Gdyby np. egzaminator kazał mi tu zawracać, to ma gwarantowaną skargę na przebieg egzaminu

Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez dylek » niedziela 09 września 2012, 18:42
przez oskbelfer » niedziela 09 września 2012, 19:47
dylek napisał(a):rusel - takie oznaczenie (strzałki) proponuję zgłosić do poprawienia, bo się ktoś tu niezłym polotem wykazał.
Gdyby np. egzaminator kazał mi tu zawracać, to ma gwarantowaną skargę na przebieg egzaminu
przez Cyberix » niedziela 09 września 2012, 20:47
przez rusel » niedziela 09 września 2012, 21:59
jest to skrzyżowanie o ruchu okrężnym na którym nie można zawracać
przez Cyberix » niedziela 09 września 2012, 23:17
przez rusel » poniedziałek 10 września 2012, 08:38
przez maryann » poniedziałek 10 września 2012, 11:19
Widzicie, jak tak lubię małymi kroczkami ustalać pojedyncze fakty. Powyżej czytamy i ja to podkreślę, że w odróżnieniu od innych skrzyżowań, na rondzie wyróżniamy fazę przebywania NA RONDZIE. O, zaraz się podniosą krzyki, że na każdym skrzyżowaniu przez jakiś czas się przebywa. Tutaj jest jednak troche inaczej, bo np. nie potrafię powiedzieć absolutnie skąd sie pojazd na rondzie wziął, a jedynie że na nim jest! Ale nie będe wskazywał więcej różnic, bo każdy je dostrzeże, a ci co nie chcą wskażą na podbieństwa... i staniemy na środkach zapominając o celu. Jednak podstawową różnicą jest wynikające z C12 zachowania NA TYM SKRZYŻOWANIU Z RUCHEM OKRĘŻNYM(jak sama nazwa wskazuje)- na tym on polega. W jaki sposób ten etap opisywać niby ma F11, szczególnie o takim wyglądzie?:Cyberix napisał(a): A-7 i C-12 nakazuje ustępowanie pojazdowi będącemu na rondzie... wielu kierowców ustępuje nie tylko tym na rondzie ale tym zbliżającym się do ronda
przez szymon1977 » wtorek 11 września 2012, 00:09
Strzałki F-10, F-11 oraz P-8 o jakimkolwiek wyglądzie umieszczone przed wjazdem na skrzyżowanie w bezpośredni sposób nie odnoszą się do zachowania na skrzyżowaniu. W pewien sposób porządkują tylko ruch na skrzyżowaniu zobowiązując zamierzających przez skrzyżowanie przejechać w lewo do zajęcia przed skrzyżowaniem lewego pasa, a zamierzających przez skrzyżowanie przejechać w prawo do zajęcia przed skrzyżowaniem prawego pasa, tym samym w znacznym stopniu wykluczając przecinanie się na skrzyżowaniu torów ruchu pojazdów przejeżdżających przez skrzyżowanie w lewo i w prawo a także jadących przez skrzyżowanie na wprost. Mam na myśli oczywiście "standardowo" oznakowane skrzyżowanie:maryann napisał(a):...podstawową różnicą jest wynikające z C12 zachowania NA TYM SKRZYŻOWANIU Z RUCHEM OKRĘŻNYM(jak sama nazwa wskazuje)- na tym on polega. W jaki sposób ten etap opisywać niby ma F11, szczególnie o takim wyglądzie?
Strzałki umieszczone na jakimkolwiek znaku umieszczone przed wjazdem na skrzyżowanie w bezpośredni sposób nie odnoszą się także do sygnalizacji kierunkowskazem, która wynika z faktycznie wykonywanych podczas przejazdu przez skrzyżowanie zmian kierunku jazdy oraz zmian zajmowanego pasa ruchu i nie ma bezpośredniego związku z kierunkiem przejazdu przez skrzyżowanie.maryann napisał(a):W końcu też taki F11 dla skrętu w lewo nakażą mi użycie lewego migacza.
przez maryann » wtorek 11 września 2012, 10:30
przez Cyberix » środa 12 września 2012, 15:14
przez maryann » środa 12 września 2012, 15:49
Czyli np. zjechać szóstym zjazdem, zamiast czwartym? Myślę, że tak.Cyberix napisał(a):Wjeżdżam na skrzyżowanie prawym pasem, ojej zagapiłem się a chciałem skręcić w lewo. Czy mogę zatem wbrew ogólnym zasadom i wbrew znakowi f11 skręcić w lewo z prawego pasa?
przez szymon1977 » czwartek 13 września 2012, 02:30
Myślę, że nie. Dostaniesz mandat za wjechanie na rondo niewłaściwym pasem, nie dostaniesz natomiast z jazdę przez skrzyżowanie prawym pasem wokół wyspy centralnej oraz zjazd ze skrzyżowania z prawego pasa (o ile oczywiście przez skrzyżowanie przejedziesz i zjedziesz zgodnie z przepisami i oznakowaniem).Cyberix napisał(a):Wjeżdżam na skrzyżowanie prawym pasem, ojej zagapiłem się a chciałem skręcić w lewo. Czy mogę zatem wbrew ogólnym zasadom i wbrew znakowi f11 skręcić w lewo z prawego pasa?
przez Zonaimad » czwartek 13 września 2012, 05:29
przez Cyberix » czwartek 13 września 2012, 10:25
przez maryann » czwartek 13 września 2012, 10:57
Chciałbyś! Taki zarzut tworzą tylko Ci, którzy nie potrafią obronić swoich teorii, więc poniżają w swoich oczach i publicznie- teorie przeciwne.Cyberix napisał(a):Zgodnie z tymi teoriami, pojazd zmuszony jechać dookoła wyspy chcąc skręcić w prawo, musiałby to robić w ten sposób (linia niebieska)(...)Bowiem gdyby pojechał zgodnie z czerwoną linią, to przecież nie pojedzie dookoła wyspy!