Zastosowana w §36.2. forma zdania wyklucza istnienie na skrzyżowaniu ruchu odbywającego się w innym kierunku niż pokazany na znaku C-12 (j. polski, szkoła podstawowa). Choć oczywiście nie wyklucza to możliwości spotkania pojazdu poruszającego się w innym kierunku niż pokazany na znaku (np. w kierunku przeciwnym, co pokazał Dylek w "swoim" filmie https://www.youtube.com/watch?v=4yP-CPQUx8o).szerszon napisał(a):Do tej pory nie potrafiłeś wskazać, gdzie jest napisane o jednym kierunku.
Wskazany na znaku. Nie wystarczy Ci obrazek? Potocznie mówi się "w kółko".szerszon napisał(a):-a jaki to kierunek ? Na wprost , w lewo, w prawo ?
-----
No nie ma. A jakimś cudem, NA skrzyżowaniu masz taki kierunek jazdy, jak strzałki na C-12 pokazują - i to nie zależnie od kierunku jazdy PRZEZ skrzyżowanie pokazanego na P-8. Cud? Raczej nie. Fakt, że na jezdni oznaczonej D-3 też masz taki kierunek jazdy jak strzałka pokazująca kierunek ruchu sugeruje, że nie cud a prawidłowość.szerszon napisał(a):...ale o kierunkach jazdy nie ma nic...
-----
A jak można odróżnić kierunek jazdy pojazdu od kierunku ruchu pojazdu, skoro jazda jest właśnie ruchem wykonywanym przez pojazd? Nie można, bo to jedno i to samo. Pojazd nie jest w stanie poruszać się w innym kierunku niż jedzie (dopóki nie zacznie np. koziołkować - ale nie o tym mowa).szerszon napisał(a):...nie odróżniasz kierunku jazdy od kierunku ruchu...
Twoje wnioski (Leszka "analizy prawne" zresztą też) dowodzą, że czytając PoRD czegoś nie zrozumiesz. A dokładnie to strzałkę obrazującą w jakim kierunku ruch na skrzyżowaniu się odbywa (C-12) traktujesz jako obrazującą w jakim kierunku sam będziesz ruch odbywać na skrzyżowaniu. Za to strzałkę obrazującą w jakim kierunku będziesz jechać przez skrzyżowanie (P-8) traktujesz obrazującą w jakim kierunku będziesz jechać na skrzyżowaniu. Trudno o prawidłowy wniosek w oparciu o błędne założenia.
Nie prawda. W §87 mowa o jeździe w kierunku a w Art.22. o zmianie kierunku jazdy. W §87 mowa o pierniku, a w Art.22 o wiatraku. Oczywiście bywają wiatraki wykonane z piernika, tak jak bywają przejazdy przez skrzyżowanie w kierunku pokrywające się ze zmianą kierunku jazdy. A, że nadal nie wykazałeś, że każdy wiatrak jest z piernika...szerszon napisał(a):To ma piernik do wiatraka, ze zarówno art 22.2 jak i paragraf 87 dotyczą zmiany kierunku jazdy.
Tak samo jak dwa skręty w prawo i jazda łukiem to nie zawracanie nawet, jeżeli efektem końcowym byłaby jazda tą samą drogą, którą przyjechaliśmy tylko w przeciwnym kierunku.szerszon napisał(a):To już nie jest zawracanie tylko dwa skręty w lewo.
A "przez skrzyżowanie" jest cechą pasa, który mam zając, czy cechą warunku, który muszę spełnić żeby pas zająć?szerszon napisał(a):Dylek linkował ci juz kiedys z 220 w temacie znaku F-10, gdzie wyraźnie jest napisane o kierunkach jazdy przez skrzyżowanie.
=====
Lesiu, nie możesz! W miejscu, w którym zjeżdżasz z ronda masz dwie opcje do wyboru: pozostać na skrzyżowaniu i kontynuować jazdę w takim kierunku, w jakim na skrzyżowaniu ruch się odbywa (pokazanym na C-12) albo zjechać ze skrzyżowania i rozpocząć jazdę w takim kierunku, w jakim ruch się odbywa poza skrzyżowaniem (być może pokazanym na D-3).LeszkoII napisał(a):Skoro Prostowacze twierdzą, że na obwiedni ronda dopuszczalna jest jazda tylko w jednym kierunku, to Art. 22.2. nie obowiązuje i mogę sobie skręcać w Wasze prawo z dowolnego pasa (na mocy Art. 22.3.).
Oczywiście, że mogą. Jedne pokazują co innego niż drugie więc żadnej zależności pomiędzy nimi nie ma.LeszkoII napisał(a):...wystarczy udowodnić, że na wlotach skrzyżowania o ruchu okrężnym oznaczonego znakami C-12 mogą wystąpić znaki P-8x, F-10 oraz F-11.
Tak jak i Ty łamiesz za każdym razem wjeżdżając na lewy pas na dwupasmówce. A powody do wjechania na lewy pas te same.LeszkoII napisał(a):...wjeżdżają na lewy pas łamiąc Art. 16.4.
Poza tym, że zgodnie z wytycznymi drogowcy w pierwszej kolejności malują pasy ruchu wzdłuż drogi z pierwszeństwem to nie.LeszkoII napisał(a):Czyżby jakaś wyższość wyznaczonych pasów nad niewyznaczonymi pasami ruchu?
Tak samo wyraźnie nie mówi, że przejeżdżając w lewo przez "klasyk rondo" skręcam w lewo (rzekomy obowiązek zajęcia lewego pasa przed rondem, żeby Art.22.2.2. dało się podpiąć....LeszkoII napisał(a):I wyraźnie nie mówi, że wjeżdżając na "klasyk rondo" a później je opuszczając skręcasz w prawo (rzekomy nakaz skrętu w prawo żeby Art. 22.3. dało się podpiąć....)

Nic podobnego. Nie mogę posiadać zamiaru wykonania czynności od początku do końca, jeżeli jestem już w trakcie wykonywania tej czynności. Więc mogę co najwyżej posiadać zamiar dokończenia skręcAnia, którego jeszcze nie dokończyłem - stąd i forma niedokonana.LeszkoII napisał(a):W momencie skręcAnia posiadasz zamiar skręcEnia
Staramy się. Jest coraz trudniej - tracisz kontakt z rzeczywistością.LeszkoII napisał(a):Czy nadążacie Prostowacze?
=====
Poproszę o przedstawienie chociaż jednego. A a propos: co z tym niemiłosiernym łomotem na poziomie PoRD, który rzekomo dostałem?szerszon napisał(a):Cała gama przykładów popartych przepisami , że ty i krakowska szkoła to jedna wielka pomyłka.
Niezgodność z warszawskimi dywagacjami nt PoRD wobec zgodności z treścią PoRD raczej o niczym złym nie świadczy. Przecież ustawodawca napisał to co napisał a nie to, co warszawiacy by chcieli żeby napisał