Znafcy,komnentatoży,fahowcy,dziennikaże,telefisja i drogufka

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Znafcy,komnentatoży,fahowcy,dziennikaże,telefisja i drog

Postprzez aaltonen » wtorek 04 marca 2014, 22:22

LeszkoII napisał(a):
aaltonen napisał(a):D-6? Znak wyraża informację. Oznacza miejsce przeznaczone do przechodzenia pieszych w poprzek drogi. O zakazach i nakazach nic nie mówi, mówią o tym odrębne przepisy.
A obowiązek zmniejszenia prędkości? Przecież to nakazany sposób zachowania.

Obowiązek zmniejszenia prędkości wynika ze zbliżania się do przejścia dla pieszych. Znak D-6 tylko informuje o tym przejściu. Ale takie rzeczy wypadałoby wiedzieć.
aaltonen

Postprzez LeszkoII » wtorek 04 marca 2014, 22:27

Obowiązek wynika z dyspozycji znaku D-6. Spokojnie można wrócić do przedmiotowego tematu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » wtorek 04 marca 2014, 23:01

aaltonen napisał(a):Przyjąłem do wiadomości. Myślę, że na tym można zakończyć dyskutowanie z tobą na temat skrzyżowań o ruchu okrężnym.
Trzeba było od razu to powiedzieć, to by się tu nikt nie produkował.... :lol:

A tak coś konkretnie ?
Leszko znowu tobą zakręcił przy D-6. Znak informacyjny a jest określone zachowanie.
No i jak sie to ma do Art 7 ?
szerszon

Postprzez dylek » wtorek 04 marca 2014, 23:05

aaltonen napisał(a):A co wyraża znak C-12 zgodnie z art. 7.1 ? Kto odpowie?

Co wyrażają zgodnie z tym art. następujące znaki:
E-1, E-7do12a, E-13, E-17a, F-4, G-3i4, ? Uprzedzenia ? Wskazania ? Oznaczenia ? Podania ? Wyznaczenia ?
Co wyrażają zgodnie z tym art. znaki poziome ?

ostrzeżenie, nakaz, zakaz, informacja - co podepniesz pod np znak P-1 czy P-13?

A może tylko 4 grupy znaków znasz i ci akurat te 4 rzeczowniki do nich przypasiły ? :D
Logika godna przedszkolaka, od dyskutantów tutaj oczekiwałbym więcej....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez aaltonen » wtorek 04 marca 2014, 23:47

dylek napisał(a):
aaltonen napisał(a):A co wyraża znak C-12 zgodnie z art. 7.1 ? Kto odpowie?

Co wyrażają zgodnie z tym art. następujące znaki:
E-1, E-7do12a, E-13, E-17a, F-4, G-3i4, ? Uprzedzenia ? Wskazania ? Oznaczenia ? Podania ? Wyznaczenia ?
Co wyrażają zgodnie z tym art. znaki poziome ?
ostrzeżenie, nakaz, zakaz, informacja - co podepniesz pod np znak P-1 czy P-13?
A może tylko 4 grupy znaków znasz i ci akurat te 4 rzeczowniki do nich przypasiły ? :D
Logika godna przedszkolaka, od dyskutantów tutaj oczekiwałbym więcej....

Dylek mam ci jak przedszkolakowi tłumaczyć, że znak "Wisła" (F-4)wskazuje informację nad jaką rzeką przejeżdzasz? O czym informuje linia P-1? Poczytaj , pucz się i nie zadawać głupich pytań..... Tak samo jest z innymi, które tu wymieniłeś (wskazują informację).
Zresztą kwestonując to kwestionujesz artykuł w ustawie.

Ale wy dalej ani be, ani meee, odnośnie c-12, ale nie dziwie się, jak muszę tłumaczyć podstawowe rzeczy.
aaltonen

Postprzez szymon1977 » wtorek 04 marca 2014, 23:49

szerszon napisał(a):Myślisz ,że jesteś cwaniak ? :wink:
Nie myślę, że jestem cwaniak, za to jestem przekonany, że Ty się mylisz. Jeszcze raz od początku.

Sytuacja czysto hipotetyczna. Zamierzam przez skrzyżowanie przejechać w lewo. Mam przed skrzyżowaniem jeden pas przeznaczony dla przejeżdżających przez skrzyżowanie w lewo oznaczony dla jasności strzałką w lewo. Na skrzyżowaniu mam dwa pasy prowadzące w lewo - choć nie oznakowane strzałkami. Pasy ruchu nie są oczywiście rozdzielone linią ciągła tylko przerywaną.

1. Czy jakikolwiek przepis zabrania mi podczas przejeżdżania przez skrzyżowanie WYBRAĆ dowolny z pasów ruchu prowadzących tam, gdzie jadę? NIE.
2. Czy jakikolwiek przepis zabrania mi podczas przejeżdżania przez skrzyżowanie ZMIENIĆ pas na dowolny z pasów ruchu prowadzących tam, gdzie jadę? NIE.
Więc skąd pomysł, że na jednym z dwóch pasów ruchu prowadzących w lewo nie spotkasz pojazdu jadącego właśnie w lewo?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 05 marca 2014, 00:08

Sytuacja czysto hipotetyczna.

To otwórz nowy wątek, a nie będziesz mieszał.
Dlatego napisałem
Myślisz ,że jesteś cwaniak ?
Skoncentruj sie na omawianym przykładzie. Twoje hipotetyczne sytuacje w tym momencie mnie nie interesują. Interesuje mnie to ,ze nie przyjmujesz do wiadomości oczywistej wiadomości zaprezentowanej przez dylka tylko usiłujesz przemycić...a gdyby tak, a może siak...
Na tym zakończyłem czytanie twojego posta...
szerszon

Postprzez szerszon » środa 05 marca 2014, 00:16

aaltonen napisał(a):Zresztą kwestonując to kwestionujesz artykuł w ustawie.

Ale wy dalej ani be, ani meee, odnośnie c-12, ale nie dziwie się, jak muszę tłumaczyć podstawowe rzeczy.

Taka sama sytuacja jak z szymonem. Jak dostałeś po uszach i nie potrafisz sie wybronić to wymyśliłeś sobie temat zastępczy.
Art 7 określa kto ma wydać rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych.
W momencie powstawania tego artykułu nie miałeś pojęcia do jakiej grupy znaków zostanie zaliczony C-12.
Jest napisane w artykule, że sa znaki ostrzegawcze, informacyjne..itd, ale dopiero rozporządzenie precyzuje do jakiej grupy będzie przypisany konkretny znak czy sygnał drogowy.
Jak na razie twoje tłumaczenie podstawowych rzeczy wzbudza lekki uśmiech politowania.
Znaki sie nie zgadzaja z twoją koncepcją ? To złe znaki i gamonie źle oznaczyli.
Przepis wbrew ? To zły przepis..trzeba zmienić.
A na skrzyzowaniu prosto jedzie z prawym kierunkowskazem...
szerszon

Postprzez dylek » środa 05 marca 2014, 00:20

aaltonen napisał(a):Dylek mam ci jak przedszkolakowi tłumaczyć, że znak "Wisła" (F-4)wskazuje informację nad jaką rzeką przejeżdzasz? O czym informuje linia P-1? Poczytaj , pucz się i nie zadawać głupich pytań..... Tak samo jest z innymi, które tu wymieniłeś (wskazują informację).
Zresztą kwestonując to kwestionujesz artykuł w ustawie.

B-20 STOP
informuje, że bedziesz musiał się zatrzymać
ostrzega, że ... jw
nakazuje się zatrzymać
zakazuje wjazdu bez zatrzymania.... lub jak wolisz...
informuje, ostrzega , nakazuje...szczególna ostrozność...zakazuje wjeżdżania bez niej itp, itd...
To robią znaki...
Moja pięcioletnia córka (przedszkolak) wie już że są znaki ostrzegawcze, nakazu, zakazu, informacyjne... mniej więcej tyle co i ty. Jutro jej zapytam, bo dziś już spi, czy uważa, że nakazu tylko nakazują i nic poza tym (Mam nadzieję, że cię przebije w myśleniu :D )
Ty uważasz, że nakazu tylko nakazują i nic więcej... Poczytaj definicję C-12 i zastanów się co on ci nakazuje... Może jeżdżenie wokół wyspy ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » środa 05 marca 2014, 00:33

szerszon napisał(a):Taka sama sytuacja jak z szymonem. Jak dostałeś po uszach...
Ale kto niby dostał po uszach? Podaj w końcu przepis nie pozwalający mi podczas przejazdu przez skrzyżowanie w lewo zając dowolnego pasa ruchu prowadzącego właśnie w lewo.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 05 marca 2014, 00:38

Ale kto niby dostał po uszach? Podaj w końcu przepis nie pozwalający mi podczas przejazdu przez skrzyżowanie w lewo zając dowolnego pasa ruchu prowadzącego właśnie w lewo.

Czy naprawdę nie kumasz o co chodzi ? Napisałem ci, ze nie interesują mnie twoje hipoteczne sytuacje, ponieważ omawiamy konkretny przypadek, gdzie są znaki.
A ty mi tu wyjeżdżasz z jakimiś przepisami, z inną sytuacją... załóż nowy wątek i sobie dywaguj.
Nie dociera ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 05 marca 2014, 00:39

Ale co do kogo nie dociera? Na pasie ruchu PRZED skrzyżowaniem mam strzałkę i się do niej stosuję. Na pasach ruchu NA SKRZYŻOWANIU nie mam strzałek więc wybieram dowolny z pasów ruchu, który prowadzi mnie do celu. A na rondzie pierścieniowym do celu prowadzą mnie pasy oba o czym informuje mnie postawiony przed skrzyżowaniem C-12. Coś się nie zgadza?
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 05 marca 2014, 00:47

Na pasach ruchu nie mam strzałek więc wybieram dowolny z pasów ruchu, który prowadzi mnie do celu

Wybrać to sobie możesz..ale kierunek jazdy wynikający ze strzałki kierunkowej na twoim pasie.
F-10 -czegoś byś nie pisał to i tak nie przeskoczysz tego znaku.Pomimo że stoi przed skrzyżowaniem a dotyczy skrzyżowania.
Na pasie obok strzałki kierunkowe pokazywały już troszeczkę inny rozkład dopuszczonych kierunków jazdy i jadący tym pasem obok zachowywał sie zgodnie ze wskazaniami strzałek, czego nie można powiedzieć o twoim chciejstwie.
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 05 marca 2014, 00:53

szerszon napisał(a):F-10 (...) Pomimo że stoi przed skrzyżowaniem a dotyczy skrzyżowania.
O! A to dlaczego? Czy na innym skrzyżowaniu także podczas całego przejazdu przez skrzyżowanie wybierasz tylko lewy pas, skoro przed skrzyżowaniem strzałki pozwalały Ci tylko lewy pas zająć? Co takiego w klasycznym rondzie pierścieniowym jest unikalnego, że niby obowiązują na nim odmienne "zasady"?
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 05 marca 2014, 00:58

! A to dlaczego?

Napisz zapytanie do odpowiednich urzędów, dlaczego tak napisali przy F-10.
Nie będę za nich odpowiadał.
Czy na innym skrzyżowaniu także podczas skręcania wybierasz tylko lewy pas, skoro przed skręcaniem strzałki pozwalały Ci tylko lewy zająć?

Pisałem. Trzymaj sie sytuacji , która omawiamy. Gdzie jest konkretne oznakowanie.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze