Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez papadrive » wtorek 17 lutego 2015, 23:36

szoferemeryt napisał(a): Tak zawracam z prawego gdy nie utrudniam ruchu. W pipidówach jest to możliwe. Żaden przepis nie zabrania tego jeśli nie utrudniam ruchu.

W "pipidówach" to możesz i nagrzany jechać. Polikwidowali posterunki, to i patrol na czas, do wytrzeźwienia, nie zdąży. :wink:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szoferemeryt » wtorek 17 lutego 2015, 23:43

szerszon i s-ka;
Dzielicie wypowiedzi innych na kawałki, a dlatego, ze nie jesteście w stanie udowodnić swoich niby racji w temacie SoRO, wypowiadając się jednolitym tekstem.
szoferemeryt

Postprzez szoferemeryt » wtorek 17 lutego 2015, 23:46

papadrive napisał(a):W "pipidówach" to możesz i nagrzany jechać. Polikwidowali posterunki, to i patrol na czas, do wytrzeźwienia, nie zdąży. :wink:

Wypowiedź godna podziwu, tylko jaki ma związek ze SoRO?
szoferemeryt

Postprzez szerszon » wtorek 17 lutego 2015, 23:47

szoferemeryt
Gdzie zgubiłeś pasy ruchu bo na SoRO takowe istnieją.

Gdzie zgubiłes kierunek jazdy ?
Gdzie zasygnalizowałeś wjazd na skrzyżowanie ( odpowiedni pas ruchu)

Gdzie wymagają takich rzeczy jak sygnalizacja wjazdu na skrzyżowanie ? Masz przepis ? :lol:
Nie wiesz co się sygnalizuje ? Sam cytowałeś..jak zwykle bezmyślnie...
Pomijając jazdę wokół wyspy po pasach ruchu wypaczasz pojęcie RO

Nie mam czego wypaczać , ponieważ nie ma takiego bytu jeśli chodzi o kierunek jazdy i sygnalizowanie...wymyślasz sobie gościu...
Pewnie wyjazd z wewnętrznego pasa ruchu to w lewo, a nie w prawo z równoczesnym wjechaniem na sąsiedni prawy pas w celu opuszczenia SoRO.
Aniw lewo ani w prawo...nawet nie muszę wjeżdżać na sąsiedni pas zewnętrzny aby przejechać przez skrzyżowanie.
Twoje myslenie to typowe prostowanie ronda i dwa skręty w prawo..czyli kosmos.
Tak zawracam z prawego gdy nie utrudniam ruchu. W pipidówach jest to możliwe.

Z tego co tu wypisujesz sama twoja obecność na drodze jest juz zagrożeniem BRD, nawet nie utrudnieniem.
.
Żaden przepis nie zabrania
Ale ci nakazuje Art 22.2 ..wypadałoby sie w końcu tych przepisów nauczyć.
Ja myślę co pisze i co wysyłąm, ale ty raczej nie, gdzie konkrety. NIMA!
Konkrety były , gdy sie nabijałem z twojego sygnalizowania.Tak samo zrozumiałes jak przepisy. Kompletne dyletanctwo.
Żenada z tym prostowaniem ronda i żenada z prawym kierunkowskazem bo ci C-12 "nakazuje" skręt w prawo :lol:
Fakt, hejtuję twoje posty opierając się na przepisach..ale tylko w takim przypadku może coś pomoże i zachęci do nauczenia się przepisów.
szerszon i s-ka;
Dzielicie wypowiedzi innych na kawałki, a dlatego, ze nie jesteście w stanie udowodnić swoich niby racji w temacie SoRO, wypowiadając się jednolitym tekstem.
Dzielonych nie możesz zrozumieć , a co dopiero monolog. :lol: Prawdopodobnie nie umiesz quotować :wink:

Wypowiedź godna podziwu, tylko jaki ma związek ze SoRO?
Znowu nie zrozumiałeś...opisał stosunek do PoRD
szerszon

Postprzez disaster » wtorek 17 lutego 2015, 23:52

O widzę, że bany się pokończyły.
Można wreszcie się wyżyć w pisaniu głupot :>?
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez szoferemeryt » środa 18 lutego 2015, 01:44

Szerszon pisze;
Ale ci nakazuje Art 22.2 ..wypadałoby sie w końcu tych przepisów nauczyć.

Więc zacytuj ten przepis i udowodnij że masz rację. Nic mi nie nakazuje. Pokaż konkretnie w którym miejscu Art.22.2 jest napisane o zawracaniu i nakazie!
Są trzy prawdy, twoja to ta ostatnia.
Jeśli powołasz sie na P-8c to może tak choć nie do końca, wyraźnie pisze o pasie ruchu na którym jest umieszczona, bez wskazania pasa ruchu.
P-8b to skręt w lewo i zezwolenie na zawracanie a nie nakaz!
Wiesz czym się różni zezwolenie od nakazu? Wypadało by się w końcu nauczyć przepisów.
Swoje widzi mi się zostaw w domu.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » środa 18 lutego 2015, 08:30

szoferemeryt
Są trzy prawdy, twoja to ta ostatnia.
:lol:
Domagasz sie ode mnie przepisu oczywiście nie podając innego dotyczącego skrętu w prawo wynikajacego z C-12
Nic mi nie nakazuje. Pokaż konkretnie w którym miejscu Art.22.2 jest napisane o zawracaniu i nakazie!
Skręcając w lewo jesteś obowiązany zbliżyć sie do osi jezdni lub lewej krawędzi. Czy ten obowiązek pozwala ci na inne zachowanie ?
Nie dociera do ciebie Art 22.2.2) ? Przykro mi.Jak nie dociera to chociaż nie chwal sie tym wypisując niestworzone rzeczy jak to wjeżdżasz z prawym kierunkowskazem na wewnętrzny pas :lol:
Będąc już na skrzyżowaniu (w ruchu okrężnym) jedziemy pasem ruchu więc po co sygnalizować zmianę czegokolwiek, jak nie zmieniamy pasa ruchu.
Ponieważ nie zakończyłeś manewru rozpoczętego przed skrzyżowaniem. A kiedy masz zacząć sygnalizowanie i kiedy zakończyć jest wyraźnie napisane tylko ty tego nie możesz pojąć. Jadąc po skrzyżowaniu dalej wykonujesz manewr zmiany kierunku jazdy.
Obwiednia to nie samodzielna droga, czego tez nie możesz pojąć.
Dopiero wyjeżdżając ze skrzyżowania zmuszeni jesteśmy skręcić w prawo, jeśli ktoś uparcie twierdzi że nie skreca w prawo to tak czy inaczej zmuszony jest do przecięcia prawego pasa ruchu, a w Art.22.4 pisze wyraźnie "na który zamierza wjechać" więc włączamy prawy kierunkowskaz,
Kolejna bzdura. Mylisz zmianę pasa z jego przecięciem. Nie wjeżdżam tylko przecinam. Inaczej jadą na wprost przez jakiekolwiek skrzyzowanie musiałbys sygnalizować "zmiane pasa ruchu" na drodze poprzecznej...komedia. :lol:
Jeśli powołasz sie na P-8c to może tak choć nie do końca, wyraźnie pisze o pasie ruchu na którym jest umieszczona, bez wskazania pasa ruchu.
Jest napisane o kierunkach jazdy przez skrzyzowanie. Ta dyskusja ciągnie sie przez tyle stron z jednego powodu. Nie wiesz, co jest napisane w przepisach tylko wymyślasz swoje.
Wiesz czym się różni zezwolenie od nakazu? Wypadało by się w końcu nauczyć przepisów.
:lol: :lol: :lol: Wypadałoby nie prostowac ronda.Zezwolenie dotyczy zawracania z pasa do skrętu w lewo, a nie do zawracania pasem zewnętrznym.
Swoje widzi mi się zostaw w domu.
Jak na razie ładnie kontruje twoje teorie , które nie maja nic wspólnego z przepisami :lol:
Masz obowiązek wyrażony w art 22, który nie pozwala ci interpretować jazdy przez skrzyżowanie w twoim stylu.
szerszon

Postprzez Kajto » środa 18 lutego 2015, 08:36

Makabra napisał(a):Wymyślasz. Tak samo nielogiczne jest zawracanie na rondzie bez sygnalizowania takiego zamiaru.

Chyba nie zrozumiałeś sytuacji.
Po co mam sygnalizować niezgodnie z kodeksem, że mam zamiar zawrócić na rondzie?
Zgodnie z kodeksem, trzeba zasygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy przy opuszczaniu ronda.
To jest istotna informacja dla wjeżdżających na rondo.
Jak wykazałem lewy kierunkowskaz na rondzie jest bezużyteczny (oprócz sygn. zmiany pasa ruchu).
Kajto

Postprzez tomekkoz » środa 18 lutego 2015, 09:47

Makabra napisał(a):No to obejrzyj filmik który mam nagrany z dnia dzisiejszego :)
http://youtu.be/enQH6TtlH_A
Teraz do tego art 22.5
Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
Gdzie jest ta zmiana kierunku skoro jadę na wprost? Od kiedy sygnalizuje się jazdę na wprost kierunkowskazem?

Jakie wprost? Na tym skrzyżowaniu pojazdy poruszają się w kierunku wskazanym na znaku C-12.
Gdybyś nie zmienił tego kierunku jazdy to poruszałbyś się wokół wyspy w nieskończoność.
A jak mówi przepis, zamiar zmiany kierunku jazdy należy sygnalizować.

Makabra napisał(a):Drugi filmik pokazujący jazdę na wprost i głupkowate sygnalizowanie prawym kierunkowskazem nie wiadomo czego przez kierowcę tej czarnej terenówki.
http://youtu.be/ZZBos_oUT2A
Czemu prawym a nie lewym? Bo ruszył kierownicą? Bo nie było od linijki wymierzone? Nigdzie w naszym kodeksie nie ma nic o sygnalizowaniu prawym kierunkowskazem wyjazdu ze skrzyżowania. Idea jest mi znana, w Australii jest w przepisach wyraźnie zaznaczone że wyjazd z ronda się sygnalizuje i u nich bym nie dyskutował :)

Czyli należysz do tych, którym trzeba wszystko jak dziecku napisać. Dlatego jestem za tym, żeby znowelizować prawo i wprowadzić zapisy zrozumiałe dla wszystkich, gdyż z przyswojeniem obecnych niektórzy mają poważny problem.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szoferemeryt » środa 18 lutego 2015, 10:19

Napisałem;
Nic mi nie nakazuje. Pokaż konkretnie w którym miejscu Art.22.2 jest napisane o zawracaniu i nakazie!

A co pisze szerszon;
Skręcając w lewo jesteś obowiązany zbliżyć sie do osi jezdni lub lewej krawędzi. Czy ten obowiązek pozwala ci na inne zachowanie ?
Nie dociera do ciebie Art 22.2.2) ? Przykro mi.Jak nie dociera to chociaż nie chwal sie tym wypisując niestworzone rzeczy jak to wjeżdżasz z prawym kierunkowskazem na wewnętrzny pas

Szerszona stać tylko na głupi uśmieszek, a gdzie odpowiedź na moje zapytanie? Ja o zawracaniu, a szerszon o skręcie w lewo.
Co ma skręt w lewo do zawracania?
Gdzie odpowiedź na zasadnicze zapytanie, wskazanie miejsca gdzie jest napisane w art.22.2 o zawracaniu.
Szerszon na to przytoczył;
Art.22.2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
2.do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi – jeżeli zamierza skręcić w lewo
.
Czy to jest odpowiedź? W którym miejscu Art.22.2.2 jest o zawracaniu?
W dziwny sposób mogę przeczytać tylko o skręcaniu w lewo!
I kto tu ma się uczyć PoRD?
Co to za instruktor co nie umie odpowiedzieć na zapytanie kursanta.
szoferemeryt

Postprzez Makabra » środa 18 lutego 2015, 11:19

tomekkoz napisał(a):
Makabra napisał(a):No to obejrzyj filmik który mam nagrany z dnia dzisiejszego :)
http://youtu.be/enQH6TtlH_A
Teraz do tego art 22.5
Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
Gdzie jest ta zmiana kierunku skoro jadę na wprost? Od kiedy sygnalizuje się jazdę na wprost kierunkowskazem?

Jakie wprost? Na tym skrzyżowaniu pojazdy poruszają się w kierunku wskazanym na znaku C-12.
Gdybyś nie zmienił tego kierunku jazdy to poruszałbyś się wokół wyspy w nieskończoność.
A jak mówi przepis, zamiar zmiany kierunku jazdy należy sygnalizować.

Widzę że powtarzasz to co większość. A nie przyszło Ci do głowy że ten C12 i kierunek na nim wskazany to jest zmiana kierunku sama z siebie w momencie kiedy na rondzie zawracasz i skręcasz? :)

Skoro uparcie twierdzisz że poruszanie się dookoła wyspy nie jest zmianą kierunku, a opuszczanie ronda to skręt w prawo (nie ważne jakim wylotem), to w tej sytuacji ( http://youtu.be/VS76cWlJ8F4 ) wyjeżdżając z ronda powinienem używać prawego kierunkowskazu, a zawracanie powinienem rozpocząć bez sygnalizowania lewym. Zaraz napiszesz, że to inne rondo, bo nie klasyczne. Nie ma rond klasycznych i nie klasycznych w pojęciu przepisów ruchu drogowego. Nie ma różnicy dotyczących przejazdu przez ronda o ruchu kierowanym i niekierowanym. Na wszystkich rondach jest ten sam znak C12. Te terminy jak i zmiana kierunku przy opuszczaniu ronda jak nie ma strzałek to są pojęcia potocznie stosowane.

Tutaj rondo na którym ewidentnie jest przejazd na wprost, nawet kierownica nie drgnęła :)
http://youtu.be/RBrma4a2KEk

A tu dla Ciebie stare już przykłady z tego tematu o wyjazdach z ronda i bezsensownego stosowania prawego kierunkowskazu na rzecz niemrugania kiedy nie wyjeżdżam z ronda. Upieraj się dalej że z prawym kier wyjeżdżamy na rondach. Tyle o tym jest w kodeksie co o zielonym listku :D

Obrazek
Obrazek

Żeby nie było, na niektórych rondach używam prawego zjazdowego jeśli ma to pomóc kierowcy czekającemu na wjazd :mrgreen:
Makabra

Postprzez tomekkoz » środa 18 lutego 2015, 11:48

Makabra napisał(a):Widzę że powtarzasz to co większość. A nie przyszło Ci do głowy że ten C12 i kierunek na nim wskazany to jest zmiana kierunku sama z siebie w momencie kiedy na rondzie zawracasz i skręcasz? :)

Albo jeden kierunek, albo kilka kierunków i wtedy zmiana jednego kierunku na inny.
Skoro na C-12 mamy wskazany jeden kierunek, zatem nie ma mowy o zmianie kierunku dopóki poruszasz się dookoła wyspy.

Makabra napisał(a):Skoro uparcie twierdzisz że poruszanie się dookoła wyspy nie jest zmianą kierunku, a opuszczanie ronda to skręt w prawo (nie ważne jakim wylotem), to w tej sytuacji ( http://youtu.be/VS76cWlJ8F4 ) wyjeżdżając z ronda powinienem używać prawego kierunkowskazu, a zawracanie powinienem rozpocząć bez sygnalizowania lewym. Zaraz napiszesz, że to inne rondo, bo nie klasyczne. Nie ma rond klasycznych i nie klasycznych w pojęciu przepisów ruchu drogowego.

Oczywiście to zupełnie inna organizacja ruchu. Masz stosować się również do oznakowania poziomego, jeżeli takie jest.

Oczywiscie, że masz podział na różne skrzyżowania w PoRD. W rozporządzeniu "220" na schematach masz różnie oznakowane skrzyżowania i różnie oznakowane ronda.
Masz jechać zgodnie z organizacją ruchu występującą na danym skrzyżowaniu jednoczeście przestrzegając przepisów, w pierwszej kolejności znaków drogowych, w dalszej przepisów ogólnych jeżeli nie są z nimi sprzeczne (art. 5), a nie na jedno kopyto wszędzie tak samo, bo ci Szerszon tak powiedział...

A tu dla Ciebie stare już przykłady z tego tematu o wyjazdach z ronda i bezsensownego stosowania prawego kierunkowskazu na rzecz niemrugania kiedy nie wyjeżdżam z ronda. Upieraj się dalej że z prawym kier wyjeżdżamy na rondach.
Przecież ja wcale nie twierdze, że na wszystkich rondach wyjeżdżamy z prawym kierunkowskazem.
Cały czas piszę o klasycznych rondach i, że wszystko zależy od organizacji ruchu na danym rondzie. Za to ty próbujesz tu wciskać jazdę na jedno kopyto niezależnie od organizacji ruchu, co jest kardynalnym błędem.
tomekkoz

Postprzez papadrive » środa 18 lutego 2015, 12:48

tomekkoz napisał(a):Skoro na C-12 mamy wskazany jeden kierunek, zatem nie ma mowy o zmianie kierunku dopóki poruszasz się dookoła wyspy.

Jednokierunkowe skrzyżowanie. Już to było. Skoro to skrzyżowanie, to coś się na nim krzyżuje/przecina. Trudno, aby jeden kierunek przecinał/krzyżował się sam z sobą. Do tego muszą być co najmniej dwa kierunki ruchu. Jak do tanga.

Masz jechać zgodnie z organizacją ruchu występującą na danym skrzyżowaniu jednocześnie przestrzegając przepisów, w pierwszej kolejności znaków drogowych, w dalszej przepisów ogólnych jeżeli nie są z nimi sprzeczne (art. 5),...

Brak oznakowania pionowego/poziomego o możliwych/obowiązujących kierunkach jazdy na skrzyżowaniu, decyduje o podporządkowaniu się przepisom ogólnym dotyczącym zmiany k.j. Nie ma takich przepisów odnośnie skrzyżowań, a na pewno nie SoRO.

Przecież ja wcale nie twierdze, że na wszystkich rondach wyjeżdżamy z prawym kierunkowskazem.

Przecież tutaj nikt tak nie twierdzi.
Cały czas piszę o [b]klasycznych rondach i, że wszystko zależy od organizacji ruchu na danym rondzie. Za to ty próbujesz tu wciskać jazdę na jedno kopyto niezależnie od organizacji ruchu, co jest kardynalnym błędem.

A jeszcze jakie są? Klasyczne, nieklasyczne, pospolite czy wyjątkowe? Jest gdzieś taki podział?
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez tomekkoz » środa 18 lutego 2015, 13:13

papadrive napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Skoro na C-12 mamy wskazany jeden kierunek, zatem nie ma mowy o zmianie kierunku dopóki poruszasz się dookoła wyspy.

Jednokierunkowe skrzyżowanie. Już to było. Skoro to skrzyżowanie, to coś się na nim krzyżuje/przecina. Trudno, aby jeden kierunek przecinał/krzyżował się sam z sobą. Do tego muszą być co najmniej dwa kierunki ruchu. Jak do tanga.

Krzyżują/przecianą/łączą się drogi. Natomiast jezdnie tych dróg łączą się z jednokierunkową jezdnią biegnącą dookoła wyspy - na której ruch odbywa sie w jednym kierunku - wskazanym na znaku C-12.
Tomwynika z definicji §36.1.
tomekkoz

Postprzez LeszkoII » środa 18 lutego 2015, 14:04

tomekkoz napisał(a):Natomiast jezdnie tych dróg łączą się z jednokierunkową jezdnią biegnącą dookoła wyspy - na której ruch odbywa sie w jednym kierunku - wskazanym na znaku C-12.
A ta jezdnia jednokierunkowa należy do drogi jednokierunkowej czy dwukierunkowej? I pamiętaj... że jezdnia sama z sobą nie może się połączyć :lol:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze