Ma to znaczenie z punktu widzenia przepisów, które mają w sobie słowo skrzyżowanie. Natomiast z punktu widzenia przepisów, które mają w sobie słowo droga nie ma to znaczenia żadnego, ponieważ (jeszcze raz powtórzę, mam nadzieję, że po raz ostatni) z zasad języka polskiego wynika, że użycie słowa "droga" w liczbie pojedynczej (np. w Art.9. dot. przepuszczenia karetki) nie określa ilości dróg jako 1 tylko jako minimum 1 (dlatego znajdując się na więcej niż jednej drodze karetkę musisz przepuścić).szerszon napisał(a):...jestem na wiecej niz jednej drodze- o to mi chodzi.
-----
Skoro wspomniałeś o Art.25.1. domyślam się, że masz na myśli zastosowanie Art.22.4. Otóż czy jest możliwe zastosowanie Art.22.4. do określenia pierwszeństwa przejazdu na powierzchni skrzyżowania ZWYKŁEGO pomiędzy pojazdami, które nadjechały różnymi drogami? Raczej nie, ponieważ zanim dojdzie do sytuacji opisanej Art.22.4. jeden z pojazdów na podst Art.25.1. na skrzyżowanie nie wjedzie.szerszon napisał(a):Tu pojawia się problem, względem której drogi mam sie stosować do przepisów dotyczących jednej drogi.
Dlatego m.in jest np Art 25.1
Otóż czy jest możliwe zastosowanie Art.22.4. do określenia pierwszeństwa przejazdu na powierzchni klasycznego skrzyżowania O RUCHU OKRĘŻNYM pomiędzy pojazdami, które nadjechały różnymi drogami? Zanim dojdzie do sytuacji opisanej Art.22.4. jeden z pojazdów na podst C-12+A-7 zaczeka przed skrzyżowaniem. Przepuści będącego na skrzyżowaniu, na to skrzyżowanie wjedzie i także stanie się będącym na skrzyżowaniu. Obaj będą jechać równoległymi pasami ruchu, pierwszy zwolni, drugi doda gazu i zanim dojdzie do wyprzedzania jeden z nich wpadnie na pomysł z pasa na pas przejechać? Czy ilość dróg na których aktualnie obaj się znajdują, albo ilość jezdni sprawi jakikolwiek problem w zastosowaniu Art.22.4.? Nie.
A czy na dowolnym skrzyżowaniu ilość dróg albo ilość jezdni sprawi jakikolwiek problem w zastosowaniu Art.9. i przepuszczeniu karetki? Nie. Nie ma problemu to i przepisu rozwiązującego problem karetka a skrzyżowanie nie ma.
Szczerze mówiąc to PoRD jest tak skonstruowany, że teoretyczny problem względem, której z dróg zastosować przepisy dotyczące drogi będąc na skrzyżowaniu został wyeliminowany zanim się pojawił. Stąd właśnie tyle przepisów, które zamiast słowa droga mają słowo skrzyżowanie.