rondo-pytanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: rondo-pytanie

Postprzez kombi » czwartek 08 maja 2014, 23:37

dylek napisał(a):Macie akt prawny, bo chyba jest problem go odszukać... ;)
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19680270183
Na podstawie definicji skrzyzowania z tego aktu p.Próchniewicz próbował stworzyć własną dla C-12 - jednak w dokumentach takowa nie istnieje...
Mylisz się.
96.3 Znak ruch okrężny wskazuje kierującym skrzyżowanie dróg (plac), na którym kierujący powinien poruszać się dookoła wysepki, zieleńca lub innego obiektu w kierunku podanym na znaku"

Swoją drogą, to rozporządzenie jest sto razy lepsze niż obecny bubel prawny.
Spójrzcie na par. 26 i 27.

Tak to powinno wyglądać. Zero miejsca na nieprawidłowe interpretacje.
kombi

Postprzez dylek » czwartek 08 maja 2014, 23:55

kombi napisał(a):Mylisz się.
96.3 Znak ruch okrężny wskazuje kierującym skrzyżowanie dróg (plac), na którym kierujący powinien poruszać się dookoła wysepki, zieleńca lub innego obiektu w kierunku podanym na znaku"

Zgoda - mea culpa - tego paragrafu nie zauważyłem - zajrzałem tylko do definicji podstawowych :oops:

Nie zmienia to nic w dyskusji, "czy z ronda to zawsze w prawo" - niemniej jednak moja nieuwaga - thx za poprawienie.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez taik » piątek 09 maja 2014, 01:02

sankila napisał(a):No to szybko się zorientowałeś! :P

Wiesz, ta wypowiedź miała charakter podsumowania, sprecyzowania problemu dyskusji, głośnego zebrania myśli. :D
sankila napisał(a):To jest własnie clou programu - albo jest droga wokół wyspy i ruch po kole, albo nie ma drogi i jest skrzyżowanie skanalizowane wyspą.
(...)
Nie ma tu znaczenia rzeczywisty przebieg dróg; umownie przyjęto, że jak stoi C12, to obwiednia wyspy tworzy osobną drogę (albo jest ona wycinana z placu), a jak znaku nie ma, to pozostaje zwykłe skrzyżówanie, z mniejszymi lub większymi łukami na drodze.

I to wszystko - żadnej wiedzy tajemnej.

Sankila, ja doskonale rozumiem Twój punkt widzenia, nie do końca popieram - w szczególności pogrubione, ale rozumiem.
sankila napisał(a):P.S. Sorry, rzeczywiście, jak zaczęłam od zdań złożonych, to czepiłam się spójników, jak rzep psiego ogona. Na drugi raz ułóż porządnie pytanie, a nie sto razy "a dlaczego tu jest o a tu jest u, a gdzie indziej na odwrót?" Mało mnie w zawał nie wpędziłeś, że szyku zdania nie potrafię zrozumiale wytłumaczyć :wink:

Najważniejsze, że się dogadaliśmy.
Ekspresywność jest również walorem dyskusji - ukazuje plastykę uczuć współdyskutanta. :wink:
taik

Postprzez sankila » piątek 09 maja 2014, 01:41

szerszon napisał(a):Jestem pod wrażeniem. Odpowiedź jest nieprawidłowa, ponieważ w Art 39.2.1) jest napisane o osobie, a w 39.2.2) o kobiecie, ale i tak jako jedna z nielicznych kojarzysz.
Tego się właśnie spodziewałam!
No to teraz wskaż, w którym miejscu moja odpowiedź nie odzwierciedla stanu prawnego. Czy zwolniłam z konieczności zapinania pasa kogoś, kto jest w widocznej ciąży, a nie jest kobietą?
Przypominam, że pytanie nie dotyczyło formy zapisu treści art., tylko jego dyspozycji.
jak niby mieli napisac inaczej do woźnicy w tamtych czasach ?
Czy chcesz powiedzieć, że wprowadzili go w błąd? Wmówili durniowi, że skrzyżowanie JEST placem i kazali jeździć w kółko, żeby na drogę nie wyjechał? No sorry, misiu!
Napisali tak, żeby zrozumiał, co ma zrobić, jak zobaczy znak C12 - i dlaczego! I widzi mi się, że w TYCH czasach wielu osobom przydałoby się tak łopatologiczne wytłumaczenie istoty ruchu okrężnego, żeby jeden z drugim miszczu nie traktował C12 jako "objedź od prawej".

Przekaz jest jasny: znak C12 oznacza, że mamy przed sobą plac, do którego dochodzą i odchodzą drogi. Wjeżdżamy z drogi na plac i jedziemy dookoła, aż dojedziemy do właściwej drogi i wyjedziemy z placu.

Wariant "PORD": część placu, przeznaczoną do jazdy, nazwiemy obwiednią wyspy
wariant sankili: część placu, przeznaczoną do jazdy, nazwiemy jednokierunkową drogą dookoła wyspy.
Tak czy tak, bez prawego migacza się nie obejdzie - c.n.u.

Taik,
no to jeszcze raz definicja C12, ale tym razem pogrubię :)
C12 - "skrzyżowanie dróg tworzących PLAC, na którym kierujący powinien poruszać się DOOKOŁA wysepki, zieleńca lub innego obiektu W KIERUNKU podanym na znaku"
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » piątek 09 maja 2014, 07:25

Przypominam, że pytanie nie dotyczyło formy zapisu treści art., tylko jego dyspozycji.
Przypominam ,ze w przepisie jest o kobiecie, a nie o osobie. To co sobie mozemy domniemywać to inna sprawa.
Wrzuciłem ten przykład , aby zobrazować, jak bardzo sie różni przepis od naszego wyobrażenia.
Dlatego na obwiedni widzisz drogę..no bo przecież jadę :wink:
No to teraz wskaż, w którym miejscu moja odpowiedź nie odzwierciedla stanu prawnego.

No toć podałem artykuły :) Nie masz pojęcia o możliwościach medycyny ? :lol:

Wmówili durniowi, że skrzyżowanie JEST placem i kazali jeździć w kółko, żeby na drogę nie wyjechał? No sorry, misiu!

Komentarz jest próbą przełożenia z polskiego na nasze.
Poza tym spójrz na ówczesny przepis..nic nie trzeba wmawiać.

Przekaz jest jasny: znak C12 oznacza, że mamy przed sobą plac, do którego dochodzą i odchodzą drogi. Wjeżdżamy z drogi na plac i jedziemy dookoła, aż dojedziemy do właściwej drogi i wyjedziemy z placu.

Nie zauważyłem takiej interpretacji..jest napisane o skrzyżowaniu dróg w nawiasie plac.
czyli twoje powiekszenie i pogrubienie mija sie z prawdą
C12 - "skrzyżowanie dróg tworzących PLAC, na którym kierujący powinien poruszać się DOOKOŁA wysepki, zieleńca lub innego obiektu W KIERUNKU podanym na znaku"

Skrzyżowanie nie musi tworzyc placu, natomiast w twojej interpretacji wynika, że plac jest zawsze...pogubiłaś nawiasy :)

Wariant "PORD": część placu, przeznaczoną do jazdy, nazwiemy obwiednią wyspy
wariant sankili: część placu, przeznaczoną do jazdy, nazwiemy jednokierunkową drogą dookoła wyspy.
Tak czy tak, bez prawego migacza się nie obejdzie - c.n.u.

Wariant PoRD - twoja nie mająca pokrycia interpretacja. Nie wiem , na jakiej podstawie zakładasz, ze wystepuje plac..wcale nie musi...
Wariant sankili- :hmm: to tylko twoje nazewnictwo wynikające z wypaczonego podejścia do interpretacji przepisów, co pokazałem w przykładzie z osoba w ciąży
Tak czy tak- jak widać po przykładzie różnorodności rond i ich geometrii nie raz i nie dwa obejdzie się.
Zjazd to nie manewr skrętu w prawo.
Tak jak pisałem szymonowi i klonom...nie każdy ruch kierownica jest manewrem skrętu.
Póki ten fakt nie dojdzie do świadomości to każdy ruch kierownica w waszym wykonaniu będzie sie kończył sygnalizacją..np prawy kierunkowskaz , bo zjeżdżam z zakrętu. :wink:
szerszon

Postprzez szoferemeryt » piątek 09 maja 2014, 10:15

Skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną.
ObrazekObrazek
Jeśli drogi krzyżują się w wyniku czego powstaje skrzyżowanie, to czy skrzyżowanie nie jest składową drogi (dróg)? Czy jezdnie na skrzyżowaniu nie są drogą?
Jeśli przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia,
to rondo (ruch okrężny) nie jest skrzyżowaniem, bo gdzie widzicie przecięcie dróg , połączenie lub rozwidlenie?
:D
szoferemeryt

Postprzez kombi » piątek 09 maja 2014, 12:54

szoferemeryt napisał(a):Czy jezdnie na skrzyżowaniu nie są drogą?

O Rany! Oczywiście, że nie. Przecież jezdnia to jezdnia, droga to droga. Masz napisane w definicjach- dwa różne pojęcia. Jezdnia to część składowa drogi, po której się zazwyczaj jeździ.
To tak jak byś zapytał, czy twój mały palec u ręki jest ręką? Oczywiście, że nie jest. Jest małym palcem u ręki - czyli częścią ręki. :D
kombi

Postprzez kg1956 » piątek 09 maja 2014, 13:06

Palec masz ale ręki nie masz. Jezdnię masz ale drogi nie masz.
kg1956

Postprzez szoferemeryt » piątek 09 maja 2014, 13:26

kg1956 napisał(a):Palec masz ale ręki nie masz. Jezdnię masz ale drogi nie masz.

No właśnie.
Czyli rondo (ruchem okrężnym) nie jest skrzyżowaniem!!!!!!!!!!
:hmm: :wow: :D
szoferemeryt

Postprzez kombi » piątek 09 maja 2014, 14:18

kg1956 napisał(a):Palec masz ale ręki nie masz. Jezdnię masz ale drogi nie masz.
A kto tak napisał?
Pytanie było czy jezdnia=droga? Oczywiście, że nie. Tak samo jak palec ≠ ręka.
Czyli rondo (ruchem okrężnym) nie jest skrzyżowanie
Jak masz problem z wyobrażeniem gdzie tu jest skrzyżowanie, to najlepiej sobie to narysować. Narysuj jak przebiegają obydwie drogi (pasy terenu) i zakreśl cześć wspólną.
kombi

Postprzez LeszkoII » piątek 09 maja 2014, 14:24

szoferemeryt napisał(a):Czyli rondo (ruchem okrężnym) nie jest skrzyżowaniem!!!!!!!!!!
Jak to nie :D ? Drogi się przecinają. Powierzchnia przecinania się należy do skrzyżowania (zarówno powierzchnia przeznaczona do ruchu pojazdów jak nieprzeznaczona).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dylek » piątek 09 maja 2014, 15:17

Obrazek
Jak na środku wyrośnie kilka trzcin, to będzie to oznaczało trzecią rzekę płynącą wokół nich ?
A może nie będzie tam trzeciej rzeki?.... dopóki ktoś tam nie wbije pala, a na nim C-12 nie powiesi ? :D
Bo z C-12 to już na bank będzie ruch dookoła wyspy :mrgreen:
C-12 ma moc magiczną i trzecią rzekę zrobi :lol:

P.S. Te rzeki to Wełna i Nielba.
Kto mi odpowie - na samym środku to która rzeka jest ? Wełna czy Nielba ?
Bo ponoć jest na przecięciu rzeka - pytam która ?
Dla mnie na środku jest przecięcie/połączenie (niezależnie, czy jest wysepka tataraków, czy nie ma) rzek.
Dla tych co jest na środku rzeka - słucham odpowiedzi, jak się ona nazywa.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez maryann » piątek 09 maja 2014, 15:20

A może właśnie magicznej mocy nie ma... tylko porządkuje to co widać: pobocze jest, asfalt jest. Czego więcej potrzeba[by droga była]?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez sankila » piątek 09 maja 2014, 16:03

szerszon napisał(a): Przypominam ,ze w przepisie jest o kobiecie, a nie o osobie. To co sobie mozemy domniemywać to inna sprawa.
Domniemywać to Ty możesz - czy widoczny brzuch to ciąża, czy tłuszcz. A nie - czy osoba w ciąży jest kobietą, czy nie jest. Gdybym napisała "osoba płci żeńskiej" - tez zapewnie stwiedziłbyś ze jest to błąd?
Nie masz pojęcia o możliwościach medycyny ?
Mam, i dlatego moja odpowiedź jest nawet bardziej adekwatna do obecnej sytuacji niż sam przepis. Biorąc pod uwagę, że urzędowa zmiana płci może nastąpić przed chirurgiczną (która de facto, nie jest wymagana), może się przydarzyć, że w pojeździe będzie osoba w widocznej ciąży, formalnie będąca mężczyzną. I wtedy co? Mandat? "Bo przepis mówi o kobiecie...?"

Na tym polega Twój problem z przepisami - traktujesz zapisy literalnie, nawet nie próbując zrozumieć ich znaczenia. Celem tego przepisu jest brak przymusu zapinania pasa na brzuchu, z dzieckiem w środku, a nie regulacja, jak nazwać posiadaczkę takiego brzucha. Tym się właśnie różni interpretacja przepisów od bezmyślnego odklepywania regułek - umiejętnością zastosowania.

Skrzyżowanie nie musi tworzyc placu, natomiast w twojej interpretacji wynika, że plac jest zawsze...pogubiłaś nawiasy :)
Eeee, to mam zrozumieć, że znak C12 wskazuje kierującym skrzyżowanie albo plac? Czy też wskazuje skrzyżowanie, które czasem może być placem (z czego wynikałoby, że czasem jadę dookoła skrzyżowania a czasem dokoła placu?).
Gdyby ustawodawca chciał poinformować, że C12 oznacza skrzyżowanie, które czasem tworzy plac, a czasem go nie tworzy, to napisałby to jednoznacznie: skrzyżowanie (czasem w formie placu). A skoro tego nie napisał, to znaczy, że nie chciał. Wtrącenie w nawiasie oznacza dokładnie to, napisano: (plac), a nie (być może, ewentualnie, czasem będzie to plac).

I Ty mi zarzucasz spaczoną interpretację? :lol:
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez sankila » piątek 09 maja 2014, 16:27

dylek napisał(a):C-12 ma moc magiczną
O to, to! Wreszcie załapałeś. Znaki mają magiczną moc! Postawię słupek z literką P i jest parking; zabiorę go - i nie ma parkingu. Postawię znak C1 i wszyscy jadą w prawo, postawię C3 - i będą jechać w lewo. A jak postawię C5 - to ani w lewo, ani w prawo, tylko prosto!
A jak postawię C12 i A7 to dopiero cud - na skrzyżowaniu nigdzie D1 nie ma a pierwszeństwo jest!
Eh, ta magiczna moc!
sankila

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze