gumik napisał(a):A ten ktoś kto zjechał szybciej nie zachował odpowiedniej odległości. Czy to od pojazdu poprzedzającego, czy wyprzedzanego. A najprawdopodobniej żadnej z tych odległości. To już zostało wcześniej ustalone.
bzdura, ustaliłeś to sobie ty, nie podając nic na poparcie tych rewelacji. Manewr wykonał bez zmuszenia innego kierującego do zmiany prędkości, więc można założyć, że manewr wykonany był z należycie zachowanymi odstępami.
gumik napisał(a): Jeśli nie umiesz odpowiedzieć na postawione pytanie, to chyba zostaje propozycja Cyryla. Ciekaw jestem jakby się taki eksperyment skończył.

Odpowiedź miałeś udzieloną zanim jeszcze durne pytanie zadałeś, ale widzę do was nie dociera fizyka

Więc wytłumaczę ci to najprościej jak się da tak by nawet twój móżdżek był w stanie przetworzyć tą informację: nic się nie stanie.
Pojazd samochodowy jadący z prędkością ok 50km/h ma drogę hamowania na suchej nawierzchni ok 20m, czas reakcji kierowcy motorka zakładając wielkie opóźnienie

to 2s więc przy prędkości ok 30km/h jego droga hamowania wyniesie ok 15m
Co to oznacza w praktyce? a no to, że pojazd samochodowy wjeżdżający 5m przed motorower i hamujący awaryjnie nadal będzie się oddalał od motoroweru który miał czas na reakcję i również zaczyna hamować.
Fizyki nie oszukasz, teraz czas by nawet takie bystrzaki jak wasza trójca pojęła te zagadnienia i przestała pitolić w temacie.
----------------
yorki napisał(a):@Henq, rozumiem, że czerwone to OT.

linki forum automatycznie zaznacza na pomarańczowo ale znów ci gratuluje znów się popisałeś

yorki napisał(a):Rozmawiamy o bezpiecznej odległości od pojazdu podczas wyprzedzania.
Przestań pisać, że 5m wystarczy, bo to zdecydowanie za mało.
no widzisz jak byś wykazał chociaż cień rozumku to byś doczytał, że rozmawiamy o bezpiecznej odległości od motoroweru która jest ściśle sprecyzowana w art 24.2 i nie może wynosić mniej niż 1m czytasz człowieczku? mniej niż 1m to zamało a nie 5m
yorki napisał(a):wewnętrznego lusterka podana przez gumika jest naprawdę dobra.
tak w szczególności dla pojazdów z zabudowaną paką, albo dla źle ustawionego lusterka wstecznego, oraz nie zapominajmy o takich patologiach drogowych jak wy
yorki napisał(a):Uwierz mądrzejszym.
hahaha ty się do nich nie zaliczasz twój idol również, na każdym kroku PoRD kasuje wasze mundrości
yorki napisał(a):Mrugnięcie trwa ok. 1/4 sekundy, policz (jak potrafisz) jaką drogę pokona w tym czsie pojazd jadący 60 km/h.
ok 7m, natomiast motorower przy prędkości 25km/h ok 2m widzisz w przeciwieństwie do ciebie nie rzucałem kamieniami w szkołę
yorki napisał(a):A co do twojego "wykładu" to pasowało by majpierw poczytać przepisy.
szkoda że ty masz problemy z czytaniem i rozumieniem tego co czytasz
yorki napisał(a):Umknęło ci, że od jakiegoś czasu można jeździć motocyklami do 125 ccm na prawko B. (szczegóły sobie doczytaj).
ale z ciebie tuman

motocykl to nie motorower, pisałeś o motorowerach które precyzuje art 2.46 a nie art 2.45 po raz n-ty pytam co za geniusz uczył cie na prawo jazdy bo się kuźwa nie popisał
yorki napisał(a):W tym mieszczą się również "podrasowane" czy przerobione motorowery.
A to jak ktoś sobie je zarejestrował i ubezpieczyl, to cię g...no obchodzi.
podrasowany czy przerobiony motorower to nie jest "motorower" - czy ty na prawdę jesteś tak bardzo upośledzony, że nie potrafisz zrozumieć co się do ciebie pisze? ja wiem, że PoRD za trudna lektura dla ciebie, ale już wstawiłem ci cytaty z internetu to powinieneś opanować, dzieci w podstawówce rozumieją
Ponieważ jedziemy odblokowanym skuterem, czyli pojazd rozwija większą prędkość niż jest to wpisane, czyli to już nie jest motorower tylko motocykl
tak ciężko ogarnąć?
----------------
Cyryl napisał(a):jeszcze raz za Twoją namową przeczytałem wyżej wspomniany artykuł
przeczytałeś, ale niestety nie zrozumiałeś
Cyryl napisał(a): i nie ma tam nic o tym, że mam wjeżdżać nie więcej niż 5m przed wyprzedzany pojazd
dlaczego szukasz nie więcej? czy ja ci pisałem, że masz obowiązkowo wjeżdżać nie więcej niż 5m? ty nie rozumiesz co się do ciebie pisze?
Cyryl napisał(a): i nie ma tam, że taki odstęp między pojazdami jest bezpieczny.
no jak nie ma
Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu zachować ... bezpieczny odstęp od wyprzedzanego pojazdu ... odstęp ten nie może być mniejszy niż 1mwidzisz nawet PoRD zakłada, że niebezpieczny odstęp to mniej niż 1m ergo bezpieczny odstęp od pojazdów wymienionych w tym art to więcej niż 1m
czy 2m to więcej niż 1m? bo na pewno mniej niż 5m
czy 3m to więcej niż 1m? bo na pewno mniej niż 5m
Cyryl napisał(a):...ponieważ dzisiaj miałem tylko wykłady, więc zamieszczam tylko zdjęcie jak wygląda odstęp 5m z punktu widzenia kierowcy ciężarówki
co ma ciężarówka wspólnego z motorowerem możesz nas oświecić
Cyryl napisał(a):...jutro dokładnie odmierzę 5m na palcu manewrowym i pokażę jak wygląda to z różnych punktów widzenia.
czytałeś czego dotyczy temat? zrozumiałeś?
mam nadzieję, że przestaniesz pisać nie dotyczące tematu bzdury i wstawisz zdjęcie z motoroweru na pojazd oddalony od niego o 5m
inne zdjęcia to po prostu spam i marnowanie czasu

Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.