Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez scooby14444 » środa 25 września 2013, 09:19

LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a):Także mówienie że pojazd nie posiada kierunku jazdy, albo mówienie że ten kierunek jest żaden, to po prostu zwyczajny błąd logiczny, wynikający z niezrozumienia podstawowych zasad ruchu.
Kierunki masz cztery: na wprost, w prawo, w lewo.
To w takim razie o jakim kierunku mówi znak C-12?
"Ruch okrężny" - ruch który odbywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku"

LeszkoII napisał(a):(zawracanie a nie cofanie - bo cofanie na wprost to właśnie zmiana kierunku ruchu, nie jazdy)

Ja myślałem że kierunek jazdy, to kierunek ruchu jadącego pojazdu, ale widzę że ty masz na to jakąś swoją własną "koncepcję".
Cofając zmieniasz i kierunek jazdy i kierunek ruchu bo to pojęcia toższame.
Ostatnio zmieniony środa 25 września 2013, 09:28 przez scooby14444, łącznie zmieniany 1 raz
scooby14444

Postprzez szerszon » środa 25 września 2013, 09:26

I to jest ten fakt który sprawia że wasza teoria jazdy po SoRO pęka jak bańka mydlana.

Doprawdy ?
Jak coś co się porusza może nie mieć określonego kierunku ruchu?

Wziąłeś do rozważań jedynie fragment. Równie dobrze moge Ci napisać,ze w danej milisekundzie samochód jadący po autostradzie stoi w miejscu...tutaj juz sie bierzemy za podstawy filozofii starożytnej Grecji...
To juz jest zabawne.
A odpowiedź o kierunek jego ruchu jest bardzo prosta. Kierunek jego ruchu to kierunek przeciwny do ruchu wskazówek zegara - kierunek jaki dokładnie określa na SoRO znak C-12.

Genialne. Czyli jaki ? Napisane jest że trzeba objechac wyspę z danej strony..nic nie ma o kierunku jazdy.
Skoro na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym ruch odbywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku, to pojazd jadący po tym skrzyżowaniu ma właśnie dokładnie taki kierunek jazdy.

czyli ?
w prawo ? w lewo ? na wprost ? a może zawraca ?
Także mówienie że pojazd nie posiada kierunku jazdy, albo mówienie że ten kierunek jest żaden, to po prostu zwyczajny błąd logiczny, wynikający z niezrozumienia podstawowych zasad ruchu.

Mylisz kierunek jazdy ze stroną z której trzeba objechać wyspę
Myślałem że to już mamy za sobą. Czy znajdując się na skrzyżowaniu, czyli przecięciu dróg, nie znajdujesz się w obrębie obu przecinających się dróg?

Nigdzie nie napisałem,że sie z Tobą zgadzam. To teraz mi napisz wzgledem której drogi na których sie znajdujesz coś sygnalizujesz ?
Albo inaczej: Będąc na pasie ruchu znajdujesz się na jezdni. Skoro znajdujesz się na jezdni musisz znajdować się na drodze. Wynika to z podstawowych definicji PoRD.

Wyobraź sobie,ze droga nie musi posiadać tylko jednej jezdni.
Wyobraź sobie,że pas ruchu nie jest wyznacznikiem,ze jesteś na jednej jezdni.
szerszon

Postprzez scooby14444 » środa 25 września 2013, 10:15

szerszon napisał(a):
Jak coś co się porusza może nie mieć określonego kierunku ruchu?
Wziąłeś do rozważań jedynie fragment. Równie dobrze moge Ci napisać,ze w danej milisekundzie samochód jadący po autostradzie stoi w miejscu...

Nie prawda, znowu prosty błąd logiczny. Jeżeli coś jedzie z jednostajną prędkością to ta prędkość się nie zmienia, i nie ma znaczenia czy mówimy o jednej sekundzie, milisekundzie, czy nanosekundzie.
A odpowiedź o kierunek jego ruchu jest bardzo prosta. Kierunek jego ruchu to kierunek przeciwny do ruchu wskazówek zegara - kierunek jaki dokładnie określa na SoRO znak C-12.
Genialne. Czyli jaki ?
Masz napisane jaki, wystarczy przeczytać.
Ostatnio zmieniony środa 25 września 2013, 10:19 przez scooby14444, łącznie zmieniany 1 raz
scooby14444

Postprzez szerszon » środa 25 września 2013, 10:19

Nie prawda, znowu prosty błąd logiczny. Jeżeli coś jedzie z jednostajną prędkością to ta prędkość się nie zmienia, i nie ma znaczenia czy mówimy o jednej sekundzie, milisekundzie, czy nanosekundzie.

Znowu zapytam, doprawdy ?
No to z jaka prędkościa jedzie pojazd w danej milisekundzie wzgledem otoczenia ?
Masz napisane jaki, wystarczy przeczytać.

czytam. I nie jest napisane. Pytanie pozostaje.
szerszon

Postprzez scooby14444 » środa 25 września 2013, 10:39

szerszon napisał(a):

Znowu zapytam, doprawdy ?
No to z jaka prędkościa jedzie pojazd w danej milisekundzie wzgledem otoczenia ?
Z taką samą jak w każdej poprzedniej i w każdej następnej milisekundzie, sekundzie, minucie etc...
scooby14444

Postprzez LeszkoII » środa 25 września 2013, 10:53

scooby14444 napisał(a):To w takim razie o jakim kierunku mówi znak C-12?
Na pewno nie mówi nic o kierunku jazdy. Mówi o kierunku ruchu, jakim to ruchem jest "objeżdżanie wyspy". Podobny kontekst kierunku tkwi w jednokierunkowości jezdni lub drogi.
scooby14444 napisał(a):Ja myślałem że kierunek jazdy, to kierunek ruchu jadącego pojazdu, ale widzę że ty masz na to jakąś swoją własną "koncepcję".
A włączasz kierunkowskaz zawczasu i wyraźnie przed cofaniem? A może światła cofania to sygnalizują? No to gratuluję połamania skrzyni biegów.
Za chwilę dojdziemy do paradoksu, że zatrzymanie się to też zmiana kierunku jazdy :)
scooby14444 napisał(a):Cofając zmieniasz i kierunek jazdy i kierunek ruchu bo to pojęcia toższame.
Nie są tożsame. Jezdnia jednokierunkowa to jezdnia na której ustalono dopuszczalny kierunek ruchu czy kierunek jazdy? Skręcać nie można z jednokierunkowej?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez scooby14444 » środa 25 września 2013, 11:22

LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a):To w takim razie o jakim kierunku mówi znak C-12?
Na pewno nie mówi nic o kierunku jazdy. Mówi o kierunku ruchu, jakim to ruchem jest "objeżdżanie wyspy". Podobny kontekst kierunku tkwi w jednokierunkowości jezdni lub drogi.

Mówi, mówi, o kierunku jazdy.
Kierunek jazdy to kierunek ruchu poruszającego się pojazdu. Kierunek ruchu i kierunek jazdy to pojęcia tożsame. Rozdzielanie tych pojęć zakrawa o kpinę.
Jeżeli przestrzegam przepisów PoRD to mój kierunek jazdy/ruchu jest zgodny z kierunkiem ruchu obowiązującym na danym pasie ruchu.
Jadąc po SoRO zgodnie z przepisami mój kierunek jazdy/ruchu będzie taki sam jak kierunek ruchu o jakim mówi na SoRO znak C-12.
Zjeżdżając ze skrzyżowania zmieniam swój dotychczasowy kierunek jazdy/ruchu na kierunek ruchu obowiązujący na pasie ruchu na który będę wjeżdżał.
Taki ZAMIAR zmiany kierunku jazdy odpowiednio sygnalizuję.

LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a):Ja myślałem że kierunek jazdy, to kierunek ruchu jadącego pojazdu, ale widzę że ty masz na to jakąś swoją własną "koncepcję".
A włączasz kierunkowskaz zawczasu i wyraźnie przed cofaniem? A może światła cofania to sygnalizują?

Eureka!!! W art. 22.5 masz napisane że masz zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy. Nie ma słowa o kierunkowskazie. W przypadku cofania będzie to właśnie światło cofania. Jeżeli chcesz zasygnalizować zawczasu, to wrzuć wsteczny bieg odczekaj chwilkę i dopiero rusz.
LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a):Cofając zmieniasz i kierunek jazdy i kierunek ruchu bo to pojęcia toższame.
Nie są tożsame. Jezdnia jednokierunkowa to jezdnia na której ustalono dopuszczalny kierunek ruchu czy kierunek jazdy? Skręcać nie można z jednokierunkowej?

Na jezdni jednokierunkowej ruch odbywa się w jednym kierunku. Tym samym twój kierunek ruchu/jazdy musi być zgodny z kierunkiem ruchu ustalonym przez znaki drogowe. Podobnie jest na SoRO, którego jezdnia jest jezdnią jednokierunkową.
Ostatnio zmieniony środa 25 września 2013, 11:53 przez scooby14444, łącznie zmieniany 2 razy
scooby14444

Postprzez szymon1977 » środa 25 września 2013, 11:31

szerszon napisał(a):Na normalnych rondach, jesli sygnalizuje "po mojemu" wiem mniej więcej co czyni.
natomiast pojazd bez kierunkowskazu jadący pasem zewnetrznym np przy zawracaniu lekko mnie irytuje...nie wiem, co zamierza zrobić.
Zjedzie najblizszym zjazdem i moge wjechać, czy będzie dalej kręcił się.
Hmmm... próba przejazdu po krakowsku przez rondo w Warszawie wywołuje takie same zamieszanie jak próba przejazdu po warszawsku przez rondo w Krakowie. Do tego oczywiście dochodzą kierowcy jeżdżący po swojemu.

Poruszyłeś kwestię praktyczną sygnalizowania zjazdu z ronda z kierunkowskazem lub nie. Pomińmy próbę wyjaśnienia czy mamy taki obowiązek i dlaczego. Wyobraźmy sobie wspólnie dwie sytuacje na zwykłym jednopasmowym rondzie. W obu zamierzamy wjechać na rondo, w obu na podst. C-12+A-7 mamy obowiązek ustąpić pierwszeństwa jadącemu po rondzie:

Sytuacja 1. Jesteśmy w Krakowie, jeździmy po krakowsku i wszyscy także. Wokół wyspy centralnej jedzie kilka samochodów. Jeden z nich ma włączony prawy kierunkowskaz, ale spaliła mu się żarówka. Co się dzieje? No cóż, postoimy trochę dłużej choć mogliśmy jechać.

Sytuacja 2. Jesteśmy w Warszawie, jeździmy po warszawsku i wszyscy także. Wokół wyspy centralnej jedzie kilka samochodów. Jeden z nich ma włączony lewy kierunkowskaz, ale spaliła mu się żarówka. Co się dzieje? No cóż, wjeżdżamy mu pod maskę.

Wniosek: Nie do przyjęcia jest dla mnie twierdzenie, że PoRD jest tak skonstruowane, że aby mieć pewność, że komuś mam obowiązek ustąpić pierwszeństwa przejazdu musi mnie on o swoich zamiarach poinformować kierunkowskazem. To oczywiście rozważania czysto teoretyczne w praktyce przed wjazdem na rondo zwłaszcza po zapoznaniu się z niektórymi teoriami wjeżdżam baaardzo ostrożnie.
-----
szerszon napisał(a):Jeśli chcesz zachowywać proporcje ( a byłoby to czytelniejsze to by było miło)
Nie chcę. To nie rysunek przedstawiające konkretną sytuację w skali tylko schemat. Na schemacie przedstawia się tylko najistotniejsze szczegóły często z celowym przekłamaniem skali lub proporcji celem zwiększenia czytelności istotnych szczegółów. PoRD nie rozróżnia rond ze względu na wielkość czy też geometrię, ja też tego robić nie będę.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez scooby14444 » środa 25 września 2013, 12:27

Przykład Szymona to bardzo dobry przykład czemu nie powinno się tak jeździć, abstrahując od tego że jest to niezgodne z PoRD.
Jeszcze takie pytanie:
Skoro uważacie że kierunek naszego ruchu na SoRO jest ŻADEN (CZYLI NIE MA KIERUNKU) (Oczywiście jest to niezgodne z PoRD bo jest on określony na znaku C-12 "Ruch okrężny"), czy to znaczy że ruch się nie odbywa czy odbywa się w wielu kierunkach na raz? :).
I jeszcze jedna rzecz jak odbywa się zmiana takiego żadnego kierunku na inny? Czy w przypadku braku kierunku jazdy możemy mówić o skręcaniu czyli zmianie kierunku jazdy? No raczej nie.
Pojawia się tu mnóstwo sprzeczności które świadczą o tym że taka interpretacja jest wadliwa i niezgodna z PoRD.
scooby14444

Postprzez szerszon » środa 25 września 2013, 16:29

Z taką samą jak w każdej poprzedniej i w każdej następnej milisekundzie, sekundzie, minucie etc.

scooby - pytałem nie przed , nie po... tylko w tej konkretnej.
Równie dobrze mógłbym napisać nawiązując do twojego przykładu ,że był przed skrzyżowaniem i zjechał ze skrzyżowania.
Mówi, mówi, o kierunku jazdy.

No to pytałem sie, ale nie byłeś łaskaw udzielić odpowiedzi- będąc na skrzyzowaniu pojazd jedzie:
-w prawo
- prosto
- w lewo
-zawraca
Kierunek jazdy to kierunek ruchu poruszającego się pojazdu. Kierunek ruchu i kierunek jazdy to pojęcia tożsame.

To jest bardzo ciekawe
czy na załączonym obrazku zmieniam kierunek jazdy ? Bo ruchu z pewnością
http://goo.gl/maps/MeEF0
Zjeżdżając ze skrzyżowania zmieniam swój dotychczasowy kierunek jazdy/ruchu na kierunek ruchu obowiązujący na pasie ruchu na który będę wjeżdżał.

A jaki miałeś kierunek...cały czas usiłuje sie dowiedzieć...jechałeś w prawo, prosto , w lewo czy zawracałeś ?
szerszon

Postprzez szerszon » środa 25 września 2013, 16:36

szymon
Hmmm... próba przejazdu po krakowsku przez rondo w Warszawie wywołuje takie same zamieszanie jak próba przejazdu po warszawsku przez rondo w Krakowie.

Nie. Pod warunkiem ,że nie będziesz zawracał lub skręcał w lewo zewnetrznym pasem.

Wyobraźmy sobie wspólnie dwie sytuacje na zwykłym jednopasmowym rondzie

Tu zmieniasz warunki gry, ale ok...
Nie widzę różnicy , obaj jadą bez kierunkowskazu- czyli nie sygnalizuja według żadnej opcji
Nie chcę. To nie rysunek przedstawiające konkretną sytuację w skali tylko schemat

I tu jest problem. Mamy rondo ze Szczecina, gdzie od wlotu do wlotu jest pół kilometra i mamy rondko z Warszawy z Al.KEN, gdzie wloty są oddalone od siebie góra 10m
szerszon

Postprzez kg1956 » środa 25 września 2013, 16:41

No no! Dyskusja idzie w ciekawym kierunku. Teraz to już kierunek ruchu to to samo co kierunek jazdy. :wow:
kg1956

Postprzez szerszon » środa 25 września 2013, 16:44

Teraz to już kierunek ruchu to to samo co kierunek jazdy.

Też u mnie wzbudza to wielkie zdumienie.
szerszon

Postprzez scooby14444 » środa 25 września 2013, 17:02

szerszon napisał(a):
Teraz to już kierunek ruchu to to samo co kierunek jazdy.

Też u mnie wzbudza to wielkie zdumienie.

Przecież to proste...

Jak idziesz to mówisz - kierunek chodu, jak biegniesz mówisz kierunek biegu, jak jedziesz mówisz - kierunek jazdy. Wszystkie te kierunki są kierunkami ruchu jakie wykonuje chodziarz, biegacz, pojazd... . Przecież to logiczne i proste do bólu.

Kierunek jazdy to jest kierunek ruchu jadącego pojazdu.

Skąd wy wytrzasnęliście że kierunek ruchu i kierunek jazdy to dwie różne rzeczy? :wow: :wow:

Widzę że różne dziwne poglądy panują na tym forum. :spoko:
scooby14444

Postprzez dylek » środa 25 września 2013, 17:06

scooby - czy stwierdzenie : "Zjeżdżając z pierścieniowego ronda zmieniam kierunek ruchu" jest dla ciebie w 100% prawdziwe ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze