A czy muszę sygnalizować skoro mogę pojechać tylko w jednym dopuszczalnym kierunku? Jaki byłby sens tego sygnalizowania? Mam sygnalizować, że zamierzam jechać zgodnie z przepisami?
Musisz. W Art 22.5 nic nie napisali , że jesteś zwolniony z sygnalizowania, skoro jedziesz w jedynie dozwolonym kierunku.
http://goo.gl/maps/U1hVt
jedyny dopuszczalny kierunek z godnie z przepisami -w prawo ..pewnie nie sygnalizujesz..tak samo jak jadąc droga z pierwszeństwem na łamanym
A zamiar jest jeżeli mam wybór.
A gdzie to napisali ? Znowu autorskie dopowiedzenie czegoś, czego nie napisali w przepisie ?
Tak? A ustawodawca mówi o kierunku wskazanym na znaku C-12. To jak, ile widzisz kierunków na C-12?
Jakim kierunku ? Z art 22 wynika ,ze zmiany kierunków jazdy to skręty w lewo ..w prawo i to w połączeniu z Art 25 pozwala wysnuć wniosek.
A ty chcesz sygnalizować wjazd w ruch okrężny i wyjazd z ruchu okrężnego..czyli typowa logika prostowaczy rond.
Jakoś może yo ujdzie na klasycznym rondzie o równomiernie rozłożonych wlotach, ale jak tylko nastąpi jakakolwiek zmiana , czy trochę inne rondo to juz budzisz sie z ręką w nocniku.
Podałem link do ronda ? Jak zwykle "nie zauważyłeś"