Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez oskbelfer » środa 18 września 2013, 21:18

Zanim się ustsunkuję do tego co jest poniżej to Panowie scoby i leszko - proszę o stosunek do tego co edytowałem wyżej -----------Zamieszczono: śr wrz 18, 2013 21:07

.........................................................................................................................................
a teraz to :)
LeszkoII napisał(a):
scooby144444 napisał(a):TAK. Kilka przecinających się zbiorów tworzy jeden wspólny zbiór, który nazywamy SKRZYZOWANIEM tych zbiorów (definicja matematyczna)
Zbyt wiele wymagasz od studenta PoRD - takiego kandydata na prawo jazdy. Ruch drogowy to nie jest matematyka - aczkolwiek nie wiem co znaczy "skrzyżowanie" w ujęciu matematycznym.

To ja Ci leszko wytłumacze --- kilka np 8 dróg łaczy się i przecina w jednym miejscu i to jest skrzyżowanie :)

Kumasz już :)?

scooby144444 napisał(a):"Jezdnia" - część drogi przeznaczona do ruchu pojazdów. (definicja PorD). Sam sobie odpowiedz na to pytanie.
Skoro nie raczysz odpowiedzieć, to źle o Tobie świadczy. Niewygodne pytanie?
Jezdnia lub droga jednokierunkowa musi być oznaczona znakiem D-3, chyba że z definicji PoRD i warunków technicznych dla umieszczania znaków wynika inaczej.

A to scoby bardzo ciekawe -- z jakiej definicji prd ?
Nio i jakich znaków ?

Bardzo proszę o konkretne artykuły i paragrafy - chciałbym zrozumieć :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez oskbelfer » środa 18 września 2013, 21:39

LeszkoII napisał(a):
oskbelfer napisał(a):Panie Leszko II
Co to jest obwiednia - proszę o definicję z podaniem źródła, a następnie definicję jezdni z podstawą prawną.
Pytanie z serii - "co to jest torowisko tramwajowe"? Czym jest obwiednia, można (pomijając znaczenie 'językowe' tego słowa) wywnioskować z fragmentu treści następującego dokumentu prawnego (delegacja od PoRD):
Znak A-8 „skrzyżowanie o ruchu okrężnym” (rys. 2.2.9.1) stosuje się przed skrzyżowaniami, na których ruch odbywa się po obwiedni wyspy

Jest jeszcze drogi Leszku coś takiego :
8. Znak A-8 „skrzyżowanie o ruchu okrżnym”
ostrzega o skrzyżowaniu, na którym ruch odbywa się
dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na
znaku.

I tak się zastanawiam - po co bawisz się w matematykę i obwiednie jeśli pisesz do scobyego
LeszkoII napisał(a):Zbyt wiele wymagasz od studenta PoRD - takiego kandydata na prawo jazdy. Ruch drogowy to nie jest matematyka - aczkolwiek nie wiem co znaczy "skrzyżowanie" w ujęciu matematycznym.

Ale do rzeczy Panowie scoby i leszko - przeczytajcie moje wczesniej wyedytowane posty i postarajcie się odpowiedzieć na pytania które zadałem :)

Wiemy już, że skrzyżowanie jest jedno :)

Może dowiemy się jak to jest że na jednokierunkowej możemy zawrócić pomimo że prd zabrania

I tak po kolei :)
oskbelfer

Postprzez scooby144444 » środa 18 września 2013, 21:46

oskbelfer napisał(a):Teraz Pan scoby - definicja skrzyżowania (definicja+podstawa), definicja drogi jednokierunkowej (podstawa prawna+znaki drogowe) i jeszcze chciałbym zobaczyć definicję i znak, który mowi że skrzyżowanie o ruchu okrężnym jest drogą jednokierunkową :)

To go nie zobaczysz bo ja tak nie twierdzę.
SoRO nie jest drogą jednokierunkową.
SoRO jest skrzyżowaniem posiadającym jezdnię jednokierunkową.

