Przypominam, że pytanie nie dotyczyło formy zapisu treści art., tylko jego dyspozycji.
Przypominam ,ze w przepisie jest o kobiecie, a nie o osobie. To co sobie mozemy domniemywać to inna sprawa.
Wrzuciłem ten przykład , aby zobrazować, jak bardzo sie różni przepis od naszego wyobrażenia.
Dlatego na obwiedni widzisz drogę..no bo przecież jadę
No to teraz wskaż, w którym miejscu moja odpowiedź nie odzwierciedla stanu prawnego.
No toć podałem artykuły

Nie masz pojęcia o możliwościach medycyny ?
Wmówili durniowi, że skrzyżowanie JEST placem i kazali jeździć w kółko, żeby na drogę nie wyjechał? No sorry, misiu!
Komentarz jest próbą przełożenia z polskiego na nasze.
Poza tym spójrz na ówczesny przepis..nic nie trzeba wmawiać.
96.3 Znak ruch okrężny wskazuje kierującym skrzyżowanie dróg (plac), na którym kierujący powinien poruszać się dookoła wysepki, zieleńca lub innego obiektu w kierunku podanym na znaku"
Przekaz jest jasny: znak C12 oznacza, że mamy przed sobą plac, do którego dochodzą i odchodzą drogi. Wjeżdżamy z drogi na plac i jedziemy dookoła, aż dojedziemy do właściwej drogi i wyjedziemy z placu.
Nie zauważyłem takiej interpretacji..jest napisane o skrzyżowaniu dróg w
nawiasie plac.
czyli twoje powiekszenie i pogrubienie mija sie z prawdą
C12 - "skrzyżowanie dróg tworzących PLAC, na którym kierujący powinien poruszać się DOOKOŁA wysepki, zieleńca lub innego obiektu W KIERUNKU podanym na znaku"
Skrzyżowanie nie musi tworzyc placu, natomiast w twojej interpretacji wynika, że plac jest zawsze...pogubiłaś nawiasy
Wariant "PORD": część placu, przeznaczoną do jazdy, nazwiemy obwiednią wyspy
wariant sankili: część placu, przeznaczoną do jazdy, nazwiemy jednokierunkową drogą dookoła wyspy.
Tak czy tak, bez prawego migacza się nie obejdzie - c.n.u.
Wariant PoRD - twoja nie mająca pokrycia interpretacja. Nie wiem , na jakiej podstawie zakładasz, ze wystepuje plac..wcale nie musi...
Wariant sankili-

to tylko twoje nazewnictwo wynikające z wypaczonego podejścia do interpretacji przepisów, co pokazałem w przykładzie z osoba w ciąży
Tak czy tak- jak widać po przykładzie różnorodności rond i ich geometrii nie raz i nie dwa obejdzie się.
Zjazd to nie manewr skrętu w prawo.
Tak jak pisałem szymonowi i klonom...nie każdy ruch kierownica jest manewrem skrętu.
Póki ten fakt nie dojdzie do świadomości to każdy ruch kierownica w waszym wykonaniu będzie sie kończył sygnalizacją..np prawy kierunkowskaz , bo zjeżdżam z zakrętu.