Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez dylek » piątek 27 lutego 2015, 23:58

tomekkoz napisał(a): Problemem jest oznakowanie poziome, wprowadające w błąd.

Powinno wyglądać choćby tak : http://goo.gl/maps/NSHfH
Ale nawet jeśli by nie było F-10 w rondzie, nawet przy takim oznaczeniu poziomym jakie jest...dalej dla mnie autobus odwala bandycki numer - i C-12 mu na coś takiego nie pozwala.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » sobota 28 lutego 2015, 00:04

Szerszon, nikt cię o zdanie nie pyta.
Zgodziłbym sie gdybyś wysłał pw...ale przykro mi... piszesz publicznie i musisz przyjąć krytykę swoich głupot.
Jak tam z kierunkiem jazdy nakazanym na C-12 i czy zmieniasz kierunek jazdy mijając C-9 ?
I jak tam z tą super nieomylna policją ?
Znajdz sobie jakiegoś 6-latka do dyskusji, może cię nie zagnie... :lol:

W metryce masz i więcej, ale jeśli chodzi o konkrety to sześciolatek mógłby ciebie zapędzić z kozi róg :wink:
dylek napisał
Zawsze skręt w lewo z prawego pasa - czy to na rondzie, czy nie na rondzie...wygląda tak samo debilnie i bandycko niebezpiecznie.

i twoje mierne uniki
Szkoda, że podkomisarz z wydziału ruchu drogowego KWP w Katowicach ma inne zdanie na ten temat od ciebie.
Powołując się na tytuły jednak nie zaczaiłeś F-10 :wink: inaczej nie powoływałbyś się na policjanta.
Nie napisałem, że komisarz ma rację tylko, że ma inne zdanie niż ty
O..trollu wycofujesz się... czyli jeśli komisarz nie ma racji ( i co za tym idzie również ty, bo tak się na niego powoływałeś) to rację ma ???
:wink:
dylek , który napisał ,że jazda w lewo z prawego pasa jest manewrem bandyckim...a taka jazdę według szkoły krakowskiej ty lansujesz, bo ci C-12 nakazuje.

Owszem F-10 na rondzie stoi i zastosowałbym się do niego.
No nie !!!! Tak porzucić "nakaz jazdy wynikający z C-12" ???
szerszon

Postprzez papadrive » sobota 28 lutego 2015, 00:09

Sorry, pomyliłem miasta. Słyszałem, że gdzieś dzwoniło... :oops:
Sprawa jeszcze się, chyba, wlecze. Dwa, czy trzy razy już przesuwano termin. :?
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez tomekkoz » sobota 28 lutego 2015, 00:14

dylek napisał(a):
tomekkoz napisał(a): Problemem jest oznakowanie poziome, wprowadające w błąd.
Powinno wyglądać choćby tak : http://goo.gl/maps/NSHfH

Ja bym tu jeszcze na rondzie dołożył odpowiednie P-8 i F-10 zeby nie było wątpliwości.

dylek napisał(a):Ale nawet jeśli by nie było F-10 w rondzie, nawet przy takim oznaczeniu poziomym jakie jest...dalej dla mnie autobus odwala bandycki numer - i C-12 mu na coś takiego nie pozwala.
Gdyby nie było F-10 i adekwatnego oznakowania poziomego, to rację miałby komisarz - bezdyskusyjnie, a autobus pojechałby jak najbardziej prawidłowo.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szerszon » sobota 28 lutego 2015, 00:18

Gdyby nie było F-10 i oznakowania poziomego, to rację miałby komisarz - bezdyskusyjnie.
W tym rzecz, że znakom F-10 i P-8x bliżej do Art 22.2 niz do paragrafu 36..
a z was takie asy, ze jeden z drugim F-10 nie widział :lol:
a autobus pojechałby jak najbardziej prawidłowo.
Po bandycku..brak F-10 nagle nie powoduje ,że Art 22.2 nie istnieje..a prawda ..w tym momencie C-12 nagle odzyskuje swoją "moc" kierunku jazdy...zapomniałem... :wink:
Czyli F-10 ważniejsze od C-12..ciekawe, gdzie to napisali ?
Poza tym
czeka na ciebie
Przy okazji przypomnę zachowanie policjantki w Warszawie przeganiającej pieszą...rozumiem, ze skoro policja to zachowanie jest wręcz wzorowe.
Poza tym dalej, trollu czekam na cytat , gdzie jest napisane w przepisach iż C-12 nakazuje kierunek jazdy.
I dalej trollu czekam co z C-9-zmieniasz kierunek jazdy po minięciu tego znaku..
Ostatnio zmieniony sobota 28 lutego 2015, 00:21 przez szerszon, łącznie zmieniany 1 raz
szerszon

Postprzez papadrive » sobota 28 lutego 2015, 00:20

tomekkoz napisał(a):Ja bym tu jeszcze na rondzie dołożył odpowiednie P-8 i F-10 zeby nie było wątpliwości.

Może jeszcze postawić policjanta, aby pokazywał jak trzeba jechać?
Jakie tu są wątpliwości :?:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » sobota 28 lutego 2015, 00:22

Nasz specjalista nie odróżnia namalowanych linii.
szerszon

Postprzez tomekkoz » sobota 28 lutego 2015, 07:49

papadrive napisał(a):Jakie tu są wątpliwości :?:
Sytuacja znajduje się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, a linie nie zawsze mogą być widoczne. Zastosowanie znaku F-10 tak jak na rondzie ziętka to bardzo dobre rozwiązanie.

szerszon napisał(a):Nasz specjalista nie odróżnia namalowanych linii.

Szerszon zajmij się lepiej wklejaniem głupich filmików albo zagadek dla 6-latków, bo tylko o tym masz pojęcie.
Nie mam zamiaru ci nic tłumaczyć bo i tak nic nie jesteś w stanie zrozumieć. Powtarzam to 3 raz i nie mam zamiaru więcej. Od tej pory ignoruję twoje głupkowate zaczepki.
tomekkoz

Postprzez szerszon » sobota 28 lutego 2015, 08:16

Zastosowanie znaku F-10 tak jak na rondzie ziętka to bardzo dobre rozwiązanie.

Nie ma innego wyjścia. Ponieważ inaczej mamy "bandyckie" zachowania które nic wspólnego z przepisami, a szczególnie z Art 22.2 nie mają Na jakiej podstawie ustaliłeś sobie hierachię F-10, C-12 Art 22.2 ?
Czyżbym coś przeoczył ?
Szerszon zajmij się lepiej wklejaniem głupich filmików albo zagadek dla 6-latków,

Ten fragment twojego posta nie zawiera grama merytoryki.Reszta też nie za bardzo.
Nie pisz rzeczy nie zgodnych z PoRD. Podejrzewam, że sześciolatek zrozumiałby...ty dalej nie możesz.
Nie mam zamiaru ci nic tłumaczyć bo i tak nic nie jesteś w stanie zrozumieć.

Oczywiście, ze nie jestem w stanie zrozumieć, gdzie jest napisane iż C-12 nakazuje kierunek jazdy.
Oczywiście, ze nie jestem w stanie zrozumieć, czy w takim ukladzie mijając C-9 zmieniasz kierunek jazdy.
Oczywiście ,że nie jestem w stanie zrozumieć twojego zachwytu nad wszystkim co powie policja...magia munduru ?
Oczywiście, że tym razem jestem w stanie zrozumieć, dlaczego ignorujesz te pytania....prawidłowe odpowiedzi wskazałyby , że twoje zrozumienie i znajomość przepisów pozostawia wiele do życzenia.

Powtarzam to 3 raz i nie mam zamiaru więcej.
Widzisz...nie myliłem się, że nie potrafisz nawet do trzech zliczyć( ostatnio podobno z 10 razy juz pisałeś), przepisać poprawnie zadania...a co dopiero udzielić prawidłowo odpowiedzi na powyższe pytania

Od tej pory ignoruję twoje głupkowate zaczepki.
Tylko plizzz nie ignoruj PoRD. To ci do tej pory wychodzi wręcz perfekcyjnie.
szerszon

Postprzez dylek » sobota 28 lutego 2015, 10:36

tomekkoz napisał(a):Gdyby nie było F-10 i adekwatnego oznakowania poziomego, to rację miałby komisarz - bezdyskusyjnie, a autobus pojechałby jak najbardziej prawidłowo.

I tu się mylisz.
Nigdy na skrzyżowaniu nie będzie prawidłowym skręt w lewo z prawego pasa (za wyjątkiem organizacji F-10/P-8x wyraźnie zmieniającej ogólną organizację).
Komisarz, ty i wam podobni możecie mieć rację tylko w jednym przypadku :
- organizacja jak tu : http://goo.gl/maps/w9Wac , gdzie nie mówimy o jednym skrzyżowaniu - nota bene dość popularna za Odrą.
dylek
Moderator

Postprzez tomekkoz » sobota 28 lutego 2015, 11:37

dylek napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Gdyby nie było F-10 i adekwatnego oznakowania poziomego, to rację miałby komisarz - bezdyskusyjnie, a autobus pojechałby jak najbardziej prawidłowo.

Nigdy na skrzyżowaniu nie będzie prawidłowym skręt w lewo z prawego pasa (za wyjątkiem organizacji F-10/P-8x wyraźnie zmieniającej ogólną organizację).

Na skrzyżowaniu bez ruchu okrężnego, natomiast na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym obowiązuje §36.1
Zgodnie z nim na takim skrzyżowaniu jazda wokół wyspy nie stanowi zmiany kierunku jazdy (skręcania w lewo).
Jedynym wyjątkiem jest organizacja ruchu z dodatkowymi znakami poziomymi i pionowymi, które skanalizują skrzyżowanie i zmienią organizację ruchu. (linie segregacyjne, strzałki P-8 , znaki F-10...)

dylek napisał(a):Komisarz, ty i wam podobni możecie mieć rację tylko w jednym przypadku :
- organizacja jak tu : http://goo.gl/maps/w9Wac , gdzie nie mówimy o jednym skrzyżowaniu - nota bene dość popularna za Odrą.

Czyli nawet dla ciebie pojazdy jadące tutaj dookoła wyspy nie zmieniają kierunku jazdy(nie skręcają w lewo).
Popatrz jak z powodu jednego znaku (C-12) wszystko zaczyna ci się "kielbasić"... :lol:
Ostatnio zmieniony sobota 28 lutego 2015, 11:42 przez tomekkoz, łącznie zmieniany 1 raz
tomekkoz

Postprzez dylek » sobota 28 lutego 2015, 11:40

tomekkoz napisał(a):Natomiast na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym obowiązuje §36.1 i zgodnie z nim na takim skrzyżowaniu jazda wokół wyspy nie stanowi zmiany kierunku jazdy

Nieuprawniony wniosek, o który rozbija się tu cała dyskusja.
Jak dotąd nie udało ci się przedstawić dowodu, że C-12 "prostuje" rondo.
dylek
Moderator

Postprzez tomekkoz » sobota 28 lutego 2015, 11:43

dylek napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Natomiast na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym obowiązuje §36.1 i zgodnie z nim na takim skrzyżowaniu jazda wokół wyspy nie stanowi zmiany kierunku jazdy

Nieuprawniony wniosek, o który rozbija się tu cała dyskusja.
Jak dotąd nie udało ci się przedstawić dowodu, że C-12 "prostuje" rondo.

Jak to nie? Ruch na skrzyżowaniu odbywa się w jednym kierunku - wskazanym na znaku C-12.
Bez przestrzegania tego zapisu kierowcy zaczną jeździć jak desperat w czerownym aucie.
tomekkoz

Postprzez dylek » sobota 28 lutego 2015, 12:09

Rondo to nie pralka... albo po nim jedziesz dalej, albo je opuszczasz....a to już 2 różne kierunki - nie pogodzisz tego ze swoim "jednym kierunkiem" - niezależnie czy będziemy te 2 kierunki rozpatrywać jako:
- lewo/prosto
- lewo/prawo
- prosto/prawo.
dylek
Moderator

Postprzez tomekkoz » sobota 28 lutego 2015, 13:34

dylek napisał(a):Rondo to nie pralka... albo po nim jedziesz dalej, albo je opuszczasz, a to już 2 różne kierunki

Zgadza sie. Jeden kierunek na rondzie i drugi już po opuszczeniu ronda (i zmianie kierunku).
tomekkoz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze