Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Postprzez Makabra » wtorek 14 kwietnia 2015, 21:34

No wożę :D Jaki masz problem z p17? A jak by nie było tramwaju i czerwone światło to też czekasz przed przystankiem na zmianę światła? 26.6 styka.
Makabra

Postprzez LeszkoII » wtorek 14 kwietnia 2015, 22:23

Makabra napisał(a):Jaki masz problem z p17? A jak by nie było tramwaju i czerwone światło to też czekasz przed przystankiem na zmianę światła?
Tak, czekam. Co w tym dziwnego?
Makabra napisał(a):26.6 styka.
Art. 5.1. pasi? :mrgreen:

Art. 26.6. dotyczy innej sytuacji.
Jeżeli przystanek nie jest wyposażony w wysepkę dla pasażerów, a na przystanek wjeżdża tramwaj lub stoi na nim, kierujący jest obowiązany zatrzymać pojazd w takim miejscu i na taki czas, aby zapewnić pieszemu swobodne dojście do tramwaju lub na chodnik.

Chodzi o to, że pojazd nie może sobie przejechać beztrosko i dlatego musi się zatrzymać - często przed przystankiem (więcej niż 15 m. od słupka) w przypadku tramwaju.

Art. 26.6. reprezentuje sobą pewien nakaz zatrzymania.
P-17 reprezentuje sobą bezwzględny(dla innych pojazdów, dla których przeznaczony jest przystanek) zakaz zatrzymywania.

Ale na linku widać linię P-17: https://youtu.be/DFhHQs-UNkQ?t=165
Zatem Makabra nie bajeruj do Art. 26.6. :D

Pan Marek z JB interpretauje sobie przepisy jak chce - nie pierwszy zresztą raz.
Znak P-17 "linia przystankowa" wyznacza na jezdni miejsce przystanku pojazdów określonych w § 51 i oznacza, że zakaz zatrzymywania się innych pojazdów na przystanku obowiązuje na całej długości linii.
Ostatnio zmieniony wtorek 14 kwietnia 2015, 22:26 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » wtorek 14 kwietnia 2015, 22:26

Czyli według Ciebie jak będę jechał i nie ma tramwaju i mam zielone ale złapie mnie czerwone to popełniam wykroczenie zatrzymując się do czerwonego światła przed linią P14? Bo P17 jest przy P14. Ciekawe :lol: Jak jest czerwone to jest czerwone. Zatrzymanie wynikające z warunków na drodze.

Obrazek

Tu też masz znak zakazujący zatrzymywania się na jezdni. I jest czerwone i auta się zatrzymały... Powiem tak. Wkyrwiają mnie kierowcy którzy czekają uparcie jak osły na zielone światło przed P17. Tramwaj już dawno zabrał i wysadził wszystkich chętnych i miejsce się marnuje. Potem zapala się krótkie zielone i zamiast żeby przejechało 10 aut to 1 przejedzie, bo już kolejny tramwaj się na przystanek ładuje.
Makabra

Postprzez jasper1 » wtorek 14 kwietnia 2015, 22:38

LeszkoII napisał(a):P-17 reprezentuje sobą bezwzględny(dla innych pojazdów, dla których przeznaczony jest przystanek) zakaz zatrzymywania.

Czy tak bezwzględny, że jak na jezdnię wejdzie pieszy, bo na przystanku wiedeńskim nie czuje różnicy między jezdnią a chodnikiem, też mam się nie zatrzymywać?
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez LeszkoII » wtorek 14 kwietnia 2015, 22:39

W przepisach nie ma hierarchii ważności dyspozycji pomiędzy sygnałem czerwonym a treścią P-17. Stosujesz się do sygnału żółtego/czerwonego, bo P-17 ma się nijak do wjazdu za sygnalizator. Nie dopatruję się tutaj kolizji, bo sygnały świetlne mają pierwszeństwo nad znakami regulującymi pierwszeństwo przejazdu.

Może wrócimy do sytuacji z Dworakiem? :|

jasper1 napisał(a):jak na jezdnię wejdzie pieszy, bo na przystanku wiedeńskim nie czuje różnicy między jezdnią a chodnikiem, też mam się nie zatrzymywać?
Rozmydlanie tematu, choc też się zastanawiałem nad tym :D
Wyszło mi, że wsiadający do tramwaju na "przystanku wiedeńskim" nie przechodzi przez jezdnię - tylko wchodzi na jezdnię a później po schodkach - do tramwaju itd.. Z czego to wynika? Z treści Art. 26.6..

istnieje opcja edytuj !!!
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » wtorek 14 kwietnia 2015, 23:04

Wracamy do Dworaka. Dla mnie to co.wymuslasz z p17 jest tak samo dziwne jak czepianie sie b36.
Makabra

Postprzez jasper1 » wtorek 14 kwietnia 2015, 23:09

Widziałeś kiedyś przystanek wiedeński i co robią na nim piesi? :D

Nie możesz Leszko interpretować par. 90.1 w oderwaniu od par.51 i art.49 oraz art.26.6.
Obecność P-17 wyznacza jedynie dokładnie powierzchnię przystanku, czasem wiekszą niż wynika to z przepisów ustawy, ale nie znosi stosowania art.49.4.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez LeszkoII » wtorek 14 kwietnia 2015, 23:24

jasper, oglądałaś film z linka?
jasper1 napisał(a):Nie możesz Leszko interpretować par. 90.1 w oderwaniu od par.51 i art.49 oraz art.26.6.
Ależ ja niczego nie interpretuję. P-17 przekazuje informację i zakaz. Interpretacją niech się sąd zajmuje.
Akurat przywołałem zachowanie pana Dworaka po to, żeby uzmysłowić innym, jak wyglądają niepisane zasady ruchu drogowego w wykonaniu autorytetów z TV.

Jasper, nie ma powodu, żeby zatrzymać się na linii P-17. No może pomijając wyższą konieczność, np. efekty Art. 9. PoRD.
LeszkoII

Postprzez jasper1 » środa 15 kwietnia 2015, 09:53

Film oglądałam i ten sposób pokonania przystanku wiedeńskiego mi się nie podobał. Jeśli w sytuacji z filmu tramwaje by nie stały, to podjeżdżam.
Nie zgadzam się jednak, że nie mogę się zatrzymać na P-17 ze względu na warunki ruchu.

Nie jestem jasnowidzem i jeśli zmieni mi się światło zielone na czerwone, to zatrzymuję się na P-17.
Nie wjeżdżam na tę powierzchnię, jeśli światło czerwone łapie mnie przed nią, a i to nie zawsze, a bezwzględnie, gdy nadjeżdża pojazd komunikacji miejskiej.
Jaki sens ma moje stanie na czerwonym świetle na przykład tutaj, gdy nie ma żadnego tramwaju po horyzont, a dopiero drugi pojazd, który przyjedzie korzysta z przystanku wiedeńskiego?
jasper1

Postprzez Makabra » środa 15 kwietnia 2015, 21:38

jasper1 napisał(a):Film oglądałam i ten sposób pokonania przystanku wiedeńskiego mi się nie podobał. Jeśli w sytuacji z filmu tramwaje by nie stały, to podjeżdżam.

Mi się podobał, sam tak, robię skoro przepisy nakazują tylko zatrzymać pojazd w takim miejscu i na taki czas, aby zapewnić pieszemu swobodne dojście do tramwaju lub na chodnik.
Makabra

Postprzez LeszkoII » czwartek 16 kwietnia 2015, 13:01

jasper1 napisał(a):Jeśli w sytuacji z filmu tramwaje by nie stały, to podjeżdżam.
Nie zgadzam się jednak, że nie mogę się zatrzymać na P-17 ze względu na warunki ruchu.
Na P-17 nie można się zatrzymać pojazdem innym niż to uszczegółowiono w przepisach - i to niezależnie od "rodzaju" zatrzymania (idąc za def. zatrzymania). W dyspozycji znaku nie widzę zwolnienia z zakazu w sytuacji, gdy zatrzymanie to wynika z warunków lub przepisów ruchu (np. w par. 28. przy znaczeniu B-35/36 dodano punkt "nie dotyczy pojazdów unieruchomionych ze względu na warunki lub przepisy ruchu drogowego").
jasper1 napisał(a):ie jestem jasnowidzem i jeśli zmieni mi się światło zielone na czerwone, to zatrzymuję się na P-17.
Wtedy stosujesz się do sygnału świetlnego i jesteś usprawiedliwiona :P Było zielone a teraz czerwone.
jasper1 napisał(a):Jaki sens ma moje stanie na czerwonym świetle na przykład tutaj, gdy nie ma żadnego tramwaju po horyzont, a dopiero drugi pojazd, który przyjedzie korzysta z przystanku wiedeńskiego?
Równie dobrze zapytam, jaki jest sens wjeżdżania w tej sytuacji na przystanek przed widocznym z dala pojazdem i w dodatku na P-17? Nadjedzie tramwaj, otwierają się drzwi i ludzie mają po maskach chodzić?

P.S. nie wiedziałem że to się nazywa przystanek wiedeński ;)
Makabra napisał(a): sam tak, robię skoro przepisy nakazują tylko zatrzymać pojazd w takim miejscu i na taki czas, aby zapewnić pieszemu swobodne dojście do tramwaju lub na chodnik.
Dodatkowo malują P-17 a wcześniej P-14 wyznaczające miejsce tego zatrzymania. Tak więc przepis z ustawy jest wentylem bezpieczeństwa przy niewidocznych znakach poziomych.
LeszkoII

Postprzez LeszkoII » wtorek 28 kwietnia 2015, 19:50

http://www.youtube.com/watch?v=ifaeZys5mRA

Pieszy w ciemnych okularach czyli pan Dworak pokazuje, jak powinien zachowań się pieszy w okolicy przejścia.

W tym odc. prowadzący popełnił jeden błąd. Powiedział, że na PdP należy iść prostopadle do osi jezdni, co jest nieprawdą!
LeszkoII

Postprzez dylek » czwartek 30 kwietnia 2015, 23:10

Czy tylko ja odnoszę wrażenie, że p.Marek odczuł pstryczka w nos?
Ogólnopolska antena...jeden odcinek o rondach z jego teoriami...i program spada z ogólnopolskiej :mrgreen: , a pan prowadzący od tego czasu już chyba 6-ty czy 7-my odcinek tylko o przejściach :mrgreen: Zbieg okoliczności ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » piątek 01 maja 2015, 13:10

Nie. Na ogólnopolskiej TVPinfo program leci w jakiś dzień tuz przed południem. Za to premiera tylko na TVPkraków. W poniedziałki powtórka coś koło 18.00.
LeszkoII

Postprzez testuje » wtorek 12 maja 2015, 11:20

Jedź bezpiecznie odc. 545 już dostępny.
https://www.youtube.com/watch?v=zolICN7xnFI
testuje

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze