Brak przejazdu dla rowerów w ciągu DDR a pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Brak przejazdu dla rowerów w ciągu DDR a pierwszeństwo

Postprzez Henq » sobota 16 września 2017, 08:58

benio101 napisał(a):A ty dalej nie przeczytałeś przepisów? Ileż razy Cię można prosić? A potem ci wychodzą takie brednie, że rowerzysta ma okrążać rondo, albo, że DdR nigdy się nie kończy.

Pobierz, przeczytaj i przestań wygadywać brednie, poparte przestarzałymi, dawno już nieobowiązującymi przepisami.
PS Tutaj masz aktualną definicję C–13 z rozporządzenia w sprawie Znaków i Sygnałów Drogowych (na czerwono treść usunięta, na zielono dodana):
ZSD § 37. 1. napisał(a):Znak C-13 "droga dla rowerów" oznacza drogę przeznaczoną dla kierujących rowerami jednośladowymi, którzy są obowiązani do korzystania z tej drogi, jeżeli jest ona wyznaczona dla kierunku, w którym oni poruszają się lub zamierzają skręcić.

Wstawiasz przepisy a ich nie przestrzegasz no to jak :eek2: I kto tu nie czyta i brednie wygaduje? Masz jechać nie po jezdni SoRO a po DdR na SoRO, ponieważ biegnie w twoim kierunku dookoła SoRO :eek2: To nie jest tak że SoRO i DdR jest osobną częścią :wow: Przestań w końcu łamać przepisy i się tym chwalić :thumb2:

-----

gumik napisał(a):No i znowu Henq omija pytania. Pewnie burzą jego teorię.

A to co ma znaczyć? Czego znów nie rozumiesz? gdzie znów widzisz jakieś pytania? :eek2:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez gumik » sobota 16 września 2017, 09:52

"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Henq » sobota 16 września 2017, 10:26

gumik napisał(a):Już zapomniałeś?
viewtopic.php?f=3&t=40217&start=300#p413187
no i odpowiedzi padły, masz podany przepis § 40 czego nie rozumiesz w zapisie? coś niewygodny przepis czy co?
Henq

Postprzez gumik » sobota 16 września 2017, 19:09

W którym poście padły odpowiedzi? :O
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Henq » sobota 16 września 2017, 21:53

gumik napisał(a):W którym poście padły odpowiedzi? :O
we wszystkich, zacznij czytać ze zrozumieniem będziesz wiedział o wiele więcej :eek2:

gumik napisał(a):
Henq napisał(a):bez znaków tak a ty nie? to podpowiem : czym zarządca powinien oznakować takie miejsca? :hmm: znakami?
Z którymi przepisami oznakowanie to jest niezgodne?
Brak C-13/C-16 po obu stronach jezdni było pisałem o złym oznakowaniu z czego żyjesz :eek2:
"Nie ma znaku kończącego CPR nie ma znaku początku CPR - braki w oznakowaniu, co nie zmienia faktu wjazdu z DdR na jezdnię :thumb2: "

gumik napisał(a):Zatem jadąc od północy jadę CPR, ale jadąc od południa i przecinając to miejsce nagle CPR mi się kończy?
j/w złe oznakowanie zgłoś do zarządcy, a nóż otrzymasz odpowiedź, że wszystko ok :hmm: - też było trzeba czytać co się pisze do ciebie :help:

gumik napisał(a):To w którym miejscu ten znak odwołuje CPR w miejscu z przykładu? Czy sugerujesz, że znak, który jest obrócony tyłem do jadącego odwołuje mu CPR? Czy kierujący rowerami są zobowiązani do oglądania znaków odwróconych do nich tyłem?
§ 40 :eek2: :help: tyle razy wałkowany więc nie wiem z którego posta ci wkleić :eek2:

Ogarnij się i zacznij czytać co piszą inni, a nie zadawaj w kółko jednych i tych samych pytań bo odpowiedzi były konkretne i zgodne z przepisami, ale nie po twojej wizji :eek2: Co wątek z twoim udziałem to to samo, masz odpowiedzi poparte przepisami ale nie będziesz dopytywał się po n razy bo sobie przeczytać i przyswoić nie potrafisz :eek2:
Henq

Postprzez sankila » sobota 16 września 2017, 23:52

yorki napisał(a):Pas ruchu dla rowerów tez jest przeznaczony dla rowerów, a nie jest wymieniony w Art.17.1.3a.
Pewnie dlatego, że pas ruchu dla rowerów wyznaczony jest NA jezdni.
A jeśli przejazd/przejście nie jest wyznaczone i nie ani skrzyżowania ani znaku końca CPR?
Wystarczy, że jest jezdnia w poprzek i trzeba się zatrzymać. Doświadczenie życiowe podpowiada mi, że znak końca CPR ktoś może zajumać (albo nie postawić -w ramach oszczędności). Ale żeby ktoś, dla jaj, krawężniki w poprzek CPR postawił - tego jeszcze nie spotkałam.

PraktykRuchu napisał(a):A jak CPR wchodzi w skład większej drogi, składającej się np. jeszcze z jezdni, torowiska, poboczy i tak dalej, to mamy część części drogi? Chyba się zagalopowałaś...
Ajajaj!
Torowisko w jezdni - jest częścią drogi poza jezdnią czy częścią jezdni poza drogą? A co powiesz na pas ruchu dla rowerów? Czy nie jest częścią jezdni, będącej częścią drogi?
Chyba się deczko ochwaciłeś ...

sankila napisał(a):Ale jest możliwość, że pojazd poruszający się jezdnią przejeżdża w poprzek drogi dla rowerów. Zrozum w końcu.
Taa, pewnie! Jak zaczną stawiać DDR w poprzek jezdni!
Zrób jeszcze chodniki w poprzek drogi, to i piesi nie będą musieli na jezdnię wchodzić! Po co się bawić w jakieś głupie przejścia i przejazdy?
Mam tylko jedno pytanie: gdzie masz przepis, który pozwala samochodom jeździć po ścieżkach rowerowych?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez benio101 » niedziela 17 września 2017, 00:27

Henq napisał(a):Wstawiasz przepisy a ich nie przestrzegasz no to jak :eek2: I kto tu nie czyta i brednie wygaduje? Masz jechać nie po jezdni SoRO a po DdR na SoRO, ponieważ biegnie w twoim kierunku dookoła SoRO :eek2: To nie jest tak że SoRO i DdR jest osobną częścią :wow: Przestań w końcu łamać przepisy i się tym chwalić :thumb2:
No a ty dalej nie przeczytałeś przepisów… Skrzyżowanie o ruchu okrężnym to wciąż skrzyżowanie. A DdR obowiązuje do skrzyżowania. Co ty za brednie wygadujesz o DdR na skrzyżowaniu, hę? Nie ma czegoś takiego, jak DdR na skrzyżowaniu, z której trzeba warunkowo korzystać. DdR z której trzeba warunkowo korzystać, może być co najwyżej obok skrzyżowania. Tam jest takowa, i prowadzi prosto, a ja skręcam w lewo, a więc nie prowadzi ona w moim kierunku. Przeczytaj w końcu te przepisy, które podałem ci jak na złotej tacy i przestań wygadywać bzdury.

Nawet przytoczę ci ten przepis z aktualizacji, której, jak wykazałeś, do tej pory nie przeczytałeś:
ZSD §37 napisał(a):2. Nakaz wyrażony znakiem C-13 obowiązuje do odwołania albo do:
1) miejsca umieszczenia znaku B-1, B-9, C-16, D-40,
2) najbliższego skrzyżowania.

Ale nie martw się, nie tylko ty nie znasz tej nowelizacji, spójrz:
PraktykRuchu napisał(a):Ale jest możliwość, że pojazd poruszający się jezdnią przejeżdża w poprzek drogi dla rowerów. Zrozum w końcu.
Kolejny, co uważa, że DdR może się krzyżować z inną drogą. A §37 mówi jasno, że DdR kończy się wraz z rozpoczęciem się skrzyżowania. Innymi słowy, nie ma możliwości, by DdR się krzyżowała z jakąkolwiek inną drogą, bo w momencie skrzyżowania się z inną drogą tworzy się skrzyżowanie, a więc DdR przestaje obowiązywać. Dlatego w miejscu skrzyżowania DdR z jezdnią ogólnodostępną tworzy się z reguły przejazdy dla rowerzystów.
benio101

Postprzez yorki » niedziela 17 września 2017, 08:35

sankila napisał(a):
yorki napisał(a):Pas ruchu dla rowerów tez jest przeznaczony dla rowerów, a nie jest wymieniony w Art.17.1.3a.
Pewnie dlatego, że pas ruchu dla rowerów wyznaczony jest NA jezdni.
A jakie to ma znaczenie? Pojazd ruszający po postoju włącza się do ruchu, a tez znajduje się NA jezdni.
Jeżeli DdR, CPR czy pas ruchu dla rowerów znajdują się na tej samej drodze, to cyklistów powinny obowiązywać te same przepisy. Jednak w Art.17.1.3a jest mowa tylko o DdR.

sankila napisał(a): Wystarczy, że jest jezdnia w poprzek i trzeba się zatrzymać. Doświadczenie życiowe podpowiada mi, że znak końca CPR ktoś może zajumać (albo nie postawić -w ramach oszczędności). Ale żeby ktoś, dla jaj, krawężniki w poprzek CPR postawił - tego jeszcze nie spotkałam.
No nie, krawężnik to nie znak STOP. Wg mnie krawężniki, czy inne "urządzenia bezpieczeństwa ruchu drogowego" powinny interesować raczej organizatora ruchu. Aby postawić C-13, C-16 czy jakaś ich wariacje to pewnie muszą być spełnione odpowiednie warunki.
Ale mnie jako uczestnika ruchu dotyczą tylko znaki. Przecież jadąc oznakowana DdR i napotykając krawężnik wyższy niż 1cm nie mogę stwierdzić, ze to nie jest DdR i dalej jechać ulicą.

A swoją drogą jest jeszcze w PoRD Art.27.1a. Jadący drogą "główna" skręcając w tę drogę gruntową (z pierwszego posta) musi ustąpić rowerzystom. Tu wątpliwości nie ma, bez względu na to czy to DdR, CPR, czy krawężniki są, czy nie ma.
Skąd jakieś przywileje dla wyjeżdżającego z drogi gruntowej, włączającego się do ruchu?
one white wine ;)
yorki

Postprzez Henq » niedziela 17 września 2017, 09:27

benio101 napisał(a): Co ty za brednie wygadujesz o DdR na skrzyżowaniu, hę? Nie ma czegoś takiego, jak DdR na skrzyżowaniu, z której trzeba warunkowo korzystać. DdR z której trzeba warunkowo korzystać, może być co najwyżej obok skrzyżowania.
I masz z niej korzystać, po to masz zjazdy na jezdnie i przejazdy usytuowane dookoła SoRO by wyprowadziły cie rowerkiem w każdym możliwym kierunku, więc skończ opowiadać głupoty, że nie prowadzi w twoim kierunku. Nie wierzysz mi uwierz ministrowi: 83. Rower na rondzie. Interpelacja nr 9261. Nawet masz wytłumaczone, że możesz pojechać obojętnie w jakim kierunku :eek2:

benio101 napisał(a): Tam jest takowa, i prowadzi prosto, a ja skręcam w lewo, a więc nie prowadzi ona w moim kierunku.
:eek2: po przez połączenia DdR i PdR prowadzi w każdym możliwym kierunku :help: nawet w twoim i masz psi obowiązek jechać po DdR

benio101 napisał(a):Przeczytaj w końcu te przepisy, które podałem ci jak na złotej tacy i przestań wygadywać bzdury.

Nawet przytoczę ci ten przepis z aktualizacji, której, jak wykazałeś, do tej pory nie przeczytałeś:
ZSD §37 napisał(a):2. Nakaz wyrażony znakiem C-13 obowiązuje do odwołania albo do:
1) miejsca umieszczenia znaku B-1, B-9, C-16, D-40,
2) najbliższego skrzyżowania.
Przecięcie DdR przez jezdnię nie tworzy skrzyżowania. Przecież sam piszesz, że DdR wyznaczona jest przed skrzyżowaniem :lol: :lol:
przykład DdR

Swoją drogą: w wątku jak jeździć po SoRO zapluwasz się, że SoRO to nie skrzyżowanie i nie obowiązują przepisy o skrzyżowaniu, a tutaj, już jest to normalne skrzyżowanie bo w ustawie jest o "skrzyżowaniu" a nie o SoRO - niezła hipokryzja nie uważasz? :help:

benio101 napisał(a):Ale nie martw się, nie tylko ty nie znasz tej nowelizacji, spójrz:
PraktykRuchu napisał(a):Ale jest możliwość, że pojazd poruszający się jezdnią przejeżdża w poprzek drogi dla rowerów. Zrozum w końcu.
Kolejny, co uważa, że DdR może się krzyżować z inną drogą. A §37 mówi jasno, że DdR kończy się wraz z rozpoczęciem się skrzyżowania. Innymi słowy, nie ma możliwości, by DdR się krzyżowała z jakąkolwiek inną drogą, bo w momencie skrzyżowania się z inną drogą tworzy się skrzyżowanie, a więc DdR przestaje obowiązywać. Dlatego w miejscu skrzyżowania DdR z jezdnią ogólnodostępną tworzy się z reguły przejazdy dla rowerzystów.
ty znasz definicję skrzyżowania? :eek2:

-----

yorki napisał(a):Jednak w Art.17.1.3a jest mowa tylko o DdR.
a znak C-13 o czym mówi? :eek2:

Henq napisał(a):
Więc jeszcze raz:
§ 40. 1 Umieszczone na jednej tarczy symbole znaków C-13 i C-16 oddzielone kreską poziomą
§ 40. 2 Umieszczone na jednej tarczy symbole znaków C-13 i C-16 oddzielone kreską pionową

Dwa znaki umieszczone na jednej tarczy a nie nowy znak :eek2: To nie jest tak jak C-9, C-10, C-11 bo C-11 jest opisany jako osobny znak a nie jako umieszczone na jednej tarczy dwa znaki jak w przypadku C-13/C-16 :eek2: Zresztą chyba powinien dla nowego znaku być nowy numer C- nie sądzisz?

Po raz kolejny nie ma o CPR ponieważ to potoczna nazwa Drogi dla Rowerów i Drogi dla Pieszych, ale to nie znaczy, że DdR magicznie znika w Ciągu Pieszo Rowerowym :thumb2:
Henq

Postprzez gumik » niedziela 17 września 2017, 10:20

Henq napisał(a):j/w złe oznakowanie zgłoś do zarządcy, a nóż otrzymasz odpowiedź, że wszystko ok :hmm: - też było trzeba czytać co się pisze do ciebie :help:
Nie no, Spoko. Mozesz sądzić, że tysiące podobnych miejsc jest źle oznakowanych nie podając żadnych przepisów. To Twoje zdanie.

§ 40 :eek2: :help: tyle razy wałkowany więc nie wiem z którego posta ci wkleić :eek2:
Ok. Czyli w miejscu gdzie jest znak jednocześnie on odwołuje CPR Jak i go zaczyna. Tylko jakie to ma znaczenie do omawianego przykładu?
gumik

Postprzez yorki » niedziela 17 września 2017, 11:15

Henq napisał(a):A na C-13/C-16 oddzieloną poziomą kreską oprócz ustąpienia pieszym obowiązują inne przepisy dla rowerzystów? :lol:
Czyli jednak coś zauważyłeś, :spoko:

Na DdR (takiej z C-13 i C-13/C-16 z kreska pionowa w części dla rowerów) takiego obowiązku nie ma, to piesi ustępują.
Dopóki ty nie będziesz widział różnicy w C-13 i C-13/C-16 z kreskami pionowymi i poziomymi, ja nie widzę sensu dalszej dyskusji.
one white wine ;)
yorki

Postprzez benio101 » niedziela 17 września 2017, 11:54

Henq napisał(a):I masz z niej korzystać, po to masz zjazdy na jezdnie i przejazdy usytuowane dookoła SoRO by wyprowadziły cie rowerkiem w każdym możliwym kierunku, więc skończ opowiadać głupoty, że nie prowadzi w twoim kierunku. Nie wierzysz mi uwierz ministrowi: 83. Rower na rondzie. Interpelacja nr 9261. Nawet masz wytłumaczone, że możesz pojechać obojętnie w jakim kierunku :eek2:
Rowerek to ty sobie możesz robić na macie. A z interpelacji, to przeczytałeś chyba tylko bzdurną teorię pewnej kobiety z PO, o! o! tej:

Obrazek

Ale nie zadałeś sobie nawet odrobiny trudu, żeby przeczytać odpowiedź, bo to o nią chodzi w interpelacji. No i zobacz, akapit 5 odpowiedzi:
W kontekście powyższego posłanka jest w błędzie, twierdząc, że do zdarzenia doszło na „skrzyżowaniu o ruchu okrężnym”
I proszę, DdR nie jest częścią ronda, a twój autorytet jest w błędzie. Tak samo, jak ty.

Odpowiadając na pierwsze pytanie należy stwierdzić, że kierujący rowerem jest obowiązany przestrzegać nakazu znaku C-12 „ruch okrężny” wówczas gdy porusza się jezdnią tak zorganizowanego obiektu lub pasem ruchu dla rowerów (art. 2.5a p.r.d.) wyznaczonym na tej jezdni (art. 2.6 p.r.d.).
No proszę! A więc jednak obowiązywał mnie C–12, a nie C–13, ponieważ poruszałem się po jezdni, a nie po DdR. I znowu mam rację! Ależ zaskoczenie!

Henq napisał(a)::eek2: po przez połączenia DdR i PdR prowadzi w każdym możliwym kierunku :help: nawet w twoim i masz psi obowiązek jechać po DdR
Łączyć to ty sobie możesz koniec z końcem. Póki co, jest na odwrót, bo DdR obowiązuje do skrzyżowania. A psi obowiązek to ty masz grzecznie jechać za rowerzystą na rondzie.

Henq napisał(a):Swoją drogą: w wątku jak jeździć po SoRO zapluwasz się, że SoRO to nie skrzyżowanie i nie obowiązują przepisy o skrzyżowaniu, a tutaj, już jest to normalne skrzyżowanie bo w ustawie jest o "skrzyżowaniu" a nie o SoRO - niezła hipokryzja nie uważasz? :help:
Ale bzdura, nieźle pomieszałeś fakty. Albo rozmówców… Póki co, to wiem tylko o Tobie i szerszonie, że nie wiecie, jak poruszać się po rondzie…

Henq napisał(a):ty znasz definicję skrzyżowania? :eek2:
Tak, bo przeczytałem przepisy, tobie też polecam :wink:
benio101

Postprzez waw » niedziela 17 września 2017, 13:43

benio101 napisał(a):Łączyć to ty sobie możesz koniec z końcem. Póki co, jest na odwrót, bo DdR obowiązuje do skrzyżowania. A psi obowiązek to ty masz grzecznie jechać za rowerzystą na rondzie.

DDR nie tworzy skrzyżowania, może być w obrębie skrzyżowania.
Natomiast psim obowiązkiem rowerzysty jest przestrzegać przepisów. Są miejsca gdzie jazda rowerem po rondzie mimo DDR może się dla rowerysty skończyć boleśnie.
waw

Postprzez mp0011 » niedziela 17 września 2017, 16:26

OK, no to po kolei: Czy obecność znaku C-13 w kończy wcześniejszą drogę dla rowerów?
Czy wywód, że wjazd na DdR = początek DdR, co oznacza że DdR się wcześniej kończy, jest czymś więcej niż zwykłym szerszoleniem?

W którym miejscu kończy się widoczna DdR?

https://goo.gl/maps/fa8LJhSEVz92

Czy bez namalowanego P-10 coś by się zmieniło?
Czy nawierzchnia drogi ma tu jakiekolwiek znaczenie?

P.S.
W którym miejscu kończy się droga wewnętrzna?
W którym miejscu kończy się jezdnia tej drogi wewnętrznej?

P.P.S.
Skoro C-13 oznacza wjazd na DdR, jako rowerzysta ODMAWIAM wjazdu na DdR w jakimkolwiek innym miejscu (choćby się dało) i będę cisnął jezdnią do kolejnego znaku oznaczającego "wjazd na DdR" :spoko:
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez benio101 » niedziela 17 września 2017, 18:01

waw napisał(a):DDR nie tworzy skrzyżowania, może być w obrębie skrzyżowania.
Natomiast psim obowiązkiem rowerzysty jest przestrzegać przepisów. Są miejsca gdzie jazda rowerem po rondzie mimo DDR może się dla rowerysty skończyć boleśnie.
Sama DdR nie, za to przecięcie się, połączenie, lub rozwidlenie w jednym poziomie DdR, jak każdej innej drogi, z inną drogą tworzy, z definicji, skrzyżowanie. A obręb skrzyżowania, to z definicji zupełnie co innego, niż skrzyżowanie i średnio ma się to do tematu.
PS Miałeś jakieś złe doświadczenia na rowerze w okolicach ronda w dzieciństwie, że tak piszesz? Psa ci ktoś na rondzie rozjechał, czy co? I znowu, nijak się to nie ma do tematu.
benio101

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze