Pierwszeństwo (wyjazd z podporządkowanej a zmiana pasa)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierwszeństwo (wyjazd z podporządkowanej a zmiana pasa)

Postprzez kopan » sobota 14 kwietnia 2012, 20:47

Taż nie pisze do ciebie a o Twoim pojmowaniu polska mowa , i wnioskach wyciąganych przez Ciebie.
Jak knajpa nazywa się EKSTAZA to z automatu dostajesz , bo musisz - EKSTAZY :hmm:
No bo ty do nazwy MUSISZ sie stosować. :wow:
kopan

Postprzez szerszon » sobota 14 kwietnia 2012, 21:03

Chwilowo przypiałes sie do negacji A-7 nieopatrznie zarzucajac lansowanie Art 22.4 przy ustalaniu pierwszeństwa na skrzyzowaniu.... :mrgreen:
Obnizasz loty....
szerszon

Postprzez Wikuss » poniedziałek 16 kwietnia 2012, 07:20

Najprostsze jak dotąd wyjaśnienie słyszałem takie:

kwestię pierwszeństwa w pierwszej linii rozstrzygają rodzaje jezdni ergo wyjeżdżając z jezdni podporządkowanej, co do zasady, stoję i czekam aż ktoś zmieni pas, jeśli taki manewr akurat ma zamiar wykonać.
Wikuss

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 16 kwietnia 2012, 19:34

Wikuss człowiecze, tak ale pod warunkiem że nie robisz tego nie zachowując przepisów dotyczących zmiany pasa ruchu, czyli że sygnalizujesz manewr zawczasu i wyraźnie :)

Dalej tego nie załapałeś ?? To czytaj co masz zrobić przy zmianie pasa ruchu. I nie interesuje mnie podporządkowana tylko interesuje mnie jak Ty to robisz na drodze :) Jeśli robisz to inaczej niż art 22.1 i art 22.5 mówi to łamiesz przepisy :)

Art. 22.
1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko
z zachowaniem szczególnej ostrożności.

5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar
zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie
po wykonaniu manewru.
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez kopan » wtorek 17 kwietnia 2012, 01:33

No tak a na art 22.4 to wprowadzono cenzurę i się go nie stosuje bo jaśnie wielmożnym nie pasuje.
On jest bee , więc jego nie musisz stosować, choć cały watek o nim, ale marketingowe chwyty najważniejsze.
Oesku dokąd to ???
Pacanów w inną stronę.
kopan

Postprzez Wikuss » wtorek 17 kwietnia 2012, 07:16

Powtarzałem już kilka razy, że OCZYWIŚCIE, że ze szczególną ostrożnością i sygnalizowaniem zmiany pasa. Inaczej sobie nie wyobrażam. I pod tymi warunkami, będąc na głównej uważam, że mam pierwszeństwo względem wjeżdżającego z podporządkowanej.

Sory, że dokonuję skrótu myślowego, ale uważam to za rzecz oczywistą, że manewry się zawczasu sygnalizuje i stosuje szczególną ostrożność przy takich manewrach.
Wikuss

Postprzez oskbelfer » wtorek 17 kwietnia 2012, 10:12

Wikuss skoro tak -- to trzeba pametać że zawcasu i wyraźnie to nie jest na skrzyżowaniu (tuż przed lub na wysokości drogi popzecznej).

Czy mam rozwijać termin na wysokości drogi poprzecznej czy też się z tym zgadzasz ?:)
oskbelfer

Postprzez Wikuss » wtorek 17 kwietnia 2012, 18:42

A ja odpowiadałem, że to jest jedyny moment do zmiany pasa jeśli chce się w ogóle skręcić na skrzyżowaniu świetlnym w prawo. I jest akurat tak, że 100m przed tym skrzyżowaniem jest mniejsze - z drogą dojazdową do głównej. W tym miejscu wszystkie linie na jezdni są przerywane.
Wikuss

Postprzez kopan » środa 18 kwietnia 2012, 19:43

Wikuss napisał(a):A ja odpowiadałem, że to jest jedyny moment do zmiany pasa jeśli chce się w ogóle skręcić na skrzyżowaniu świetlnym w prawo. I jest akurat tak, że 100m przed tym skrzyżowaniem jest mniejsze - z drogą dojazdową do głównej. W tym miejscu wszystkie linie na jezdni są przerywane.

Czyli przed skrzyżowaniem są ciągłe i za skrzyżowaniem są ciągłe a na skrzyżowaniu są linie prowadzące które są przerywane.

No to wiwwat :wow: będziecie zmieniać pas ruchu na skrzyżowaniu.
Hmmm organizator ruchu uznał że to najbezpieczniejsze miejsce do zmiany pasa i nie zezwolił ani przed ani za skrzyżowaniem a w sielankowym bezpiecznym miejscu specjalnie do tego przystosowanym tj. skrzyżowanie.
Wiwat :spoko:
Grunt to porozumienie.
kopan

Postprzez oskbelfer » środa 18 kwietnia 2012, 20:14

a co kopan na skrzyżowaniu nie można zmienić pasa ruchu ?

Wiwat, z innymi forumowiczami można się porozumieć, z Tobą nie :) ciekawe dlaczego :) ?
oskbelfer

Postprzez kopan » środa 18 kwietnia 2012, 20:21

A tam
Nawet z drogowcami żeście doszli do porozumienia.

A wolno zmieniać pas w miejscu służącym do zmiany kierunków.
Ciekawe jak to wyraźnie i zawczasu zasygnalizujesz - Panie ja nie w prawo a : tylko pas, tylko pas, tylko pas. :wow: :wow: :wow:
kopan

Postprzez Wikuss » poniedziałek 23 kwietnia 2012, 07:18

Co mi się udało dowiedzieć w Wordzie u egzaminatora (na dyskutowane przez nas pytanie oraz dlaczego na kursach i egzaminie dojeżdżając do głównej z siedziby WORDU trzeba ustąpić wszystkim na drodze głównej, również jeśli jadą spokojnie na lewym pasie).

'Dojeżdżamy do skrzyżowania będąc na podporządkowanej i obowiązuje nas zachowanie szczególnej ostrożności oraz ustąpienia pierwszeństwa POJAZDOM PORUSZAJĄCYM SIĘ PO DRODZE Z PIERWSZEŃSTWEM. Tautologicznie: wszystkim, a nie tylko tym, którzy jadą prawym pasem. Droga z pierwszeństwem to wszystkie znajdujące się na niej pasy.'

Tyle mi powiedział :D

Wiem, że to tylko człowiek i jak by nie patrzeć po prostu kolejna interpretacja, ale cóż, dla mnie brzmi wiarygodnie, poza tym tak się po prostu uczy kierowców i na to zwraca uwagę na egzaminie (oblewają za wjazd na skrzyżowanie symultanicznie z jadącymi główną po lewym pasie).
Wikuss

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 23 kwietnia 2012, 07:56

Wikuss, a Ty dalej swoje :) gdzie tak uczą, ze jeśli lewym pasem jedzie samochodzik, a prawy pas jest wony to na A7 nie można pojechać wolnym prawym pasem, nio i oczywiście gdzie tak egzaminują :)?
oskbelfer

Postprzez Wikuss » poniedziałek 23 kwietnia 2012, 08:38

W wielu szkołach we Wrocławiu (sprawdzałem). Przy wyjeździe z ośrodka szkolenia jest akurat takie skrzyżowanie, stąd się to wszystko zaczęło ;)
Wikuss

Postprzez kg1956 » poniedziałek 23 kwietnia 2012, 08:50

Wikuss napisał(a):Co mi się udało dowiedzieć w Wordzie u egzaminatora (na dyskutowane przez nas pytanie oraz dlaczego na kursach i egzaminie dojeżdżając do głównej z siedziby WORDU trzeba ustąpić wszystkim na drodze głównej, również jeśli jadą spokojnie na lewym pasie).

'Dojeżdżamy do skrzyżowania będąc na podporządkowanej i obowiązuje nas zachowanie szczególnej ostrożności oraz ustąpienia pierwszeństwa POJAZDOM PORUSZAJĄCYM SIĘ PO DRODZE Z PIERWSZEŃSTWEM. Tautologicznie: wszystkim, a nie tylko tym, którzy jadą prawym pasem. Droga z pierwszeństwem to wszystkie znajdujące się na niej pasy.'

Tyle mi powiedział :D

Wiem, że to tylko człowiek i jak by nie patrzeć po prostu kolejna interpretacja, ale cóż, dla mnie brzmi wiarygodnie, (...)

To nie jest kolejna interpretacja. To jest oczywista oczywistość. Dlatego uznałeś ją za wiarygodną. Po prostu widocznie źle zadałeś pytanie. Problem jest w stosowaniu lub nie art.22.4, a o tym pan egzaminator milczy...
Ustąpienie jadącemu prawym pasem jest niepodważalne. Ustąpienie jadącemu lewym pasem jest zachowane, bo wjeżdżając na prawy pas nie "przeszkadzamy" mu. Problem jest dopiero przy zmianie pasa na skrzyżowaniu.
Czy na pewno dobrze zadałeś pytanie?
kg1956

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze