Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szymon1977 » piątek 09 stycznia 2015, 04:16

szerszon napisał(a):Do tej pory nie potrafiłeś wskazać, gdzie jest napisane o jednym kierunku.
Zastosowana w §36.2. forma zdania wyklucza istnienie na skrzyżowaniu ruchu odbywającego się w innym kierunku niż pokazany na znaku C-12 (j. polski, szkoła podstawowa). Choć oczywiście nie wyklucza to możliwości spotkania pojazdu poruszającego się w innym kierunku niż pokazany na znaku (np. w kierunku przeciwnym, co pokazał Dylek w "swoim" filmie https://www.youtube.com/watch?v=4yP-CPQUx8o).
szerszon napisał(a):-a jaki to kierunek ? Na wprost , w lewo, w prawo ?
Wskazany na znaku. Nie wystarczy Ci obrazek? Potocznie mówi się "w kółko".
-----
szerszon napisał(a):...ale o kierunkach jazdy nie ma nic...
No nie ma. A jakimś cudem, NA skrzyżowaniu masz taki kierunek jazdy, jak strzałki na C-12 pokazują - i to nie zależnie od kierunku jazdy PRZEZ skrzyżowanie pokazanego na P-8. Cud? Raczej nie. Fakt, że na jezdni oznaczonej D-3 też masz taki kierunek jazdy jak strzałka pokazująca kierunek ruchu sugeruje, że nie cud a prawidłowość.
-----
szerszon napisał(a):...nie odróżniasz kierunku jazdy od kierunku ruchu...
A jak można odróżnić kierunek jazdy pojazdu od kierunku ruchu pojazdu, skoro jazda jest właśnie ruchem wykonywanym przez pojazd? Nie można, bo to jedno i to samo. Pojazd nie jest w stanie poruszać się w innym kierunku niż jedzie (dopóki nie zacznie np. koziołkować - ale nie o tym mowa).

Twoje wnioski (Leszka "analizy prawne" zresztą też) dowodzą, że czytając PoRD czegoś nie zrozumiesz. A dokładnie to strzałkę obrazującą w jakim kierunku ruch na skrzyżowaniu się odbywa (C-12) traktujesz jako obrazującą w jakim kierunku sam będziesz ruch odbywać na skrzyżowaniu. Za to strzałkę obrazującą w jakim kierunku będziesz jechać przez skrzyżowanie (P-8) traktujesz obrazującą w jakim kierunku będziesz jechać na skrzyżowaniu. Trudno o prawidłowy wniosek w oparciu o błędne założenia.

szerszon napisał(a):To ma piernik do wiatraka, ze zarówno art 22.2 jak i paragraf 87 dotyczą zmiany kierunku jazdy.
Nie prawda. W §87 mowa o jeździe w kierunku a w Art.22. o zmianie kierunku jazdy. W §87 mowa o pierniku, a w Art.22 o wiatraku. Oczywiście bywają wiatraki wykonane z piernika, tak jak bywają przejazdy przez skrzyżowanie w kierunku pokrywające się ze zmianą kierunku jazdy. A, że nadal nie wykazałeś, że każdy wiatrak jest z piernika...

szerszon napisał(a):To już nie jest zawracanie tylko dwa skręty w lewo.
Tak samo jak dwa skręty w prawo i jazda łukiem to nie zawracanie nawet, jeżeli efektem końcowym byłaby jazda tą samą drogą, którą przyjechaliśmy tylko w przeciwnym kierunku.

szerszon napisał(a):Dylek linkował ci juz kiedys z 220 w temacie znaku F-10, gdzie wyraźnie jest napisane o kierunkach jazdy przez skrzyżowanie.
A "przez skrzyżowanie" jest cechą pasa, który mam zając, czy cechą warunku, który muszę spełnić żeby pas zająć?
=====
LeszkoII napisał(a):Skoro Prostowacze twierdzą, że na obwiedni ronda dopuszczalna jest jazda tylko w jednym kierunku, to Art. 22.2. nie obowiązuje i mogę sobie skręcać w Wasze prawo z dowolnego pasa (na mocy Art. 22.3.).
Lesiu, nie możesz! W miejscu, w którym zjeżdżasz z ronda masz dwie opcje do wyboru: pozostać na skrzyżowaniu i kontynuować jazdę w takim kierunku, w jakim na skrzyżowaniu ruch się odbywa (pokazanym na C-12) albo zjechać ze skrzyżowania i rozpocząć jazdę w takim kierunku, w jakim ruch się odbywa poza skrzyżowaniem (być może pokazanym na D-3).

LeszkoII napisał(a):...wystarczy udowodnić, że na wlotach skrzyżowania o ruchu okrężnym oznaczonego znakami C-12 mogą wystąpić znaki P-8x, F-10 oraz F-11.
Oczywiście, że mogą. Jedne pokazują co innego niż drugie więc żadnej zależności pomiędzy nimi nie ma.

LeszkoII napisał(a):...wjeżdżają na lewy pas łamiąc Art. 16.4.
Tak jak i Ty łamiesz za każdym razem wjeżdżając na lewy pas na dwupasmówce. A powody do wjechania na lewy pas te same.

LeszkoII napisał(a):Czyżby jakaś wyższość wyznaczonych pasów nad niewyznaczonymi pasami ruchu?
Poza tym, że zgodnie z wytycznymi drogowcy w pierwszej kolejności malują pasy ruchu wzdłuż drogi z pierwszeństwem to nie.

LeszkoII napisał(a):I wyraźnie nie mówi, że wjeżdżając na "klasyk rondo" a później je opuszczając skręcasz w prawo (rzekomy nakaz skrętu w prawo żeby Art. 22.3. dało się podpiąć.... :lol: )
Tak samo wyraźnie nie mówi, że przejeżdżając w lewo przez "klasyk rondo" skręcam w lewo (rzekomy obowiązek zajęcia lewego pasa przed rondem, żeby Art.22.2.2. dało się podpiąć.... :lol: ) Pozostaje PWN i definicja słowa "skręcać".

LeszkoII napisał(a):W momencie skręcAnia posiadasz zamiar skręcEnia
Nic podobnego. Nie mogę posiadać zamiaru wykonania czynności od początku do końca, jeżeli jestem już w trakcie wykonywania tej czynności. Więc mogę co najwyżej posiadać zamiar dokończenia skręcAnia, którego jeszcze nie dokończyłem - stąd i forma niedokonana.

LeszkoII napisał(a):Czy nadążacie Prostowacze?
Staramy się. Jest coraz trudniej - tracisz kontakt z rzeczywistością.
=====
szerszon napisał(a):Cała gama przykładów popartych przepisami , że ty i krakowska szkoła to jedna wielka pomyłka.
Poproszę o przedstawienie chociaż jednego. A a propos: co z tym niemiłosiernym łomotem na poziomie PoRD, który rzekomo dostałem?

Niezgodność z warszawskimi dywagacjami nt PoRD wobec zgodności z treścią PoRD raczej o niczym złym nie świadczy. Przecież ustawodawca napisał to co napisał a nie to, co warszawiacy by chcieli żeby napisał :-)
Ostatnio zmieniony piątek 09 stycznia 2015, 10:45 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 09 stycznia 2015, 10:25

szymon1977
Zastosowana w §36.2. forma zdania wyklucza istnienie na skrzyżowaniu ruchu odbywającego się w innym kierunku niż pokazany na znaku C-12 (j. polski, szkoła podstawowa).

Wyklucz dyspozycja znaku D-3,gdzie napisali wyraźnie o jednym kierunku, a o języku polskim na poziomie szkoły podstawowej na twoim miejscu bym nie wspominał. :wink:
Dlaczego ?
szymon1977 napisał(a):
Twierdzisz że "220" jest adresowane także do kierujących to zajżyj doń i odpowiedz na pytanie:

I ty śmiesz się powoływać na jakiekolwiek słowniki :lol:
Choć oczywiście nie wyklucza to możliwości spotkania pojazdu poruszającego się w innym kierunku niż pokazany na znaku
Dwa pojazdy jadące wzgledem siebie z przeciwnych kierunków.
Dwie sytuacje
1. rondo
2.droga jednokierunkowa
Będziesz miał o czym myśleć przez kilka dni :D
W pierwszym przypadku ruch wokół wyspy będzie taki sam. Ale kierunek jazdy całkowicie przeciwny. A ty razem ze świtą usiłujecie zrównać kierunek jazdy z ruchem wokół wyspy.
Juz ci pisałem, nie odróżniasz tego, ponieważ dla ciebie "widać"
Wskazany na znaku. Nie wystarczy Ci obrazek? Potocznie mówi się "w kółko".

Potocznie to nas raczysz resorakiem w piaskownicy. Potocznie piszesz kosmiczne przepisy.
Określ kierunek na podstawie art 22 pod kątem zajęcia pozycji i sygnalizowania.

. A jakimś cudem, NA skrzyżowaniu masz taki kierunek jazdy, jak strzałki na C-12 pokazują

To w temacie łomotu i twojej krótkiej pamięci, ponieważ jak wpominałem wcześniej. Znikasz na kilka dni , a potem dalej swoje.
Gdzie jest napisane o kierunku jazdy na skrzyżowaniu ???
Gdzie jest napisane , zę C-12 ma coś wspólnego z kierunkiem jazdy ?
Ile jeszcze będziesz pisał te intrygujące własne określenia ?
Te 200 stron właśnie wynika z tego faktu, ze co kilkanaście stron powracasz do tego samego bez oparcia w jakichkolwiek przepisach.
A jak można odróżnić kierunek jazdy pojazdu od kierunku ruchu pojazdu, skoro jazda jest właśnie ruchem wykonywanym przez pojazd?

Trzeba znać przepisy, a nie opierać się na "bo widać". Podawałem ci za przykład skrzyżowanie Grójeckiej z Korotyńskiego w Warszawie, gdzie "było widać"...tylko ty nie możesz zauważyć.

:wink:

Twoje wnioski (Leszka "analizy prawne" zresztą też) dowodzą, że czytając PoRD czegoś nie zrozumiesz.
To zdanie wzbudziło u mnie wesołość. Ty to piszesz ? Zwolennik "bo widać" i słowotwórca pojęć, których nie ma w PoRD, piszący z błędami ortograficznymi ?

ruch na skrzyżowaniu się odbywa (C-12) traktujesz jako obrazującą w jakim kierunku sam będziesz ruch odbywać na skrzyżowaniu

Ja ? W którym miejscu ? To ja prostuję rondo ? :lol:

Za to strzałkę obrazującą w jakim kierunku będziesz jechać przez skrzyżowanie (P-8) traktujesz obrazującą w jakim kierunku będziesz jechać na skrzyżowaniu.

No...polecam Art 22.5 :D
I dalej..pokaż mi gdzie jest napisane o kierunku jazdy na skrzyżowaniu. :D

Trudno o prawidłowy wniosek w oparciu o błędne założenia.

"bo widać" :lol: :lol: :lol:

Jedne pokazują co innego niż drugie więc żadnej zależności pomiędzy nimi nie ma.
Dla ciebie :lol: była nawet sprzeczna
Poproszę o przedstawienie chociaż jednego. A a propos: co z tym niemiłosiernym łomotem na poziomie PoRD, który rzekomo dostałem?
Kierunek jazdy na skrzyżowaniu..pierwszy z brzegu pokażesz przepis ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 09 stycznia 2015, 13:50

tomekkoz napisał(a):Jeżeli piszę Szerszon ( liczba pojedyńcza), to chyba zgodzisz się, że nie mam na myśli 4 Szerszonów?
Dopisanie słowa "jeden" kompletnie nic by nie zmieniło, podobnie jak wykreślenie tego liczebnika w definicji znaku D-3.
W sposób ośli upierasz się, że jeśli napisano w PoRD "w kierunku" (w liczbie pojedynczej), to na SoRO mamy do czynienia wyłącznie z jednym kierunkiem...w dodatku jazdy (sic! :roll: ). No to wyprowadzę ciebie z błędu i oślego uporu. Czytaj, bo to z PoRD.
(...)na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
Rozumita? NO kurde - napisali w l. pojedynczej :D Jeśli nie przejrzysz na oczy, Twój wniosek powinien być taki, że Art. 24.10.2) dotyczy jezdni jednokierunkowej ... co oczywiście jest nonsensem. Przywykliśmy do nonsensów w Twoim wydaniu.
Gdyby Ci było mało, porównaj sobie jeszcze Art. 20.3.2) Ustawy PoRD.... ale to nie koniec; § 2.3. z "170" - to dopiero początek.
szymon1977 napisał(a):Zastosowana w §36.2. forma zdania wyklucza istnienie na skrzyżowaniu ruchu odbywającego się w innym kierunku niż pokazany na znaku C-12 (j. polski, szkoła podstawowa).
To Twoja nieuzasadniona opinia. Czy widząc C-9 też można podpiąć go pod warunek zastosowania Art. 22.3. PoRD?
§ 35.1.9.) Znak C-9 "nakaz jazdy z prawej strony znaku", zobowiązuje kierującego do ruchu w kierunku zgodnym ze strzałką; znak ten może być umieszczony na przedłużeniu osi drogi (jezdni) lub na samej jezdni.
szymon1977 napisał(a):W miejscu, w którym zjeżdżasz z ronda masz dwie opcje do wyboru: pozostać na skrzyżowaniu i kontynuować jazdę w takim kierunku, w jakim na skrzyżowaniu ruch się odbywa (pokazanym na C-12) albo zjechać ze skrzyżowania i rozpocząć jazdę w takim kierunku, w jakim ruch się odbywa poza skrzyżowaniem (być może pokazanym na D-3).
Czyli wjeżdżając mam jedną opcję a wyjeżdżając dwie :) Ciekawe dlaczego dwie, skoro "na skrzyżowaniu ruch odbywa się" rzekomo TYLKO w jednym kierunku ...dla co niektórych znawców zasad j. polskiego. Czy Ty potrafisz opuścić SoRO poruszając się w TYLKO jednym kierunku? Przecież opuszczając skrzyżowanie - jawnie łamiesz własne interpretacje par. 36.1. :lol: Jakieś teksty wciskasz o możliwościach wyboru....
szymon1977 napisał(a):Oczywiście, że mogą. Jedne pokazują co innego niż drugie więc żadnej zależności pomiędzy nimi nie ma.
Ja pytałem o sprzeczność - czy istnieje. Zgodnie z Waszym tokiem 'rozumowania', sprzeczność widać gołym okiem :mrgreen:
Zresztą już w wątku przejawiały się opinie, że C-12 z sygnalizacją świetlną to nie jest SoRO albo że umieszczanie strzałek P-8x na wlotach SoRO jest niezgodne z przepisami.
Pamiętaj, że człowiek rodzi się głupi a to nie tragedia, ale jak umrze głupi to krzyżyk na drogę i wyrazy współczucia.
szymon1977 napisał(a):Tak jak i Ty łamiesz za każdym razem wjeżdżając na lewy pas na dwupasmówce. A powody do wjechania na lewy pas te same.
A kogo chcesz wyprzedzać na wlocie średniego ronda lub na samym SoRO skoro musisz opuścić je prawym pasem. Nienajlepsze miejsce do wyprzedzania. Na 2-pasmówce wjeżdżam na lewy pas, gdy mam ku temu powody (wyprzedzanie, omijanie, skręcanie,...).
szymon1977 napisał(a):Tak samo wyraźnie nie mówi, że przejeżdżając w lewo przez "klasyk rondo" skręcam w lewo (rzekomy obowiązek zajęcia lewego pasa przed rondem, żeby Art.22.2.2. dało się podpiąć.... ) Pozostaje PWN i definicja słowa "skręcać".
Tobie naprawdę potrzeba napisać w PoRD, że można skręcać w lewo skoro nie ma znaku wyrażającego zakaz skrętu w lewo... szczyty. :shock:
A co do słownikowej definicji "skręcania", to zamierzam kierować się w inną stronę niż dotychczas. Na E-1 dolna odnoga to moja pozycja a ja chcę skręcić w lewą odnogę na znaku, no to kieruję się w lewo z włączonym zawczasu i wyraźnie kierunkowskazem.
Ja nie wiem, skąd Ty wyciągasz wnioski, że wjeżdżając na SoRO(niech będzie klasyczne) to zawsze zmiana kierunku jazdy w prawo. Ani w PoRD ani w słownikach tego nie napisano ani nawet nie zasugerowano. To wymysły "bo widać".
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez tomekkoz » piątek 09 stycznia 2015, 14:14

LeszkoII napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Jeżeli piszę Szerszon ( liczba pojedyńcza), to chyba zgodzisz się, że nie mam na myśli 4 Szerszonów?
Dopisanie słowa "jeden" kompletnie nic by nie zmieniło, podobnie jak wykreślenie tego liczebnika w definicji znaku D-3.
W sposób ośli upierasz się, że jeśli napisano w PoRD "w kierunku" (w liczbie pojedynczej), to na SoRO mamy do czynienia wyłącznie z jednym kierunkiem...w dodatku jazdy (sic! :roll: ).

Nie upieram się, tylko uważam, ze jeżeli coś napisano w akcie prawnym, to tak jest. Szkoda, że uważasz inaczej...

LeszkoII napisał(a):No to wyprowadzę ciebie z błędu i oślego uporu. Czytaj, bo to z PoRD.
(...)na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
Rozumita? NO kurde - napisali w l. pojedynczej :D Jeśli nie przejrzysz na oczy, Twój wniosek powinien być taki, że Art. 24.10.2) dotyczy jezdni jednokierunkowej ... co oczywiście jest nonsensem. Przywykliśmy do nonsensów w Twoim wydaniu.
Szymon, jeżeli ty rozumiesz o co mu chodzi to mi to przetłumacz na polski....
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szoferemeryt » piątek 09 stycznia 2015, 14:49

LeszkoII napisał(a):To wymysły "bo widać".

To nie wymysły, tylko patrzenie na znak i zrozumienie tego co widzisz.
Znak C-12 „ruch okrężny” oznacza, że

Na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
Ustawodawca dobitnie wskazał kierunek ruchu. To znaczy że każdy kto wjedzie na to skrzyżowanie jest zmuszony jechać w kierunku wskazanym przez te trzy strzałki, a one wyraźnie wskazują konieczność zataczaniu łuku.
Ustawodawca nakazuje ci patrząc na znaki jechać tak jak nakazuje ich treść (właśnie strzałki).
Czy widzisz na znaku strzałki które wskazujące inne zachowanie? Nie ma nic poza tym.
D-1 również określa kierunek ruchu, jednak zezwala na skręcanie, tak jak C-12.
C-5 natomiaat nakazuje jazdę na wprost.
Dla C-12 priorytetem jest ruch okólny, a inne przepisy zezwalają na zmianę kierunku jazdy.
Jak tego nie zrozumiesz to nadal tkwij w oślim uporze.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » piątek 09 stycznia 2015, 15:14

szoferemeryt napisał(a):Na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.

Na skrzyżowaniu ruch (co robi?)
odbywa się (jak?)
dookoła wyspy lub placu (w jaki sposób?)
w kierunku wskazanym na znaku.

A dlaczego tak? Przeczytaj 3 zdania:

A.) W Układzie Słonecznym Ziemia krąży wokół barycentrum w kierunku zdefiniowanym w niniejszym slajdzie.
B.) W Układzie Słonecznym Ziemia wokół barycentrum krąży w kierunku zdefiniowanym w niniejszym slajdzie.
C.) W Układzie Słonecznym Ziemia krąży w kierunku zdefiniowanym w niniejszym slajdzie wokół barycentrum.

Czy widzisz różnice?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » piątek 09 stycznia 2015, 16:08

tomekkoz

Szerszon, skończ się kompromitować.

Ja ? :mrgreen:
Przecież tylko tu głosujesz bez żadnych podstaw prawnych opierając sie tylko na swoim przeświadczeniu.
Nie potrafiłeś mi wskazać , gdzie przy C-12 jest napisane o jednym kierunku.
Na moje przykłady z przepisów nic nie odpowiedziałeś.
:wink:
Jak widać jest coś na rzeczy,że nie wykreślono lub nie dopisano.
To są tylko twoje domysły. A że są niedorzeczne to inna sprawa.
Sens zdania pozostaje dokładnie taki sam.
To jest komiczne w twoim wykonaniu. :mrgreen: Jak ty możesz pisać o sensie, skoro nie kumasz przepisów.
Nawet idiotyzmy logiczne w swoim profilu popisałeś.
Nie masz zielonego pojęcia o logice :mrgreen:
Myślalem, ze takie rzeczy są w programie 3 klasy szkoły podstawowej, czyżbys skończył dwie?
Takich głupot dzieciom nie opowiadają. Widocznie byłeś chory na tych zajęciach. :D

szymon1977
.
Mimo to obserwując jego zmagania z j. polskim odnoszę wrażenie,

Ortografia jest wcześniej :D zajŻyj :wink:
Proszę bardzo - Art.22.5.

Cytuj i wskaż , gdzie jest napisane o kierunku jazdy na skrzyżowaniu. :wink:
Skąd u Ciebie pomysł, że kierunku jazdy na skrzyżowaniu nie dotyczy? Ustawodawca zapomniał napisać?
Z Art 25.1. Jakos ci nie podzielili w twoim stylu manewru skrętu w lewo i w prawo na kierunki przed skrzyżowaniem, na skrzyżowaniu i za nim :D , prawda ?
Polecam ponownie poczytać o F-10, ponieważ ci sie już zapomniało.
Nigdzie w przepisach nie ma wyodrębnionego faktu kierunku jazdy na skrzyżowaniu.
Tylko ty wprowadzasz jakieś "kierunki własne bo widać"
Kolejna ciekawostka w twoim wykonaniu kierunek ruchu=kierunek jazdy.. czyli wracamy do sygnalizowania jazdy po zakręcie zgodnie z art 22.5 :lol: przynajmniej w twoim wykonaniu.
Oczywiście przecie twojemu twierdzeniu świadczy cała masa przykładów jazdy po zakrętach, przez skrzyżowania oznaczonych T-6b, gdzie niewątpliwie ty skręcasz, a jak nie widzisz to sobie naklej pasek na kierownicę i "będzie widać".
Również dałeś do wiwatu swego czasu stwierdzeniem, że nieważne w jakim kierunku pojedzie się prze rondo jest obowiązek wjazdu prawym pasem na pas zewnętrzny.
I tak się zastanawiam, przecież dla ciebie jest tylko jeden kierunek przejazdu przez skrzyżowanie wskazany przez C-12.
Kolejnym idiotyzmem w twoim wykonaniu było powoływanie się na "połączenie" w definicji skrzyżowania w przypadku ronda.
To się wpisuje w cały nurt twojego punku widzenia, kierunku jazdy na skrzyżowaniu, prostowania obwiedni.
Dla ciebie skrzyżowaniem jest połączenie jednej z czterech dróg dochodzących do obwiedni jako piątej drogi.
Czyli dla ciebie rondo to skrzyżowanie pięciu dróg, a raczej pięć skrzyżowań. Oczywiście do tego pasuje zjazd z prawym kierunkowskazem, bo z ronda ( w twoim przypadku samodzielnej drogi) to zawsze w prawo.
Tylko jest mały problem C-12 +A-7 nie dotyczy tylko wlotu, którym wjeżdżasz.
Wszelkie oznakowanie dodatkowe w postaci znaków F-10 i P-8x wskazuje, ze to nie jest zespól pięciu dróg i czterech skrzyżowań.
Nie jesteś w stanie zaakceptować, iż zgodnier z prawdą jest toprzecięcie się dwóch dróg i nic więcej.
Nie jesteś w stanie zrozumieć, że C-12 to tylko organizacja ruchu związana z ruchem prawostronnym-jako przykład podałem ci przykład z Wysp..wylazłbyś czasem z tego zmywaka i obejrzał ( prze rz :lol: ) otaczajace ciebie drogi.
szerszon

Postprzez szerszon » piątek 09 stycznia 2015, 16:16

szoferemeryt napisał(a):1.Ustawodawca dobitnie wskazał kierunek ruchu. To znaczy że każdy kto wjedzie na to skrzyżowanie jest zmuszony jechać w kierunku wskazanym przez te trzy strzałki, a one wyraźnie wskazują konieczność zataczaniu łuku.
Ustawodawca nakazuje ci patrząc na znaki jechać tak jak nakazuje ich treść (właśnie strzałki).
2.Czy widzisz na znaku strzałki które wskazujące inne zachowanie? Nie ma nic poza tym.
D-1 również określa kierunek ruchu, jednak zezwala na skręcanie, tak jak C-12.

3.Dla C-12 priorytetem jest ruch okólny, a inne przepisy zezwalają na zmianę kierunku jazdy.
Jak tego nie zrozumiesz to nadal tkwij w oślim uporze.

Kolejny popis ...to ja ci dobitnie pokażę ,że piszesz niestworzone rzeczy :D
1.Co zrobisz, jak pasy ruchu na rondzie turbinowym o określonej geometrii nie pozwolą ci jechać po"łuku"
Nawet parę rond "klasycznych" jest tak zbudowanych, ze z "łuku" to sobie możesz postrzelać :D

2.Cos mi innego 'nakazują' poza ruchem w właściwej strony wyspy ?
A napisz mi co ma D-1 do kierunku jazdy :hmm: Nie wiedziałem że znak określający drogę z pierwszeństwem ma coś z tym wspólnego. :hmm:

3. To C-12 ma coś wspólnego z kierunkiem jazdy, że mi inne przepisy pozwalają zmienić ten "kierunek jazdy " :? wskaż konkretny akapit dotyczący kierunku jazdy przy C-12.
szerszon

Postprzez szerszon » piątek 09 stycznia 2015, 17:07

Wierszyki dla dzieci to nie PoRD.
Troszkę dziecinniejesz, ale to zrozumiałe w tym wieku jaki podałeś w profilu :wink:
Naprawdę wole argumenty na podstawie przepisów,a ty od dwóch dni nic konkretnego nie potrafisz napisać.
Tak na marginesie..jadąc z jednego miejsca, tego samego raz w ruchu prawostronnym , raz w ruchu lewostronnym przejeżdżając przez rondo do drugiego miejsca, tego samego w obu przypadkach masz dwa różne kierunki jazdy ? :wink:
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 09 stycznia 2015, 17:16

LeszkoII napisał(a):To wymysły "bo widać".
Chcesz mi wmówić, że jest inaczej niż widać? I to tylko dlatego, że Twoim zdaniem ustawodawca miał co innego na myśli niż napisał? Postaraj się o jakiś mocniejszy argument. Choć jeden.
-----
LeszkoII napisał(a):Ciekawe dlaczego dwie, skoro "na skrzyżowaniu ruch odbywa się" rzekomo TYLKO w jednym kierunku ...
Bo kończysz jazdę na skrzyżowaniu a zaczynasz poza nim a tam ruch odbywa się już w innym kierunku niż na skrzyżowaniu. Podpowiem Ci, że C-12 nie zabrania Ci zjechania ze skrzyżowania, tak sam jak D-3 nie zabrania zjechania z jezdni.
-----
LeszkoII napisał(a):Czy widzisz różnice?
Tak widzę. Treść punktów A jest oczywista, natomiast treść punktów B oraz C jest pozbawiona sensu. Co to jest "Ziemia wokół barycentrum" albo "slajd wokół barycentrum" nie wiem. Wróćmy do PoRD:
A. "ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym"
B. "ruch dookoła wyspy lub placu odbywa się w kierunku wskazanym"
C. "ruch odbywa się dookoła wyspy lub na placu w kierunku wskazanym"
Widzisz różnicę? A właściwie to po co pytam skoro treść punktu A w miarę potrzeb traktujesz jako treść punktu B lub C.
-----
szerszon napisał(a):Nigdzie w przepisach nie ma wyodrębnionego faktu kierunku jazdy na skrzyżowaniu.
Ani nigdzie w przepisach gdy mowa o kierunku jazdy nie ma mowy o pominięciu kierunku jazdy na skrzyżowaniu. Więc skoro jadę to na skrzyżowaniu mam kierunek jazdy tak samo jak poza skrzyżowaniem.
-----
tomekkoz napisał(a):Szymon, jeżeli ty rozumiesz o co mu chodzi to mi to przetłumacz na polski....
Nie bardzo wiem o co mu chodzi. Leszko zarówno pisze jak i czyta PoRD w jakimś nieznanym mi dialekcie języka polskiego. Nie znane mi są ani znaczenia słów w jakich on je używa ani tym bardziej stosowana przez niego składnia zdań.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 09 stycznia 2015, 17:37

szymon1977
Ani nigdzie w przepisach gdy mowa o kierunku jazdy nie ma mowy o pominięciu kierunku jazdy na skrzyżowaniu.

Bzdura. W taki przypadku deprecjonujesz sens sygnalizatorów kierunkowych do skrętu w lewo, ponieważ skręcasz w lewo, ale na skrzyżowaniu to juz jedziesz prosto to sobie jeszcze raz skręcę w lewo.
Deprecjonujesz znaczenie B-23 z powodów jak wyżej. Deprecjonujesz znaczenie F-10 i P-8x jak juz pisałeś bzdurę, że obowiązują tylko do skrzyżowania.
Krótko- nie masz zielonego pojęcia o przepisach.
Więc skoro jadę to na skrzyżowaniu mam kierunek jazdy tak samo jak poza skrzyżowaniem.
Jaki masz przed skrzyżowaniem i jaki na skrzyzowaniu..wyjaśnij na podstawie najprostszego Art 25.1 przy skręcie w lewo. :spoko:

==================================

Postaraj się o jakiś mocniejszy argument. Choć jeden.

Przyganiał kocioł garnkowi..leszko przynajmniej podaje przepisy...a ty co ? Resorak w piaskownicy.

Bo kończysz jazdę na skrzyżowaniu
Nie da się. Zakaz zatrzymywania w odległości mniejszej niż 10 metrów od skrzyżowania.
Poproszę inny "argument"
a zaczynasz poza nim a tam ruch odbywa się już w innym kierunku niż na skrzyżowaniu.
:hmm:
a jaki miałeś kierunek na skrzyżowaniu, skoro jest tam przecięcie sie jezdni ?Według której jezdni na skrzyzowaniu zmieniasz kierunek jazdy wyjeżdżając ze skrzyżowania ?
Bo może okazać sie , że będziesz musiał sygnalizować lewym kierunkowskazem zjazd z ronda.
Wykaż wyższość jezdni nad jezdnią..obojętnie w którą stronę. :D

Nie bardzo wiem o co mu chodzi.
To jest jedyna treść wz którą zgadzam się z tobą w 100%. Nie wiesz... :wink:
No i jak tam sie czuje te pięć dróg ? :lol:

tomekkoz
Do przepisów dojdziemy, jak rozpracujesz wierszyk.
Może ty..kiedyś... ja już jestem dawno przy przepisach :D

A nie? Masz ten sam kierunek wskazany na polskim i angielskim C-12?
:lol: :lol: :lol: :lol:
W każdym z systemów jadę tylko po innej stronie wyspy z tego samego punktu do tego samego punktu.
Od wlotu do przeciwległego zjazdu..i ty mi piszesz, ze mam inny kierunek ???? :lol: :lol: :lol:
To tak samo jak rowerzyści w zależności czy jadą prawą strona drogi czy lewą mają inny kierunek jazdy :lol: :lol: :lol:
Idź potrenuj wierszyki :wink:
szerszon

Postprzez szoferemeryt » piątek 09 stycznia 2015, 19:01

LeszkoII napisał(a):Czy widzisz różnice?

Nie ustosunkuję się do tych wypocin, bo to bez związku z tematem.

szerszon napisał(a):Kolejny popis ...to ja ci dobitnie pokażę ,że piszesz niestworzone rzeczy :D
1.Co zrobisz, jak pasy ruchu na rondzie turbinowym o określonej geometrii nie pozwolą ci jechać po"łuku"
Nawet parę rond "klasycznych" jest tak zbudowanych, ze z "łuku" to sobie możesz postrzelać :D

Popisujesz się, a robisz z siebie ignoranta.
Zadałeś dobre pytanie, tak jest jak na siłę wciska sie znak C-12 tam gdzie zgodnie ze zdrowym rozsądkiem nie powinno go być.
Tak samo jak rozmowa o rondach, ruchu okrężnym i wokół wyspu w jednym temacie.
szerszon napisał(a):2.Cos mi innego 'nakazują' poza ruchem w właściwej strony wyspy ?
A napisz mi co ma D-1 do kierunku jazdy :hmm: Nie wiedziałem że znak określający drogę z pierwszeństwem ma coś z tym wspólnego. :hmm:

No to ty napisz mi gdzie jest napisane że C-12 to tylko ruch z prawej strony wyspy. Czytam co piszą pod znakiem C-12 i nic takiego nie znajduję.
Jadąc drogą oznaczona D-1 mogę skręcić w każdą drogę odpowiednio oznakowaną.
Przy C-12 w lewo nie skręcisz - na wyspę nie wjedziesz. Kurde zapomniałem że u ciebie skrzyżowanie z ruchem okrężnym = zwykłe skrzyżowanie.
szerszon napisał(a):3. To C-12 ma coś wspólnego z kierunkiem jazdy, że mi inne przepisy pozwalają zmienić ten "kierunek jazdy " :? wskaż konkretny akapit dotyczący kierunku jazdy przy C-12.

Wyjaśniłem jak dla ignoranta no i masz babo placek nadal nic nie rozumie.
Co na to poradzić, takich jak wy obaj zimą w górach wysyła się na Ośla Łączkę, a gdzie was wysłać? Na plac manewrowy za wcześnie.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » piątek 09 stycznia 2015, 19:41

szoferemeryt
Popisujesz się, a robisz z siebie ignoranta.
Zadałeś dobre pytanie, tak jest jak na siłę wciska sie znak C-12 tam gdzie zgodnie ze zdrowym rozsądkiem nie powinno go być.
Wykazuje ci te oczywista bzdurę, o jakiej piszesz, że C-12 wymusza rzekomo jazdę "po łuku" .
Nie jest to prawdą. Tam gdzie nie powinno być C-12 wynika z rozporządzenia w sprawie warunków technicznych dróg. Ja się na tym opieram..ty na swoim przeświadczeniu, które "jak widać" niewiele ma wspólnego z przepisami.
No to ty napisz mi gdzie jest napisane że C-12 to tylko ruch z prawej strony wyspy.

Wynika to ze znaku i z Art 16.

Jadąc drogą oznaczona D-1 mogę skręcić w każdą drogę odpowiednio oznakowaną.

Jeszcze raz zapytam, co tu ma D-1 "droga z pierwszeństwem przejazdu" wspólnego ???
Właśnie tu wychodzi twoje zrozumienie przepisów...nie wiesz o czym piszesz :D nie odróżniasz podstawowych znaków.
Przy C-12 w lewo nie skręcisz - na wyspę nie wjedziesz. Kurde zapomniałem że u ciebie skrzyżowanie z ruchem okrężnym = zwykłe skrzyżowanie.
Jestem jeszcze na tyle rozgarnięty ,ze jeżdżę po częściach drogi do tego przeznaczonych i nie mam problemu z wcelowaniem.
poza tym istnieją skrzyżowania z wyspą , ktore nie są oznaczone C-12 i jakoś nie ma problemu z właściwym przejechaniem obok wyspy, nie wjeżdżają na wyspę jak również pod prąd. Tak więc bez obaw. Nie porównuj wszystkich do siebie..dadzą radę. :D
Wyjaśniłem jak dla ignoranta no i masz babo placek nadal nic nie rozumie.

Gdzie wyjaśniłeś..ostatnio popisywałeś się tylko głupotkami o zakrzywieniu. Ty nie jesteś w stanie niczego wyjaśnić póki nie dotrze, że C-12 nie ma nic wspólnego z kierunkiem jazdy.
A jeśli ma to proszę wskazać odpowiedni przepis.
Czy dla ciebie też jak dla tomka i szymona jazda dwiema stronami tej samej drogi to inny kierunek jazdy

Co na to poradzić, takich jak wy obaj zimą w górach wysyła się na Ośla Łączkę, a gdzie was wysłać?
Spoko, trawki wam nie będę odbierał..zejdzie wam się. :D
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 09 stycznia 2015, 19:58

szymon1977 napisał(a):Bo kończysz jazdę na skrzyżowaniu a zaczynasz poza nim a tam ruch odbywa się już w innym kierunku niż na skrzyżowaniu.
Na skrzyżowaniu ruch odbywa się (...) w kierunku wskazanym na znaku 8) Tylko jak tu przejść z bytu na skrzyżowaniu w byt poza skrzyżowaniem (w prawo, już nie na wprost po łuku :wink: ), jeśli NA skrzyżowaniu ruchu odbywa się w podobno tylko jednym kierunku. Szymon, daj sobie AntyNobla.
szymon1977 napisał(a): I to tylko dlatego, że Twoim zdaniem ustawodawca miał co innego na myśli niż napisał? Postaraj się o jakiś mocniejszy argument. Choć jeden.
Przepisy PoRD powinny się wzajemnie uzupełniać i należy założyć, że pomiędzy nimi nie istnieje sprzeczność. Podałem Ci 'na tacy' przypadek: C-12 wraz z P-8e umieszczone na wlotach. To pytam, gdzie podział się ten JEDEN kierunek jazdy na znaku C-12? P-8e to dwa kierunki a na C-12 podobno jeden.
szymon1977 napisał(a):A. "ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym"
B. "ruch dookoła wyspy lub placu odbywa się w kierunku wskazanym"
C. "ruch odbywa się dookoła wyspy lub na placu w kierunku wskazanym"
Widzisz różnicę?
Pomiędzy A i C - nie widzę. Ale pomiędzy A(oraz C) a B widzę różnicę. A/C sugeruje nakaz obierania właściwego toru ruchu względem wyspy lub placu w przeciwieństwie do B, gdzie stylistyka sugeruje jedynie sposób poruszania się dookoła wyspy a nie wyklucza przejazdu przez wyspę.
Taki znawca prawideł j. polskiego nie jest w stanie tego zrozumieć? Nie wierzę :P
szoferemeryt napisał(a):Nie ustosunkuję się do tych wypocin, bo to bez związku z tematem.
A jednak ma... jeśli czytasz ten post w całości.
tomekkoz napisał(a):Do przepisów dojdziemy, jak rozpracujesz wierszyk.
Człeku to nie jest forum poetyckie.
LeszkoII

Postprzez tomekkoz » piątek 09 stycznia 2015, 21:28

szerszon napisał(a):
A nie? Masz ten sam kierunek wskazany na polskim i angielskim C-12?
:lol: :lol: :lol: :lol:
W każdym z systemów jadę tylko po innej stronie wyspy z tego samego punktu do tego samego punktu.
Od wlotu do przeciwległego zjazdu..i ty mi piszesz, ze mam inny kierunek ???? :lol: :lol: :lol:

Oczywiście. Jeden jedzie w kierunku zgodnym z C-12, drugi w kierunku przeciwnym.
Gdyby nie zjechali z ronda, poszliby na "czołówkę".
Jeszcze nie słyszałem, żeby dwa pojazdy jadące w tym samym kierunku zderzyły się czołowo, No chyba , że to jechały Szerszony. Dwa, nie jeden. :D

LeszkoII napisał(a):
szymon1977 napisał(a):Bo kończysz jazdę na skrzyżowaniu a zaczynasz poza nim a tam ruch odbywa się już w innym kierunku niż na skrzyżowaniu.
Na skrzyżowaniu ruch odbywa się (...) w kierunku wskazanym na znaku 8) Tylko jak tu przejść z bytu na skrzyżowaniu w byt poza skrzyżowaniem (w prawo, już nie na wprost po łuku :wink: ), jeśli NA skrzyżowaniu ruchu odbywa się w podobno tylko jednym kierunku. Szymon, daj sobie AntyNobla.

Na drodze jednokierunkowej ruch też odbywa się w jednym kierunku. Masz biedaczku problem ze skręceniem z niej?
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze