Łamane pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Łamane pierwszeństwo

Postprzez gumik » piątek 03 lutego 2017, 11:23

Dzięki Sankila za konkretny post! Faktycznie chyba panuje jakieś przekonanie, ze znaki kanciaste różnią się czymś od tych nie kanciastych. Nawet kiedyś w Jedz Bezpiecznie było to poruszane: https://youtu.be/beu3wZ6KBEk?t=6m54s

@szerszon - jeśli masz coś do dodania, nie zgadzasz się z czymś, to nikt nie broni Ci tu napisać tak dobrego postu jak Sankila i wyrazić w nim co dokładnie myślisz. Póki co Twój ostatni post nie wniósł zupełnie nic do tej dyskusji.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez papadrive » piątek 03 lutego 2017, 19:19

gumik napisał(a): Faktycznie chyba panuje jakieś przekonanie, ze znaki kanciaste różnią się czymś od tych nie kanciastych.

Kanciaste czy nie kanciaste, nie ma znaczenia. Są dwa rodzaje tabliczek.
T-6a(c) gdzie droga (trasa) zmienia kierunek na skrzyżowaniu i w tym przypadku jazda "po pierwszeństwie" jest zmianą kierunku jazdy, co wiąże się z zastosowaniem przepisów z tym związanych.
T-6b(d) pokazuje rzeczywiste położenie dróg na skrzyżowaniu. Gruba krecha, oznaczająca drogę z PP może być namalowana jako łuk drogi. W tym wypadku jazda taką drogą nie wiąże się ze zmianą k.j., a jest jazdą na wprost.
Często te dwie odmiany tablic są używane niestosownie do sytuacji i wprowadzają kierujących w zakłopotanie.
Był nawet tu na forum podany przykład, gdzie na jednym wlocie skrzyżowania widniał znak D-1 +T-6b, a na podporządkowanej A-7 + T-6c (lub na odwrót :wink: ).

sankila napisał(a):BTW - jedyne, co łączy oba typy znaków, to wyraźna przerwa między drogami podporządkowanymi a drogą z pierwszeństwem - przypominająca, że drogi podporządkowane kończą się przed drogą z pierwszeństwem i nie mają wpływu ani na jej przebieg, ani na jej kierunek ruchu (ani na zakręty!).

A to, to całkowita bzdura. :hmm: Przerwy pomiędzy liniami nie mają nic wspólnego ze znaczeniem znaku. Po prostu tak jest wykonany szablon do ich malowania. Droga może się kończyć na skrzyżowaniu lub nie, jeśli ma kontynuację za nim.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez sankila » piątek 03 lutego 2017, 20:49

gumik napisał(a):Faktycznie chyba panuje jakieś przekonanie, ze znaki kanciaste różnią się czymś od tych nie kanciastych.
A owszem, jest pewne grono osób, które głosi tę prawdę objawioną. Jak zwykle, źródło tkwi w niezrozumieniu pojęć powszechnych, w tym wypadku chodzi o "zmianę kierunku jazdy".
Ponieważ w art. 22, o zmianie kierunku jazdy pisze się w odniesieniu do manewru skrętu na skrzyżowaniu (sygnalizowanym migaczem), toteż "niektórzy" uznali, że jedynie ten manewr zasługuje na miano nazwy "zmiany kierunku jazdy". Jazda po łuku drogi - zmianą kierunku być nie może, bo przecież "zakrętów się nie sygnalizuje, ani do prawej/lewej strony się nie zjeżdża". Tym samym - droga z pierwszeństwem nie może biec łukiem przez skrzyżowanie, bo: "zakręt albo migacz: wybór należy do ciebie".
A poza tym - jak na takim "skrzyżowaniu z łukiem" zastosować art. 25? Pojazd nadjeżdżający z prawej miałby poruszać się po tej samej drodze, co wjeżdżający na skrzyżowanie? Czysta herezja.

Problem powstał, gdy okazało się, że w rozp. 220 napisano o "zmianie kierunku jazdy na łuku poziomym!". Mrożącą krew w żyłach dyskusję, że w rozporządzeniu "nie napisali tego, co napisali", tudzież "kiedy pojazd jedzie prosto, a kiedy zmienia kierunek" wraz z wariacjami n/t "skręcanie vs zakręcanie" możesz przeczytać tu (będziesz wiedział, skąd się wzięły kanty na skrzyżowaniu):

viewtopic.php?f=3&t=38099&hilit=zmiana+kierunku#p386649
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez papadrive » piątek 03 lutego 2017, 21:27

sankila napisał(a):Ponieważ w art. 22, o zmianie kierunku jazdy pisze się w odniesieniu do manewru skrętu na skrzyżowaniu ...

Następna bzdura. :hmm: Gdzie tam jest coś o skrzyżowaniu?
Jazda po łuku drogi - zmianą kierunku być nie może, bo przecież "zakrętów się nie sygnalizuje, ani do prawej/lewej strony się nie zjeżdża".

Choćby tylko z w/w powodów, jazda po łuku zmianą kierunku jazdy nie jest.
Tym samym - droga z pierwszeństwem nie może biec łukiem przez skrzyżowanie, bo: "zakręt albo migacz: wybór należy do ciebie".

Jak najbardziej, droga może przebiegać łukiem i w tym samym miejscu może być skrzyżowanie. Ale dalej jazda po łuku nie będzie zmianą k.j., a jazdą na wprost.
A poza tym - jak na takim "skrzyżowaniu z łukiem" zastosować art. 25?

Normalnie. Jeśli masz zamiar zmienić kierunek jazdy na skrzyżowaniu, stosujesz się do odpowiednich przepisów. Jeśli nie zmieniasz k.j. (jazda na wprost, choć po krzywej) to do czego Ci w/w artykuł?
Pojazd nadjeżdżający z prawej miałby poruszać się po tej samej drodze, co wjeżdżający na skrzyżowanie?

Przy jeździe na wprost (nawet po łuku), pojazdy jadą naprzeciw sobie, a nie z prawej czy lewej strony.
Problem nie tkwi w przepisach. tylko w ich przestrzeganiu. Jak przez kierowców tak przez zarządców (drogowców). :(
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » piątek 03 lutego 2017, 23:37

gumik napisał(a):
@szerszon - jeśli masz coś do dodania, nie zgadzasz się z czymś, to nikt nie broni Ci tu napisać tak dobrego postu jak Sankila i wyrazić w nim co dokładnie myślisz. Póki co Twój ostatni post nie wniósł zupełnie nic do tej dyskusji.
Możesz wskazać mi ten post ? Nie zauważyłem. Natomiast oboje jak ognia unikacie odpowiedzi na moje pytanie. Tacy fachowcy.
A mojego postu po prostu nie rozumiesz. Kursanci nie maja problemu a ty masz.
szerszon

Postprzez JAKUB » sobota 04 lutego 2017, 08:55

szerszon napisał(a):(...)A mojego postu po prostu nie rozumiesz. Kursanci nie maja problemu a ty masz
W procesie nauczania tak to już jest, że:
"Nawet najgorszy nauczyciel
dla ucznia staje się mistrzem."
JAKUB

Postprzez szerszon » sobota 04 lutego 2017, 09:30

Wolę PoRD od twoich jak najbardziej wysublimowanych sentencji. A może ty spróbujesz odpowiedzieć na moje pytanie ?
Wszyscy tacy wygadani , a odpowiedzi jak nie było tak nie ma. Może trochę konkretów a nie wodolejstwa i nic nie wnoszących postów ?
szerszon

Postprzez gumik » poniedziałek 06 lutego 2017, 15:13

Z rozporządzenia:
8) T-6a tabliczka wskazująca rzeczywisty przebieg
drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie
(umieszczana na drodze z pierwszeństwem),
9) T-6b tabliczka wskazująca układ dróg podporządkowanych (umieszczana na drodze z pierwszeństwem),
10) T-6c tabliczka wskazująca rzeczywisty przebieg drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie
(umieszczana na drodze podporządkowanej),
11) T-6d tabliczka wskazująca prostopadły przebieg drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie oraz układ dróg podporządkowanych
(umieszczana na drodze podporządkowanej),

Wszędzie tam o jednej drodze z pierwszeństwem.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » poniedziałek 06 lutego 2017, 17:54

Pytam się, czy przebieg drogi z pierwszeństwem podczas przejazdu przez SKRZYŻOWANIE nie powoduje zmiany kierunku jazdy przez skrzyzowanie ?
Czy droga z pierwszeństwem odpowiada definicji drogi ?
Czy moje pytanie doczeka sie odpowiedzi zamiast tego pitu pitu ?
szerszon

Postprzez gumik » poniedziałek 06 lutego 2017, 18:18

Również czekam na odpowiedź. Była wcześniej mowa o różnicach między znakami, ale w zasadzie to ja nie widzę jakiejś dużej. Jak sądzę te b, d dotyczą nie jednego, a większej ilości skrzyżowań.
gumik

Postprzez szerszon » poniedziałek 06 lutego 2017, 19:57

Podałem i podaję jeszcze raz. Przejazd przez skrzyżowanie trasą z pierwszeństwem( też jest użyte takie określenie) określonym jako łamane jest zmianą kierunku jazdy, ponieważ przebieg pierwszeństwa nie ma nic wspólnego z drogą z Art 2.
Odpowiedź na moje pytanie dałaby impuls do dalszego udowodnienia,że sankila i jemu podobni bardzo mijają się z prawdą.
szerszon

Postprzez Henq » poniedziałek 06 lutego 2017, 22:17

gumik napisał(a):Również czekam na odpowiedź. Była wcześniej mowa o różnicach między znakami, ale w zasadzie to ja nie widzę jakiejś dużej. Jak sądzę te b, d dotyczą nie jednego, a większej ilości skrzyżowań.

Dz U 220
Znaki D-1 umieszcza się tak, aby jedna przekątna była w położeniu poziomym. Jeżeli droga z pierwszeństwem zmienia kierunek na skrzyżowaniu, to pod znakiem D-1 umieszcza się tabliczkę T-6a (rys. 5.2.1.2), zgodnie z zasadami określonymi w punkcie 5.2.1.3.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez gumik » poniedziałek 06 lutego 2017, 22:52

Dzięki za konkrety! :thumb2: Nadal nie mogę zrozumieć, czemu to są dwie drogi. Ja rozumiem, że droga zmienia kierunek, ale nadal jest mowa o jednej drodze.
gumik

Postprzez szerszon » poniedziałek 06 lutego 2017, 22:59

Jedna droga z pierwszeństwem, a nie droga-masz w ustawie definicję drogi z pierwszeństwem ?
szerszon

Postprzez gumik » poniedziałek 06 lutego 2017, 23:15

W zasadzie to tak.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1) drodze z pierwszeństwem — rozumie się przez to
drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowana;
No jak dla mnie z tego wynika, że droga z pierwszeństwem, to droga tylko oznakowana odpowiednimi znakami.
Co prawda to jest z rozporządzenia, a nie ustawy. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Definicja tabliczek T6 też jest w tym samym rozporządzeniu.
gumik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze