Co nas dzisiaj zdenerwowało na drodze

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Co nas dzisiaj zdenerwowało na drodze

Postprzez daghda » wtorek 11 grudnia 2012, 20:53

Bardziej zaskoczyła niż wkurzyła - wyjeżdżam z parkingu (po 18) a tu egzaminacyjna L'ka bez świateł...
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez daghda » środa 12 grudnia 2012, 21:59

Ludzie są jacyś dziwni... brak możliwości zjechania ze skrzyżowania ale i tak na nie wjadą. Zmiana sygnalizacji i... wszyscy stoją. A weź jedź (stój :lol: ) zgodnie z przepisami - zaraz ze dwóch cwaniaków wskoczy przed auto a trzeci klaksonem pogania :roll:
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Obrazek
daghda

Postprzez LexiconAvenue » czwartek 13 grudnia 2012, 23:14

Po 19, kilkadziesiąt metrów od przejścia z sygnalizacją, dwupasmówka z obu stron rozdzielona pasem zieleni,średnia prędkość pojazdów 60+ : na jezdnię niespiesznym krokiem wchodzi sobie starsza kobieta z jakimś tobołem (która wcześniej musiała pokonać jeszcze torowsiko tramwajowe).
Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
LexiconAvenue

Postprzez Henq » poniedziałek 17 grudnia 2012, 10:56

6:00 ciemno do pracy spieszno a tu trzy „L" w żółwim tempie bo przecież ślisko i trzeba jechać 5 km/h
Czy w innych miejscowościach też denerwują „L” od bladego świtu czy tylko u mnie?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez daghda » wtorek 18 grudnia 2012, 23:31

Wodzisław Śląski. Skrzyżowanie Bogumińskiej i Kopernika. Grzecznie wszyscy czekają na zmianę świateł - voila, lewoskręt i jazda na wprost dostały zielone i... nagle z lewej na skrzyżowanie wpada koleś na bardzo późnym żółtym... i jeszcze pretensje miał.

Ostrava, ul. Opavská - duże skrzyżowanie ze światłami, mamy zielone. Przejeżdżam przez skrzyżowanie i nagle na pasy z prawej wbiega laska, gadająca przez telefon... ciemno, buro a z prawej drzewa (bo to aleja) dużo cienia robią... brrr. Nawet się nie obejrzała.

Obrazek
daghda

Postprzez daghda » piątek 21 grudnia 2012, 18:50

Dwóch kolesi w Tico, którym się przypomniało, że zamiast jechać Chorzowską, powinni odbić w lewo na DTŚ. Owszem, zrobili to - w ostatniej chwili przejeżdżając przez wyłączoną powierzchnię, bez kierunkowskazu. Dobrze, że jest tam gdzie uciec i koleś usłyszał klakson... bo byli czymś bardzo zajęci.

Obrazek
daghda

Postprzez lith » piątek 21 grudnia 2012, 19:57

1. Pozdrowienia dla kuriera DHL, który próbując po chamsku ominąć korek (pod Madisonem w Gda) jadąc pod prąd (~50-60 km/h) prawie wyrąbał na czołówkę, po czym jak już wyhamował to stał tak kilka minut i się nie ruszył, dzięki czemu ruch stanął na tej drodze, na najbliższym skrzyżowaniu i na wszystkich wlotach na tamto skrzyżowanie. Nagrania niestety nie mam, bo nie jeżdżę swoim samochodem.
lith

Postprzez garrik » sobota 22 grudnia 2012, 09:43

Wyjazd na ruchliwa droge z podporzadkowananej ktora ma mocny spadek w stosunku do drogi glownej. Ulica bardzo szeroka, wiec samochody na glownej spokojnie na pelnej predkosci wymijaja te skrecajace w prawo w moja strone a ze wzgledu na wieczor I niskie auto jestem przez nie mocno oslepiany wiec ogolnie miejsce niebezpieczne. Najczesciej wyjezdza sie tam czekajac na luke z lewej wymuszajac pierwszenstwo na tych z prawej, a konkretnie wyjezdzajac na srodek drogi na torowisko I zmuszajac do wyprzedzania nas z prawej strony mimo ze nie ma wyznaczonych pasow ruchu - inaczej w godzinach szczytu mozna tam stac I 10 minut na okazje.

Wczoraj stalem tak ze 2 minuty az wreszcie z lewej tramwaj przy przystanku wstrzymal ruch, odwracam glowe, zeby skorzystac z okazji I tylko upewnic sie ze z prawej nikomu nie wyjade w sposob niebezpieczny a tu klops - pani w jakims b.wysokim samochodzie znudzilo sie czekanie za mna, omija mnie z prawej, zaslania widok drogi I rura z lewym migaczem przed maska, a ze nie wiem jak wyglada sytuacja z prawej I mam przyblokowany tor jazdy stoje. Efekt taki, ze tramwaj rusza I stoje kolejne pol minuty zanim zdarzy sie okazja na wyjazd, a gdyby pani poczekala jak czlowiek to zdarzylibysmy oboje przeskoczyc.
garrik

Postprzez alice_b » wtorek 25 grudnia 2012, 19:54

Autostrada A1 w sobotę sypie śnieg jak wściekły - ktoś mnie wyprzedza i chamsko wciska się przed maskę chociaż droga pusta.
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez daghda » środa 26 grudnia 2012, 22:54

Piesi w terenie niezabudowanym (czyli wąskie pobocze lub wcale, brak oświetlenia) - bez żadnego odblasku, czegokolwiek... Rybnik Paruszowiec-Piaski, droga przez las (ul. Mikołowska czyli DW 925 w stronę A1), ciemno jak w d... można się zdziwić.

Ktoś powie: w światłach reflektorów (które świecą przynajmniej na 40 m) widać ludzi. No, nie do końca, zwłaszcza jak są ubrani na ciemno. W ostatniej chwili zauważyłem dwóch facetów idących obok siebie.

Obrazek
daghda

Postprzez RossoneriDevil » piątek 28 grudnia 2012, 00:57

Wchodze sobie w zakręt i widzę na moim pasie samochód który jedzie w moją stronę.
Powodem gościnności na moim pasie było wyprzedzanie rowerzysty.....na zakręcie .....
RossoneriDevil

Postprzez strusiu007 » piątek 28 grudnia 2012, 00:58

sytuacja pod centrum handlowy, Pojechałem mamie chorej na grype kupić leki. Zaparkowałem pojazd. Wróciłem, odpalam silnuk, wrzucam wsteczny, prawy kierunek, upewniam się czy mogę bezpiecznie wycofać i widzę nadjeżdżające auto, więc szybko wrzuciłem 1 i wjechałem trochę na miejsce parkingowe, żeby gościowi nie tarasować przejazdu. W tylnej bocznej szybie widzę, że gość miga mi światłami żebym wyjechał,w dodatku maha jeszcze ręką. Więc szybko wsteczny, prawy kierunnek, jadę i nagle słyszę typ napiera po klaksonie, że niby wciskam mu się na siłę.... Nie ogarniam takich ludzi. Albo się kogoś wpuszcza albo nie..a potem pretensje...ehhh
Prawo Jazdy kat. B zdane za 1 razem: 10.11.2012 r. :)
WORD Łódź ul. Maratońska.

Polecam Auto Szkołę Pałgan w Łodzi!
:thumb2:
strusiu007

Postprzez alice_b » piątek 28 grudnia 2012, 21:49

Sosnowiec Naftowa - pozdrawiam pana który zaparkował sobie przed światłami blokując wyjazd z parkingu firmowym autem.
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez daghda » sobota 29 grudnia 2012, 20:13

Może mi ktoś wytłumaczyć, po co pługopiaskarki wyjechały popołudniu na autostradę A1 (między węzłem Rybnik a Żory)...? Słoneczna pogoda, przy gruncie +1, sucha nawierzchnia... i nagle popłoch, bo pługi sypią solą. To, co wysypały na drogę, pozostałe auta wznosiły pędem w powietrze 0_o

...albo to: objazd z węzła Świerklany A1 - Mszana A1 jak ta lala, ale w Mszanie przed skrzyżowaniem z ul. Jastrzębską, na długości 150 m stoją trzy znaki ograniczające prędkość, dokładnie w takiej kolejności: 60, 70, 50. Droga prosta, więc widać je wszystkie trzy :D

Ktoś się wykazał, nie ma co :D

Obrazek
daghda

Postprzez BOReK » wtorek 01 stycznia 2013, 13:37

Od dobrych dwóch miesięcy nie widziałem rowerzysty na drodze - wiadomo, pogoda ostatnio nie rozpieszcza i mało kto ma na tyle hartu ducha i ciała. Ale jak się już ktoś zdarzy, to po całości.

Wracałem dzisiaj z zabawy w Nowym Dworze Mazowieckim do Warszawy. W pobliżu Chotomowa trafiłem na jadący w druga stronę cały peleton (jakiś rajd noworoczny?), natomiast przede mną wlokło się dwóch... jadących obok siebie na całej szerokości pasa. Skrzyżowanie, czerwone światło - panowie mimo tego (nadal obok siebie) skręcają sobie w lewo i jada dalej. Chwilę później spore rondo, również czerwone światło - panowie mimo tego jadą przez rondo na wprost, przecinając do woli pasy i w ogóle mając cały świat w głębokiej dupie. Jedyne co mogłoby ich utemperować to policja, której niestety w pobliżu nie było, bo nawet jakbym ich nagrał to przecież twarzy nie widać, tablic rowery nie mają...

Nie wiem, chyba pora zacząć wozić pistolet typu air-soft. :?
BOReK

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze