Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Blacksmith » piątek 29 września 2017, 20:08
przez STARYSZOFER » piątek 29 września 2017, 20:30
LeszkoII napisał(a):szoferemeryt napisał(a):Nic i nikogo nie oszukuję. Nie chodzi o kierunek jazdy.szoferemeryt napisał(a):Oczywiście, że ten kierunek w przypadku jadącego pojazdu to kierunek jazdy.![]()
![]()
(...)
![]()
![]()
(...)
![]()
![]()
W przypadku omijania wyspy centralnej - to jest w istocie kierunek RUCHU względem tejże wyspy.
Pomyliło ci się ze specjalnie zdefiniowanym w KW pojęciem "kierunek ruchu drogowego". Nic dziwnego, że ci się miesza. Poza tym jest to zasada ruchu drogowego.Tak wynika z kontekstu § 36 ust. 1, innej możliwości po prostu nie ma. Prawostronny (=Polska) albo lewostronny (=Anglia). Jeszcze na to nie wpadłeś?
To się zastanów, dlaczego przed SoRO na wyspach strzałeczki zwrócone są w innym (przeciwnym) kierunku niż jak to ma miejsce w Polsce. Zastanów...
przez szerszon » piątek 29 września 2017, 21:21
I mnie się czepiają, gdy piszę o braku czytania ze zrozumieniem. W paragrafie 36 jest napisane o skrzyżowaniu a nie skrzyżowaniach. Ale co tam... widać cztery to są cztery i basta.sankila napisał(a): Bo to są 4 skrzyżowania i zawsze będą 4 - niezależnie od liczby i rodzaju postawionych znaków.
.
przez szerszon » piątek 29 września 2017, 21:26
A dla poganiacza stada baranów ?? Tu pytanie bez podtekstów. A kolumna pieszych na wrotkach ? Przecież jedzie a nie idzie.STARYSZOFER napisał(a):
Oczywiście, że kierunek ruchu, a kierunek ruchu w przypadku jadącego pojazdu to kierunek jazdy.
Tak więc dla kolumny pieszych bedzie to nakazany kierunek ruchu, a dla jadącego pojazdu nakazany kierunek jazdy.
Proszę, lepiej nie tłumacz. Wydaj polecenie na egzaminie. Na skrzyżowaniu prosto. Polak pojedzie w prawo, Brytyjczyk w lewo i dojadą w to samo miejsce.Mogę wytłumaczyć bo nie jarzysz. Nakazane kierunki jazdy na skrzyżowaniach o ruchu okrężnym w Polsce i Wielkiej Brytani są przeciwne
przez szoferemeryt » piątek 29 września 2017, 21:30
LeszkoII napisał(a):![]()
![]()
(...)
![]()
![]()
(...)
![]()
![]()
W przypadku omijania wyspy centralnej - to jest w istocie kierunek RUCHU względem tejże wyspy. Tak wynika z kontekstu § 36 ust. 1, innej możliwości po prostu nie ma. Prawostronny (=Polska) albo lewostronny (=Anglia). Jeszcze na to nie wpadłeś? To się zastanów, dlaczego przed SoRO na wyspach strzałeczki zwrócone są w innym (przeciwnym) kierunku niż jak to ma miejsce w Polsce. Zastanów...
Blacksmith napisał(a):Mnie się posądza o brak logiki, dojrzałości, itp. A ten temat to jakaś kpina. Dziecinada totalna. Jeden z drugim się kłóci w nieskończoność czy z ronda z prawo czy może w lewo, i powtarza po 1000 razy to samo
przez STARYSZOFER » piątek 29 września 2017, 21:39
Z poganiaczem baranów powinieneś wiedziećszerszon napisał(a):A dla poganiacza stada baranów ?? Tu pytanie bez podtekstów. A kolumna pieszych na wrotkach ? Przecież jedzie a nie idzie.STARYSZOFER napisał(a):Oczywiście, że kierunek ruchu, a kierunek ruchu w przypadku jadącego pojazdu to kierunek jazdy. Tak więc dla kolumny pieszych bedzie to nakazany kierunek ruchu, a dla jadącego pojazdu nakazany kierunek jazdy.
Prosto? Zwłaszcza jak SoRO ma siedem wylotów....Proszę, lepiej nie tłumacz. Wydaj polecenie na egzaminie. Na skrzyżowaniu prosto. Polak pojedzie w prawo, Brytyjczyk w lewo i dojadą w to samo miejsce.Mogę wytłumaczyć bo nie jarzysz. Nakazane kierunki jazdy na skrzyżowaniach o ruchu okrężnym w Polsce i Wielkiej Brytani są przeciwneA kierunek jazdy przeciwny...
przez STARYSZOFER » piątek 29 września 2017, 21:45
szoferemeryt napisał(a):Nic i nikogo nie oszukuję. Nie chodzi o kierunek jazdy. Ja w moim zapytaniu nie użyłem zwrotu "kierunek jazdy" ani nie pytam o znaki C-x, chodzi o to co się kryje pod użytym w definicji zwrotem (słowem) ruch. Dlatego użyłem liter pogrubionych. Nic więcej.
przez szerszon » sobota 30 września 2017, 07:43
O ile wiem to pieszy na wrotkach czy innym ustrojstwie nadal jest pieszym. Czyli wpadasz sam we własne sidła. W przypadku baranów...to "jadą"STARYSZOFER napisał(a): Z poganiaczem baranów powinieneś wiedzieć. A jeżeli kolumna jedzie na wrotkach to oczywiście będzie to kierunek jazdy.
Zdziwiony ? Prosto, chyba że ty pojedziesz przez środek wyspy.Prosto? Zwłaszcza jak SoRO ma siedem wylotów....
przez STARYSZOFER » sobota 30 września 2017, 08:35
szerszon napisał(a):O ile wiem to pieszy na wrotkach czy innym ustrojstwie nadal jest pieszym. Czyli wpadasz sam we własne sidła. W przypadku baranów...to "jadą"STARYSZOFER napisał(a): Z poganiaczem baranów powinieneś wiedzieć. A jeżeli kolumna jedzie na wrotkach to oczywiście będzie to kierunek jazdy.
przez LeszkoII » sobota 30 września 2017, 08:57
Ruch dookoła wyspy w jednym z dwóch fizycznie możliwych kierunków to nie to samo, co ruch na skrzyżowaniu. Przez skrzyżowanie pojadę: na wprost, w prawo, w lewo albo zawrócę - innych możliwości ustawa nie przewidziała. W szczególności nie ma okrężnego kierunku jazdy, to wszystkoSTARYSZOFER napisał(a):a kierunek ruchu w przypadku jadącego pojazdu to kierunek jazdy
przez szoferemeryt » sobota 30 września 2017, 09:20
STARYSZOFER napisał(a):Nie licz na to, że szerszon czy leszko ci coś wyjaśnią, bo oni nie rozumieją podstawowych zwrotów.
Ruch - to przemieszczanie się uczestników ruchu. W szczególności może to być np. ruch pojazdów czyli jazda.
Kierunek ruchu - to strona w którą ten ruch się odbywa, dla jadących pojazdów będzie to kierunek jazdy.
W przypadku skrzyżowań o ruchu okrężnym, obowiązujący kierunek ruchu (w przypadku pojazdów - kierunek jazdy) wskazano na znaku C-12.
przez LeszkoII » sobota 30 września 2017, 14:39
przez Henq » sobota 30 września 2017, 14:54
bzdura! miałeś wyjaśnione, jak zwykle brakło ci argumentów i zaczęły się ataki personalne i obrażanie, za co dostałeś bana i sam zwiałeś z podkulonym ogonemszerszon napisał(a):Nic nie wyjaśniłeś tylko zwiałeś jak zwykle z podkulonym ogonem zmieniając temat.Henq napisał(a):[o źle pamiętasz, miałeś wyjaśnione, obaliło twój światopogląd oraz twoje dziwne wizje![]()
Naucz się przepisów a będziesz się mniej śmiałszerszon napisał(a): Ale jeśli "wyjaśniłeś" to bądź łaskaw przypomnieć. Co prawda nie jest to wątek kabaretowy, ale pośmiać zawsze się można.
Dyskutujemy (przynajmniej ja ty nieudolnie próbujesz) o zawracaniu na SoRO z pasa zewnętrznego, Twierdzisz, że zabrania tego art 22 więc ci wstawiłem czego zabrania przy zawracaniu art22 i nic tam nie ma o SoRO ani o pasie zewnętrznymszerszon napisał(a):Czy ty w ogóle czytasz co wrzucasz ?? To kabaret. Podałeś to...Na SoRO jest zabronionegdzie?
Wrzuciłeś przepis bez sensu w temacie, a teraz pytasz się o zawracanie na SoRO. Farsa.6. Zabrania się zawracania:
w tunelu, na moście, wiadukcie lub drodze jednokierunkowej;
na autostradzie;
na drodze ekspresowej, z wyjątkiem skrzyżowania lub miejsca do tego przeznaczonego;
w warunkach, w których mogłoby to zagrozić bezpieczeństwu ruchu na drodze lub ruch ten utrudnić.
Ależ udało się bo wyszło szydło jak naginasz przepisy na własne potrzebyszerszon napisał(a):Czy napisałem,że to Art 22.6 ??? To sobie sam wymyśliłeś. Chciałeś być błyskotliwy tylko znowu się nie udało.Podałeś, że jest art 22 który mówi jak mam zawracać na "SoRO"
Na każdym kroku udowadniam, że to ty nie masz ehhhszerszon napisał(a): Miałem nadzieję( płonną),że dyskutuję z osobami, które mają chociaż blade pojęcie o czym piszą.
A ja ciebie nigdy nie ceniłem bo i podstaw do tego nie dajesz żadnychszerszon napisał(a):Przepraszam,że zbyt wysoko do tej pory ciebie oceniałem.ale my rozmawiamy o SoRO a takowego w art 22 nie ma
Człowieku ogarnij się zawrócić można w prawo, zawrócić można w lewo, ale nadal zawracanie to nie jest skręt w lewo i nie jest skręt w prawoszerszon napisał(a):Art 22.2.2.
Tak nie ma słowa o zawracaniu, ale są także inne przepisy korelujace lewoskręt z zawracaniem.
Oczywiście, że mogę i nawet taki dziadowski instruktor jak ty tego uczy zresztą wszyscy tego ucząszerszon napisał(a):masz rację]a co? jakiś przepis mi tego zabrania?nadal nie wskazałeś
![]()
![]()
![]()
jeśli chodzi o twoje wpisy.
Podałem ci przepis wiążący lewy pas z zawracaniem.
Nie dociera. ty tak specjalnie trollujesz czy naprawdę uważasz,że możesz zawrócić z prawego pasa ?
A ja tobie nawet nie rower bo strach takim dawać jakikolwiek pojazdszerszon napisał(a):Proponuję ci miesięczny i komunikację zbiorową.
szerszon napisał(a):Aż takie braki czytania ze zrozumieniem ??? Bój się...]Wskaż w którym przepisie powiązano lewoskręt z zawracaniem?- chyba w twoim kodeksie
§ 22. 1. Znaki:
1) B-21 „zakaz skręcania w lewo”,
2) B-22 „zakaz skręcania w prawo”
zabraniają skręcania w kierunku wskazanym na znaku;
ponadto znak B-21 zabrania zawracania.
raczej w twoim bo nadal uczysz, że wolno zawracać od prawej krawędziszerszon napisał(a):No i co ??? W moim czy jednak coś w twoim szwankuje ?
szerszon napisał(a):Zarzut bez sensu i nie w temacie. Że jełop wykorzystał miejsce i zaparkował całkowicie niegodnie z przepisami ??? i ty powołujesz się na takie przykłady ??? No tak..znajomość przepisów kierowcy opla i twoje na tym samym żenującym poziomie.![]()
![]()
![]()
yorki napisał(a):Co nie zmienia faktu, że obowiązuje na niej jeden kierunek ruchu.
szoferemeryt napisał(a):STARYSZOFER napisał(a):Nie licz na to, że szerszon czy leszko ci coś wyjaśnią, bo oni nie rozumieją podstawowych zwrotów.
Ruch - to przemieszczanie się uczestników ruchu. W szczególności może to być np. ruch pojazdów czyli jazda.
Kierunek ruchu - to strona w którą ten ruch się odbywa, dla jadących pojazdów będzie to kierunek jazdy.
W przypadku skrzyżowań o ruchu okrężnym, obowiązujący kierunek ruchu (w przypadku pojazdów - kierunek jazdy) wskazano na znaku C-12.
100% zgadzam się z tobą. Odpowiedź na moje zapytanie mogła by, a raczej na pewno podważy ich podejście do SoRO, więc sami pod sobą nie będą kopać dołków.
LeszkoII napisał(a):No więc da się zawracać na SoRO?
Druga sprawa. Skoro twierdzicie, że wjazdowi na klasyczne SoRO towarzyszy zmiana kierunku jazdy w prawo oraz wyjazdowi zmiana kierunku jazdy w lewo, to znaczy że pomiędzy manewrami jedzie się na wprost. A jeżeli tak, to C-12 wskazuje kierunek jazdy na wprost. LITOŚCI!
przez szoferemeryt » sobota 30 września 2017, 15:27
Henq napisał(a):szoferemeryt napisał(a):STARYSZOFER napisał(a):Nie licz na to, że szerszon czy leszko ci coś wyjaśnią, bo oni nie rozumieją podstawowych zwrotów.
100% zgadzam się z tobą. Odpowiedź na moje zapytanie mogła by, a raczej na pewno podważy ich podejście do SoRO, więc sami pod sobą nie będą kopać dołków.
Kierunek ruchu to nie jest kierunek jazdy danego pojazduSkoro ruch odbywa się dookoła wyspy to pojazd cofający na SoRO nie ma kierunku jazdy takiego samego jak pojazd jadący przed nim swoim kierunkiem jazdy - akurat zgodnie z kierunkiem ruchu
![]()
dotarło?
przez STARYSZOFER » sobota 30 września 2017, 15:49
LeszkoII napisał(a):No więc da się zawracać na SoRO? I!