Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szerszon » środa 08 kwietnia 2015, 14:41

szoferze...no niesamowite...przecież tu byli cytowani eksperci, którzy są dla ciebie takim autorytetem :eek2:
Niewdzięczniku...
Dobierasz sobie opinie ekspertów ?
Jak są zgodne z twoimi to ok, a jak nie to eksperci są be ?
Widzisz..jest taka drobna różnica między wami, a mną ,leszkiem i paroma innymi userami.
Nie łykamy wszystkiego jak pelikan.
Pozwalamy sobie na krytykę ekspertów nie na zasadzie,że ty "gupi jesteś"
Przepis, pytanie...itd...
Ty nawet nie potrafiłeś odpowiedzieć na proste pytania z wątku o łamanym...bo eksperci..a tu ?
szerszon

Postprzez dylek » środa 08 kwietnia 2015, 15:40

szoferemeryt napisał(a): objadę rondo prawym pasem jeśli znaki pozwolą mi na to,

Poproszę o wklejenie obrazka lub podanie symbolu znaku, który pozwala na zawrócenie na skrzyżowaniu z prawego pasa.
Jeśli nie uzyskam odpowiedzi o którą proszę, to wypowiedź uznam za...prawdziwą, z zastrzeżeniem, ze takie znaki na chwilę obecną nie istnieją - więc póki co nie będziesz takich myków robił :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szoferemeryt » środa 08 kwietnia 2015, 16:45

To pokaż mi znak lub przepis, który mi zabrania zawracać na klasycznym SoRO prawym pasem.
Rozróżnij jednak dopuszczalność, dozwolenie od zakazu lub nakazu oraz obowiązek, konieczność występowania znaku na pasie ruchu. Poczytaj co jest napisane w P-8 i F10.
O kurczak zapomniałem że w Warszawie jest takie rondo i odpowiednie znaki.
Obrazek
Obrazek
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » środa 08 kwietnia 2015, 18:29

szoferemeryt napisał(a):A ja nadal będę jeździł po rondach tak jak do tej pory i jak mi się zachce to objadę rondo prawym pasem
"jak Ci się zachce" :shock: Otóż to! Czyli dałeś popis, że Twoje chęci mają pierwszeństwo nad litera prawa.

Następny skrót myślowy to: "objadę rondo". Masz trzy możliwości w związku z par. 36.1.: {przejechać skrzyżowanie z lewej strony wyspy}, {przejechać skrzyżowanie z prawej strony wyspy}, {przejechać skrzyżowanie przez wyspę}.
Ostatnią ewentualność zobrazował na rysunku szerszon :D

Dlaczego tak się czepiam "objeżdżania wyspy"? Z takiej samej przyczyny, z jakiej będę się czepiał, gdy ktoś będzie uprzywilejowywał pozycję Ziemi względem Słońca (w Kosmosie).
szoferemeryt napisał(a):objadę rondo prawym pasem jeśli znaki pozwolą mi na to, a szerszon jak będzie zjeżdżał z wewnętrznego pasa to będzie mi ustępował.
Czy masz na myśli linie na jezdni??? Wskaż eksperta, który doszuka się w dyspozycji tych znaków wyjątku od stosowania z Art. 22.2..

Na łamanym pierwszeństwie linie też prowadzą w prawo lub w lewo, ale to nie powód żeby poruszanie się pomiędzy nimi traktować jako jazdę na wprost. No chyba że znajdą się prostowacze łamanego pierwszeństwa lub nadinterpretatorzy znaczenia "z przeciwnego kierunku".

Aha - masz świętą rację. Ja też widząc szofera zawracającego na skrzyżowaniu prawym pasem przepuszczę go w myśl zasady "z jakim się nie-wdajesz z takim się nie-stajesz" oraz wmyśl Art. 4. (a nie jak mi się zechce).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » środa 08 kwietnia 2015, 21:05

szoferemeryt napisał(a):To pokaż mi znak lub przepis, który mi zabrania zawracać na klasycznym SoRO prawym pasem.
Pisałem ci tyle przykładów przepisów, że jestem zdumiony,że nie zatrybiłeś.
Ale jeszcze jedna próba...
C-2 nakaz jazdy w prawo...wskaż mi, gdzie przy tym znaku jest zakaz jazy prosto lub w lewo.
czy brak tego ZAKAZU pozwala mi pojechać w innym kierunku niż wskazuje znak ?
Czy obowiązek wskazany w Art 22.2 i Art 22.5 w sumie zmuszający ciebie do jazdy zgodnie z przepisami jest poparty bezpośrednim zakazem.
Czy obowiązek zajęcia pozycji przy osi jezdni lub lewej krawędzi przy skręcie w lewo jest poparty jednoczesnym zakazem ustawienia sie przy prawej ?
Czy w końcu odpowiesz normalnie, czy dalej będziesz rżnął( bez podtekstów) primadonnę ?
szerszon

Postprzez tomekkoz » czwartek 09 kwietnia 2015, 06:58

szerszon napisał(a):Pisałem ci tyle przykładów przepisów, że jestem zdumiony,że nie zatrybiłeś.
C-2 nakaz jazdy w prawo...wskaż mi, gdzie przy tym znaku jest zakaz jazy prosto lub w lewo.

Nawet tu widać twój problem z logicznym myśleniem. Nie rozumiesz, że nakaz jazdy w prawo, wiąże sie z zakazem jazdy w każdym innym kierunku?
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szerszon » czwartek 09 kwietnia 2015, 07:53

Aha... ale przecież nie masz bezpośredniego zakazu :lol: . Tutaj ci się wiąże..szkoda ,że ci się nie wiąże w związku z Art 22.2.
Również szkoda,że twoje zrozumienie mojego posta zakończyło sie na pierwszym zdaniu.
Tam wymagacie podania przepisu zabraniającego jazdy prawym pasem przy zawracaniu...podwójne standardy. :lol: :spoko:
szerszon

Postprzez szoferemeryt » czwartek 09 kwietnia 2015, 10:26

szerszon napisał(a):
szoferemeryt napisał(a):To pokaż mi znak lub przepis, który mi zabrania zawracać na klasycznym SoRO prawym pasem.
Pisałem ci tyle przykładów przepisów, że jestem zdumiony,że nie zatrybiłeś.
czy brak tego ZAKAZU pozwala mi pojechać w innym kierunku niż wskazuje znak ?
Czy obowiązek wskazany w Art 22.2 i Art 22.5 w sumie zmuszający ciebie do jazdy zgodnie z przepisami jest poparty bezpośrednim zakazem.
Czy obowiązek zajęcia pozycji przy osi jezdni lub lewej krawędzi przy skręcie w lewo jest poparty jednoczesnym zakazem ustawienia sie przy prawej ?
Czy w końcu odpowiesz normalnie, czy dalej będziesz rżnął( bez podtekstów) primadonnę ?

Ja trybie, ale ty z całą pewnością nie. C-2 na SoRO?
Nie czytasz ze zrozumieniem tekstów gdzie używa się słów;
dopuszczalność, dozwolenie od zakazu lub nakazu oraz obowiązek, konieczność występowania znaku na pasie ruchu. Poczytaj co jest napisane w P-8 i F10.
Tam gdzie ci coś nie pasuje schodzisz na inne tematy. Usiłujesz powiązać coś z czymś czego nie da się powiązać.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » czwartek 09 kwietnia 2015, 10:39

Ja trybie, ale ty z całą pewnością nie. C-2 na SoRO?
Nie zrozumiałeś przykładu w temacie bezpośredniego zakazu
Art 22.2 stosuje się nie tylko na rondzie..ale dobrze skoro nie zrozumiałeś C-2 to bierzemy na warsztat F-10
http://goo.gl/maps/Q8hL1
jadąc prawym pasem masz zabronione bezpośrednio zawracanie bądź skręt w lewo ?
Tam gdzie ci coś nie pasuje schodzisz na inne tematy

Jak na razie ty udajesz,że padające pytania nie istnieją. Zachwycałeś się ekspertami to ci podrzuciłem link, gdzie jest napisane że ich punkt widzenia dobitnie pokazuje,że piszesz bzdury..nagle eksperci ci nie pasują :lol:
Bo ty najmundrzejszy będziesz jeździł jak ci się podoba..a jeździj..tylko po co wciskasz kit,że jest to zgodne z PoRD ?
szerszon

Postprzez kg1956 » czwartek 09 kwietnia 2015, 11:59

kg1956

Postprzez szerszon » czwartek 09 kwietnia 2015, 14:06

Ten pas wewnętrzny jest zbędny :D Według niektórych na obwiedni obowiązuje Art 16,a rondo też takie niewydarzone dwa pasy na obwiedni a na zjeździe jeden.
szerszon

Postprzez kg1956 » czwartek 09 kwietnia 2015, 14:09

Wiedziałem, że Ci się nie spodoba :wink:
kg1956

Postprzez szerszon » czwartek 09 kwietnia 2015, 14:12

Buble wbrew zasadom zazwyczaj mi sie nie podobają.
szerszon

Postprzez kg1956 » czwartek 09 kwietnia 2015, 14:17

Dlaczego takie ładne rondko nie podoba się? :hmm:
Czyżby było zaprojektowane niezgodnie z przepisami? :wink:
kg1956

Postprzez szerszon » czwartek 09 kwietnia 2015, 14:24

Chodzi o ilość pasów. Na obwiedni dwa, a do zjazdu jeden. Nie godzi się.
Pas wewnętrzny nie jest potrzebny.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze