Rondo - lewy kierunkowskaz przy zawracaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo - lewy kierunkowskaz przy zawracaniu

Postprzez szerszon » niedziela 09 marca 2014, 22:20

A czy muszę sygnalizować skoro mogę pojechać tylko w jednym dopuszczalnym kierunku? Jaki byłby sens tego sygnalizowania? Mam sygnalizować, że zamierzam jechać zgodnie z przepisami?

Musisz. W Art 22.5 nic nie napisali , że jesteś zwolniony z sygnalizowania, skoro jedziesz w jedynie dozwolonym kierunku.
http://goo.gl/maps/U1hVt
jedyny dopuszczalny kierunek z godnie z przepisami -w prawo ..pewnie nie sygnalizujesz..tak samo jak jadąc droga z pierwszeństwem na łamanym

A zamiar jest jeżeli mam wybór.

A gdzie to napisali ? Znowu autorskie dopowiedzenie czegoś, czego nie napisali w przepisie ?

Tak? A ustawodawca mówi o kierunku wskazanym na znaku C-12. To jak, ile widzisz kierunków na C-12?

Jakim kierunku ? Z art 22 wynika ,ze zmiany kierunków jazdy to skręty w lewo ..w prawo i to w połączeniu z Art 25 pozwala wysnuć wniosek.
A ty chcesz sygnalizować wjazd w ruch okrężny i wyjazd z ruchu okrężnego..czyli typowa logika prostowaczy rond.
Jakoś może yo ujdzie na klasycznym rondzie o równomiernie rozłożonych wlotach, ale jak tylko nastąpi jakakolwiek zmiana , czy trochę inne rondo to juz budzisz sie z ręką w nocniku.
Podałem link do ronda ? Jak zwykle "nie zauważyłeś" :wink:
Ostatnio zmieniony niedziela 09 marca 2014, 22:24 przez szerszon, łącznie zmieniany 1 raz
szerszon

Postprzez LeszkoII » niedziela 09 marca 2014, 22:23

aaltonen napisał(a):Jaki byłby sens tego sygnalizowania? Mam sygnalizować, że zamierzam jechać zgodnie z przepisami?
Masz sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy a nie jazdy zgodnej/niezgodnej z przepisami. Tekst przepisu brzmi jasno i nie podlega żadnym interpretacjom. Skręcasz = sygnalizujesz.
Czyżbyś będąc na zanikającym pasie ruchu nie sygnalizował zamiaru jego zmiany :wow: ? A na S-3 do skrętu w lewo? Na P-8b? Tez nie potrzeba kierunkowskazu?
Człowieku skończ już z tymi bezsensami :)

P.S. C-12 można umieszczać przed dowolnym skrzyżowaniem z wyspa centralną, w zależności od tego czy się taka organizacja ruchu opłaci.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez aaltonen » niedziela 09 marca 2014, 22:45

szerszon napisał(a):
Ale jeszcze raz zapytam, ile widzisz kierunków na C-12, w związku z tym że kwestionowałeś ruch jednokierunkowy wokół wyspy?

Jeszcze nie dotarło, ze nie można tu mówić o kierunku, szczególnie jazdy, tak jak to ty widzisz ?

Tak? A ustawodawca w art. 36 mówi o kierunku wskazanym na znaku C-12. To jak, ile widzisz kierunków na C-12?
aaltonen

Postprzez szerszon » niedziela 09 marca 2014, 22:47

Tak? A ustawodawca w art. 36 mówi o kierunku wskazanym na znaku C-12. To jak, ile widzisz kierunków na C-12?

Przykro mi, ze jednak sie od ciebie odbija.
Poza tym jak ty chcesz dyskutować o przepisach jeśli piszesz..
ustawodawca w art. 36

Z tego co sie orientuje w Art 36 nie ma nic napisane o C-12
szerszon

Postprzez dylek » niedziela 09 marca 2014, 22:49

Pomijając wszystkie tasiemce o niczym - trochę po mapach googla sobie czasem z nudów lookam...
Spodobały mi się ronda w Reykjaviku
https://www.google.pl/maps/@64.114628,-21.898563,3a,75y,38.5h,71.95t/data=!3m4!1e1!3m2!1sbz1wpa2Q6HlfBqWOqCaxwg!2e0
Pomijając fakt, czy się one podobają oponentom, czy nie...to chyba jedno nie podlega dyskusji - islandczycy nie mają problemu z ustaleniem winnego kolizji :d
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » niedziela 09 marca 2014, 23:28

Chodzi Ci o malowanie pasów ? Skandal, nie da rady zawracać po zewnetrznym :D
szerszon

Postprzez dylek » niedziela 09 marca 2014, 23:34

szerszon napisał(a):Chodzi Ci o malowanie pasów ? Skandal, nie da rady zawracać po zewnetrznym :D

A kto ci zabrania ?
Nie znam ich przepisów (one pewnie zabraniają)...ale w sumie da radę na upartego zewnetrznym objechać dookoła....tyle, że trzeba po kolei by ustępować...
To co mnie tam zastanowiło (a widziałem to samo na kilkunastu innych rondach) to rozwiazanie, gdzie na obwiedni 2 pasy, a na wyjeździe jeden:
https://www.google.pl/maps/@64.099637,-21.873305,3a,37.5y,223.08h,76.4t/data=!3m4!1e1!3m2!1sBpyLvJRW1hC328Hk2oqPXg!2e0
Dla nas może i ciut dziwne, ale z drugiej strony ładnie wkomponowuje się w islandzkie podejście do próbujących objeżdżać rondo dookoła pasem zewnętrznym..

P.S. kwestię sygnalizacji na rondach też chyba mają rozwiazaną jednoznacznie :P
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » niedziela 09 marca 2014, 23:37

A kto ci zabrania ?

Podejrzewam ,że ichniejszy Art 22
szerszon

Postprzez dylek » niedziela 09 marca 2014, 23:53

Kolejne z rondami, które mnie przekonuje, że niemiecki system wcale taki cudowny nie jest to ten filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=BJHbx5OZDh0
Niemiecki....kto mi zabroni jeździć zewnętrznym pasem dookoła ? :mrgreen:
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » niedziela 09 marca 2014, 23:59

Jak widać rowerowy terroryzm nie zna granic.
szerszon

Postprzez dylek » poniedziałek 10 marca 2014, 00:05

Ty znów się cyklistów czepiasz....a mi nie chodzi o to kto zasuwa zewnętrznym (mogły tu być i samochody na zewnętrznym), tylko jakie skutki dla przepustowosci skrzyzowania daje niemieckie podejście...ciut większe natężenie ruchu na rondzie i ????
I masz to co na filmiku :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » poniedziałek 10 marca 2014, 00:13

Ty znów się cyklistów czepiasz...

:D zasłużyli sobie...
zaczynam być gorącym zwolennikiem turbin i kwadratowych.
szerszon

Postprzez aaltonen » poniedziałek 10 marca 2014, 00:21

szerszon napisał(a):
Ale jeszcze raz zapytam, ile widzisz kierunków na C-12, w związku z tym że kwestionowałeś ruch jednokierunkowy wokół wyspy?

Jeszcze nie dotarło, ze nie można tu mówić o kierunku, szczególnie jazdy, tak jak to ty widzisz ?

Tak? A ustawodawca w par. 36 mówi o kierunku wskazanym na znaku C-12. To jak, ile widzisz kierunków na C-12, w związku z tym że kwestionowałeś ruch jednokierunkowy wokół wyspy?

dylek napisał(a):Spodobały mi się ronda w Reykjaviku
https://www.google.pl/maps/@64.114628,-21.898563,3a,75y,38.5h,71.95t/data=!3m4!1e1!3m2!1sbz1wpa2Q6HlfBqWOqCaxwg!2e0
Pomijając fakt, czy się one podobają oponentom, czy nie...to chyba jedno nie podlega dyskusji - islandczycy nie mają problemu z ustaleniem winnego kolizji :d

Dylek to, aż w państwie z poza UE, które nie podpisało nigdy konwencji wiedeńskiej musiałeś szukać oparcia twoich wywrotowych teorii o rondach?

W sumie to się nie dziwie. Może jeszcze na poparcie swoich teorii podasz przykłady z Mozambiku i Gwatemali. :lol:
aaltonen

Postprzez szerszon » poniedziałek 10 marca 2014, 00:31

Tak? A ustawodawca w par. 36 mówi o kierunku wskazanym na znaku C-12. To jak, ile widzisz kierunków na C-12, w związku z tym że kwestionowałeś ruch jednokierunkowy wokół wyspy?

Żadnego w takim sensie jak ty to widzisz. Ruch odbywa sie w kierunku..kiedy wyzbędziesz sie manipulowania ?
Poza tym juz pisałem, kierunek jazdy nie jest zdeterminowany obecnością ronda. Prostujesz rondo to i oczekujesz odpowiedzi, ze jest to jednokierunkowa i kierunek jest jeden. Niestety nie.
No i jak tam z tym rondkiem co wrzuciłem..dalej udajesz,że nie wiesz o co chodzi ?
Jak z tym zamiarem zmiany kierunku jazdy i sygnalizacją ?
jak z tym łamanym pierwszeństwem
Jak z tym poboczem, na które wjeżdżam z jezdni ?
szerszon

Postprzez aaltonen » poniedziałek 10 marca 2014, 00:55

szerszon napisał(a):

Żadnego w takim sensie jak ty to widzisz. Ruch odbywa sie w kierunku..kiedy wyzbędziesz sie manipulowania ?
To co widzisz na znaku C-12?
aaltonen

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze