Ronda

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Ronda

Postprzez Blacksmith » piątek 29 września 2017, 20:08

Mnie się posądza o brak logiki, dojrzałości, itp. A ten temat to jakaś kpina. Dziecinada totalna. Jeden z drugim się kłóci w nieskończoność czy z ronda z prawo czy może w lewo, i powtarza po 1000 razy to samo
Blacksmith

Postprzez STARYSZOFER » piątek 29 września 2017, 20:30

LeszkoII napisał(a):
szoferemeryt napisał(a):Nic i nikogo nie oszukuję. Nie chodzi o kierunek jazdy.
szoferemeryt napisał(a):Oczywiście, że ten kierunek w przypadku jadącego pojazdu to kierunek jazdy.
:o :shock: :( (...) :lol: :evil: :twisted: (...) :roll: :hmm:

Aha, czyli wariat.

W przypadku omijania wyspy centralnej - to jest w istocie kierunek RUCHU względem tejże wyspy.

Oczywiście, że kierunek ruchu, a kierunek ruchu w przypadku jadącego pojazdu to kierunek jazdy.
Tak więc dla kolumny pieszych bedzie to nakazany kierunek ruchu, a dla jadącego pojazdu nakazany kierunek jazdy.

Tak wynika z kontekstu § 36 ust. 1, innej możliwości po prostu nie ma. Prawostronny (=Polska) albo lewostronny (=Anglia). Jeszcze na to nie wpadłeś?
Pomyliło ci się ze specjalnie zdefiniowanym w KW pojęciem "kierunek ruchu drogowego". Nic dziwnego, że ci się miesza. Poza tym jest to zasada ruchu drogowego.

To się zastanów, dlaczego przed SoRO na wyspach strzałeczki zwrócone są w innym (przeciwnym) kierunku niż jak to ma miejsce w Polsce. Zastanów... :P

Mogę wytłumaczyć bo nie jarzysz. Nakazane kierunki jazdy na skrzyżowaniach o ruchu okrężnym w Polsce i Wielkiej Brytani są przeciwne.
STARYSZOFER

Postprzez szerszon » piątek 29 września 2017, 21:21

sankila napisał(a): Bo to są 4 skrzyżowania i zawsze będą 4 - niezależnie od liczby i rodzaju postawionych znaków.
.
I mnie się czepiają, gdy piszę o braku czytania ze zrozumieniem. W paragrafie 36 jest napisane o skrzyżowaniu a nie skrzyżowaniach. Ale co tam... widać cztery to są cztery i basta. :lol:
szerszon

Postprzez szerszon » piątek 29 września 2017, 21:26

STARYSZOFER napisał(a):

Oczywiście, że kierunek ruchu, a kierunek ruchu w przypadku jadącego pojazdu to kierunek jazdy.
Tak więc dla kolumny pieszych bedzie to nakazany kierunek ruchu, a dla jadącego pojazdu nakazany kierunek jazdy.
A dla poganiacza stada baranów ?? Tu pytanie bez podtekstów. A kolumna pieszych na wrotkach ? Przecież jedzie a nie idzie.
Mogę wytłumaczyć bo nie jarzysz. Nakazane kierunki jazdy na skrzyżowaniach o ruchu okrężnym w Polsce i Wielkiej Brytani są przeciwne
Proszę, lepiej nie tłumacz. Wydaj polecenie na egzaminie. Na skrzyżowaniu prosto. Polak pojedzie w prawo, Brytyjczyk w lewo i dojadą w to samo miejsce. :hmm: A kierunek jazdy przeciwny... :hmm:
szerszon

Postprzez szoferemeryt » piątek 29 września 2017, 21:30

LeszkoII napisał(a): :o :shock: :( (...) :lol: :evil: :twisted: (...) :roll: :hmm:
W przypadku omijania wyspy centralnej - to jest w istocie kierunek RUCHU względem tejże wyspy. Tak wynika z kontekstu § 36 ust. 1, innej możliwości po prostu nie ma. Prawostronny (=Polska) albo lewostronny (=Anglia). Jeszcze na to nie wpadłeś? To się zastanów, dlaczego przed SoRO na wyspach strzałeczki zwrócone są w innym (przeciwnym) kierunku niż jak to ma miejsce w Polsce. Zastanów... :P

Typowy unik dla Leszko i szerszona. Czy ja pytałem o to co wyżej napisałeś? Pytałem o wyrażenie (słowo )ruch. Więc kto tu oszukuje? Czekam nadal na wyjaśnienie co rozumiesz przez ruch, jak w wyżej moim pytaniu.

Blacksmith napisał(a):Mnie się posądza o brak logiki, dojrzałości, itp. A ten temat to jakaś kpina. Dziecinada totalna. Jeden z drugim się kłóci w nieskończoność czy z ronda z prawo czy może w lewo, i powtarza po 1000 razy to samo

To nie kpina, a jak będzie trzeba to i 2000 razy będę pytać. Pytam o konkretnie jedno słowo, a tu od razu zmiana frontu, wszystko zrobią by nie odpowiedzieć na istotne pytanie. Pytam o żarówkę a w odpowiedzi piszą o świeczce.
szoferemeryt

Postprzez STARYSZOFER » piątek 29 września 2017, 21:39

szerszon napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):Oczywiście, że kierunek ruchu, a kierunek ruchu w przypadku jadącego pojazdu to kierunek jazdy. Tak więc dla kolumny pieszych bedzie to nakazany kierunek ruchu, a dla jadącego pojazdu nakazany kierunek jazdy.
A dla poganiacza stada baranów ?? Tu pytanie bez podtekstów. A kolumna pieszych na wrotkach ? Przecież jedzie a nie idzie.
Z poganiaczem baranów powinieneś wiedzieć :lol: . A jeżeli kolumna jedzie na wrotkach to oczywiście będzie to kierunek jazdy.

Mogę wytłumaczyć bo nie jarzysz. Nakazane kierunki jazdy na skrzyżowaniach o ruchu okrężnym w Polsce i Wielkiej Brytani są przeciwne
Proszę, lepiej nie tłumacz. Wydaj polecenie na egzaminie. Na skrzyżowaniu prosto. Polak pojedzie w prawo, Brytyjczyk w lewo i dojadą w to samo miejsce. :hmm: A kierunek jazdy przeciwny... :hmm:
Prosto? Zwłaszcza jak SoRO ma siedem wylotów.... :lol: , a może mieć. Lepiej poslugować się poleceniem - n-tym zjazdem z ronda.
STARYSZOFER

Postprzez STARYSZOFER » piątek 29 września 2017, 21:45

szoferemeryt napisał(a):Nic i nikogo nie oszukuję. Nie chodzi o kierunek jazdy. Ja w moim zapytaniu nie użyłem zwrotu "kierunek jazdy" ani nie pytam o znaki C-x, chodzi o to co się kryje pod użytym w definicji zwrotem (słowem) ruch. Dlatego użyłem liter pogrubionych. Nic więcej.

Nie licz na to, że szerszon czy leszko ci coś wyjaśnią, bo oni nie rozumieją podstawowych zwrotów.

Ruch - to przemieszczanie się uczestników ruchu. W szczególności może to być np. ruch pojazdów czyli jazda.

Kierunek ruchu - to strona w którą ten ruch się odbywa, dla jadących pojazdów będzie to kierunek jazdy.

W przypadku skrzyżowań o ruchu okrężnym, obowiązujący kierunek ruchu (w przypadku pojazdów - kierunek jazdy) wskazano na znaku C-12.
STARYSZOFER

Postprzez szerszon » sobota 30 września 2017, 07:43

STARYSZOFER napisał(a): Z poganiaczem baranów powinieneś wiedzieć :lol: . A jeżeli kolumna jedzie na wrotkach to oczywiście będzie to kierunek jazdy.

O ile wiem to pieszy na wrotkach czy innym ustrojstwie nadal jest pieszym. Czyli wpadasz sam we własne sidła. W przypadku baranów...to "jadą" :mrgreen:
Prosto? Zwłaszcza jak SoRO ma siedem wylotów....
Zdziwiony ? Prosto, chyba że ty pojedziesz przez środek wyspy.
A co w sytuacji, gdy trafi się pacjenta, który nawet do trzech nie potrafi zliczyć i palców mu zabraknie ?
szerszon

Postprzez STARYSZOFER » sobota 30 września 2017, 08:35

szerszon napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a): Z poganiaczem baranów powinieneś wiedzieć :lol: . A jeżeli kolumna jedzie na wrotkach to oczywiście będzie to kierunek jazdy.
O ile wiem to pieszy na wrotkach czy innym ustrojstwie nadal jest pieszym. Czyli wpadasz sam we własne sidła. W przypadku baranów...to "jadą" :mrgreen:

Nie , to ty nie rozumiesz o czym piszesz. Poganiacz baranów mimo, że idzie (nie jedzie) jest kierującym, a małe dziecko na rowerku pod opieką osoby dorosłej - mimo, że jedzie - jest pieszym. Nie ma tu sprzeczności, gdyż kto jest pieszym, a kto kierującym określają przepisy.
STARYSZOFER

Postprzez LeszkoII » sobota 30 września 2017, 08:57

STARYSZOFER napisał(a):a kierunek ruchu w przypadku jadącego pojazdu to kierunek jazdy
Ruch dookoła wyspy w jednym z dwóch fizycznie możliwych kierunków to nie to samo, co ruch na skrzyżowaniu. Przez skrzyżowanie pojadę: na wprost, w prawo, w lewo albo zawrócę - innych możliwości ustawa nie przewidziała. W szczególności nie ma okrężnego kierunku jazdy, to wszystko :wink:

Szerszon dobrze prawi, tylko dodam że istnieje takie zadanie jak zawracanie na skrzyżowaniu. Egzaminator wyda polecenie "proszę zawrócić na najbliższym skrzyżowaniu", a tym skrzyżowaniem będzie SoRO. SZOFER przejedzie rondo, bo nie zawraca się na SoRO (!?) :lol:
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » sobota 30 września 2017, 09:20

STARYSZOFER napisał(a):Nie licz na to, że szerszon czy leszko ci coś wyjaśnią, bo oni nie rozumieją podstawowych zwrotów.

Ruch - to przemieszczanie się uczestników ruchu. W szczególności może to być np. ruch pojazdów czyli jazda.

Kierunek ruchu - to strona w którą ten ruch się odbywa, dla jadących pojazdów będzie to kierunek jazdy.

W przypadku skrzyżowań o ruchu okrężnym, obowiązujący kierunek ruchu (w przypadku pojazdów - kierunek jazdy) wskazano na znaku C-12.

100% zgadzam się z tobą. Odpowiedź na moje zapytanie mogła by, a raczej na pewno podważy ich podejście do SoRO, więc sami pod sobą nie będą kopać dołków.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » sobota 30 września 2017, 14:39

No więc da się zawracać na SoRO?

Druga sprawa. Skoro twierdzicie, że wjazdowi na klasyczne SoRO towarzyszy zmiana kierunku jazdy w prawo oraz wyjazdowi zmiana kierunku jazdy w prawo [*edytowane]], to znaczy że pomiędzy manewrami jedzie się na wprost. A jeżeli tak, to C-12 wskazuje kierunek jazdy na wprost. LITOŚCI!
Ostatnio zmieniony sobota 30 września 2017, 15:30 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
LeszkoII

Re: Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Postprzez Henq » sobota 30 września 2017, 14:54

szerszon napisał(a):
Henq napisał(a):[o źle pamiętasz, miałeś wyjaśnione, obaliło twój światopogląd oraz twoje dziwne wizje :wow:
Nic nie wyjaśniłeś tylko zwiałeś jak zwykle z podkulonym ogonem zmieniając temat.
bzdura! miałeś wyjaśnione, jak zwykle brakło ci argumentów i zaczęły się ataki personalne i obrażanie, za co dostałeś bana i sam zwiałeś z podkulonym ogonem :eek2:

szerszon napisał(a): Ale jeśli "wyjaśniłeś" to bądź łaskaw przypomnieć. Co prawda nie jest to wątek kabaretowy, ale pośmiać zawsze się można.
Naucz się przepisów a będziesz się mniej śmiał :spoko:

szerszon napisał(a):
Na SoRO jest zabronione :wow: gdzie?
Czy ty w ogóle czytasz co wrzucasz ?? To kabaret. Podałeś to...
6. Zabrania się zawracania:

w tunelu, na moście, wiadukcie lub drodze jednokierunkowej;
na autostradzie;
na drodze ekspresowej, z wyjątkiem skrzyżowania lub miejsca do tego przeznaczonego;
w warunkach, w których mogłoby to zagrozić bezpieczeństwu ruchu na drodze lub ruch ten utrudnić.
Wrzuciłeś przepis bez sensu w temacie, a teraz pytasz się o zawracanie na SoRO. Farsa.
Dyskutujemy (przynajmniej ja ty nieudolnie próbujesz) o zawracaniu na SoRO z pasa zewnętrznego, Twierdzisz, że zabrania tego art 22 więc ci wstawiłem czego zabrania przy zawracaniu art22 i nic tam nie ma o SoRO ani o pasie zewnętrznym :eek2: a teraz bezczelnie manipulujesz - zresztąnic nowego jak sięgubisz w przepisach :help:

szerszon napisał(a):
Podałeś, że jest art 22 który mówi jak mam zawracać na "SoRO"
Czy napisałem,że to Art 22.6 ??? To sobie sam wymyśliłeś. Chciałeś być błyskotliwy tylko znowu się nie udało.
Ależ udało się bo wyszło szydło jak naginasz przepisy na własne potrzeby :spoko: wskaż zapis w art 22 na temat zawracania :spoko:

szerszon napisał(a): Miałem nadzieję( płonną),że dyskutuję z osobami, które mają chociaż blade pojęcie o czym piszą.
Na każdym kroku udowadniam, że to ty nie masz ehhh

szerszon napisał(a):
ale my rozmawiamy o SoRO a takowego w art 22 nie ma
Przepraszam,że zbyt wysoko do tej pory ciebie oceniałem.
A ja ciebie nigdy nie ceniłem bo i podstaw do tego nie dajesz żadnych :eek2:

szerszon napisał(a):Art 22.2.2.
Tak nie ma słowa o zawracaniu, ale są także inne przepisy korelujace lewoskręt z zawracaniem.
Człowieku ogarnij się zawrócić można w prawo, zawrócić można w lewo, ale nadal zawracanie to nie jest skręt w lewo i nie jest skręt w prawo :wow:

szerszon napisał(a):
]a co? jakiś przepis mi tego zabrania? :eek2: nadal nie wskazałeś :help:
masz rację :help: :help: :help: jeśli chodzi o twoje wpisy.
Podałem ci przepis wiążący lewy pas z zawracaniem.
Nie dociera. ty tak specjalnie trollujesz czy naprawdę uważasz,że możesz zawrócić z prawego pasa ?
Oczywiście, że mogę i nawet taki dziadowski instruktor jak ty tego uczy zresztą wszyscy tego uczą :spoko:

szerszon napisał(a):Proponuję ci miesięczny i komunikację zbiorową.
A ja tobie nawet nie rower bo strach takim dawać jakikolwiek pojazd :help:

szerszon napisał(a):
]Wskaż w którym przepisie powiązano lewoskręt z zawracaniem? :wow: - chyba w twoim kodeksie :spoko:
Aż takie braki czytania ze zrozumieniem ??? Bój się...
§ 22. 1. Znaki:
1) B-21 „zakaz skręcania w lewo”,
2) B-22 „zakaz skręcania w prawo”
zabraniają skręcania w kierunku wskazanym na znaku;
ponadto znak B-21 zabrania zawracania.

:wow: :wow: no przecież to ewidentnie udowadnia, że skręt w lewo nie jest powiązany z zawracanie, a zawracanie to osobny manewr :wow: Gdyby było tak jak ty niudolnie wciskasz znak B-21 nie musiał by posiadać właśnie takowego zapisu o zawracaniu bo od razu było by wiadome, że zabrania się skrętu i zawracania bo to to samo :eek2:

szerszon napisał(a):No i co ??? W moim czy jednak coś w twoim szwankuje ?
raczej w twoim bo nadal uczysz, że wolno zawracać od prawej krawędzi :spoko:

szerszon napisał(a):Zarzut bez sensu i nie w temacie. Że jełop wykorzystał miejsce i zaparkował całkowicie niegodnie z przepisami ??? i ty powołujesz się na takie przykłady ??? No tak..znajomość przepisów kierowcy opla i twoje na tym samym żenującym poziomie. :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: Ale perfidna manipulacja - a czy my rozmawiamy o parkowaniu? :help: czytać nie umiesz co się do ciebie pisze? Czy ja pytałem o parkowanie kierowcy opla czy pytałem o zawracanie? - No i co brak argumentów - teraz nie masz już ucieczki to pewno będziesz obrażał by znów dostać bana i zwiać jak kundel :eek2:

Resztę pominę bo to stek bzdur i urojenia pseudo instruktora który nawet nie wie czego uczy, a sam uczy zawracania od prawej krawędzi jezdni hipokryta :eek2: :help: :help: :help:
Ciebie po prostu trzeba ignorować i tak też robiłem jak ci udowodniłem, że jesteś kłamcą i manipulantem w jednym poście :spoko:

------

yorki napisał(a):Co nie zmienia faktu, że obowiązuje na niej jeden kierunek ruchu. :D

kierunek ruchu, a nie kierunek jazdy :spoko:

------

szoferemeryt napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):Nie licz na to, że szerszon czy leszko ci coś wyjaśnią, bo oni nie rozumieją podstawowych zwrotów.

100% zgadzam się z tobą. Odpowiedź na moje zapytanie mogła by, a raczej na pewno podważy ich podejście do SoRO, więc sami pod sobą nie będą kopać dołków.

Kierunek ruchu to nie jest kierunek jazdy danego pojazdu :spoko: Skoro ruch odbywa się dookoła wyspy to pojazd cofający na SoRO nie ma kierunku jazdy takiego samego jak pojazd jadący przed nim swoim kierunkiem jazdy - akurat zgodnie z kierunkiem ruchu :spoko:
dotarło?

-----

LeszkoII napisał(a):No więc da się zawracać na SoRO?

Druga sprawa. Skoro twierdzicie, że wjazdowi na klasyczne SoRO towarzyszy zmiana kierunku jazdy w prawo oraz wyjazdowi zmiana kierunku jazdy w lewo, to znaczy że pomiędzy manewrami jedzie się na wprost. A jeżeli tak, to C-12 wskazuje kierunek jazdy na wprost. LITOŚCI!

widzę @LeszkoII że nie czytałeś całości :spoko: przecież ta patologia drogowa cały czas wmawia że strzałki na C-12 to to samo co C-5 :eek2:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Re: Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Postprzez szoferemeryt » sobota 30 września 2017, 15:27

Henq napisał(a):
szoferemeryt napisał(a):

Kierunek ruchu to nie jest kierunek jazdy danego pojazdu :spoko: Skoro ruch odbywa się dookoła wyspy to pojazd cofający na SoRO nie ma kierunku jazdy takiego samego jak pojazd jadący przed nim swoim kierunkiem jazdy - akurat zgodnie z kierunkiem ruchu :spoko:
dotarło?

Piszesz że kierunek ruchu to nie jest kierunek jazdy danego pojazdu. Czy ja o to pytam? NIE. Pytam o wyjaśnienie zwrotu RUCH użytego w definicji C-12. Po co w odpowiedzi piszesz o cofaniu, czy ruch to cofanie? Więc co to takiego ten ruch?
szoferemeryt

Postprzez STARYSZOFER » sobota 30 września 2017, 15:49

LeszkoII napisał(a):No więc da się zawracać na SoRO? I!

Oczywiście, że się da, ale nie przez wykonanie skrętu w lewo, tylko objeżdżając wyspę w kierunku wskazanym na znaku C-12/
STARYSZOFER

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze