maryann napisał(a):Jeśli uważasz, że ustawa się myli, to Twoja sprawa, ale ja tu nie przedstawiam swojego poglądu, tylko cytat.
Myślę, że powtórzyłeś obiegową "interpretację" nie wnikając w szczegóły zapisu. Zacznijmy więc od początku:
"Zmiana kierunku jazdy w..." i "przejazd przez skrzyżowanie w kierunku..." to są dwa różne pojęcia.
Przypomnę swój przykład (ostatni rysunek), w którym pojazd przejeżdżając w lewo przez skrzyżowanie będąc na skrzyżowaniu zmienia kierunek jazdy 4 razy (w tym 2x w lewo i 2x w prawo). Przyjrzyjmy się teraz zapisowi opisującemu treść znaku F-10:
170 napisał(a):§ 72. 1. Umieszczony obok jezdni znak F-10 "kierunki na pasach ruchu" wskazuje dozwolone, zgodnie ze strzałkami umieszczonymi na znaku, kierunki jazdy z poszczególnych pasów ruchu.
Nie jest napisane, że znak F-10 umieszcza się przed miejscem, w którym mamy możliwość zmiany kierunku jazdy, także nie jest napisane, że znak F-10 wskazuje, w którą stronę możemy zmienić kierunek jazdy (lub przejechać bez zmiany kierunku jazdy) w najbliższym miejscu, w którym będziemy mieli możliwość wyboru.
O jaki kierunek jazdy chodzi? Czy chodzi o kierunek jazdy przez skrzyżowanie, czy może jednak o zmianę kierunku jazdy (chociaż w zapisie nie użyto tego określenia)? Poszukajmy w "220":
220 napisał(a):7.2.10 Kierunki na pasach ruchu.
Znak "kierunki na pasach ruchu" stosuje się w celu wskazania na wlocie skrzyżowania obowiązujących kierunków jazdy przez skrzyżowanie z określonych pasów ruchu.
Wszystko jasne, chodzi o kierunki jazdy przez skrzyżowanie. Nie spotkałem się natomiast z żadnym zapisem mówiącym, że znak F-10 odnosi się bezpośrednio do zmiany kierunku jazdy. I choć na "zwykłym" skrzyżowaniu takie rozróżnienie nic nie wnosi, to na rondzie jest to podstawowa różnica.
Co więcej, interpretacja jakoby znak F-10 odnosił się w bezpośredni sposób do zmiany kierunku jazdy jest sprzeczna z treścią "220" - oczywiście poza "zwykłym" skrzyżowaniem.
-----
Osobiście korzystam z dwóch poniższych linków:
dz-u-02-170-1393dz-u-03-220-2181-----
kg1956 napisał(a):Co, jeśli rondo ma np. 7 wyjazdów?
No cóż, strzałki nie są precyzyjne. Ta sama zagwozdka co na każdym "zwykłym" skrzyżowaniu, do którego dochodzą więcej niż 4 drogi.