lith napisał(a):Jak dla mnie starczy sygnalizować same manewry zmiany kierunku i pasa ruchu i żadnych wyjątków nie będzie trzeba stosować.
Żeby to było takie proste...

Zobacz np. "skręt w lewo" na klasycznym rondzie o 2 pasach na wlocie i na obwiedni :
1. Powinienem zrobić to zaczynając lewym pasem na wjeździe - tu chyba wszyscy się zgadzają.. (mam nadzieję, że jednostki uważające, że powinienem z prawego już wymarły

)
2. Zamierzam skręcić w lewo - tu sprzeczka, że mam nie sygnalizować tego.. no załóżmy na potrzeby wywodu, że OK (choć się z tym nie zgadzam)
3. Wykonuję wjeżdżając skręt w prawo, mam ponoć sygnalizować to co robię, ale okazuje się jednak, że mam jednak nie migać... dlaczego ?
4. Wjeżdżając na rondo wjeżdżam najpierw na zewnętrzny pas obwiedni, a dopiero z niego wjeżdżam na wewnętrzny (jak to mi kiedyś ktoś zarzucał: - "przecież się nie teleportuję z jednego pasa na drugi bez przejechania po rozdzielającym".. - mam sygnalizować ponoć zmiany pasa, ale okazuje się, że jednak "to zależy". Zjeżdżając z ronda mam obowiązkowo zamigać prawym zmianę pasa z wewnętrznego na zewnętrzny, ale na wjeździe mam nie sygnalizować lewym zmiany pasa z zewnętrznego na wewnętrzny... Gdzie tu spójność, logika i konsekwencja ?
5. A nawet gdybym miał jednak spróbować konsekwencji... to co wychodzi ?
Ze względu na to że wjazd na rondo jest "w prawo" to prawy kierunek i równocześnie ze wzgledu na to, że zmieniam pas zewnętrzny na wewnętrzny to lewy kierunek..
Awaryjne mam włączyć, czy jak ??
Mogę niby nie migać w ogóle jak to większość robi, ale wtedy - przy tej filozofii - no jakby nie patrzeć nie zastosuję się do niej i nie będę sygnalizował zmian pasa i zmian kierunku...Więc co to za filozofia do stosowania, skoro nie będę jej stosował ??
A może jednak, by nie robić tego równocześnie, to powinienem wjechać w prawy (olewając tych chcących wjechać na rondo z pasa obok mnie - w końcu w przypadku dzwona ja już będę na rondzie, a oni dopiero będą wjeżdżającymi...) Pojechać sobie trochę tym zewnetrznym pasem i dopiero lewy kierunek i zmiana na pas wewnętrzny ??
No, a może nie powinienem jednak próbować wjeżdzania lewym pasem ??

Czaisz już jak niespójne, wybiórcze i niekonsekwentne jest to co się obecnie wyprawia na rondach ?
Mam to popierać i się pod tym podpisywać ?
Czy może jednak walczyć z tym poronionym malowaniem pierścieniowym ??