Pierwszeństwo (wyjazd z podporządkowanej a zmiana pasa)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierwszeństwo (wyjazd z podporządkowanej a zmiana pasa)

Postprzez lith » niedziela 08 kwietnia 2012, 09:22

No to już jakoś tak w miarę idzie pogodzić nasze poglądy, bo sprowadza się to do tego samego. Teraz jeszcze to nieszczęsne zajmowanie pasa z prawej strony, co to niby przez czyjeś niedopatrzenie robi się ważniejsze od pierwszeństwa (według mnie nie, ale jeszcze wolałbym to wyjaśnić). Tylko proszę Was o nie traktowanie tego na zasadzie 'chyba kopana po...' tylko, czy może nasze przepisy nie są znowu gdzieś skopane ;]

Wesołych :D
lith

Postprzez oskbelfer » niedziela 08 kwietnia 2012, 10:01

Poglądy idzie pogodzić :) pod warunkiem, że szymon stosuje art 22.1.plus 25.4 i będzie zachowywał się tak jak na egzaminie na prawko (zresztą sam napisał ze na egzaminie byłby grzeczny :) ), jednak w jednym miejscu napisał, że robi wszystko tak jak go o to pytam, a potem wraca do swojej starej śpiewki.

Uważam, ze jeśli ktoś będzie się stosował to PRD to wogóle nie ma potrzeby w "naszej sytuacji drogowej" uciekać się do art 22.4 --- wręcz przeciwnie on jest zbędny w tym miejscu gdyż :)

art 22.4 ropatrywć należy w powiazaniu z art 25 oraz rozporzązeniem o znakach drogowych DzU 170

Weźmy art 25. 4. Kierującemu pojazdem zabrania się:
1) wjeżdżania na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma
miejsca do kontynuowania jazdy;

---------i teraz "gość z A7" patrzy sobie ----widzi wolny pas---- więc sobie jedzie w prawo :)

a "koziołek-matołek" zmieniając pas ruchu w ostatniej chwili łamie przepisy ruchu drogowego :) łamany jest art 22.1 oraz art 22.5

Ot wszystko w temacie i art 22.4 jest nam tutaj zupełnie nie potrzebny, gdyż literalnie co do setnej sekundy opisać mogącą wystąpić sytuację drogową jest wrecz nie możliwe.

Sprawa idzie również o to by zwolennicy "róbta co chceta na D1" brali pod uwagę iż ---mogą ździwić się w sądzie, kiedy usłyszą nie zachowął pan szczególnej ostrzożności, a zbyt późno sygnaliząjąc zamiar zmiany pasa ruchu wporowadził pan w bład innych uczestników ruchu .........i takie tam ble ble ble....

Reasumując może się w sadzie okazać "WSPÓŁWINA" -- a nam wcale o to nie chodzi.
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez kopan » niedziela 08 kwietnia 2012, 10:36

No to co art. 22.4 przestaje obowiązywać czy tylko jest nam niepotrzebny bo koziołek jak lew z nim walczy.
Dla św. spokoju nie będziemy go brać pod uwagę.

1. To powiedzcie czy w naszym przypadku (wyznaczone pasy ruchu) Art. 22.4 jest regulacją na poziomie znaków ??
2. Czy na mocy art. 5.1 mamy go nie brać pod uwagę ??
3. ......
Powoli można dojść do sedna.
Tylko w wymianie poglądów a nie jak dotychczas ja wymieniam argumenty z szymonem a inni sie merytorycznie nie odzywają.
kopan

Postprzez oskbelfer » niedziela 08 kwietnia 2012, 14:24

kopan napisał(a):No to co art. 22.4 przestaje obowiązywać czy tylko jest nam niepotrzebny bo koziołek jak lew z nim walczy.
Dla św. spokoju nie będziemy go brać pod uwagę..

dla spokoju nie bierzmy koziołka :), a i art 22.4 moim zdaniem nie jest potrzebny gdyż w tym miejscu wystarczy

art 22.1 oraz art. 25.1 w brzmieniu: Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność.

kopan napisał(a):1. To powiedzcie czy w naszym przypadku (wyznaczone pasy ruchu) Art. 22.4 jest regulacją na poziomie znaków ?? ..

Oczywiście, ale nie ma potrzeby stosowania go tutaj (gdyz na D1 nie ma "koziołka matołka"
a jesli nie będzie wyznaczonych pasów ruchu -- to i regulacja na poziomie znaków zanika :)

kopan napisał(a):2. Czy na mocy art. 5.1 mamy go nie brać pod uwagę ??..

i tutaj dochodzimy do sedna --- możemy podeprzeć się DzU170 o znakach drogowych, a konkretnie zapisem
rozdziału 1
......drodze podporzàdkowanej — rozumie się przez to drogę oznakowanà jako droga podporzàdkowana,
na której kierujàcy zbli˝ajàcy si´ do skrzy˝owania jest obowiàzany ustàpiç pierwszeƒstwa kierujàcym
zbli˝ajàcym si´ do skrzy˝owania drogà oznakowanà jako droga z pierwszeƒstwem

to dotyczy znaków ---- i tego się trzeba trzymać :)

kopan napisał(a):3. ......
Powoli można dojść do sedna.
Tylko w wymianie poglądów a nie jak dotychczas ja wymieniam argumenty z szymonem a inni sie merytorycznie nie odzywają.

Sedno jest takie :) jeśli nie mamy do czynienia z "koziołkami" na D1 to sprawa jest klarowna, jeśli się "koziołek" pojawi i będzie "ździwiał" to w sadzie nie koniecznie kierowca z A7 będzie winny, duże szanse że współwina, a kiedy pojawi się świadek jadacy za "koziołkiem" to może być "koziołek w kajdanach" :)

Cała reszta została powiedziana wczesniej :)
oskbelfer

Postprzez kopan » niedziela 08 kwietnia 2012, 15:06

To rozumiem że masz problem z 2-gim pytaniem.
Tylko nie do końca wiem, czy jesteś za odrzuceniem bo art 5.1 tego wymaga, jeśli tak, to dlaczego ??
kopan

Postprzez oskbelfer » niedziela 08 kwietnia 2012, 20:52

hmm :) wiadomo znaki wazniejsze od norm z prd (różny sposób zachowania itd...), ale DzU170 określa (precyzuje) pierwszeństwo :)

i teraz dochodzimy zaś do sedna bo zapytasz czy linie są na równi z pionowymi :) czy dobrze czytam w Twoich myślach ? :)

albo o jeszcze cos innego chodzi ?
oskbelfer

Postprzez kopan » niedziela 08 kwietnia 2012, 21:11

Trochę źle odczytujesz moje myśli, bo znaki to znaki nie ma czegoś takiego że pionowe jakoś ważniejsze, poza przypadkiem gdy poziome są uzupełnieniem do znaków pionowych.

Co oznacza zapis z art. 5.1 że masz się stosować do znaków ??
Na czym polega stosowanie się do znaków ??

Ano polega na stosowaniu przepisów powiązanych z tymi znakami, nie ma absolutnie znaczenia gdzie te przepisy zapisano.
Wyznaczony pas ruchu wiąże się bezpośrednio z przepisami zawartymi w art. 22.4 .
Art. 22,4 ma zastosowanie do wyznaczonych i niewyznaczonych pasów ruchu, dlatego norma zachowania jest zapisana w ustawie.

To biorąc powyższe pod uwagę, możemy na podstawie art 5.1 odrzucić zastosowanie norm zawartych w art 22.4 ??
kopan

Postprzez oskbelfer » niedziela 08 kwietnia 2012, 21:33

Kopanku doszliśmy do sedna :) i jednak dobrze czytam w Twoich myslach :)

Zapisy prd dotyczące hierarchii znamy obaj doskonale :)

i tutaj jest sedno :) --- Ty twierdzisz, że art 22.4 to zapis równoważny znakom

a ja twierdzę, że zapis art 22.4 to normy wynikające z przepisów czyli znaki są ważniejsze :)

i jeśli jesteśmy na skrzyżowaniu to obowiązują nas znaki i zapisy ze 170-ki :)

i ustąpić musimy bo jesteśmy pod D1/A7 :mrgreen: ALE :mrgreen: kiedy już znajdziemy się częścią pojazdu na D1 to :)

wtedy już Twój przepis :) wchodzi :)

Inaczej nie będzie :) a najważniejsze żeby "koziołek" wiedział że nie jest świętą krową tylko "koziołkiem tęgą głową" :)
oskbelfer

Postprzez kopan » niedziela 08 kwietnia 2012, 23:32

Ależ oczywiście że zapis art 22.4 zawiera normy dotyczące zmiany pasa ruchu - wyznaczonego lub niewyznaczonego.

Co masz na myśli :
ja twierdzę, że zapis art 22.4 to normy wynikające z przepisów czyli znaki są ważniejsze

Rozumiem że z przepisów ustawy- tylko co z tego że przepis zachowanie odnośnie znaków (pas wyznaczony ) znalazł się w ustawie??
A tak nawiasem mówiąc spróbuj go (norna przy zmianie pasa) gdzie indziej umieścić. Da się, czy to wyższa szkoła jazdy skołowanego legislatora.

W art 5.1 nie ma mowy o tym że jak norma pochodzi z ustawy to ją nie stosujesz a jest mowa że masz się do znaków stosować, rozumiesz różnicę ?
Jest też mowa że jeśli z przepisów ustawy wynika - to oznacza że na pewno nie z tych przepisów do konkretnych znaków (wyznaczony pas ruchu) bo te przepisy określają zachowanie do znaków (wyznaczony pas ruchu).
kopan

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 00:47

kopan to inaczej :)

jedziesz D1

ja jadę A7

dodatkowo mamy art 25.1 prd

i teraz moje pytanie :) kto ma pierwszeństwo ? Ty czy ja ?:) i dlaczego :)?
oskbelfer

Postprzez kopan » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 01:26

Od kiedy to art 25.1 zawiera normę zachowania do znaków, lub też do znaków.
Może powiesz do jakich.
Co z czym chcesz porównywać ??
kopan

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 13:17

Kopanku :) zadałem Ci proste pytanie --- na które nie chcesz odpowiedzieć :)

a tutaj piszesz :)

kopan napisał(a):Od kiedy to art 25.1 zawiera normę zachowania do znaków, lub też do znaków.
Może powiesz do jakich.
Co z czym chcesz porównywać ??

To ja zadam Ci jeszcze jedno pytanie :)

Od kiedy art 22.4 zawiera normę zachowania do znaków ?

Art 25.1 jest takim samym artykułem jak art 22.4 :mrgreen: czyli są to przepisy (NORMY)

Znaki drogowe są nieco wyżej od norm :mrgreen: i łącznie ich w sposób jaki był prezentowany przez Ciebie w dyskusji (z koziołkami) nazwałem jazdą po bandzie :)

Moja interpretacja oczywiście dotyczy sytuacji tuż, tuż na skrzyżowaniu, natomiast kiedy auto z A7 jest już "całością swą :)"na skrzyżowaniu jak najbardziej wchodzą NORMY - ot tak to rozumiem, a jeśli ktoś uważa że nie mam racji niechaj mnie przekona że jest inaczej.

Oczywiście wiem, że kopan ze mną się w tym miejscu nie zgodzi, gdyż ległoby w gruzach całe jego twierdzenie :)
oskbelfer

Postprzez kopan » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 14:28

Nie chcę ci odpowiedzieć bo to pytanie kompletnie nic nie wnosi bo art 25.1 nie zawiera normy do znaków.
Ale jak ci zależy to proszę.
O pierwszeństwie decyduje norma (przepis/y) z rozporządzenia o znakach i sygnałach drogowych, dotyczące drogi z pierwszeństwem i podporządkowanej.
Zgodnie z art 5.1 stosujesz sie do norm przepisów podanych przy znakach nawet wówczas gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania.
Ponieważ art 25.1 nie jest normą do znaków masz go nie stosować.

W naszym przypadku art 22.4 jest też normą do znaków (wyznaczony pas ruchu) więc ni cholery na podstawie art 5.1 nie da się odrzucić.

Od kiedy art 22.4 zawiera normę zachowania do znaków ?

Jak to od kiedy ?? Dd kiedy wyschła farba znaków wyznaczających pasy ruchu.

Art 25.1 jest takim samym artykułem jak art 22.4 :mrgreen: czyli są to przepisy (NORMY)

No są to normy przepisy ten drugi nawet jest normą do znaków, za to ten pierwszy nigdy nie jest normą do znaków.

Znaki drogowe są nieco wyżej od norm :mrgreen: i łącznie ich w sposób jaki był prezentowany przez Ciebie w dyskusji (z koziołkami) nazwałem jazdą po bandzie

Nie znaki wyżej, a normy podane do znaków są wyżej niż normy nie związane z znakami.
Przepis mówi że do znaków masz się stosować czyli do norm związanych z znakami.
kopan

Postprzez lith » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 19:27

Ale przepis o zajmowaniu pasa raczej nie bardzo się wiąże ze znakami. Nie każdy przepis dot. pierwszeńśtwa wiąże się ze znakami D1/A7 tak i nie każdy przepis dot. pasów ruchu musi się z z liniami na drodze łączyć.
lith

Postprzez kopan » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 20:54

Ale przepis o zajmowaniu pasa raczej nie bardzo się wiąże ze znakami.

Jak najbardziej tak.
A niby co wyznacza wyznaczony pas ruchu
Pas wyznaczony - wyznaczają znaki.
Drogę z pierwszeństwem - wyznaczają znaki.

Nie każdy przepis dot. pierwszeńśtwa wiąże się ze znakami D1/A7

A o co to Ci chodzi ??
Oczywiście że nie każdy przepis dotyczący pierwszeństwa wiąże się ze znakami D1/A7
tak i nie każdy przepis dot. pasów ruchu musi się z z liniami na drodze łączyć.

No nie i tak .
Każdy przepis dotyczący wyznaczonych pasów ruchu, dotyczy wyznaczonych pasów ruchu, które się liniami wyznacza.
Jak w przepisie pisze pas ruchu (bez określenia jaki czy wyznaczony czy nie wyznaczony) to przepis tyczy każdego pasa ruchu. (tak jest w art 22.4)
kopan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze