Ronda

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Ronda

Postprzez STARYSZOFER » sobota 30 września 2017, 15:50

LeszkoII napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):a kierunek ruchu w przypadku jadącego pojazdu to kierunek jazdy
Ruch dookoła wyspy w jednym z dwóch fizycznie możliwych kierunków to nie to samo, co ruch na skrzyżowaniu.

O ludzie. W życiu większej bzdury chyba nie przeczytałem. To przykre, że broniąc swoich racji uciekasz się do pisania takich farmazonów.
Ruch na SoRO to właśnie ruch dokoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12.

Przez skrzyżowanie pojadę: na wprost, w prawo, w lewo albo zawrócę - innych możliwości ustawa nie przewidziała.
Oczywiście, że przewidziała. Na SoRO nie ma " na wprost, w prawo, w lewo" tylko zgodnie z §36.1 - jest w jednym kierunku - wskazanym na znaku C-12.

W szczególności nie ma okrężnego kierunku jazdy, to wszystko :wink:
Oczywiście, że jest ruch okrężny - a kierunek tego ruchu wskazano go na znaku C-12.

Szerszon dobrze prawi, tylko dodam że istnieje takie zadanie jak zawracanie na skrzyżowaniu. Egzaminator wyda polecenie "proszę zawrócić na najbliższym skrzyżowaniu", a tym skrzyżowaniem będzie SoRO. SZOFER przejedzie rondo, bo nie zawraca się na SoRO (!?) :lol:

Zawracać można na wiele sposobów, skręt w lewo to tylko jeden ze sposobów. Bo zawrócić można np. w bramie poprzez skręt w prawo i wycofanie.
Natomiast na SoRO zawraca się nie skręcając w lewo, tylko jadąc w kierunku wskazanym na znaku C-12, a następnie skręcając w prawo w wylot drogi, którą się wjechało na SoRO.

Przecież to takie proste, trzeba tylko trochę pomyśleć, a nie wypisywać bzdury bez zastanowienia.
STARYSZOFER

Postprzez Henq » sobota 30 września 2017, 17:51

STARYSZOFER napisał(a): a następnie skręcając w prawo w wylot drogi, którą się wjechało na SoRO.
:wow: :wow: :wow: :wow: że co jakie w prawo? :wow: :wow: :wow: przecież sąd w gliwicach w swoim wyroku jasno ci napisał że wjeżdżając na SoRO nie zmienia się kierunku jazdy to co nagle ten sam wjazd po okrążeniu SoRO już zmienia kierunek jazdy? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: więc jakim cudem? przecież to takie proste :spoko: - chyba już dość się pogrążyliście, ale proszę kombinuj dalej
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szerszon » sobota 30 września 2017, 19:34

STARYSZOFER napisał(a):Nie , to ty nie rozumiesz o czym piszesz. Poganiacz baranów mimo, że idzie (nie jedzie) jest kierującym, a małe dziecko na rowerku pod opieką osoby dorosłej - mimo, że jedzie - jest pieszym. Nie ma tu sprzeczności, gdyż kto jest pieszym, a kto kierującym określają przepisy.
Poganiacz baranów może jechać na jednym z baranów, tak samo jak na koniu. Jedzie a kólka się nie kręcą.
:lol:
Henq napisał(a):bzdura! miałeś wyjaśnione, jak zwykle brakło ci argumentów i zaczęły się ataki personalne i obrażanie, za co dostałeś bana i sam zwiałeś z podkulonym ogonem

Nie przypominam sobie,bym dostałe bana.
Gdybyś wyjaśnił to nie byłoby teraz problemu z powtórzeniem.
Czyli coś nie tak.
Naucz się przepisów a będziesz się mniej śmiał :spoko:
Chciałbym poznać równoczesną sygnalizację zmiany kierunku jazdy i pasa ruchu. Nie daj się prosić. Tak światła analiza nie powinna zaginąć w otchłani forum.
Dyskutujemy (przynajmniej ja ty nieudolnie próbujesz) o zawracaniu na SoRO z pasa zewnętrznego,
Twierdzisz, że zabrania tego art 22 więc ci wstawiłem czego zabrania przy zawracaniu art22 i nic tam nie ma o SoRO ani o pasie zewnętrznym :eek2: a teraz bezczelnie manipulujesz - zresztąnic nowego jak sięgubisz w przepisach
Zacytowałeś ust 6 bez sensu. Oczywiście że chodzi o ust 2 pkt 2.
Dlaczego ? Ponieważ zawracanie jest pochodną skrętu w lewo co pokazałem cytując przepisy pokazujące korelację tych dwóch manewrow.
Ależ udało się bo wyszło szydło jak naginasz przepisy na własne potrzeby
Nie ma potrzeby naginać. Proszę przeczytać to co zacytowałem.
]Na każdym kroku udowadniam, że to ty nie masz
Nie zauważyłem.Przepraszam.
Miałeś mi udowodnić iż nie rozumiem co oznacza F-10...i co ?
Człowieku ogarnij się zawrócić można w prawo,
Oczywiście..u siebie za stodołą możesz..ale nie na skrzyżowaniu.
ale nadal zawracanie to nie jest skręt w lewo i nie jest skręt w prawo
No nie jest i tego nie pisalem. pisałem ,że manewr lewoskrętu czy zawracania zaczyna się tak samo, a nie jest tym samym. To akurat jeszcze nie dotarło jak widzę. :wink:
Oczywiście, że mogę i nawet taki dziadowski instruktor jak ty tego uczy zresztą wszyscy tego uczą
Dlaczego kłamiesz ? Nie każdy jest wyznawcą twego chorego punktu widzenia.
no przecież to ewidentnie udowadnia, że skręt w lewo nie jest powiązany z zawracanie, a zawracanie to osobny manewr
Nie jest tym samym, ale jak wynika z przepisu jest powiązany. Czytanie ze zrozumieniem u ciebie słabiutko. Skoro zakaz skrętu w lewo zabrania również zawracania to chyba są ze sobą powiązane te manewry. przy zakazie skrętu w prawo tego nie napisali.Dziwne prawda ?
Gdyby było tak jak ty niudolnie wciskasz znak B-21 nie musiał by posiadać właśnie takowego zapisu o zawracaniu bo od razu było by wiadome, że zabrania się skrętu i zawracania bo to to samo
Musi..przecież ty byś pchał się do zawracania.
raczej w twoim bo nadal uczysz, że wolno zawracać od prawej krawędzi
masz na to jakieś dowody, czy tylko tak sobie piszesz aby napisać ???
: Ale perfidna manipulacja - a czy my rozmawiamy o parkowaniu?
Nie widzę chęci ruszenia zaparkowanego opla. A jeśli nawet..wjechać pod prąd ???
Czy ja pytałem o parkowanie kierowcy opla czy pytałem o zawracanie?
Chciałeś mi pokazać,że można zawrócić w prawo. Z tego miejsca ???
No i co brak argumentów - teraz nie masz już ucieczki to pewno będziesz obrażał by znów dostać bana i zwiać jak kundel
Argumenty są. Pokazujesz pojazd zaparkowany niezgodnie z przepisami i usiłujesz coś tym udowodnić.
Jeśli chodzi o obrażanie ..nie muszę :mrgreen:
Resztę pominę bo to stek bzdur i urojenia pseudo instruktora który nawet nie wie czego uczy, a sam uczy zawracania od prawej krawędzi jezdni hipokryta :eek2: :help: :help: :help:
Ciebie po prostu trzeba ignorować i tak też robiłem jak ci udowodniłem, że jesteś kłamcą i manipulantem w jednym poście
Jeszcze raz poproszę o udowodnienie zawracania od prawej krawędzi.
szerszon

Postprzez Henq » sobota 30 września 2017, 21:53

szerszon napisał(a):
Henq napisał(a):bzdura! miałeś wyjaśnione, jak zwykle brakło ci argumentów i zaczęły się ataki personalne i obrażanie, za co dostałeś bana i sam zwiałeś z podkulonym ogonem

Nie przypominam sobie,bym dostałe bana.
wiele rzeczy, które obalają twoją pseudo wiedzę, sobie nie przypominasz - przypadek? nie sądzę :lol: :lol: :lol:
szerszon napisał(a):Gdybyś wyjaśnił to nie byłoby teraz problemu z powtórzeniem.
ależ nie ma żadnych problemów proszę bardzo:
Należy również zwrócić uwagę na zapis „zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu„. Oznacza to, że zmiana kierunku jazdy jest jakby ważniejsza od zmiany pasa ruchu. Dlatego jeśli skręcamy na przykład w lewo i jednocześnie zmieniamy pas ruchu możemy ten fakt sygnalizować tylko lewym kierunkowskazem chyba, że wcześniej wjechaliśmy na pas lewy drogi, w którą skręcaliśmy, to wtedy obowiązkowo sygnalizujemy prawym kierunkowskazem zmianę pasa ruchu. Sytuacja taka może się zdążyć na przykład na skrzyżowaniu drogi dwujezdniowej z dwujezdniową.
Henq napisał(a):Nie dość że wychodzi z tego tekstu że dwa manewry można wykonać razem to jeszcze wyjaśnia jak je sygnalizować i cały twój malutki świat legł w gruzach.
Szczerze to obawiałem się wówczas o twoje zdrowie, czy czegoś sobie nie zrobiłeś, bo zawalił się twój mały świat :thumb2:, ale okazało się, że zapracowałeś sobie na bana i takim sposobem sprytnie zwiałeś z ogonkiem pod pupą :spoko: :lol:

szerszon napisał(a):Czyli coś nie tak.
niestety cały czas - twoja wiedza, a raczej jej brak :eek2:

szerszon napisał(a):
Naucz się przepisów a będziesz się mniej śmiał :spoko:
Chciałbym poznać równoczesną sygnalizację zmiany kierunku jazdy i pasa ruchu. Nie daj się prosić. Tak światła analiza nie powinna zaginąć w otchłani forum.
Oj ale poznałeś jakieś półtorej roku temu i niestety jak kundel zwiałeś :lol: :lol: :lol:

szerszon napisał(a):Zacytowałeś ust 6 bez sensu. Oczywiście że chodzi o ust 2 pkt 2.
:wow: ale art 22.2.2 nie mówi nic na temat zawracania :wow: czytać nie umiesz?

szerszon napisał(a):Dlaczego ? Ponieważ zawracanie jest pochodną skrętu w lewo co pokazałem cytując przepisy pokazujące korelację tych dwóch manewrow.
bzdura! nie jest żadną pochodną skrętu w lewo, zawracać można również w prawo.

szerszon napisał(a):
Ależ udało się bo wyszło szydło jak naginasz przepisy na własne potrzeby
Nie ma potrzeby naginać. Proszę przeczytać to co zacytowałem.
od tych bzdur aż mnie mdli :eek2:

szerszon napisał(a):
]Na każdym kroku udowadniam, że to ty nie masz
Nie zauważyłem.Przepraszam.
Miałeś mi udowodnić iż nie rozumiem co oznacza F-10...i co ?
tak? :eek2: możesz zacytować oryginalne moje słowa? na pewno znów udowodnią że czytanie nie jest twoją mocną stroną :lol:

szerszon napisał(a):
Człowieku ogarnij się zawrócić można w prawo,
Oczywiście..u siebie za stodołą możesz..ale nie na skrzyżowaniu.
:wow: no mówię, że pseudo instruktor - ja pierdziu mystrzu to zawracać wolno tylko na skrzyżowaniu :wow: :wow: :wow: masakra ty i te twoje pseudo teorie :lol: :lol: :lol:

szerszon napisał(a):
ale nadal zawracanie to nie jest skręt w lewo i nie jest skręt w prawo
No nie jest i tego nie pisalem. pisałem ,że manewr lewoskrętu czy zawracania zaczyna się tak samo, a nie jest tym samym. To akurat jeszcze nie dotarło jak widzę. :wink:
Tak, tak, jak zwykle przyłapany na głupich teoriach - to nie moja ręka :eek2:

szerszon napisał(a):
Oczywiście, że mogę i nawet taki dziadowski instruktor jak ty tego uczy zresztą wszyscy tego uczą
Dlaczego kłamiesz ? Nie każdy jest wyznawcą twego chorego punktu widzenia.
Nic nie kłamię, multum kierowców posiadających prawo jazdy powtórzy moje słowa, że to instruktor nauczył ich zawracania od prawej krawędzi jezdni, co prawda nie taki pseudo flejtuch jak ty: co zawraca tylko na skrzyżowaniu :lol: :lol: :lol:

szerszon napisał(a):
no przecież to ewidentnie udowadnia, że skręt w lewo nie jest powiązany z zawracanie, a zawracanie to osobny manewr
Nie jest tym samym, ale jak wynika z przepisu jest powiązany.
Właśnie nie jest powiązany dlatego jest dodany zapis :eek2:

szerszon napisał(a):Czytanie ze zrozumieniem u ciebie słabiutko. Skoro zakaz skrętu w lewo zabrania również zawracania to chyba są ze sobą powiązane te manewry. przy zakazie skrętu w prawo tego nie napisali.Dziwne prawda ?
akurat to mnie nie dziwi bo znak obowiązuje na skrzyżowaniu :spoko: bardziej mnie dziwi, że znak B-23 nie zabrania skrętu w lewo a przecież taki pseudo instruktorek jeden mówi, że te manewry są powiązane :eek2: :lol: :lol: :lol:

szerszon napisał(a):
Gdyby było tak jak ty niudolnie wciskasz znak B-21 nie musiał by posiadać właśnie takowego zapisu o zawracaniu bo od razu było by wiadome, że zabrania się skrętu i zawracania bo to to samo
Musi..przecież ty byś pchał się do zawracania.
jak by nie posiadał oczywiście i to od prawej krawędzi przed skrzyżowaniem :spoko: :lol: :lol: :lol:

szerszon napisał(a):
raczej w twoim bo nadal uczysz, że wolno zawracać od prawej krawędzi
masz na to jakieś dowody, czy tylko tak sobie piszesz aby napisać ???
niestety mam

szerszon napisał(a):
: Ale perfidna manipulacja - a czy my rozmawiamy o parkowaniu?
Nie widzę chęci ruszenia zaparkowanego opla. A jeśli nawet..wjechać pod prąd ???
znów manipulacje i kłamstwa? przecież to dwukierunkowa jest :eek2: P-13 nie widać? :help:

szerszon napisał(a):
Czy ja pytałem o parkowanie kierowcy opla czy pytałem o zawracanie?
Chciałeś mi pokazać,że można zawrócić w prawo. Z tego miejsca ???
Tak z tego miejsca i tak w PRAWO :thumb2:

szerszon napisał(a):
No i co brak argumentów - teraz nie masz już ucieczki to pewno będziesz obrażał by znów dostać bana i zwiać jak kundel
Argumenty są. Pokazujesz pojazd zaparkowany niezgodnie z przepisami i usiłujesz coś tym udowodnić.
No właśnie nie ma argumentów, nie rozmawiamy o parkowaniu a o zawracaniu :spoko: :lol:

szerszon napisał(a):Jeśli chodzi o obrażanie ..nie muszę :mrgreen:
Musisz to twój znak, ale nie przejmuj się byle kto mnie nie obrazi :thumb2:

szerszon napisał(a):Jeszcze raz poproszę o udowodnienie zawracania od prawej krawędzi.
wszystko trzeba pseudo flejtuchowi tłumaczyć, wszystko :eek2: :

Jeszcze nie poznałem żadnego instruktora, powtórzę żadnego instruktora, który by uczył zawracania na trzy od lewej krawędzi na drodze jednokierunkowej albo od środka jezdni na drodze dwukierunkowej.
Obrazek
Zawsze pierwsze słowa przy zawracaniu są: "zbliż się maksymalnie do prawej krawędzi jezdni..." - i zawracamy :thumb2: :lol: :lol: :lol:

A teraz ciekawi mnie od kiedy taki instruktorek jak ty uczy by zawracać na trzy nie od prawej krawędzi? :eek2: - Może mała sonda od której krawędzi jezdni się zawraca?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez STARYSZOFER » niedziela 01 października 2017, 07:47

Henq napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a): a następnie skręcając w prawo w wylot drogi, którą się wjechało na SoRO.
:wow: :wow: :wow: :wow: że co jakie w prawo? :wow: :wow: :wow: przecież sąd w gliwicach w swoim wyroku jasno ci napisał że wjeżdżając na SoRO nie zmienia się kierunku jazdy to co nagle ten sam wjazd po okrążeniu SoRO już zmienia kierunek jazdy? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: więc jakim cudem? przecież to takie proste :spoko: - chyba już dość się pogrążyliście, ale proszę kombinuj dalej

Naucz się w końcu czytać ze zrozumieniem.
STARYSZOFER

Postprzez szerszon » niedziela 01 października 2017, 09:27

Henq napisał(a):wiele rzeczy, które obalają twoją pseudo wiedzę, sobie nie przypominasz - przypadek? nie sądzę
Znowu elaborat...
Zawsze lubie jak masz coś na potwierdzenie.
Należy również zwrócić uwagę na zapis „zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu„. Oznacza to, że zmiana kierunku jazdy jest jakby ważniejsza od zmiany pasa ruchu.
Padłem. :lol: :lol: :lol: Gdzieś jest napisane, że któryś manewr jest ważniejszy w sygnalizowaniu ???
Jeśli byłoby napisane zmiana pasa ruchu lub kierunku jazdy to ważniejsza byłaby zmiana pasa ruchu ???
Czy pójdziesz jeszcze dalej i napiszesz,że Art 22 jest ważniejszy od Art 25 bo jest wcześniej w PoRD ???? :lol: :lol: :lol:
Nie dość że wychodzi z tego tekstu że dwa manewry można wykonać razem to jeszcze wyjaśnia jak je sygnalizować i cały twój malutki świat legł w gruzach
Taaa...poprzez brak obowiązkowej sygnalizacji...brawo. :lol:
niestety cały czas - twoja wiedza, a raczej jej brak
Raczej "wiedzą" za taka faktycznie dziękuję.
]
Oj ale poznałeś jakieś półtorej roku temu i niestety jak kundel zwiałeś
Nigdy nie zwiewam przed takimi artystami. :mrgreen: Jak już znalazłeś to daj linka.
ale art 22.2.2 nie mówi nic na temat zawracania :wow: czytać nie umiesz?
Ale pozostałe przepisy, które podałem wiążą lewoskręt z zawracaniem. Jak się czyta jedno zdanie i w dodatku bez zrozumienia to takie mamy efekty.
bzdura! nie jest żadną pochodną skrętu w lewo, zawracać można również w prawo.

Oczywiście. potocznie zawrócisz wykonując dwa skręty w prawo..na dwóch sąsiednich skrzyżowaniach. Oczywiście ,że zawrócisz, ale czy tą samą drogą ?
od tych bzdur aż mnie mdli
Przecież to są cytaty z PoRD.
możesz zacytować oryginalne moje słowa? na pewno znów udowodnią że czytanie nie jest twoją mocną stroną
Pisałeś,że nie rozumiem znaczenia tych znaków.
Henq napisał(a):Tak podałeś szkoda że nie rozumiesz znaczenia tych znaków :eek2:

No to czekam na twoje wyjaśnienia.
to zawracać wolno tylko na skrzyżowaniu
Bo temat jest o zawracaniu na SorO, a nie u ciebie za stodołą. U siebie możesz zawracać w prawo.
Tak, tak, jak zwykle przyłapany na głupich teoriach - to nie moja ręka
Oczywiście,że mnie nie przyłapałeś.Siebie łapiesz.
Pisałem,że oba manewry zaczynają się tak samo( lewoskręt i zawracanie) a nie są tym samym. Potrafisz to zacytować, iż napisałem co innego ???
Nic nie kłamię, multum kierowców posiadających prawo jazdy powtórzy moje słowa, że to instruktor nauczył ich zawracania od prawej krawędzi jezdni, co prawda nie taki pseudo flejtuch jak ty: co zawraca tylko na skrzyżowaniu
Kłamiesz, przecież nazwałeś mnie hipokrytą,że co innego uczę co innego piszę. No to poprosiłem o dowody. Nie masz ??? Szkoda. A teraz piszesz o jakichś tam instruktorach uczących multum kierowców.
Postawiłeś mi zarzut i oczekiwałem dowodu...a tu pomówienia.
Poza tym nigdzie nie napisałem, że zawraca się tylko na skrzyżowaniu. Tu jest mowa o skrzyżowaniu. Gdy nie masz co napisać podajesz inne miejsca niezwiązane z tematem.
Właśnie nie jest powiązany dlatego jest dodany zapis
Przepis..zapisać to sobie możesz. Jaki przepis powiązany z zawracaniem na skrzyżowaniu. To co podałeś nie dotyczy skrzyżowania, a o tym tu mowa.
że znak B-23 nie zabrania skrętu w lewo a przecież taki pseudo instruktorek jeden mówi, że te manewry są powiązane
Ponieważ jest od tego zakaz skrętu w lewo.Inaczej miałbyś dwa różne znaki o tym samym znaczeniu. Miałbyś znak, który zabrania i skrętu w lewo i zawracania w każdej sytuacji. A są miejsca, gdzie możesz skręcić w lewo a nie możesz zawrócić.
To logiczne, szkoda że nie dla ciebie.
niestety mam
No to w końcu podaj te dowody,że ja tak uczę.Bo na razie tylko sobie piszesz aby pisać.
Tak z tego miejsca i tak w PRAWO :
No to jeszcze raz ci gratuluję. Wjechać pod prąd niezgodnie z przepisami, aby udowodnić iż mozna zawracać w prawo..też pod prąd :lol: :lol: :lol:
znów manipulacje i kłamstwa? przecież to dwukierunkowa jest :eek2: P-13 nie widać?
No właśnie widać że dwukierunkowa. I na który pas wjechał ??? Stoi na pasie pod prąd zaparkowany, ponieważ przed nim nie ma miejsca na jazdę do przodu. Czyli na przykładzie łamiącego przepisy chcesz udowadniać absurdalne wizje.
No właśnie nie ma argumentów, nie rozmawiamy o parkowaniu a o zawracaniu
To po co dajesz przykład źle zaparkowanego, który wjechał pod prąd ? Czy ty przy takim zawracaniu też pchasz się przez P-13 z drugiej strony i tak zawracasz ..też pod prąd, ponieważ promień skrętu nie pozwoli zawrócić w miejscu. :eek2:
wszystko trzeba pseudo flejtuchowi tłumaczyć,
Tłumaczyć nie musisz. Wystarczy,że udowodnisz swoje rację na podstawie przepisów, a nie swoich wizji i zachowań niezgodnych z przepisami.
Jeszcze nie poznałem żadnego instruktora, powtórzę żadnego instruktora, który by uczył zawracania na trzy od lewej krawędzi na drodze jednokierunkowej albo od środka jezdni na drodze dwukierunkowej.
Ja też nie znam nikogo , kto zawraca na trzy na drodze jednokierunkowej niezależnie od krawędzi :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :spoko: :spoko: :spoko: Natomiast zawracanie na trzy zaczynając od prawej krawędzi ??? Szczególnie gdy po lewej jest jakaś infrastruktura, z której korzysta się przy zawracaniu.
Zawsze pierwsze słowa przy zawracaniu są: "zbliż się maksymalnie do prawej krawędzi jezdni..." - i zawracamy
Napisz zażalenie do swojego...strasznie ciebie oszukał.Szczególnie na drodze jednokierunkowej. :mrgreen:
A teraz ciekawi mnie od kiedy taki instruktorek jak ty uczy by zawracać na trzy nie od prawej krawędzi?
Od zawsze. Takie zawracanie między krawężnikami zazwyczaj jest robione na takich drogach, gdzie zbliżenie się do osi jezdni czy do prawej krawędzi nie ma większego znaczenia. To centymetry. Ale to są drogi dwukierunkowe. Na jednokierunkowej jeszcze nie zawracałem i jestem pod wrażeniem,że ty to robiłeś. :lol: :lol: :lol:
szerszon

Postprzez szerszon » niedziela 01 października 2017, 09:37

STARYSZOFER napisał(a):O ludzie. W życiu większej bzdury chyba nie przeczytałem. To przykre, że broniąc swoich racji uciekasz się do pisania takich farmazonów.

Co nie przeszkadza pojechać w prawo, prosto , w lewo czy zawrócić w zgodzie z C-12.
Oczywiście, że przewidziała. Na SoRO nie ma " na wprost, w prawo, w lewo" tylko zgodnie z §36.1 - jest w jednym kierunku - wskazanym na znaku C-12.
Wszystkie wymienione manewry nie stoją w sprzeczności z C-12.
Oczywiście, że jest ruch okrężny - a kierunek tego ruchu wskazano go na znaku C-12.

Znowu nie zrozumiałeś. Leszko pisał o okrężnym kierunku jazdy. Twego ruchu okrężnego nikt nie kwestionuje. Nie rozumiesz słowa pisanego.
Zawracać można na wiele sposobów, skręt w lewo to tylko jeden ze sposobów. Bo zawrócić można np. w bramie poprzez skręt w prawo i wycofanie.
Po pierwsze brama nie tworzy skrzyżowania z drogą, a polecenie zawrócenia było związane ze skrzyżowaniem, po drugie jak tak zawracasz w prawo to gratuluję techniki zawracania. Ostatnie sieroty drogowe w ten sposób zawracają.
Natomiast na SoRO zawraca się nie skręcając w lewo, tylko jadąc w kierunku wskazanym na znaku C-12, a następnie skręcając w prawo w wylot drogi, którą się wjechało na SoRO.
W pierwszej kolejności trzeba w ten ruch okrężny wjechać. czyli dla ciebie zawracanie to jazda w prawo, prosto , w prawo...pogratulować..przybij piątke z Henqiem.
szerszon

Postprzez LeszkoII » niedziela 01 października 2017, 09:59

STARYSZOFER napisał(a):Oczywiście, że się da, ale nie przez wykonanie skrętu w lewo, tylko objeżdżając wyspę w kierunku wskazanym na znaku C-12/
Czyli da się zawracać na SoRO, przynajmniej co do tego się zgadzamy a to istotny krok. Zawracanie nie jest manewrem skrętu w lewo, lecz odrębnym manewrem. Tylko ze względu na to, że początkowa faza zawracania na skrzyżowaniu jest pozycyjnie i sygnalizacyjnie tożsama z realizacją zamiaru zmiany kierunku jazdy w lewo, używamy lewego kierunkowskazu i ustawiamy się do osi jezdni.

Objeżdżając wyspę centralną możemy zrealizować dowolny planowany manewr związany z kierunkiem jazdy. Ruch dookoła wyspy jest z góry narzucony przez C-12, jest formą nakazu pod groźbą popełnienia wykroczenia, jest warunkiem koniecznym i nic ponadto nie wnosi do kierunku jazdy przez skrzyżowanie. W szczególności nie zabrania jazdy na wprost, zmiany kierunku jazdy w prawo, w lewo i zawracania.

Naruszenie § 36 ust. 1 polega na przejechaniu przez wyspę (nie dot. tramwajów) ALBO poruszaniu się dookoła niej w innym kierunku, niż wskazano na C-12. Jednak kierunek ruchu względem wyspy to co innego niż formalizowany kierunek jazdy na skrzyżowaniu, ten o którym mowa w art. 22 ustawy. Dlatego też nakaz wyrażony C-12 nie polega na konieczności okrążania wyspy w nieskończoność, tylko na przyjęciu odpowiedniej względem niej pozycji. To że używa się tutaj słowa "kierunek" nie dziwi tak samo, jak słowo "kierunek" użyte w dyspozycji znaku C-9. Tam też strzałka, też kierunek. Też poRUSZAM się samochodem = jadę. Czy to jest kierunek jazdy zaczerpnięty z art. 22 ustawy? Oczywiście NIE.

Co najistotniejsze i najdziwniejsze zarazem, dopuszczasz zmianę kierunku jazdy w prawo na skrzyżowaniu zapominając lub bagatelizując wcześniej wykrzyczany pogląd, jakoby kierunek jazdy na SoRO wskazywały strzałki na znaku pionowym. Tego kierunku nie potrafisz nazwać i słusznie, bo nie jest to ani w prawo ani też w lewo, an tym bardziej na wprost.

I co tu jeszcze udowadniać? Dopuszczam myśl, że strategia udawania idioty na krótką metę przynosi pożądany efekt, ale w dłuższej perspektywie grozi poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. A że jesteś SZOFEREM już STARSZYM, to nie pozostaje mi nic innego jak życzyć dużo zdrowia i unikania ww. strategii (a w Twoim przypadku jest to niestety/stety jedynie namiastka taktyki).
LeszkoII

Postprzez STARYSZOFER » niedziela 01 października 2017, 10:14

szerszon napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):O ludzie. W życiu większej bzdury chyba nie przeczytałem. To przykre, że broniąc swoich racji uciekasz się do pisania takich farmazonów.
Co nie przeszkadza pojechać w prawo, prosto , w lewo czy zawrócić w zgodzie z C-12.

W dalszym ciągu nie dociera co napisano w §36.1 . Na SoRO jedziemy tylko w jednym kierunku - wsazanym na znaku C-12. Tak więc jedyna opcja to kontynuacja jazdy wokół wyspy w kierunku wskaznym na znaku C-12, albo wyjazd ze skrzyżowania poprzez zmianę kierunku jazdy w prawo w odpowiedni wylot.

Jak nie ogarniałeś ruchu okrężnego tak dalej go nie ogarniasz. Proponuję omijać skrzyżowania o ruchu okrężym, gdyż nie stosując się do §36.1 i jadąc przez nie jak przez zwykłe skrzyżowanie - jesteś poważnym zagrożeniem dla innych uczestników ruchu.
STARYSZOFER

Postprzez STARYSZOFER » niedziela 01 października 2017, 10:20

LeszkoII napisał(a):Jednak kierunek ruchu względem wyspy to co innego niż formalizowany kierunek jazdy na skrzyżowaniu, ten o którym mowa w art. 22 ustawy.

To jest bzdura, którą wymyśliłeś, żeby bronić swoich idiotyzmów o ruchu okrężnym.

Oczywiście, że kierunek wskazany na znaku C-12 mowi o obowiązującym kierunku ruchu na SoRO. Oczywiście w przypadku pojazdu o obowiązującym kierunku jazdy.
STARYSZOFER

Postprzez szoferemeryt » niedziela 01 października 2017, 10:48

STARYSZOFER napisał(a):Oczywiście, że kierunek wskazany na znaku C-12 mowi o obowiązującym kierunku ruchu na SoRO. Oczywiście w przypadku pojazdu o obowiązującym kierunku jazdy.

Zgadzam się.

Dlaczego pewne osoby tak boją się powiedzieć czym jest ruch na SoRO.
A dlatego że musieliby przyznać, że to jazda dookoła wyspy, w kierunku wskazanym na znaku. Nie w prawo czy lewo, ale dookolnie jak pokazuje znak.
To nie ja czy ktoś inny wymyślił, ale ustawodawca wskazał kierunek ruchu = jazdy.
W tej sytuacji wjeżdżając na rondo, wcześniej przyjęte kierunki jazdy na rondzie już nie obowiązują, gdyż na rondzie jedziemy dookoła wyspy w kierunku określonym znakiem C-12. To ten znak wymusza jazdę w określonym kierunku. Tak więc bierze w łeb twierdzenie, że na rondzie obowiązują kierunki przyjęte przed skrzyżowaniem. Na rondzie obowiązuje to co nakazują nam przepisy lub zarządca drogi. Jeśli zarządca nie zdecyduje o zmianie organizacji ruchu, to z ronda możemy zjechać tylko w prawo, nawet gdy pierwotny zamiar był prosto lub w lewo.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » niedziela 01 października 2017, 11:18

Dlaczego nikt nie ma odwagi merytorycznie odnieść się do mojego wpisu? Bo bezsilność waszej argumentacji poraża :help: Nie będę się tu kopał z koniem, nie ta liga.
Oczywiście, że kierunek wskazany na znaku C-12 mowi o obowiązującym kierunku ruchu na SoRO.
Skręcasz w prawo na SoRO... czyżbyś łamał obowiązujący kierunek wskazany... Dramat.
LeszkoII

Postprzez STARYSZOFER » niedziela 01 października 2017, 11:29

LeszkoII napisał(a):Dlaczego nikt nie ma odwagi merytorycznie odnieść się do mojego wpisu? Bo bezsilność waszej argumentacji poraża :help: Nie będę się tu kopał z koniem, nie ta liga.

A do czego się tam odnieść? Błąd za błędem, bo przyjmujesz z premedytacją błędne założenie, że kierunek jazdy to nie jest kierunek ruchu pojazdu, a ruch o którym mowa w §36.1 to nie ruch pojazdów na SoRO, tylko jakieś wyimaginowane niewiadomo co, którego nawet nie jesteś w stanie nazwać i w związku z tym plączesz się we własnych wywodach.

Oczywiście, że kierunek wskazany na znaku C-12 mowi o obowiązującym kierunku ruchu na SoRO.
Skręcasz w prawo na SoRO... czyżbyś łamał obowiązujący kierunek wskazany... Dramat.

Dramatem jest to, że nie rozumiesz, że ten kierunek obowiązuje na SoRO dopóki jedziesz dookoła wyspy. Nie ma nakazu jazdy w tym kierunku w nieskończoność i zakazu zjazdu z SoRO.... :roll: :roll: :help:
STARYSZOFER

Postprzez LeszkoII » niedziela 01 października 2017, 12:49

STARYSZOFER napisał(a): do czego się tam odnieść? Błąd za błędem
Udowodnij.
STARYSZOFER napisał(a):przyjmujesz z premedytacją błędne założenie, że kierunek jazdy to nie jest kierunek ruchu pojazdu, a ruch o którym mowa w §36.1 to nie ruch pojazdów na SoRO, tylko jakieś wyimaginowane niewiadomo co, którego nawet nie jesteś w stanie nazwać i w związku z tym plączesz się we własnych wywodach.
Wciąż czekam, gdzie to błędne założenie. Póki co nie będę się powtarzał (i karmił trolla).
STARYSZOFER napisał(a):Nie ma nakazu jazdy w tym kierunku w nieskończoność i zakazu zjazdu z SoRO
To akurat doskonale wiem. Problem w tym, że to się kłóci mylnym poglądem "obowiązującego kierunku jazdy na SoRO" rozumianego jako ustawowy kierunek jazdy. Czyli nie masz prawa opuścić SoRO przy idiotycznym założeniu, że C-12 wskazuje kierunek jazdy na skrzyżowaniu a obranie każdego innego kierunku jazdy, choćby w prawo, byłoby (o ironio) sprzeczne z nakazem wyrażonym przez C-12. Błędne założenia rodzą paradoksy. Uregulowana prawnie możliwość stosowania strzałek do skrętu w lewo F-10 i P-8 na wlotach SoRO dobitnie potwierdza, błądzisz bardziej niż niewidomy. Ale to tylko wierzchołek góry lodowej Twojej ignorancji. To nie ja mam problem... z sobą i nie tylko.
LeszkoII

Postprzez STARYSZOFER » niedziela 01 października 2017, 15:37

LeszkoII napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a): do czego się tam odnieść? Błąd za błędem
Udowodnij.
Dowód jest prosty. Nie umiesz jechać po SoRO zgodnie z przepisami.

STARYSZOFER napisał(a):przyjmujesz z premedytacją błędne założenie, że kierunek jazdy to nie jest kierunek ruchu pojazdu, a ruch o którym mowa w §36.1 to nie ruch pojazdów na SoRO, tylko jakieś wyimaginowane niewiadomo co, którego nawet nie jesteś w stanie nazwać i w związku z tym plączesz się we własnych wywodach.
Wciąż czekam, gdzie to błędne założenie.
Przecież napisałem gdzie, trudności w czytaniu ze zrozumieniem?

STARYSZOFER napisał(a):Nie ma nakazu jazdy w tym kierunku w nieskończoność i zakazu zjazdu z SoRO
To akurat doskonale wiem. Problem w tym, że to się kłóci mylnym poglądem "obowiązującego kierunku jazdy na SoRO" rozumianego jako ustawowy kierunek jazdy. Czyli nie masz prawa opuścić SoRO przy idiotycznym założeniu, że C-12 wskazuje kierunek jazdy na skrzyżowaniu

I po co wypisujesz te bzdury? Lepiej się czujesz jak przy niedzieli napiszesz kilka takich gniotów? Naucz się w końcu co to jest ruch okrężny i zrozum w końcu po co umieszczono w przepisach §36.1.
To, że wokół wyspy masz jechać w jednym kierunku nie znaczy, że nie możesz ze skrzyżowania zjechać. Ta bzdura powtarzana przez przeciwników ruchu okrężnego jak mantra.

Nie chcesz się nauczyć prawidłowo i zgodnie z przepisami jeździc po SoRO? To nie wjeżdżaj na nie i nie denerwuj innych kierowców zakało drogowa. Ubzdurałeś sobie, że w ruchu okrężnym jeździsz jak po zwykłym skrzyżowaniu (w prawo, w lewo, prosto, a nie w kierunku wskazanym na znaku C-12). Do tego ignorujesz §36.1 i przeszkadzasz prawidłowo jeżdżącym kierowcom. Nawet wstyd, że tacy osobnicy udzielają się na forach o przepisach ruchu.
STARYSZOFER

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze