scooby zdjęcie czeka na twój komentarz
Co do kierunku jazdy i kierunku ruchu rusel kiedys bardzo ładnie napisał.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » środa 25 września 2013, 17:12
przez scooby14444 » środa 25 września 2013, 17:56
dylek napisał(a):scooby - czy stwierdzenie : "Zjeżdżając z pierścieniowego ronda zmieniam kierunek ruchu" jest dla ciebie w 100% prawdziwe ?
przez kg1956 » środa 25 września 2013, 18:02
scooby14444 napisał(a):(...)Jak idziesz to mówisz - kierunek chodu, jak biegniesz mówisz kierunek biegu, jak jedziesz mówisz - kierunek jazdy.(...)
przez dylek » środa 25 września 2013, 18:46
scooby14444 napisał(a):dylek napisał(a):scooby - czy stwierdzenie : "Zjeżdżając z pierścieniowego ronda zmieniam kierunek ruchu" jest dla ciebie w 100% prawdziwe ?
Co masz na myśli mówiąc pierścieniowe rondo?
przez scooby14444 » środa 25 września 2013, 18:47
szerszon napisał(a):Z taką samą jak w każdej poprzedniej i w każdej następnej milisekundzie, sekundzie, minucie etc.
scooby - pytałem nie przed , nie po... tylko w tej konkretnej.
szerszon napisał(a):czy na załączonym obrazku zmieniam kierunek jazdy ? Bo ruchu z pewnością
http://goo.gl/maps/MeEF0
szerszon napisał(a):Zjeżdżając ze skrzyżowania zmieniam swój dotychczasowy kierunek jazdy/ruchu na kierunek ruchu obowiązujący na pasie ruchu na który będę wjeżdżał.
A jaki miałeś kierunek...cały czas usiłuje sie dowiedzieć...jechałeś w prawo, prosto , w lewo czy zawracałeś ?
Odpowiedź brzmi TAK. Chociaż w Polsce różne kwiatki się zdarzają jeżeli chodzi o oznakowania SoRO.dylek napisał(a):
Takie, co poniektórzy nazywają klasycznym...wg mnie "kwadratowe" czy turbinowe to również klasyka, dlatego taka nazwa.
przez dylek » środa 25 września 2013, 19:02
scooby14444 napisał(a):Odpowiedź brzmi TAK. Chociaż w Polsce różne kwiatki się zdarzają jeżeli chodzi o oznakowania SoRO.dylek napisał(a):scooby - czy stwierdzenie : "Zjeżdżając z pierścieniowego ronda zmieniam kierunek ruchu" jest dla ciebie w 100% prawdziwe ?
przez scooby14444 » środa 25 września 2013, 19:12
dylek napisał(a):scooby14444 napisał(a):Odpowiedź brzmi TAK. Chociaż w Polsce różne kwiatki się zdarzają jeżeli chodzi o oznakowania SoRO.dylek napisał(a):scooby - czy stwierdzenie : "Zjeżdżając z pierścieniowego ronda zmieniam kierunek ruchu" jest dla ciebie w 100% prawdziwe ?
Jakim prawem ?
Kto dał ci uprawnienia, by zmieniać kierunek ruchu na skrzyżowaniu ??
Masz go wyznaczony znakiem...to się do znaku stosuj.
Samowolny kierujący ruchem się znalazł ??
przez dylek » środa 25 września 2013, 19:27
scooby14444 napisał(a):Dylek spokojnie. Zmieniam kierunek swojego ruchu, nie ruchu panującego na skrzyżowaniu. To troszeczkę różnica..
przez scooby14444 » środa 25 września 2013, 19:41
dylek napisał(a):scooby14444 napisał(a):Dylek spokojnie. Zmieniam kierunek swojego ruchu, nie ruchu panującego na skrzyżowaniu. To troszeczkę różnica..
Ponawiam pytanie - jakim prawem ?
Kierunek ruchu masz ustalony znakiem.... co cię zwalnia z obowiązku na skrzyżowaniu ?
Zmieniasz sobie....to się pytam na jakiej podstawie wydaje ci się, że możesz sobie przestać stosować się do znaku i zmienić kierunek ruchu - (nieistotne czy ruchu swojego czy całościowego)
przez dylek » środa 25 września 2013, 19:46
scooby14444 napisał(a):Jeżeli chcę opuścić skrzyżowanie to zjeżdżam z niego, żaden znak tego przecież nie zabrania.
przez scooby14444 » środa 25 września 2013, 20:24
dylek napisał(a):scooby14444 napisał(a):Jeżeli chcę opuścić skrzyżowanie to zjeżdżam z niego, żaden znak tego przecież nie zabrania.
C-12
Na skrzyżowaniu ruch wokół wyspy...nie ma opcji, byś inny ruch wykonał...jeden ruch dozwolony i wskazany...wyjazd z ronda nie jest zmianą kierunku ruchu - verstehen?
przez dylek » środa 25 września 2013, 20:36
scooby14444 napisał(a):1.Jak wyjazd z ronda może nie być zmianą kierunku ruchu?. 2.Wg Ciebie po wyjechaniu ze SoRO dalej jeżdżę dookoła wyspy zgodnie z C-12? 3.Dylek najpierw przeczytaj ze zrozumieniem co pisze w definicji znaku "ruch okrężny", a dopiero potem prowadź dyskusję..
przez szerszon » środa 25 września 2013, 20:46
10 m/s pasuje?
Chodzi ci o jazdę po łuku? Nie zmieniasz kierunku jazdy/ruchu . Cały czas poruszasz się zgodnie z kierunkiem pasa ruchu po którym jedziesz.
To co chcesz się w końcu dowiedzieć, jaki miałem kierunek jazdy czy jak chciałem pojechać na SoRO? Bo to dwie różne rzeczy.
Jeżeli chodzi o kierunek jazdy - zgodny z kierunkiem ruchu na SoRO i znakiem C-12, czyli zgodny z ruchem wskazówek zegara.
przez scooby14444 » czwartek 26 września 2013, 08:40
szerszon napisał(a):10 m/s pasuje?
Możesz przedstawic wyliczenia matematyczne np dla prędkości 100km/h ?
Jak w milisekundzie masz taka prędkość to problem podróży do gwiazd wydaje sie rozwiązany...będziesz bogatym człowiekiem.
Kierunek geograficzny ruchu zmieniasz...ale w przypadku PoRD nie ma to żadnego znaczenia. To pas ruchu wyznacza kierunek twojej jazdy. Dopóki nie skręcisz na pas o innym kierunku ruchu twój kierunek jazdy nie zmienia się.szerszon napisał(a):Chodzi ci o jazdę po łuku? Nie zmieniasz kierunku jazdy/ruchu . Cały czas poruszasz się zgodnie z kierunkiem pasa ruchu po którym jedziesz.
Przecież wyraźnie jadę w lewo..to co zmieniam ?
szerszon napisał(a):To co chcesz się w końcu dowiedzieć, jaki miałem kierunek jazdy czy jak chciałem pojechać na SoRO? Bo to dwie różne rzeczy.
Jeżeli chodzi o kierunek jazdy - zgodny z kierunkiem ruchu na SoRO i znakiem C-12, czyli zgodny z ruchem wskazówek zegara.
To nie jest kierunek jazdy.
W paragrafie 36 napisali,ze masz mieć wyspe po konkretnej stronie.
szerszon napisał(a):Cały czas pytam sie..
jesteś na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym..w jakim kierunku jedziesz ?
Dla ułatwienia-jeździsz w kółko w jakim kierunku jedziesz ? Chodzi mi o kierunek jazdy.
dylek napisał(a):scooby14444 napisał(a):1.Jak wyjazd z ronda może nie być zmianą kierunku ruchu?. 2.Wg Ciebie po wyjechaniu ze SoRO dalej jeżdżę dookoła wyspy zgodnie z C-12? 3.Dylek najpierw przeczytaj ze zrozumieniem co pisze w definicji znaku "ruch okrężny", a dopiero potem prowadź dyskusję..
Ad 1. - skoro dla ciebie jest zmianą - to łamiesz znak każdorazowo decydując się na wyjazd... jest ustalony kierunek, który samowolnie zmieniasz.
Ad 2. - wg mnie nie masz w ogóle opcji wyjechania... więc o jakim wyjechaniu mówisz, skoro by wyjechać musiałbyś zmienić samowolnie kierunek na inny niż na znaku ?
Ad 3. - sam poczytaj...jest gdzieś w definicji napisane, że możesz sobie ten kierunek ruchu w dowolnym momencie samowolnie zmienić ? Wjeżdżasz na rondo... i masz pozamiatane - tam obowiązuje kierunek ruchu wskazany na znaku - wybór innego kierunku ruchu to samowola, na którą zgody w definicji nie dostałeś.
Czas najwyższy zrozumieć, że to, iż możesz z ronda wyjechać nie oznacza, że możesz zmienić kierunek ruchu na rondzie.
Konkluzja - wyjazd z ronda nie jest zmianą kierunku ruchu.
Do you understand ?
przez szerszon » czwartek 26 września 2013, 08:54
Szerszon nie chcę robić offtopu.
Kierunek geograficzny ruchu zmieniasz...ale w przypadku PoRD nie ma to żadnego znaczenia.
To pas ruchu wyznacza kierunek twojej jazdy.
. Przeczytaj sobie :
C-12, w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.