Droga - wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika,.. (...)
Jezdnia - Cześć drogi przeznaczona do ruchu pojazdów (...)
Jezdnia jednokierunkowa - jezdnia na której ruch odbywa się w jednym kierunku.

oskbelfer napisał(a):Kodeks drogowy gdzieś tam precyzuje że: Zabrania się zawracania drodze jednokierunkowej;
no to jak to jest scooby ? na rondzie można zawracać ? przecież rondo do jezdnia jednokierunkowa :)

Rondo to jezdnia? O czym tu mówisz?
Powtórzę jeszcze raz: SoRO jest skrzyżowaniem posiadającym jezdnię jednokierunkową.
Na jezdni jednokierunkowej nie można zawracać, ale na SoRO już tak jadąc dookoła wyspy.

CO DO OBWIEDNI:
W definicji znaku A8 nie mowy o żadnej obwiedni:
8. Znak A-8 „skrzyżowanie o ruchu okrżnym” ostrzega o skrzyżowaniu, na którym ruch odbywa się
dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
Ostatnio zmieniony środa 18 września 2013, 21:56 przez scooby144444, łącznie zmieniany 1 raz
scooby144444

Postprzez LeszkoII » środa 18 września 2013, 21:54

oskbelfer napisał(a):I tak się zastanawiam - po co bawisz się w matematykę i obwiednie jeśli pisesz do scobyego
Prowokujesz wypowiedzi "OT". Ja się nie bawię w matematykę na tym Forum. O matematyce raczej wspomniał Scoobi a ja tylko sie do jego wypowiedzi odniosłem.
oskbelfer napisał(a):Może dowiemy się jak to jest że na jednokierunkowej możemy zawrócić pomimo że prd zabrania
Na jezdni 1-kierunkowej możesz zainicjować zawracanie a dopełnić tego manewru na drugiej jezdni jednokierunkowej. Nie możesz na jezdni jednokierunkowej poruszać się pod prąd, o czym doskonale wiesz od lat. I to tyle....
Co Twój udział w tym wątku ma zmienić? Twoje posty są większe niż rysunki Szymona!!!
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez scooby144444 » środa 18 września 2013, 22:00

OSKBELFER tu masz wszystko.
scooby14444 napisał(a):KWESTIA (1) - CZY JEZDNIA SKRZYŻOWANIA O RUCHU OKRĘŻNYM JEST JEZDNIĄ JEDNOKIERUNKOWĄ.
LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a):Dowód jest bardzo prosty. Jezdnia ronda jest jezdnią jednokierunkową gdyż ruch na nim możliwy jest tylko w jednym kierunku - wskazanym na znaku C-12. Prościej się nie da.

W dalszym ciągu masz poważne problemy z definicją skrzyżowania. Potocznie mogę nazwać obwiednię ronda jezdnią jednokierunkową... potocznie. Formalnie jest to część powierzchni skrzyżowania i radze się trzymać definicji ustawowych PoRD

JESTEM ZA! w związku z tym nie używajmy pojęcia OBWIEDNIA, gdyż takiego pojęcia nie ma w ustawie ani w rozporządzeniu.
1. Zatem, przeredaguj swoje powyższe zdanie bez używania pojęć pozaustawowych.

2. Czy na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym (SORO) znajdują się pasy ruchu? (często oznakowane znakami P-1)

" Pas ruchu – każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi"

3. Czy jezdnia na której ruch pojazdów odbywa się w jednym kierunku nazywamy jezdnią jednokierunkową?

szerszon napisał(a):
Na zwykłym skrzyżowaniu także są pasy ruchu ( często oznakowane znakami poziomymi P-1) :wink:

Dokładnie.
"Pas ruchu – każdy z podłużnych pasów jezdni"
Skoro na skrzyżowaniu (również o ruchu okrężnym) są pasy ruchu, a więc w zgodzie z definicją pasa ruchu musi być również jezdnia.

W ZWIĄZKU Z POWYŻSZYM CZY JUŻ MOŻEMY NAZYWAĆ "TO COŚ" CO ZNAJDUJE SIĘ WOKÓŁ WYSPY, PO KTÓRYM PORUSZAJĄ SIĘ POJAZDY - JEZDNIĄ???

taik napisał(a):Jest to logiczny wywód. Jestem za.
:spoko:
szerszon napisał(a):Ok. może być,że na powierzchni skrzyżowania jest przecięcie sie jezdni( a raczej jezdni w liczbie mnogiej jak sam zauważyłeś),ale nie jest to samodzielna droga, którą można traktować jako jednokierunkową.
czyli możemy dalej nazywać przecięciem sie jezdni..jezdnie nie znikają ..łączą sie( przecinają).

Zgoda, na powierzchni skrzyżowania X jezdnie (DWIE) przecinają się.
Na RONDZIE jezdnie tak jak powiedziałeś nie znikają tylko łączą się (przecinają się w pewien sposób) tworząc jezdnię dookoła wyspy. Spokojnie, o drodze teraz nie rozmawiamy.

3. Czy jezdnia na której ruch pojazdów odbywa się w jednym kierunku nazywamy jezdnią jednokierunkową? - Oczywiście TAK.

Na SoRO ruch obdywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12.
Mamy znak C-12 który wskazuje nam kierunek ruchu.
JEDEN ZNAK. JEDEN KIERUNEK NA ZNAKU.

W związku z powyższym na SoRO mamy jezdnię na której ruch odbywa się w jednym kierunku. (jezdnię jednokierunkową)

ZGODA WSZYTSKICH? ....
KONKLUZJA (1): JEZDNIA SKRZYŻOWANIA O RUCHU OKRĘŻNYM JEST JEZDNIĄ JEDNOKIERUNKOWĄ
scooby144444

Postprzez szerszon » środa 18 września 2013, 22:05

a na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym odbywa sie w jednym kierunku ?
jakim ?
szerszon

Postprzez oskbelfer » środa 18 września 2013, 22:21

scooby144444 napisał(a):
oskbelfer napisał(a):Teraz Pan scoby - definicja skrzyżowania (definicja+podstawa), definicja drogi jednokierunkowej (podstawa prawna+znaki drogowe) i jeszcze chciałbym zobaczyć definicję i znak, który mowi że skrzyżowanie o ruchu okrężnym jest drogą jednokierunkową :)

To go nie zobaczysz bo ja tak nie twierdzę.
SoRO nie jest drogą jednokierunkową.
SoRO jest skrzyżowaniem posiadającym jezdnię jednokierunkową.

Aaaaaahaaaaaaaaaaa czyli twierdzisz, że jezdnia nie jest drogą ? To co to jest jezdnia ?

Czy według Ciebe na SoRO nie ma drogi ?

a poniżej twierdzisz że droga składa się z jedni -- no bardzo interesując

Droga - wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika,.. (...)
Jezdnia - Cześć drogi przeznaczona do ruchu pojazdów (...)

scooby144444 napisał(a):
oskbelfer napisał(a):Kodeks drogowy gdzieś tam precyzuje że: Zabrania się zawracania drodze jednokierunkowej;
no to jak to jest scooby ? na rondzie można zawracać ? przecież rondo do jezdnia jednokierunkowa :)

Rondo to jezdnia? O czym tu mówisz?
Powtórzę jeszcze raz: SoRO jest skrzyżowaniem posiadającym jezdnię jednokierunkową.
Na jezdni jednokierunkowej nie można zawracać, ale na SoRO już tak jadąc dookoła wyspy.

Noooooo ja myślę że wiem o czym mówię ::)

Otóż mówię że: skrzyżowanie – jest to przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;

A teraz Ty szanowny scooby podaj proszę prawidłową definicję SoRO gdyż tak którą podajesz w brzmieniu
SoRO jest skrzyżowaniem posiadającym jezdnię jednokierunkową

jest nieprawdziwa - a jeśli jest prawdziwa to poproszę o konkretny artykuł, a nie wymyślony przez Ciebie :)

scooby144444 napisał(a):CO DO OBWIEDNI:
W definicji znaku A8 nie mowy o żadnej obwiedni:
8. Znak A-8 „skrzyżowanie o ruchu okrżnym” ostrzega o skrzyżowaniu, na którym ruch odbywa się
dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.

I widzisz Szanowny Scooby - zaś jesteś w błędzie --- Leszko to taki skromniś :) i napisał że nie rozumie matematyki ale zagrał w szachy :)

Otóż jest obwiednia i Leszko wskazał stosowny zapis :)

scobby nie przeklejaj mi dyskusji (tylko odnieś się do tego o czym ja z Tobą dyskutuję)które wcześniej prowadziłeś z LeszkoII oraz Szerszonem - gdyż tych Userów rozumiem, ale mam wrażenie że oni - podobnie jak ja nie rozumiemy, a nawet nie zgadzamy się z Twoimi interpretacjami :)

Szerszon i ja mamy pewne odmienne zdanie w kwestii sygnalizowania manewrów na "rondzie", ale to chyba nawet nie jest kwestia odmiennego zdania, tylko "mnogości i różnorodności rond" a tym samym wielości kombinacji, ale staramy się obaj nie naginać pojęć i terminów w celu "udowodnienia czegoś tam"

Reasumując skrzyżowanie o ruchu okrężnym = skrzyżowanie, ale nie róbmy na własny użytek z rond okrąłego - rondo kwadratowe (a były tutaj na forum takie próby) :)
oskbelfer

Postprzez taik » czwartek 19 września 2013, 00:10

oskbelfer napisał(a):
taik napisał(a):Dylek, rozumiem, że to jest przykład na to, iż skrzyżowanie nie posiada dróg.
Rozumiem, chyba mnie przekonałeś. :eek2:

A ja jestem bardzo zainteresowany ile to jest dróg na jednym skrzyżowaniu - ciekawe kto mi to wyjaśni :)?

A czy to jest naprawdę takie istotne (co do ilości)?
Całość wyszła od możliwości wyprzedzania z prawej, można czy nie?
Nie jest chyba istotnym czy jest tam 1, 2, 3, ..., n dróg.
Ważne, że można doszukać się odcinka drogi (dróg) i przeprowadzić wyprzedzanie z prawej strony.

oskbelfer napisał(a):Może dowiemy się jak to jest że na jednokierunkowej możemy zawrócić pomimo że prd zabrania

Pozwolę sobie wtrącić małe pytanko:
Gdzie Ty widzisz manewr zawracania na drodze jednokierunkowej :?: Ja tam dopatruje się objeżdżania drogą/jezdnią jednokierunkową wyspy.
W istocie, jest zawracanie, ale na skrzyżowaniu a nie drodze/jezdni. :wink:
taik

Postprzez kg1956 » czwartek 19 września 2013, 00:14

Po co wymyślać nowe dziwaczne nazwy? SORO to po prostu sympatyczne stare "rondo". :)
kg1956

Postprzez oskbelfer » czwartek 19 września 2013, 01:10

taik napisał(a):
oskbelfer napisał(a):
taik napisał(a):Dylek, rozumiem, że to jest przykład na to, iż skrzyżowanie nie posiada dróg.
Rozumiem, chyba mnie przekonałeś. :eek2:

A ja jestem bardzo zainteresowany ile to jest dróg na jednym skrzyżowaniu - ciekawe kto mi to wyjaśni :)?

A czy to jest naprawdę takie istotne (co do ilości)?

Widzisz taik trzeba zrozumieć o co pytam - albo co zrozumiał Dylek :) bo chyba raczej Dylek nie twierdzi, że skrzyżowanie nie posiada dróg :)

taik napisał(a):

no to jak to jest scooby ? na rondzie można zawracać ? przecież rondo to jezdnia jednokierunkowa :)

Pozwolę sobie wtrącić małe pytanko:
Gdzie Ty widzisz manewr zawracania na drodze jednokierunkowej :?: Ja tam dopatruje się objeżdżania drogą/jezdnią jednokierunkową wyspy.
W istocie, jest zawracanie, ale na skrzyżowaniu a nie drodze/jezdni. :wink:

A ja sobie pozwolę na małe pytanko odpowiedzić "nie-małym" pytankiem :)

Otóż pytanie zadałem scoobemy z jakims tam numerem 1444444444, albo 14444 lub 144 (tak naprawdę nie wiem czy dyskutuję z tym samym scoobym czy też ze scooooobym czy jeszcze z kimś innym - a na marginesie zadziwiające po co przyjmować taki nick -- chyba tylko po to by innych userów wprowadzać w bład - bo komu chce się liczyc ile jest tych 44444?).

A teraz do rzeczy taik - gdzie ja widzę zawracanie na drodze jednokierunkowej ?
Otoż ja widzę jak niejaki scooby twierdził (albo przynajmniej ja tak zrozumiałem), że auto na rondzie nie jest na drodze tylko na jezdni....
potem twierdził (ale jego post został usunięty, a on chyba dostał kolejnego bana - bo zmienił sę nick i "ubyło 44444 czwórek") że droga nie jest jezdnią, a jezdnia nie jest drogą

Skoro ktos (scooby) będąc na rondzie twierdzi, że nie jest na drodze tylko na jezdni - to jak może być na skrzyżowaniu skoro nie jest na drodze, a w związku z tym skoro nie jest na skrzyżowaiu tylko na jezdni jednokierunkowej to jak może na tej jezdni zawrócic ?? Teraz chyba rozumiesz moje pytanie - którym chciałem wymusić odrobinę logiki na scoobym :)

Ty zaś taik piszesz "drodze/jezdni" czyżbyś twierdził, że oba określenia są ze sobą tożsame oraz że jezdnia zawiera się w drodze, co pozwala przyjąć za poprawny tok rozumowania, iż jeśli auto jedzie po drodze to porusza się po jezdni czy też zaprzeczenie jeśli jedzie po jezdni to nie jest na drodze ?

Jak dla mnie auto poruszające się po jezdni jedzie po drodze, a skoro jedzie po drodze to rondo również jest na drodze :)

ale nie dla wszystkich jest to takie oczywiste :)
oskbelfer

Postprzez taik » czwartek 19 września 2013, 02:45

oskbelfer napisał(a):Ty zaś taik piszesz "drodze/jezdni" czyżbyś twierdził, że oba określenia są ze sobą tożsame oraz że jezdnia zawiera się w drodze, co pozwala przyjąć za poprawny tok rozumowania, iż jeśli auto jedzie po drodze to porusza się po jezdni czy też zaprzeczenie jeśli jedzie po jezdni to nie jest na drodze ?

Użyłem sformułowania "drodze/jezdni" by każdy dopasował sobie (według własnych teorii, które szanuję), nie chciałem kolejnej dyskusji, co to jest, a nie było by to istotne z punktu widzenia rozwiązania zagadnienia (czyli postawionego przez Ciebie pytania o zawracaniu).

Nie twierdzę, że oba twierdzenia są tożsame, tylko, iż z jednego wynika występowanie drugiego (w myśl definicji). Pierwsza opcja, jedzie po jezdni, która jest „budulcem” drogi, to jedzie po drodze.
Ja uważam, że na obwiedni jest droga/drogi (nie chcę kłótni :D , bo to też nie jest istotne), co wielokrotnie pisałem, a skrzyżowanie o ruchu okrężnym ją posiada, a nie nią jest.

oskbelfer napisał(a):Jak dla mnie auto poruszające się po jezdni jedzie po drodze, a skoro jedzie po drodze to rondo również jest na drodze :)

ale nie dla wszystkich jest to takie oczywiste :)

Czyli potwierdzasz występowanie odcinka drogi na rondzie, a tym samym dopuszczasz wyprzedzanie z prawej strony (nie chcę znowu czegoś poplątać – szerszon :mrgreen: ) :?:
W tej kwestii Twojego poglądu wcześniej nie poznałem.

Ustalmy może ostatecznie, czym jest ta zakrzywiona, wokół wyspy biegnąca, powierzchnia, i czy można tam wyprzedzać z prawej?

Z tego co widzę, to każdy z nas uważa, że rondo/obwiednia (nie skrzyżowanie) to:
szerszon - drogi (nie jestem pewien),
szymon - droga jako połączenie dróg (tu jestem pewien, jasno deklarowany pogląd),
dylek - ????? (nie wiem co sądzi na ten temat, raczej neguje, nie określając co to jest),
scooby - jezdnia,
taik - droga jako połączenie dróg (tu też jestem pewien :mrgreen:),
oskbelfer - droga,
LeszkoII - skrzyżowanie (nie można uznać ronda jako odcinka drogi) tu nie do końca pewny jestem, czy zrozumiałem.

Proszę o sprostowanie, jeżeli coś pomieszałem.

Ustalenie, że to jest droga jeszcze o niczym nie przesądza, to tylko jakiś tam malutki argumencik, nic nie mówi o sposobie sygnalizacji manewrów i przyjęcia zasady kierunków jazdy przez SoRO :D
taik

Postprzez szymon1977 » czwartek 19 września 2013, 03:22

taik napisał(a):szymon - droga jako połączenie dróg (tu jestem pewien, jasno deklarowany pogląd),
Przeczytaj może jeszcze raz dlaczego (moim zdaniem) przepisy dotyczące drogi obowiązują gdy przebywamy na kilu drogach jednocześnie czyli na skrzyżowaniu i nie przypisuj do mnie jakichś dziwnych teorii. Przypomnę tylko, że kiedy ustawodawca dróg nie liczy ja też tego nie robię. W liczenie dróg bawcie się beze mnie, ja nie widzę takiej potrzeby.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » czwartek 19 września 2013, 07:04

taik napisał(a):Z tego co widzę, to każdy z nas uważa, że rondo/obwiednia (nie skrzyżowanie) to:
taik napisał(a):LeszkoII - skrzyżowanie (nie można uznać ronda jako odcinka drogi) tu nie do końca pewny jestem, czy zrozumiałem.
Proszę o sprostowanie, jeżeli coś pomieszałem.
Obwiednia, o której piszemy już chyba piątą stronę jak nie lepiej, to wg. mnie przede wszystkim fragment skrzyżowania a konkretniej - fragment powierzchni skrzyżowania a jeszcze konkretniej powierzchnia, gdzie jezdnie przecinających się dróg (bądź łączących, rozwidlających) stanowią coś w rodzaju placu mniej lub bardziej skanalizowanego - co może przypominać jezdniĘ. Faktycznie nie neguję, że znajdując się na tejże obwiedni przestaję się znajdować na przynajmniej jednej drodze lub jak kto woli - jej odcinku. Neguję twierdzenie, że obwiednia wyspy tworzy jedną jezdniĘ, bo jest to nieprawda. Przyznaję, że tworzą ją pośrednio jezdniE (na zasadzie opisanej wyżej). Tak rozumianych jezdni będzie N "sztuk", gdzie N oznacza ilość wlotów na "rondo" z fizyczną (a nie namalowaną) wyspą centralną.

Podtrzymuję, że takie interpretacje i takie wnioski mimo, że nie stoją w sprzeczności z PoRD - są niepotrzebne, bo niczemu nie służą a na już pewno nie czynią ze skrzyżowania o ruchu okrężnym(c-12) szczególnie specjalnego skrzyżowania skanalizowanego z wyspą centralną bez znaku C-12. Powiem więcej - do każdego skrzyżowania można odnieść tą interpretację o jezdniach - zmieni sie jedynie ilość tak rozumianych jezdni a właściwie "jezdni".

Podtrzymuję, że głównym określeniem "kandydata" na miejsce przecinania się dróg jest pojęcie skrzyżowanie.

Przyznaję, że można wyprzedzać na rondzie o ruchu okrężnym z prawej strony pojazd, który porusza się w tym samym kierunku co pojazd wyprzedzający - chyba, że jednocześnie wykonuje sie niedozwolony znakiem lub art.22.3 manewr skrętu w lewo z prawego pasa....ale chodziło o wyprzedzanie - więc można.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » czwartek 19 września 2013, 07:33

Skończcie tę zabawę w liczeni dróg, jezdni a zaraz zapewne i ktoś stwierdzi, że nie na pasie ruchu ale na pasach ruchu się znajduje (?). Przypomnę:
...z zasad języka polskiego wynika, że użycie słowa "droga" w liczbie pojedynczej (np. w Art.9. dot. przepuszczenia karetki) nie określa ilości dróg jako 1 tylko jako minimum 1 (dlatego znajdując się na więcej niż jednej drodze karetkę musisz przepuścić).
-----
LeszkoII napisał(a):coś w rodzaju placu mniej lub bardziej skanalizowanego - co może przypominać jezdnię.
Przypomina - nie przypomina... Cały plac raczej nie przypomina, ale te skanalizowane części "kodeksową" definicję spełniają w 100% więc są jezdniami. Nawet jeżeli jest ich N efekt jak powyżej - czyli nic to nie zmienia.
-----
LeszkoII napisał(a):Podtrzymuję, że głównym określeniem "kandydata" na miejsce przecinania się dróg jest pojęcie skrzyżowanie.
Nikt nie ma co do tego wątpliwości, istotne, że będąc na tym "kandydacie" jesteś także na drodze, jezdni pasie ruchu nawet, jeżeli w istocie są to drogi, jezdnie i pasy ruchu.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 19 września 2013, 11:05

taik napisał(a):
Z tego co widzę, to każdy z nas uważa, że rondo/obwiednia (nie skrzyżowanie) to:
szerszon - drogi (nie jestem pewien),
Drogi , a raczej ich przecięcie, czyli skrzyzowanie z definicji
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze