Rondo - lewy kierunkowskaz przy zawracaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo - lewy kierunkowskaz przy zawracaniu

Postprzez dylek » poniedziałek 17 marca 2014, 00:22

Ja jeszcze wrócę do tematyki rond, ale z ciut innym zagadnieniem.
Poniżej link do jednego z wielu placu, gdzie ustawiono A-7 z C-12...
https://www.google.pl/maps/@53.429854,14.551558,3a,37.5y,306.4h,78.29t/data=!3m4!1e1!3m2!1sLXpOCPMMnwCjXPzt6INgZg!2e0
Moje pytanie brzmi : czy rowerzystów to C-12 nie obowiązuje ?
Czy wolno tak poprowadzić na rondzie przejazd dla rowerów ?

Oczywiście wraca tu zagadnienie, czy place oznaczać na wjeździe C-12, czy też C-2... niemniej jednak jest jak jest.
Czy zgodnie z przepisami ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » poniedziałek 17 marca 2014, 00:35

Tu nie...ale PdR z jezdnią w innym przypadkach tworzy im skrzyzowanie...bo to pojazd :lol:

Czy wolno tak poprowadzić na rondzie przejazd dla rowerów ?

Trzymając sie terminologii usilnie lansowanej przez rowerzystów, ze DDR to jezdnia to nie ma opcji, aby takie coś oznaczyć C-12.
szerszon

Postprzez dylek » poniedziałek 17 marca 2014, 01:11

szerszon napisał(a):

Tu nie...

Nie satysfakcjonuje mnie taka odpowiedź...
Ten PdR nijak się ma do zapisów 4.2.12 z 220-tki
Nie przystaje również ten przejazd do zapisów 7.11 tego rozporządzenia, gdzie wyraźnie pokazano jak wyznaczać PdR w obrębie skrzyżowania...
Pytanie pozostaje....czy taki PdR ma rację bytu w zgodzie z prawem ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » poniedziałek 17 marca 2014, 08:28

Ten PdR nijak się ma do zapisów 4.2.12 z 220-tki

Przecież w 220 jest napisane , że nie umieszcza sie C-12 przed skrzyzowaniami z ruchem dookoła wyspy.
A tu nie masz takiego skrzyżowania. Tu jest plac. Chyba że będziesz czytał paragraf 36 tak jak szymon..faktycznie wtedy będzie klops.
Druga opcją lansowaną przez odpowiednie środowisko , czyli uznanie DDR jako jezdni czyli przecinająca droga skrzyzowanie o ruchu okrężnym..nie oznacza sie C-12.
Sprawa jasna. Plac i nie ma co się męczyć.DDR nie jest droga z jezdnia , jakby środowisko chciało widzieć i po problemie.
szerszon

Postprzez Makabra » poniedziałek 17 marca 2014, 11:05

Podoba mi się oznakowanie strzałkami kierunkowymi na tym rondzie :shock:
Dwa pasy w tym samym kierunku i z jednego prosto a z drugiego w prawo. Nie ma chyba wątpliwości, że te strzałki dla ludzi którzy to wymyślili totalnie nic nie znaczą.

https://www.google.pl/maps/@50.260012,1 ... RaqqHg!2e0

Tutaj jeszcze ciekawsze zastosowanie C12. Jest na jednym z trzech wlotów :) Czyli mamy SoRO równorzędne ale na innym wlocie nie ma C12 a na tym dzikim wlocie jest STOP :spoko:

https://www.google.pl/maps/@50.281657,1 ... WE_4LQ!2e0
Makabra

Postprzez maryann » poniedziałek 17 marca 2014, 11:45

szerszon napisał(a):maryann A więc zastosuję na drodze art.25
Powodzenia życzę ..zastosuj
Proszę bardzo, tu: https://www.google.pl/maps?q=Radarowa,+ ... -1.11&z=21 - w czym problem?
szerszon napisał(a):
Jak nazywa się to miejsca na drodze, w którym najczęściej występuje ruch poprzeczny?

Skrzyżowanie
Trafnie zauważyłeś, skrzyżowanie mamy "na drodze", więc nie jest to miejsce gdzie droga nie występuje.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez taik » poniedziałek 17 marca 2014, 11:51

dylek napisał(a):Moje pytanie brzmi : czy rowerzystów to C-12 nie obowiązuje ?

Na PdR znak ten rowerzystów nie obowiązuje, ich pierwszeństwo przejazdu wynika z art. 27 PRD.
Jedynym, co może "oddziaływać" na PdR jest sygnalizacja świetlna.
dylek napisał(a):Czy wolno tak poprowadzić na rondzie przejazd dla rowerów ?

dylek napisał(a):Pytanie pozostaje....czy taki PdR ma rację bytu w zgodzie z prawem ?

Jest to nietypowe rozwiązanie, a zapisy 220 wykluczają taką możliwości.
Pkt. 7.11 Z-2 220 warunkuje lokalizację znaku [P-11] "na przedłużeniu drogi dla rowerów przy skrzyżowaniu [w jego obrębie - przyp. taik] lub na odcinku między skrzyżowaniami" - powyższy przykład nie spełnia powyższego zapisu - to przy oznakowaniu [C-12], zwracam na to uwagę.
Tyle zapis, a wykonanie widzimy na przedstawionym obrazku. Generalnie tam kuleje nadzór nad projektem ruchu, o czym niżej.
dylek napisał(a):Oczywiście wraca tu zagadnienie, czy place oznaczać na wjeździe C-12, czy też C-2... niemniej jednak jest jak jest.

Niestety, następstwa wynikające ze stosowanego oznakowania nie są konsekwentnie przestrzegane, czego uwidocznieniem jest zaprezentowany przez Ciebie przykład.

Mnie osobiście niepokoi jeszcze jedna sprawa - PdP nie ma wymaganej szerokości min. 4 m, na oko 1,5 m się uzbiera - to też jest błąd oznakowania.
Kolejna dziwna sprawa - PDP na chodniku, komentarz chyba jest zbędny.
dylek napisał(a):Czy zgodnie z przepisami ?

Nawet nie wiesz jak dużą moc sprawczą ma chęć, szczególnie jeżeli chodzi o stosowanie "mocno nietypowych rozwiązań" - nazwałbym je pionierskimi, w zakresie budownictwa drogowego oraz rozwiązań ruchu drogowego.
taik

Postprzez taik » poniedziałek 17 marca 2014, 12:06

Makabra napisał(a):Podoba mi się oznakowanie strzałkami kierunkowymi na tym rondzie :shock:
Dwa pasy w tym samym kierunku i z jednego prosto a z drugiego w prawo. Nie ma chyba wątpliwości, że te strzałki dla ludzi którzy to wymyślili totalnie nic nie znaczą.

Makabra, ale o co Ci chodzi? :wink: (mignę, bo jeszcze wywołam kolejny spór)
Są dwie różne krzywizny pasów ruchu: wewnętrzna krzywizna jest większa - stąd uznano, że to pas do skrętu w prawo; zewnętrzna krzywizna jest mniejsza - stąd uznano, że pomijalna dla kierunku na wprost.
:wink: (dla pewności mignę raz jeszcze)
taik

Postprzez maryann » poniedziałek 17 marca 2014, 12:43

Trzeba by pod C12 tabliczkę dowiesić: "nie dotyczy rowerów" czy podobną...
maryann

Postprzez Makabra » poniedziałek 17 marca 2014, 12:50

taik napisał(a):
Makabra napisał(a):Podoba mi się oznakowanie strzałkami kierunkowymi na tym rondzie :shock:

Makabra, ale o co Ci chodzi? :wink: (mignę, bo jeszcze wywołam kolejny spór)
Są dwie różne krzywizny pasów ruchu: wewnętrzna krzywizna jest większa - stąd uznano, że to pas do skrętu w prawo; zewnętrzna krzywizna jest mniejsza - stąd uznano, że pomijalna dla kierunku na wprost.
:wink: (dla pewności mignę raz jeszcze)

Nie mrugaj tyle, bo jeszcze sobie coś pomyślę :oops: :lol: No do mnie to nie przemawia rozbijanie jednego wylotu na krzywizny i oznakowywanie każdej krzywizny innymi znakami. Po co kierowcy taka rozbieżność w oznakowaniu na jednym zjeździe? Znaki ze strzałkami mają chyba wyznaczać kierunki a nie krzywizny. Jaki tor wyjazdu jest z ronda z tych pasów, każdy widzi. Ten lewy pas powinien być oznakowany lewo/prawo, albo prawy do jazdy na wprost. Jak tu teraz sygnalizować? Ten z prawego mruga że opuszcza rondo w prawo a ten ze środkowego nie mruga i też opuszcza :wink:

maryann napisał(a):Trzeba by pod C12 tabliczkę dowiesić: "nie dotyczy rowerów" czy podobną...

To jaki znak czy przepis zabraniałby rowerzyście z DDR skręcić w lewo i pojechać na rondzie pod prąd? :wink: Trzeba by jeszcze dać po lewej stronie na rondzie B2 żeby rowerzysta go widział.
Makabra

Postprzez taik » poniedziałek 17 marca 2014, 13:13

maryann napisał(a):Trzeba by pod C12 tabliczkę dowiesić: "nie dotyczy rowerów" czy podobną...

Maryann, [C-12]+[A-7] nie dotyczy jadących DDR.
-----------------------
Makabra napisał(a):No do mnie to nie przemawia rozbijanie jednego wylotu na krzywizny i oznakowywanie każdej krzywizny innymi znakami.

Sprostuję, zanim wyjdzie nieporozumienie. :D
Przedstawiłem swój autorski sposób myślenia odpowiedzialnego za organizację ruchu, oczywiście jest to bzdura, a całość kwalifikuje się do przemalowania. :(
Aż dziw bierze, co ci ludzie wymyślają - a pomyśleć, że wszyscy czytamy tę samą 220.
taik

Postprzez szerszon » poniedziałek 17 marca 2014, 20:54

maryann napisał(a):1.Proszę bardzo, tu: https://www.google.pl/maps?q=Radarowa,+ ... -1.11&z=21 - w czym problem?
2.Trafnie zauważyłeś, skrzyżowanie mamy "na drodze", więc nie jest to miejsce gdzie droga nie występuje.

1. na drodze, a nie mi pokazujesz skrzyżowanie, czyli przecięcie sie dwóch dróg ...
2. Zaczynasz filozofować jak szymon...
To nie jest samodzielna droga tylko przecięcie sie dwóch dróg..pokazałem ci zdjęcie... zastosuj Art 25, a nie pokazujesz mi skrzyzowania...w coty lecisz ?
szerszon

Postprzez maryann » wtorek 18 marca 2014, 10:23

Nie, pokazałem drogę z dopuszczonym ruchem poprzecznym.
maryann

Postprzez szerszon » wtorek 18 marca 2014, 17:32

A ruch poprzeczny to na czym jest ?
Jest droga i ruch poprzeczny, czy ten ruch poprzeczny to na plaży czy jednak innej drodze ?
Zastosuj Art 25 na linku , który podałem.
Dasz radę ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » wtorek 18 marca 2014, 19:27

Art. 25.1 czy Art. 25.3?
Maryann i Szymon przy wjeździe do bramy zastosują Art. 22.4, czyli np. tutaj
...to samo czynią przy opuszczaniu SoRO
..a zmienić pas ruchu można z każdej pozycji na jezdni
Cwani są. W zależności od kontrargumentów raz mówią, że opuszczanie SoRO to zmiana kierunku jazdy, innym razem że zmiana pasa ruchu. Raz marudzą, że Art. 22.2 ma zastosowanie, innym razem że 22.4.
Schizofrenia.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze