Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Makabra » wtorek 14 kwietnia 2015, 21:34
przez LeszkoII » wtorek 14 kwietnia 2015, 22:23
Tak, czekam. Co w tym dziwnego?Makabra napisał(a):Jaki masz problem z p17? A jak by nie było tramwaju i czerwone światło to też czekasz przed przystankiem na zmianę światła?
Art. 5.1. pasi?Makabra napisał(a):26.6 styka.
Jeżeli przystanek nie jest wyposażony w wysepkę dla pasażerów, a na przystanek wjeżdża tramwaj lub stoi na nim, kierujący jest obowiązany zatrzymać pojazd w takim miejscu i na taki czas, aby zapewnić pieszemu swobodne dojście do tramwaju lub na chodnik.
Znak P-17 "linia przystankowa" wyznacza na jezdni miejsce przystanku pojazdów określonych w § 51 i oznacza, że zakaz zatrzymywania się innych pojazdów na przystanku obowiązuje na całej długości linii.
przez Makabra » wtorek 14 kwietnia 2015, 22:26
przez jasper1 » wtorek 14 kwietnia 2015, 22:38
LeszkoII napisał(a):P-17 reprezentuje sobą bezwzględny(dla innych pojazdów, dla których przeznaczony jest przystanek) zakaz zatrzymywania.
przez LeszkoII » wtorek 14 kwietnia 2015, 22:39
Rozmydlanie tematu, choc też się zastanawiałem nad tymjasper1 napisał(a):jak na jezdnię wejdzie pieszy, bo na przystanku wiedeńskim nie czuje różnicy między jezdnią a chodnikiem, też mam się nie zatrzymywać?
przez Makabra » wtorek 14 kwietnia 2015, 23:04
przez jasper1 » wtorek 14 kwietnia 2015, 23:09
przez LeszkoII » wtorek 14 kwietnia 2015, 23:24
Ależ ja niczego nie interpretuję. P-17 przekazuje informację i zakaz. Interpretacją niech się sąd zajmuje.jasper1 napisał(a):Nie możesz Leszko interpretować par. 90.1 w oderwaniu od par.51 i art.49 oraz art.26.6.
przez jasper1 » środa 15 kwietnia 2015, 09:53
przez Makabra » środa 15 kwietnia 2015, 21:38
jasper1 napisał(a):Film oglądałam i ten sposób pokonania przystanku wiedeńskiego mi się nie podobał. Jeśli w sytuacji z filmu tramwaje by nie stały, to podjeżdżam.
przez LeszkoII » czwartek 16 kwietnia 2015, 13:01
Na P-17 nie można się zatrzymać pojazdem innym niż to uszczegółowiono w przepisach - i to niezależnie od "rodzaju" zatrzymania (idąc za def. zatrzymania). W dyspozycji znaku nie widzę zwolnienia z zakazu w sytuacji, gdy zatrzymanie to wynika z warunków lub przepisów ruchu (np. w par. 28. przy znaczeniu B-35/36 dodano punkt "nie dotyczy pojazdów unieruchomionych ze względu na warunki lub przepisy ruchu drogowego").jasper1 napisał(a):Jeśli w sytuacji z filmu tramwaje by nie stały, to podjeżdżam.
Nie zgadzam się jednak, że nie mogę się zatrzymać na P-17 ze względu na warunki ruchu.
Wtedy stosujesz się do sygnału świetlnego i jesteś usprawiedliwionajasper1 napisał(a):ie jestem jasnowidzem i jeśli zmieni mi się światło zielone na czerwone, to zatrzymuję się na P-17.
Równie dobrze zapytam, jaki jest sens wjeżdżania w tej sytuacji na przystanek przed widocznym z dala pojazdem i w dodatku na P-17? Nadjedzie tramwaj, otwierają się drzwi i ludzie mają po maskach chodzić?jasper1 napisał(a):Jaki sens ma moje stanie na czerwonym świetle na przykład tutaj, gdy nie ma żadnego tramwaju po horyzont, a dopiero drugi pojazd, który przyjedzie korzysta z przystanku wiedeńskiego?
Dodatkowo malują P-17 a wcześniej P-14 wyznaczające miejsce tego zatrzymania. Tak więc przepis z ustawy jest wentylem bezpieczeństwa przy niewidocznych znakach poziomych.Makabra napisał(a): sam tak, robię skoro przepisy nakazują tylko zatrzymać pojazd w takim miejscu i na taki czas, aby zapewnić pieszemu swobodne dojście do tramwaju lub na chodnik.
przez LeszkoII » wtorek 28 kwietnia 2015, 19:50
przez dylek » czwartek 30 kwietnia 2015, 23:10
przez LeszkoII » piątek 01 maja 2015, 13:10
przez testuje » wtorek 12 maja 2015, 11:20