Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez LeszkoII » piątek 20 lutego 2015, 13:25

tomekkoz napisał(a):Spór występuje, gdy rozmawiamy o skrzyżowaniach oznakowanych znakiem C-12, bez wyznaczonych pasów ruchu, lub z pasami wyznaczonymi dookoła wyspy, zgodnie ze znakiem C-12.
Zgodnie ze znakiem C-12 8) A jaką organizację ruchu uważasz za niezgodną ze znakiem C-12?
Jak lubisz jeździć na pamięć, Twoja strata. Ja wjeżdżając na skrzyżowanie (a mając przed sobą np. autobus) nie mam pojęcia, jakie oznakowanie poziome zastosowano na obwiedni. Na tym etapie nie powinno mnie to wcale interesować, bo w przeciwieństwie do Ciebie wolę stosować zasady ogólne a nie jakieś wypaczone na podstawie wcześniejszej gruntownej analizy (google street view, zdjęć satelitarnych, filmików na jutube)...
tomekkoz napisał(a):Nie ma żadnej sprzeczności. Każde skrzyżowanie można dodatkowo skanalizować i zmodyfikować, liniami ciągłymi, znakami P-8, F-10, czy dodatkowymi wyspepkami.
I jazda po takich skrzyżowaniach nie budzi watpliwości.
Ale żadna z tych linii wyznaczających pasy ruchu nie sprawia, że w nie da się w lewo bo "po obwiedni to na wprost". Znów nadinterpretujesz znaczenie znaków, tym razem poziomych. Dlatego wychodzą Ci nonsensy, które konsekwentnie tutaj demaskujemy szerokiej Opinii Internetowej.
tomekkoz napisał(a):Treść §36.1 jest jasna i nie budząca watpliwości u każdego kto umie czytać ze zrozumieniem.
To coś słabo idzie Ci to czytanie ze zrozumieniem przepisów PoRD. Nawet jak się nauczysz tego paragrafu na pamięć, niczego nie osiągniesz bo nie traktujesz PoRD jako spójnego systemu prawnego. Wprowadzasz chaos w dyskusję, obniżasz jakość tej dyskusji, posługujesz się półprawdami, prowokacjami i innymi technikami manipulacji.
Cytując klasyka, wiara i czucie silniej mówi niż mędrca szkiełko i oko.
tomekkoz napisał(a):Wokół wyspy (na skrzyżowaniu) mamy jeden kierunek ruchu - wskazany na znaku C-12.
Srutututusweterzdrutu.
tomekkoz napisał(a):Użycie lewego kierunkowskazu i zbliżanie do lewej krawędzi jest zatem bezzasadne.
Alalalalabambasrałaaladoszamba.
Tak wygląda poziom, który tutaj prezentujesz: pseudoinformacje lub dezinformacje, czyli treści spływające Rynsztokiem Internetowym.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Kajto » piątek 20 lutego 2015, 13:46

tomekkoz napisał(a):Nie ma żadnej sprzeczności. Każde skrzyżowanie można dodatkowo skanalizować i zmodyfikować, liniami ciągłymi, znakami P-8, F-10, czy dodatkowymi wyspepkami.
I jazda po takich skrzyżowaniach nie budzi watpliwości.

Spór występuje, gdy rozmawiamy o skrzyżowaniach oznakowanych znakiem C-12, bez wyznaczonych pasów ruchu, lub z pasami wyznaczonymi dookoła wyspy, zgodnie ze znakiem C-12.
Treść §36.1 jest jasna i nie budząca watpliwości u każdego kto umie czytać ze zrozumieniem.

Wokół wyspy (na skrzyżowaniu) mamy jeden kierunek ruchu - wskazany na znaku C-12. Zatem jazda wokół wyspy nie stanowi zmiany kierunku.
Użycie lewego kierunkowskazu i zbliżanie do lewej krawędzi jest zatem bezzasadne.

Zgadza się, dlatego wcześniej podałem przykład lewego kierunkowskazu ma rondzie z pasami dookoła wyspy jako przykład całkowitej dezinformacji i braku spełnionego warunku wyraźnego sygnalizowania.

P.S. Znajdzie się ktoś jeszcze kto rozwiąże moje zadanie?
Kajto

Postprzez tomekkoz » piątek 20 lutego 2015, 14:09

LeszkoII napisał(a):Zgodnie ze znakiem C-12 8) A jaką organizację ruchu uważasz za niezgodną ze znakiem C-12? Jak lubisz jeździć na pamięć, Twoja strata. Ja wjeżdżając na skrzyżowanie (a mając przed sobą np. autobus) nie mam pojęcia, jakie oznakowanie poziome zastosowano na obwiedni.
Gdybyś trochę lepiej znał przpisy to miałbyś pojęcie.
Jeżeli organizacja ruchu na skrzyżowaniu odbiega od "standardowej" to stosuje się właśnie znaki F-10 i P-8 na wlotach skrzyżowania.
LeszkoII napisał(a):Cytując klasyka, wiara i czucie silniej mówi niż mędrca szkiełko i oko.
I tu jest problem, bo nie opierasz się na szkiełku, oku i rozumie tylko na swojej wierze, w swoje niezgodne z rzeczywistością przeczucia.
LeszkoII napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Wokół wyspy (na skrzyżowaniu) mamy jeden kierunek ruchu - wskazany na znaku C-12.
Srutututusweterzdrutu.
tomekkoz napisał(a):Użycie lewego kierunkowskazu i zbliżanie do lewej krawędzi jest zatem bezzasadne.
Alalalalabambasrałaaladoszamba..
Ręce mi opadły. Poziom gimnazjum pewnie jest dla ciebie zbyt wysoki, ale to już argumenty przedszkolaka.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez dylek » piątek 20 lutego 2015, 14:54

tomekkoz napisał(a):... (na skrzyżowaniu) mamy jeden kierunek ruchu ...

Pytanie na logikę :
To co z czym ci się krzyżuje na skrzyżowaniu ?

Na drodze jednokierunkowej nic mi się nie krzyżuje z tym jednym kierunkiem ruchu...ale zaklinasz się, że obwiednia dla ciebie to nie droga jednokierunkowa tylko skrzyżowanie... Czego z czym się pytam.

Jak w ogóle może być jeden kierunek na skrzyżowaniu ? Skrzyżowaniu czegoś z czymś...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez tomekkoz » piątek 20 lutego 2015, 15:17

dylek napisał(a):Pytanie na logikę :To co z czym ci się krzyżuje na skrzyżowaniu ?

Krzyżują się, łączą lub rozwidlającą drogi czyli pasy terenu. Utworzona w ten sposób powierzchnia to skrzyżowanie.

dylek napisał(a):Jak w ogóle może być jeden kierunek na skrzyżowaniu ? Skrzyżowaniu czegoś z czymś...
Normalnie. Na tej powierzchni (skrzyżowaniu), wyznaczam sobie wyspę, wylewam asfalt dookoła niej, stawiam C-12, który informuje, że ruch na tym asfalcie (obwiedni) obydwa się w jednym kierunku i Voilà!.
tomekkoz

Postprzez dylek » piątek 20 lutego 2015, 15:38

Dalej nie wiem co z czym ci się krzyżuje na tej powierzchni, wylanym asfalcie itp...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez disaster » piątek 20 lutego 2015, 15:57

No koło mnie na przykład krzyżuje się asfalt multigrade z D-50 :D
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez szerszon » piątek 20 lutego 2015, 16:49

tomekkoz napisał(a):Spór występuje, gdy rozmawiamy o skrzyżowaniach oznakowanych znakiem C-12, bez wyznaczonych pasów ruchu, lub z pasami wyznaczonymi dookoła wyspy, zgodnie ze znakiem C-12.
Treść §36.1 jest jasna i nie budząca watpliwości u każdego kto umie czytać ze zrozumieniem.
Kolejne bzdury szanowny trollu.
Ze znakamiF-10 i P-8x znak C-12 nagle nie wykazuje kierunku jazdy. Gdy ich brak nagle jego znaczenie sie zmienia.
I śmiesz zarzucać komus brak czytania ze zrozumieniem.
Wokół wyspy (na skrzyżowaniu) mamy jeden kierunek ruchu - wskazany na znaku C-12. Zatem jazda wokół wyspy nie stanowi zmiany kierunku.
Użycie lewego kierunkowskazu i zbliżanie do lewej krawędzi jest zatem bezzasadne.

Nie ma nic o kierunku ruchu ani jazdy przy C-12. To tylko twój wymysł.. Bez strzałek kierunkowach kierunek jazdy nie nabiera innego kształtu. Pisałem ci,że strzałki kierunkowe uzywa sie dla magików mających problem z art 22.2..
Dla ciebie kierunki jazdy określane przez art 22.2 to zupełnie co innego niż kierunki jazdy określane przez F-10 i P-8x.
A w obu przypadkach występuje obowiązek odpowiedniej sygnalizacji. Czy skręcasz w lewo z P-8c czy bez P-8c.
Dlatego twoje "bezzasadne" nadaje się do kosza.
Ty za to z wielkim uporem cały czas udajesz, że nie wiesz co w §36.1 paragrafie napisano.
A może faktycznie nie rozumiesz...
Był tu taki jeden dla którego jest to nakaz jazdy w prawo.
:lol: Dla ciebie dla odmiany jazda po obwiedni to "prosto"-typowy prostowacz.

W końcu wielu ludzi ma problem z rozwiązaniem prostego zadania z gimnazjum, to o czym mówimy..
.Dalej trollujesz trollu ? Paluszki od liczenia nie zabolały ?

Kajto napisał(a):

Zgadza się, dlatego wcześniej podałem przykład lewego kierunkowskazu ma rondzie z pasami dookoła wyspy jako przykład całkowitej dezinformacji i braku spełnionego warunku wyraźnego sygnalizowania.

P.S. Znajdzie się ktoś jeszcze kto rozwiąże moje zadanie?

Nic ie podałes poz własnymi przemyśleniami. Odpowiedź na "pytanie" napisz sobie na drugie konto.
================================================

tomekkoz napisał(a):Jeżeli organizacja ruchu na skrzyżowaniu odbiega od "standardowej" to stosuje się właśnie znaki F-10 i P-8 na wlotach skrzyżowania.

http://goo.gl/maps/Q8hL1 :lol: tu na pewno odbiega od standardowej. :D
szerszon

Postprzez szerszon » piątek 20 lutego 2015, 17:12

szoferemeryt napisał(a):Czy widzisz różnicę w oznakowaniu. Przecież to jest zgodne z Rozporządzeniem.

1. To jakieś inne C-12 są ?
Na pierwszym obrazku jest typowe rondo z ruchem okrężnym, gdzie ruch odbywa się w koło wyspy.
A na tym drugim nie odbywa się , jeśli stoi C-12..jakis inny paragraf 36 pewnie jest.
Po co sygnalizować jadąc obwiednią.

A skończyłes manewr np skrętu w lewo rozpoczęty sygnalizacją jeszcze przed wjazdem na skrzyżowanie ? Po to ..
Wymagana jest tylko sygnalizacja zjazdu z ronda
Doczekam sie przepisu, gdzie wymagaja sygnalizacji przy zjeźdzoie ze skrzyżowania ? Rozpoczęcia zmiany kierunku jazdy nie chcesz sygnalizować.Typowe prostowanie ronda

Każdy skręt wiąże się ze zmiana pasa ruchu.
Ale bzdura :lol: Intrygująco zmieniasz pasy ruchu :lol:
Czy potrzebne jest sygnalizowanie zjazdu z tego ronda, nie, bo i po co.
Następne wcielenie klasyfikujące sobie w oryginalny sposób sygnalizację...pasek naklejony na kieownicy pozwolił ci dojść do takich wniosków ?
========================
No i jak szanowny z tym skrętem w prawo wynikającym z C-12 i wjazdem na pas wewnetrzny z prawym kierunkowskazem ?
szerszon

Postprzez tomekkoz » piątek 20 lutego 2015, 17:23

dylek napisał(a):Dalej nie wiem co z czym ci się krzyżuje na tej powierzchni, wylanym asfalcie itp...

Przecinają się drogi (pasy tereny) tworząc w ten sposób powierzchnię - skrzyżowanie.
Na skrzyżowaniu już nic się nie musi krzyżować.
Może być obwiednia wokół wyspy, która jest połączona z poszczególnymi jezdniami.

szerszon napisał(a):Kolejne bzdury szanowny trollu.
Ze znakamiF-10 i P-8x znak C-12 nagle nie wykazuje kierunku jazdy. Gdy ich brak nagle jego znaczenie sie zmienia.
I śmiesz zarzucać komus brak czytania ze zrozumieniem.

Nie ma nic o kierunku ruchu ani jazdy przy C-12. To tylko twój wymysł.. Bez strzałek kierunkowach kierunek jazdy nie nabiera innego kształtu. Pisałem ci,że strzałki kierunkowe uzywa sie dla magików mających problem z art 22.2..
Dla ciebie kierunki jazdy określane przez art 22.2 to zupełnie co innego niż kierunki jazdy określane przez F-10 i P-8x.
A w obu przypadkach występuje obowiązek odpowiedniej sygnalizacji. Czy skręcasz w lewo z P-8c czy bez P-8c.
Dlatego twoje "bezzasadne" nadaje się do kosza.
Ty za to z wielkim uporem cały czas udajesz, że nie wiesz co w §36.1 paragrafie napisano.
A może faktycznie nie rozumiesz...
Był tu taki jeden dla którego jest to nakaz jazdy w prawo.
:lol: Dla ciebie dla odmiany jazda po obwiedni to "prosto"-typowy prostowacz.

W końcu wielu ludzi ma problem z rozwiązaniem prostego zadania z gimnazjum, to o czym mówimy..
.Dalej trollujesz trollu ? Paluszki od liczenia nie zabolały ?

Zgłaszam twój post jako, że obrażasz mnie i nazywasz trollem. Bezsilność w poradzeniu sobie z gimnazjalnym zadaniem przerodziła się w agresję?
tomekkoz

Postprzez szerszon » piątek 20 lutego 2015, 17:38

tomekkoz
Na skrzyżowaniu już nic się nie musi krzyżować.
Może być obwiednia wokół wyspy, która jest połączona z poszczególnymi jezdniami.

Nowatorska koncepcja definicji skrzyżowania. :lol:
Zgłaszam twój post jako, że obrażasz mnie i nazywasz trollem. Bezsilność w poradzeniu sobie z gimnazjalnym zadaniem przerodziła się w agresję?
Licz na paluszkach dalej, trollu...oczywiście nie interesowało ciebie co napisałem o meritum...tylko usiłujesz uzyskać odpowiedź na swoją pracę domową.

http://goo.gl/maps/Q8hL1 :lol: tu na pewno odbiega od standardowej.

Nic do powiedzenia nie masz tylko trollujesz..czyli jesteś trollem..nie widzę tu obrażania tylko stwierdzenie faktu.
szerszon

Postprzez papadrive » piątek 20 lutego 2015, 20:21

tomekkoz napisał(a):Wokół wyspy (na skrzyżowaniu) mamy jeden kierunek ruchu - wskazany na znaku C-12. Zatem jazda wokół wyspy nie stanowi zmiany kierunku.

Zmiana kierunku jazdy nie odbywa się względem powierzchni skrzyżowania, a względem dróg. Tą, którą wjechałeś, a tą którą masz zamiar opuścić skrzyżowanie. Na obwiedni tylko realizujesz, wcześniej obrany zamiar tej zmiany k.j.

Jeśli wjeżdżasz na skrzyżowanie z zamiarem przejechania przez nie i opuszczenie go wylotem położonym, względem Twojego, na lewo, zmienisz kierunek jazdy w lewo. W tym wypadku wskazane byłoby poinformować innych o swoim zamiarze i zająć odpowiedni pas ruchu.
PS. Matematykę pozostaw w spokoju. Aby przejechać przez SoRO mogę nawet nie wiedzieć ile to jest 2+2. :|
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez LeszkoII » piątek 20 lutego 2015, 20:27

szoferemeryt napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Na wlocie skrzyżowania umieszcza się znaki dotyczące kierunku jazdy - a takimi są choćby F-10, P-8. P-8b na wlocie oznacza, że z tego pasa należy skręcić w lewo, co zapewne wywołuje u Ciebie torsje, bo bardzo byś sobie życzył, żeby C-12 miało cokolwiek wspólnego z kierunkiem jazdy w sensie Art. 22. Problem w tym, że zajdzie wówczas sprzeczność. Wiem, Ty uznajesz, że wjazd na SoRO wiąże się ze zmianą kierunku jazdy w prawo (z dowolnego pasa na wlocie) - a tutaj proszę bardzo: strzałka w lewo :mrgreen:
I to Cię boli.

Obrazek
Obrazek
Czy widzisz różnicę w oznakowaniu. Przecież to jest zgodne z Rozporządzeniem.
Na pierwszym obrazku jest typowe rondo z ruchem okrężnym, gdzie ruch odbywa się w koło wyspy.
I znów epitety: typowe, nietypowe, klasyczne, nieklasyczne, z sygnalizacją bez sygnalizacji,... . Przecież owa - wyjałowiona przez Niektórych tutaj - dyskusja tyczy się dyspozycji znaku C-12. Taki można postawić przed każdym skrzyżowaniem z nieprzejezdną wyspą centralną (kwestie torowiska tramwajowego odsunę nieco na bok, bo to dla Niektórych może być za trudne). Powyższe rysunki pochodzą z załączników do "220-stki", toteż musza być zgodne z tym Rozporządzeniem.
szoferemeryt napisał(a):Po co sygnalizować jadąc obwiednią. Wymagana jest tylko sygnalizacja zjazdu z ronda lub zmiana pasa ruchu jeśli takie istnieją mimo nie wyznaczenia ich.
Rozumiem, że tak jak ongiś germanizowano polska kulturę, Ty teraz chcesz zgermanizować polskie prawo. Brawo. Powtarzaj sobie w kółko te nonsensy o wymaganej sygnalizacji zjazdu... :spoko:
szoferemeryt napisał(a):Drugi obrazek to też ruch okrężny tyle że może się obyć bez A-7 i C-12, gdyż funkcja ta jest zastąpiona sygnalizacja świetlną, a strzałka w lewo istnieje tylko by wskazać kierującym, że z tego pasa ruchu można skręcić tylko w lewo lub zawrócić. Czy inne oznakowanie jest potrzebne poza tym które zostało zastosowane? Z całą pewnością nie.
Przynajmniej zgodzę się z tym, że ruch okrężny może obyć się bez C-12 :D Ale dalej to już tylko płyniesz... Sygnały świetlne zastępują/znoszą obowiązek ruchu wokół wyspy (okrężnego)? Dziwne. Wyobraź sobie, że w Piastowie (chyba ulubiony edukacyjny link szerszona serwowany do prostowaczy :thumb2: ) na wlocie skrzyżowania oznaczonego C-12 umieszczono P-8b. No i trzeba skręcać w lewo :lol: Nie ma że boli. A strzałki wlotowe umieszczono po to, żeby "geniusze" nie zawracali sobie prawym pasem.
szoferemeryt napisał(a):Czy jazda w okół wyspy jest dozwolona? TAK ale tylko w przypadku organizacji ruchu z pierwszego obrazka.
Na SoRO zawsze ruch odbywa się wokół wyspy. Na drugim rys. również ruch odbywa sie wokół wyspy - tak czy nie?
szoferemeryt napisał(a):Drugi obrazek przedstawia zgoła odmienną organizacje ruchu nie zezwalającą na jazdę inną niż to określa oznakowanie.
No to do którego oznakowania się masz raczyć zastosować: pionowego czy poziomego? (i dlaczego).

=====
Proszę o nie robienie OT lub zgodę na robienie "chwilowego OT" a później pokasowanie postów niezwiązanych z tematem :)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » piątek 20 lutego 2015, 21:57

Proszę o nie robienie OT lub zgodę na robienie "chwilowego OT" a później pokasowanie postów niezwiązanych z tematem

W temacie nie mają już za wiele do powiedzenia...
jakoś szoferemeryt zamknął dzioba w temacie nakazu skrętu w prawo wynikającego z C-12 i wjazdu z prawym kierunkowskazem na pas wewnętrzny..nie wspomnę o zawracaniu jako dwóch skrętach w lewo :lol: :lol: :lol:
Chłopanie usiłują zaszpanować, że na palcach umieją liczyć..do trzech. :wink:
szerszon

Postprzez szerszon » piątek 20 lutego 2015, 22:14

Przykro mi,ze argumentów już zabrakło. Naprawdę nie mam zamiaru liczyć za ciebie na palcach.
Interesuje mnie temat rond. Podałem linka do ronda w Piastowie, gdzie użyto i F-10 i P-8x.. co jest niestandardowego w tym rondzie ? Kwiatki na wyspie ?
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze