policjant chodził do tej szkoły i widział jeżdżącego tym pojazdem dyrektora i tylko dyrektora).

Jeszcze jedna uwaga - jeśli masz kolegę w drogówce spytaj go, ile on i jego koledzy w swojej karierze nałożyli mandatów zaocznych. Myślę, że udzielona odpowiedź ździebko Cie zdziwi...

Ella:

a gdzie nowelizacji Prawa o ruchu drogowym chyba z 2007 roku.

A ja dodam, a gdzie z 2008 r. Tylko czy jesteś pewna, że zmiany dotyczyły postepowania mandatowego? Bo ja jestem pewny, że n ie dotyczyły postępowania mandatowego...
cwaniakzpekaesu

Postprzez kamiles » czwartek 01 maja 2008, 00:03

cwaniakzpekaesu napisał(a):W praktyce wygląda to tak, że nakładający mandat zaoczny ma dostateczną wiedzę o osobie sprawcy; np. jest to zaparkowany na zakazie pojazd, hm... powiedzmy dyrektora szkoły, a nakładający mandat wie, że tylko dyrektor jeździ tym pojazdem (bo np. policjant chodził do tej szkoły i widział jeżdżącego tym pojazdem dyrektora i tylko dyrektora).

no i pech chciał, że tego dnia pojazdem do szkoły przyjechała żona dyrektora, bo dyrektor się rozchorował, a trzeba było pilnie dostarczyć jakieś dokumenty :lol2: i co?
a pogrubione przeze mnie zdanie, to już naprawdę jakieś kuriozum ;)
kamiles

Postprzez dariex » czwartek 01 maja 2008, 00:04

Nadal mnie to nie przekonuje bo:
cwaniakzpekaesu napisał(a):
Mandat karny zaoczny ma zastosowanie wobec nieobecnego sprawcy wykroczenia , pod warunkiem wszakże braku jakichkolwiek wątpliwości co do jego osoby

Czyli ogólnie można by rzec,ze zdjęcie z fotoradaru jest nie miarodajne,no bo skoro ma się jeszcze wątpliwości co do tego kto jest sprawcą wykroczenia..- widoczny kolor auta,rejestracja...dziwne,sam pisałeś w innym poście,ze fotoradary są niezwykle precyzyjne...

cwaniakzpekaesu napisał(a):a nakładający mandat wie, że tylko dyrektor jeździ tym pojazdem (bo np. policjant chodził do tej szkoły i widział jeżdżącego tym pojazdem dyrektora i tylko dyrektora).

No tutaj już z grubsza puściłeś wodze fantazji,bo teraz idąc Twoim tokiem rozumowania,co wtedy,kiedy dyrektor sprzedał auto przedwczoraj ;)
Nie no w ogole dla mnie to fantazjowanie i nie przekonasz mnie,ze zdjęcie z fotoradaru ma mniejszą wartosc jako dowód wykroczenia i identyfikacji jego sprawcy.
dariex

Postprzez cwaniakzpekaesu » czwartek 01 maja 2008, 00:14

Koleżanki Kamiles i Dariex, wrzuciłem wcześniej coś takiego (celowo zresztą):

Jeszcze jedna uwaga - jeśli masz kolegę w drogówce spytaj go, ile on i jego koledzy w swojej karierze nałożyli mandatów zaocznych. Myślę, że udzielona odpowiedź ździebko Cie zdziwi...

No to teraz zmuszacie mnie do poinformowania Was, że to zdziwienie Dariex miało polegać na tym, iż w praktyce policjanci nie nakładają mandatów zaocznych - a jeśli już, to są to przypadki incydentalne. Np. ja nie znam przypadku nałożenia przez policjanta ruchu drogowego mandatu karnego zaocznego...

Dariex:

Czyli ogólnie można by rzec,ze zdjęcie z fotoradaru jest nie miarodajne,no bo skoro ma się jeszcze wątpliwości co do tego kto jest sprawcą wykroczenia..- widoczny kolor auta,rejestracja...dziwne,sam pisałeś w innym poście,ze fotoradary są niezwykle precyzyjne...

Zdjęcie z fotoradaru jest miarodajne wtedy, gdy jest na nim widoczna twarz kierującego. A często jest tak, że na zdjęciu widać pojazd i jego numery rejestracyjne, a nie widać kierującego, tylko jakiś "cień". A więc polecam w tym względzie lekturę na ifp, ciekawe rzeczy tam piszą, zwłaszcza jak sie tłumaczyć, by uniknąć odpowiedzialności. Faktycznie, w innym miejscu pisdałem, że fotoradary są precyzyjne, ale dodałem - że to zależy od operatora. Bo jak operator nic nie warty to i fota do wyrzucenia... bo nie widać kierującego, więc zachodzi wątpliwość co do osoby sprawcy. A jeśli zachodzi wątpliwość co do osoby sprawcy... to nie może byc mowy o ukaraniu. Co jak co, ale RP to państwo prawa, i każdą wątpliwość rozpatruje sie na korzyść sprawcy... A dalej to już temat na całkiem inna dyskusję... nie wiem tylko, czy będę chciał sie na tym forum podzielić swoją wiedzą w tym zakresie... Raczej nie, bo nie chciałbym znowu moderatorów zdenerwować :oops:
cwaniakzpekaesu

Postprzez dariex » czwartek 01 maja 2008, 11:28

Cwaniak,ja zrozumiałam co miałeś na myśli ale wobec tego po kiego grzyba w ogole ta instytucja mandatu zaocznego,skoro w praktyce go prawie nie ma,a w prawie sytuacje w której można by niego skorzystać są prawie tak samo absurdalnie niemożliwe jak sytuacja z dyrektorem szkoły,którą przytoczyłeś.

Zawsze dyskusja z Tobą i większa polemika konczy się tak: "wiem ale nie powiem" ;)
Pozdrawiam ze słonecznego Grodu Kraka,gdzie "łamią prawo" i ślą mandaty.

dopisek

Ot i taka ciekawostka zasłyszana dziś w wiadomościach.
Do Sejmu ma wejsc projekt nowej ustawy,wg której za nadmierną prędkość samochodu,którą zarejestrował fotoradar,ma być karany właściciel samochodu,bez względu na to ,kto prowadził pojazd.
dariex

Postprzez cwaniakzpekaesu » wtorek 06 kwietnia 2010, 12:50

A nie mówiłem, że halabardnicy robią oborę z nakładania mandatów za prędkość? A to jak mniemam - wierzchołek góry lodowej...

http://policyjni.gazeta.pl/Policyjni/1,91152,7734883,Lewe_mandaty_strazy_miejskiej.html

Chyba czas wrócić do tematu?

Dariex:
Ot i taka ciekawostka zasłyszana dziś w wiadomościach.
Do Sejmu ma wejsc projekt nowej ustawy,wg której za nadmierną prędkość samochodu,którą zarejestrował fotoradar,ma być karany właściciel samochodu,bez względu na to ,kto prowadził pojazd.

Najwyraźniej się przesłyszałaś... Minęło dwa lata... i ani widu ani słychu.
Krótko - takie pomysły nie maja szans! Żadnych...no chyba, że Konstytucję zmienią.

Dariex
Kamiles
Lewy
Khay
Driverka
Ella

Sorry, czy poszerzyły Wam się horyzonty? Proszę o zajęcie aktualnego stanowiska...

Już się czuje zbanowany :) no chyba, że się mylę.
cwaniakzpekaesu

Postprzez qwer0 » środa 07 kwietnia 2010, 10:34

Ile czytania...
Przelecialem przez wszystkie strony jako tako :P

Ja otrzymalem juz 2 fotki i 2 mandaty listem.
Z tym, ze to nie jest tak, ze przychodzi list, a w kopercie zdjecie i mandat :P

W kopercie znajduje sie zdjecie, czas, miejsce pomiaru, ksero legalizacji fotopstryka, kartke z pouczeniami, ze moge mandatu nie przyjac, ze za niewskazanie sprawcy jest mandat itd, itd.

I jest jeszcze jedna kartka, to uzupelnienia i odeslania. I tyle, nie ma zadnego mandatu.

Kartka, ktora zycza sobie aby im odeslac, text na niej jest podzielony na kilka czesci. Zaznacza sie w kolko wlasciwy wariant :P

1. wariant - to na zdjeciu to ja, przyjmuje mandat.

2. wariant - to na zdjeciu to ja, nie przyjmuje mandatu.

3. wariant - dnia tego, a tego o godzinie takiej, a taniej uzyczylem pojazd marki takiej, a taniej o nr rej. takim, a takim osobie takiej, a takiej

4. wariant - niewskazuje osoby, ktora kierowala tym, a tym pojazdem, dnia tego, a tego o godzinie takiej, a takiej i przyjmuje mandat za niewskazanie osoby, ktorej uzyczylem auto

5. wariant - niewskazuje osoby, ktora kierowala tym, a tym pojazdem, dnia tego, a tego o godzinie takiej, a takiej i nie przyjmuje mandatu za niewskazanie osoby, ktorej uzyczylem auto

Dopiero po odeslaniu tego, w zaleznosci od tego co zaznaczylismy, otrzymujemy mandat nastepnym listem, badz list o podobnej tresci dostanie osoba przez nas wskazana, badz nie dostaniemy mandatu, a pouczenie, ze sprawa trafia do sadu blablabla...

Co sie stanie jesli tego nie odeslemy? Nie wiem, nie pamietam czy cos o tym pisali, byla jedynie prosba, aby niezwlocznie odeslac :P

W kazdym badz razie - jesli sie nie przyznamy do czegos, to mandatu listem nie dostaniemy.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze