Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szerszon » środa 13 maja 2015, 21:19

Oczywiście, że mam.
Jak na razie nie potrafiłeś tego udowodnić odnosząc się bezpośrednio do PoRD.
Również pokazałeś, że nie odróżniasz lewej od prawej i dwoma pasami zewnętrznymi...możesz łaskawie napisać, w którym miejscu masz rację ?
Tak bo pojazdy na rondzie nie jadą, a C-12 wskazuje kierunek lotu wahadłowca...

Dokładnie to przejeżdżają przez skrzyżowanie. Z twojego wpisu widać, że jesteś świeżynką na drodze z paromiesięcznym stażem za kierownicą... z PJ za masło.
Sam jesteś niereformowalnym trolem bez pojęcia. Zakręcać i skręcać w odniesieniu to zmiany kierunku to synonimy.
Nawet troll nie potrafisz prawidłowo napisać.
Jakoś dziwnym trafem w PoRD nie znalazłem zwrotu "zakręcać". Natomiast w książce kucharskiej jak najbardziej :lol:
To taki sam "synonim" jak "wymiń" w odniesieniu do wyprzedzania. To jest PoRD a nie trzepak pod blokiem z winem marki wino w ręku.
szerszon

Postprzez tomekkoz » czwartek 14 maja 2015, 19:33

szerszon napisał(a):
Oczywiście, że mam.
Jak na razie nie potrafiłeś tego udowodnić odnosząc się bezpośrednio do PoRD.
Również pokazałeś, że nie odróżniasz lewej od prawej i dwoma pasami zewnętrznymi...możesz łaskawie napisać, w którym miejscu masz rację ?

W tym, że nie masz zielonego pojęcia co napisano w §36.1.
szerszon napisał(a):
Tak bo pojazdy na rondzie nie jadą, a C-12 wskazuje kierunek lotu wahadłowca...
Dokładnie to przejeżdżają przez skrzyżowanie. Z twojego wpisu widać, że jesteś świeżynką na drodze z paromiesięcznym stażem za kierownicą... z PJ za masło.

Cóż, z twoim wyjątkowo niskim IQ trudno ci będzie pojąć, że C-12 pokazuje kierunek jazdy, gdyż tyczy się jadących po skrzyżowaniu pojazdów.
szerszon napisał(a):Jakoś dziwnym trafem w PoRD nie znalazłem zwrotu "zakręcać". Natomiast w książce kucharskiej jak najbardziej :lol: To taki sam "synonim" jak "wymiń" w odniesieniu do wyprzedzania. To jest PoRD a nie trzepak pod blokiem z winem marki wino w ręku.

Może jednak zajmij się tym trzepakiem zamiast udzielać się na forum.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szerszon » czwartek 14 maja 2015, 20:41

W tym, że nie masz zielonego pojęcia co napisano w §36.1.

Napisano o jednokierunkowej z pierwszeństwem ? :hmm:
Napisano,ze C-12 wskazuje nakaz kierunku jazdy ? To jeździj w kółko. :lol:
Cóż, z twoim wyjątkowo niskim IQ trudno ci będzie pojąć, że C-12 pokazuje kierunek jazdy, gdyż tyczy się jadących po skrzyżowaniu pojazdów.
na tyle wysokim,że nie pisuję o dwóch pasach zewnętrznych :lol:
Tylko dziwnym trafem przy znakach F-10 jakoś ten "kierunek jazdy" po skrzyżowaniu blado wygląda.
Z tego jak przedstawiłeś "synonim" "zakręcania" w odniesieniu do PoRD i jak zwykle dostałes kociej mordki przy "wymijaniu" vs "wyprzedzaniu"...jak najbardzie synonimy..sam sprawdzałem :lol: nie jestem zaskoczony ,że ruch odbywa sie wokół wyspy..." jest dla ciebie synonimem kierunku jazdy, a z ronda to zawsze w prawo :hmm: , co szczególnie było widać na zdjęciu Makabry w zamkniętym wątku.
Może jednak zajmij się tym trzepakiem zamiast udzielać się na forum.

Przy twoim rocznym niewidocznym chyba nieprędko zwolni sie miejsce.
=========================================
szymon
Jak widac prezentowane tu przez Szerszona ZASADY wiekszego zwiazku z interpretacja PoRD oparta o jego pojmowaniem pojec w PoRD uzytych nie maja. Zeby nie powiedziec zadnego. Za to okazuja sie byc zgodne z interpretacja p. Dworaka. I masz Ci babo placek!
Jak najbardziej mają. Nie użyłem tylko zwrotów zrozumiałych dla ciebie jak faktyczny rzeczywisty własny kierunek jazdy.... i tym podobne.
Dlatego nie zrozumiałeś. I dlaczego widać ,że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem ?
W którym miejscu jest coś zgodnego z interpretacją pana Dworaka ?
Pisałem cos ,że z ronda to zawsze w prawo , i "umówmy się' że "umownie w lewo " ?
Pisałem coś o zawracaniu czy skręcie w lewo pasem zewnętrznym ?
I nie rozśmieszaj mnie pisząc o zasadach...chyba ortograficznych.
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 14 maja 2015, 21:01

Cala ZASADA "zawracania" na rondzie z jakze popularnego ostatnio linku to nic innego jak przejazd przez rondo pierscieniowe wg p. Dworaka.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » czwartek 14 maja 2015, 21:03

tomekkoz napisał(a):C-12 pokazuje kierunek jazdy
Pomijając, że to oczywista nieprawda, mam dla Ciebie zadanie, które zajmie Ci czas do końca życia(chyba że znowelizują PoRD). Wykazać na podstawie treści Art. 22., że sygnalizowanie zamiaru zmiany kierunku jazdy dotyczy również kierunku wyrażającego sposób odbywania się ruchu dookoła wyspy.

C-12 nie pokazuje ani kierunku jazdy na skrzyżowaniu ani kierunku ruchu na skrzyżowaniu, więc w sumie bez znaczenia, że sobie te słowa zrównujesz.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » czwartek 14 maja 2015, 21:08

W art.22. poszukaj zmian kierunku jazdy, ktorych on nie dotyczy. I przeczytaj jeszcze raz par.36.2. Rozminales sie z trescia obu.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 14 maja 2015, 21:33

szymon1977 napisał(a):Cala ZASADA "zawracania" na rondzie z jakze popularnego ostatnio linku to nic innego jak przejazd przez rondo pierscieniowe wg p. Dworaka.

Nie zauważyłem, aby preferowano wjazd na rondo prawym pasem. Raczej napisali dokładnie odwrotnie. Znowu ci zacytować, aby pokazać jak zmyślasz ?
Również nie napisali, że po obwiedni to prosto, a z ronda to zawsze w prawo.
czy znowu ci zacytować, aby pokazać jak zmyślasz ?
szymon1977 napisał(a):W art.22. poszukaj zmian kierunku jazdy, ktorych on nie dotyczy. I przeczytaj jeszcze raz par.36.2. Rozminales sie z trescia obu.

Nie wiem czy zauważyłeś, ale Art 22 znajduje się w dziale zmiany pasa ruchu i zmiany kierunku jazdy :wink:
I czytamy ten par 36 i nijak nie widzimy tam słowa o kierunku jazdy...chyba że to dla ciebie synonimy jak dla tomkakozy...
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 14 maja 2015, 22:52

Czytales posty, na ktore "odpowiedziales"?
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 14 maja 2015, 23:14

Tak, czytałem twoje imponujące przemyślenia. pytam się..zacytować ci jeszcze raz, aby pokazać,że zmyślasz ?
Jak już się domyśliłeś, że trzeba oddzielić zasady egzaminowania od zasad ruchu drogowego opisywanych przez przepisy( a nie oderwanych od realiów) to nawet napisałeś.
Ja jestem mądry

Patrz...mała rzecz a cieszy...ciekawe co napiszesz jak zrozumiesz przepisy ? :hmm:
szerszon

Postprzez sankila » czwartek 14 maja 2015, 23:15

Szerszon,
Z uwagi, że Dylek pospiesznie zamknął wątek pt, "Relacja z rozmowy", na twój kulturalny post odpowiem w tym wątku (bardziej stosownym)
viewtopic.php?f=3&t=37445&start=15#p378427
szerszon napisał(a):Czytanie ze zrozumieniem nie było twoją mocną stroną.Akurat w tym przypadku pisali o rondzie z JEDNYM pasem ruchu.
Interesujące, bo moja wypowiedź odnosiła się do następującego zdania:
szerszon napisał(a):W Poznaniu sygnalizują zjazd z ronda nawet "kwadratowego" Nie wiem na jakiej podstawie sobie tak wymyślili?
W odpowiedzi wskazałam stanowisko KRA, że zjazd z ronda o jednym pasie i zjazd z ronda o wielu pasach wymagaja użycia migacza. Zapis jest krótki i rzeczowy: na WSZYSTKIE manewry związane [...] ze zjazdem z ronda, obowiązuje zawczasu ich sygnalizowanie kierunkowskazem.
Na moje oko, to wystarczające wyjaśnienie "dlaczego poznańscy instruktorzy "to" (czyli miganie na zjeździe z ronda) - "nawet kwadratowego" - sobie wymyślili.

A co na to szerszon?
Tradycyjnie ... najpierw - od śmigła - o ustawieniu przy wjeździe na skrzyżowanie, o pasach ruchu, strzałkach, zmianach kierunku i kształtach rond; później standardowe: "nie wiesz, nie rozumiesz, piszesz bzdury", a na końcu, cichutko: "bo KRA miała na myśli inne ronda". Czyli nic nowego pod słońcem!

To jeszcze raz: na pytanie "dlaczego instruktorzy z Poznania uważają, że zawsze należy sygnalizować zjazd z ronda", odpowiedź brzmi: bo tak wynika z ich (i nie tylko ich) interpretacji znaku C12, słuszność której (interpretacji) potwierdza (m. in.) stanowisko KRA w kwestii manewrów na rondach (przypominam, że jest ono obowiązujące dla egzaminatorów).

BTW - KRA miała na myśli KAŻDE rondo, przez które przejeżdza pojazd egzaminacyjny; ba, nawet wydzieliła to w osobny akapit, żeby jakiś inteligentny inaczej nie pomyślał, że sygnalizowanie dotyczy wyłącznie manewru zawracania.
"Wszystkie manewry" znaczy ni mniej ni więcej, tylko że - niezależnie od liczby pasów (wyznaczonych lub nie), miejsca wjazdu i wyjazdu, kierunku przejazdu, zmiany(lub nie) kierunku jazdy, rodzaju i kształtu ronda, pory roku, płci, wieku oraz orientacji seksualnej kierowcy - zawsze i wszędzie wyjazd z ronda należy sygnalizować prawym kierunkowskazem.

No to teraz masz kolejne 280 stron, żeby wykazac, że KRA się nie zna przepisach :lol:
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez dylek » czwartek 14 maja 2015, 23:23

sankila napisał(a):Szerszon,
Z uwagi, że Dylek pospiesznie zamknął wątek pt, "Relacja z rozmowy", na twój kulturalny post odpowiem w tym wątku (bardziej stosownym)
(...)
W odpowiedzi wskazałam stanowisko KRA, że zjazd z ronda o jednym pasie i zjazd z ronda o wielu pasach wymagaja użycia migacza. Zapis jest krótki i rzeczowy: na WSZYSTKIE manewry związane [...] ze zjazdem z ronda, obowiązuje zawczasu ich sygnalizowanie kierunkowskazem.
Na moje oko, to wystarczające wyjaśnienie "dlaczego poznańscy instruktorzy "to" (czyli miganie na zjeździe z ronda) - "nawet kwadratowego" - sobie wymyślili.

sankila - w moim odczuciu najwyższy czas było zamknąć, gdyż zaczynał być to kolejny wątek o tym jak po rondach jeździć.
Ad 2 - wszystkie manewry ... a co jeśli zjazd z ronda jest prosto jak pas wyprowadza ? Nie wiąże się to ani z manewrem zmiany kierunku jazdy , ani zmiany pasa...to jaki manewr mamy sygnalizować ? Coś w PoRD dodano o sygnalizowaniu zjazdu ze skrzyżowania ?
Manewry - tak...ale nie sam zjazd.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez kg1956 » czwartek 14 maja 2015, 23:37

A na pierścieniowym przy zjeździe co sygnalizujesz prawym?
kg1956

Postprzez LeszkoII » czwartek 14 maja 2015, 23:44

Są trzy możliwości:
1.) opuszczenie każdego SoRO (dowolnego) należy wcześniej sygnalizować kierunkowskazem;
2.) opuszczanie tylko niektórych SoRO należy sygnalizować kierunkowskazem;
3.) sygnalizowanie, o którym mowa w powyższych punktach, nie jest ani obowiązkowe ani zabronione pod warunkiem, że nie zachodzi zbieg z Art. 3. PoRD - który jak wiadomo jest jest jednym z najogólniejszych przepisów ustawy.

ad.1) Brak takiego obowiązku w przepisach (o zdrowym rozsądku nie wspomnę)
ad.2) Według jakich kryteriów: pierścieniowe? z pasami "wyprowadzającymi bezkolizyjnie" ze skrzyżowania? A w zasadnicze pytanie: w jakim celu?? Podobno w takim, żeby ułatwić innym decyzję o wjechaniu na obwiednię. Czyli brak kierunkowskazu oznacza dalsze przebywanie na skrzyżowaniu. Tylko że wjeżdżający na rondo nie musi znać na pamięć organizacji ruchu, jak wyprowadzają pasy ruchu z ronda. Wniosek jeden: ad. 2.) to niebezpieczna praktyka dezinformująca innych. I dlatego lewy kierunkowskaz jest konieczny, chyba że rondo jest na tyle duże kierunki jazdy przez skrzyżowanie rozmywają się.
ad.3) Najsensowniejsza i w pełni zgodna z PoRD interpretacja.

Tyle o kierunkowskazach. Prawy nie powinien nikomu zaszkodzić. Brak lewego niesie z sobą ryzyko groźnych sytuacji.
Ostatnio zmieniony czwartek 14 maja 2015, 23:46 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » czwartek 14 maja 2015, 23:45

Sankila
To tylko na twoje oko.Na zalinkowanym rondzie przez kg ewidentnie pasy ruchu prowadzą na wprost i nie wiem , gdzie uczą, aby jazdę na wprost wyznaczonym pasem ruchu sygnalizować prawym kierunkowskazem.
Na rondzie wrzuconym prze Makabrę sygnalizowanie zjazdu z ronda na wprost przy strzałkach kierunkowych na wprost to kompletne kuriozum.
Wiesz czym się różnimy ? Ty łykasz wszystko jak pelikan bez grama myślenia.
Nawet nie masz pojęcia co mogli mieć na myśli w tym KRA. Rondo turbinowe też jest wielopasmowe..i co ? Będziesz sygnalizować prawym kierunkowskazem wbrew oznakowaniu F-10 i P-8x ?
Tradycyjnie ... najpierw - od śmigła - o ustawieniu przy wjeździe na skrzyżowanie, o pasach ruchu, strzałkach, zmianach kierunku i kształtach rond; później standardowe: "nie wiesz, nie rozumiesz, piszesz bzdury", a na końcu, cichutko: "bo KRA miała na myśli inne ronda". Czyli nic nowego pod słońcem!
Czyli tradycyjnie podałem przepisy na których opieram swoją opinie i z czystym sumieniem mogę napisać, że ten poznański egzaminator nadaje się tylko do kręcenia karuzeli.
I dalej tego nie możesz pojąć. Ale jak pisałem wcześniej..jeśli uznaje się obwiednię za drogę jednokierunkową z pierwszeństwem to reszta przestaje dziwić.
I wcale nie cichutko napisałem, co mogli mieć na myśli i co ma sens. Pokazałem nawet rondo lotnisko. Masz zbyt bujną wyobraźnię.
To jeszcze raz: na pytanie "dlaczego instruktorzy z Poznania uważają, że zawsze należy sygnalizować zjazd z ronda", odpowiedź brzmi: bo tak wynika z ich (i nie tylko ich) interpretacji znaku C12, słuszność której (interpretacji) potwierdza (m. in.) stanowisko KRA w kwestii manewrów na rondach (przypominam, że jest ono obowiązujące dla egzaminatorów).

Która nijak przystaje akurat do omawianego Ronda Solidarności czy ronda turbinowego. Ale kazali to sygnalizujemy bez cienia refleksji.
BTW - KRA miała na myśli KAŻDE rondo, przez które przejeżdza pojazd egzaminacyjny; ba, nawet wydzieliła to w osobny akapit, żeby jakiś inteligentny inaczej nie pomyślał, że sygnalizowanie dotyczy wyłącznie manewru zawracania.
Każde ? Jednak nie umiesz czytać ze zrozumieniem. :lol:
Uwaga:
W przypadku niekonwencjonalnych rozwiązań skrzyżowań o ruchu okrężnym Dyrekcja WORD może po analizie, która znajduje się w dokumentach WORD, ustalić inne zasady zawracania na rondach.

A jakie to są te niekonwencjonalne to się domyśl.
Dalej
Na wszystkie manewry związane ze zmianą pasa ruchu jak również z zjazdem z ronda obowiązuje sygnalizowanie zawczasu zamiaru wykonania światłami kierunkowskazów

A teraz bierzemy Art 22 i zawczasu sygnalizujemy zamiary ? jakie ? Zjazdu z ronda ? :lol:
Nie ma czegoś takiego w przepisach. Możemy sygnalizować zmianę kierunku jazdy lub pasa ruchu.Jeśli zjeżdżamy ze skrzyżowania zmieniając kierunek jazdy to oczywiście ,że sygnalizujemy ten fakt. najczęściej spotyka się to na rondach turbinowych. Rondo Babka w Warszawie, gdzie przy zjeździe są strzałki kierunkowe do skrętu w prawo.
Jak wynika z pozostałych manewrów opisywanych przez KRA. Chociażby sposób wjazdu na rondo w celu zawrócenia nie można traktować obwiedni jako samodzielnej drogi jednokierunkowej i zjazdu z niej jako skrętu w prawo.
Wystarczy poczytać całość ze zrozumieniem, a nie wyrywać pojedyncze zdania na poparcie swoich chorych teorii.
===========================================
na twój kulturalny post odpowiem w tym wątku (bardziej stosownym)

:wink:
z wyj. "warszaffskiej szkoły jazdy".

A cała przyjemność... :lol:
szerszon

Postprzez szerszon » czwartek 14 maja 2015, 23:47

kg1956 napisał(a):A na pierścieniowym przy zjeździe co sygnalizujesz prawym?

To samo co przy zjeździe do krawężnika. To samo jak "podziękuję" światłami. Przypomnieć Ci post warszawskiego egzaminatora ?
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze