Zmiana pasa ruchu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zmiana pasa ruchu

Postprzez Kosmopolak » niedziela 23 sierpnia 2015, 19:55

Nie jestem Ślązakiem, zupełne pudło, poza tym co to miało by mieć do rzeczy?

Jaka bezpieczna prędkość w DE? 130-140 to opytmalna w DE na autostradzie, nie było żadnego ograniczenia, to tyle w temacie
Wymuszenie pierwszeństwa przez drugi pojazd z pasa rozbiegowego. Tak się kończy(na szczęście tym razem) "kulturalne" wjeżdzanie nie na swój pas i nie czekanie jak pojazd nr 1 z tego pasa rozbiegowego na możliwość wjechania tylko jakaś maniera: że mi się należy to wjeżdżam i nie patrzę co się dzieje.
Kosmopolak

Postprzez waw » niedziela 23 sierpnia 2015, 22:42

Całe szczęście że jesteś cały i zdrowy.
Z pasami rozbiegowymi niestety tak jest, że w niektórych przypadkach trzeba się zatrzymać i poczekać aż przejadą z prawego pasa.
Też miałem podobną przygodę. Jechałem 65km/h dwupasmówką w OZ z podwyższeniem. Równolegle wjeżdża dwóch na rozbiegowy. Zastanawiam się czy zwolnić żeby ich wpuścić czy przyspieszyć żeby uciec i zrobić miejsce. Jako, że pierwszy zaczął hamować (zapaliły się światła STOPu) nie zwalniałem, ale później ten sam wcisnął mi się prawie pod maskę. Do tego albo za lekko wcisnąłem, albo zaniedziałał sygnał dźwiękowy. Skończyło się na dość gwałtownym hamowaniu, gdy z tyłu tez jechały inne samochody. Niestety, trzeba uważać na włączających się.
waw

Postprzez pasqudek » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 19:27

@kosmopolak: no i co z tego, że w DE masz 130-140km/h? Czy to znaczy, że nie masz całą trasę jechać z taką prędkością?
Też jeżdżę po różnych drogach różnymi samochodami. Nie zawsze dostosowuję prędkość. Jednak NIGDY nie miałem takiej sytuacji jak TY, że stanąłem pod prąd.
pasqudek

Postprzez lith » wtorek 25 sierpnia 2015, 12:23

@pasqudek
To tak z ciekawości - do ilu zwalniasz na autostradzie mijając węzły żeby wpuścić przed siebie tych z pasa rozbiegowego?
lith

Postprzez Kosmopolak » niedziela 30 sierpnia 2015, 11:12

@pasqudek
a to, ma to do tego to, że skoro to jest optymalna prędkość, wyznaczona przez prawo , to z taką prędkością się jeździ, tak by być w zgodzie z prawem, nawet jakbym jechał 200 akurat w tamtym miejscu też bym był w zgodzie z prawem, ale ustalona optymalna=bezpieczna prędkość jest na 130 i ja nie muszę zachowywać innej bezpiecznej prędkości bo taką zachowałem- wyznaczoną przez prawo i dodatkowo przez logikę też( na autostradzie się nie jeździ 80 itp., no chyba, że znaki stanowią inaczej, to jasne), to inni uczestnicy ruchu się nie dostosowali do litery prawa nie ja- czy Ty tego nie pojmujesz?
Czemu pierwszy samochód z pasa rozbiegowego nie wchrzanił mi się przed maskę, tylko hamował bo widział, że nie mam go jak bezpiecznie wpuśćić? A drugi samochód z tego pasa olał zupełnie to, że ten pierwszy hamuje i nie wjeżdza na mój pas, do tego olał zupełnie to, że stworzy z dużą dozą prawdopodobieństwa zagrożenie na drodze wjeżdzając na mój pas- i tak się stało.
Więc jak się domyślam Twoim zdaniem powinienem do np. 80km/h zwolnić i ich wszystkich 3 wpuścić a już na pewno tego drugiego z pasa rozbiegowego bo to książe i może kiedy i jak chce sobie wymuszać pierwszeństwo... Ciekawe podejście masz.

Poskreślam jeszcze byś to zrozumiał pierwszy samochód z pasa robiegowego zahamował i nie wchrzniał mi się przed maskę, więc na logikę drugi widząc to powinien też zahamować, nie wspominając już o właściwej ocenie sytuacji, czy nie stworzy zagrożenie włączając się do ruchu- pierwszy samochód taką analizę w makówce przeprowadził i się nie włączył przede mnie, więc drugi jeśli nie ma mózgu i takiej analizy nie przeprowadził to powinien iść za przykładem pierwszego i robić to co on czyli hamować i poczekać na optymalną sytuację do włączenia się do ruchu, najlepiej tak by zachować kolejność czyli by się drugi włączał, skoro jest durgi na pasie rozbiegowym a tak to stwarza dodatkowo zagrożenie i komplikacje dla pierwszego z pasa robiegowego bo on wtedy musi dłużej czekać na włączenie się do ruchu i więcej hamować bądź ryzykować więcej przy włączaniu się do ruchu z powodu tego durgiego z pasa rozbiegowego, który się przed nim włączył....czy to nie jest jasne?

No i co z tego, że dużo, po różnych drogach jeździsz? To żaden argument. Nabyłeś doświadczenie to zgoda ale nie oznacza to, że masz patent na omijania sytuacji niebezpiecznych, bo może i Ciebie to spotka albo coś innego, czego Ci nie życzę oczywście, ale losu się nie wybiera.
I że nie miałeś takiej sytuacji by Cię o 180 st. przekręciło...?
Przecież to nie była moja zachcianka, że sobie na maxa zahamuje i przelece przez lewy pas i wyląduje na awaryjnym obrócony o 180 st. Myślisz, że to moje życzenie było?
Kosmopolak

Postprzez lith » niedziela 30 sierpnia 2015, 16:14

Akurat hamowanie na pasie rozbiegowym to bardzo głupi pomysł. Pas rozbiegowy trzeba wykorzystać do nabrania prędkości, a jak gdzieś czekać i hamować to na jego początku, nie na końcu. Na podstawie tego co piszesz winnym całego zamieszania wydaje mi się właśnie ten co zaczął hamować na pasie rozbiegowym.
lith

Postprzez szymon1977 » niedziela 30 sierpnia 2015, 21:02

Bez przesady. Nie wolno mu hamowac? Moze niezbyt praktyczne bylo to co zrobil ale widac lepszego wyjscia z sytuacji nie znalazl. Z reszta masz wprost napisane, kto zawinil:
Kosmopolak napisał(a):...nagle się pojawia drugi ale ten nie hamuje tylko mi się na pas wtrynia...
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Kosmopolak » czwartek 03 września 2015, 22:25

@lith
może i hamowanie na rozbiegowym to słaby pomysł, ale jak nie miał jak się wcisnąć przede mnie ten pierwszy to co miał robić? A pas rozbiegowy był na prawdę krótki i ostro wychodził ze ślimaka, który to był pod górkę- więc myślę, że samochody nie osiągają tam optymalnej prędkości do włączenia się, no chyba, że mały ruch jest na 2 pasach autostrady, to łatwiej...
Więc chyba lepiej jakby ten drugi z rozbiegowego też przyhamował i poczekał aż przynajmniej ja przejadę(i nie wiem ile tam za mną było, przy okazji i lewy pas autostrady by się zwolnił) i pierwszy z rozbiegowego....a tak to...
no ważne, że szczęśliwie;
Kosmopolak

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze