Pisze; wyjałowiona dyskusja itd.
Nic nie jest wyjałowione, to tylko kilku osobom z tego forum tak się wydaje, atakujecie każdego kto ma własny pogląd na skrzyżowanie z ruchem okrężnym, albo chociażby w minimum stopniu niezgodny z waszym jak dla mnie błędnym poglądem w samym założeniu.
Wmawiacie ludziom, że zjeżdżając z ronda obojętnie którym pasem ruchu, obojętnie czy zawracacie czy skręcacie w lewo nie używacie kierunkowskazu, a już najgorsze jest to że to wy macie pierwszeństwo przed kontynuującymi jazdę po obwiedni.
Słowo obwiednia może być używana tylko do ronda klasycznego. Ciekawe dlaczego tak walczycie z określeniem „rondo klasyczne”. Ja to wiem i wy też, ale nie chcecie przyznać że skrzyżowania o ruchu okrężnym są różne i zachowanie na nich jest odmienne, tak jak ich oznakowanie. A przecież oznakowanie oraz budowa skrzyżowania zezwala nam na określone zachowanie.
Czepacie się tego że prostuję skrzyżowanie o ruchu okrężnym, tyle że to nie prostowanie, tylko wskazanie, że ten konkretny typ skrzyżowania jest klasycznym rondem i chcecie czy nie chcecie na klasycznym rondzie poruszamy się po pasach ruchu i jadąc pasem ruchu jedziemy łukiem w lewo bez zmiany kierunku, a wyjeżdżając z wewnętrznego pasa, chcemy czy nie chcemy wjeżdżamy na sąsiedni pas ruchu co wiąże się z koniecznością włączenia kierunkowskazu prawego. Nie wszystkie SoRO są rondami i z takich np. turbinowych nie jesteśmy zobowiązani do włączania prawego kierunkowskazu przy wyjeździe. Skrzyżowania turbinowe są tak oznakowane, że przy wjeździe na nie wiemy którędy wyjedziemy.
Na klasycznym SoRO będę jeździć w koło i bez kierunkowskazu bo nigdzie PoRD nie zabrania mi tego.
Leszko;
Na dwa ostatnie zapytania racz sobie sam odpowiedzieć, przecież jesteś ‘guru”. Dlaczego to ja mam się tłumaczyć ze swoich poglądów a ty na pytanie odpowiadasz pytaniem?
Szerszon myśli że mnie zabrakło argumentów, to wam ich brakuje. Nie wiedząc co odpowiedzieć przytaczacie suche art, które mają się w konkretnych sytuacjach jak pięść do nosa.
Podając przepis 87.2 ze 170 zastanów się czym się różni zezwolenie od nakazu.