Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez gumik » piątek 03 lutego 2017, 11:23
przez papadrive » piątek 03 lutego 2017, 19:19
gumik napisał(a): Faktycznie chyba panuje jakieś przekonanie, ze znaki kanciaste różnią się czymś od tych nie kanciastych.
sankila napisał(a):BTW - jedyne, co łączy oba typy znaków, to wyraźna przerwa między drogami podporządkowanymi a drogą z pierwszeństwem - przypominająca, że drogi podporządkowane kończą się przed drogą z pierwszeństwem i nie mają wpływu ani na jej przebieg, ani na jej kierunek ruchu (ani na zakręty!).
przez sankila » piątek 03 lutego 2017, 20:49
A owszem, jest pewne grono osób, które głosi tę prawdę objawioną. Jak zwykle, źródło tkwi w niezrozumieniu pojęć powszechnych, w tym wypadku chodzi o "zmianę kierunku jazdy".gumik napisał(a):Faktycznie chyba panuje jakieś przekonanie, ze znaki kanciaste różnią się czymś od tych nie kanciastych.
przez papadrive » piątek 03 lutego 2017, 21:27
sankila napisał(a):Ponieważ w art. 22, o zmianie kierunku jazdy pisze się w odniesieniu do manewru skrętu na skrzyżowaniu ...
Jazda po łuku drogi - zmianą kierunku być nie może, bo przecież "zakrętów się nie sygnalizuje, ani do prawej/lewej strony się nie zjeżdża".
Tym samym - droga z pierwszeństwem nie może biec łukiem przez skrzyżowanie, bo: "zakręt albo migacz: wybór należy do ciebie".
A poza tym - jak na takim "skrzyżowaniu z łukiem" zastosować art. 25?
Pojazd nadjeżdżający z prawej miałby poruszać się po tej samej drodze, co wjeżdżający na skrzyżowanie?
przez szerszon » piątek 03 lutego 2017, 23:37
Możesz wskazać mi ten post ? Nie zauważyłem. Natomiast oboje jak ognia unikacie odpowiedzi na moje pytanie. Tacy fachowcy.gumik napisał(a):
@szerszon - jeśli masz coś do dodania, nie zgadzasz się z czymś, to nikt nie broni Ci tu napisać tak dobrego postu jak Sankila i wyrazić w nim co dokładnie myślisz. Póki co Twój ostatni post nie wniósł zupełnie nic do tej dyskusji.
przez JAKUB » sobota 04 lutego 2017, 08:55
W procesie nauczania tak to już jest, że:szerszon napisał(a):(...)A mojego postu po prostu nie rozumiesz. Kursanci nie maja problemu a ty masz
przez szerszon » sobota 04 lutego 2017, 09:30
przez gumik » poniedziałek 06 lutego 2017, 15:13
8) T-6a tabliczka wskazująca rzeczywisty przebieg
drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie
(umieszczana na drodze z pierwszeństwem),
9) T-6b tabliczka wskazująca układ dróg podporządkowanych (umieszczana na drodze z pierwszeństwem),
10) T-6c tabliczka wskazująca rzeczywisty przebieg drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie
(umieszczana na drodze podporządkowanej),
11) T-6d tabliczka wskazująca prostopadły przebieg drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie oraz układ dróg podporządkowanych
(umieszczana na drodze podporządkowanej),
przez szerszon » poniedziałek 06 lutego 2017, 17:54
przez gumik » poniedziałek 06 lutego 2017, 18:18
przez szerszon » poniedziałek 06 lutego 2017, 19:57
przez Henq » poniedziałek 06 lutego 2017, 22:17
gumik napisał(a):Również czekam na odpowiedź. Była wcześniej mowa o różnicach między znakami, ale w zasadzie to ja nie widzę jakiejś dużej. Jak sądzę te b, d dotyczą nie jednego, a większej ilości skrzyżowań.
przez gumik » poniedziałek 06 lutego 2017, 22:52
przez szerszon » poniedziałek 06 lutego 2017, 22:59
przez gumik » poniedziałek 06 lutego 2017, 23:15
No jak dla mnie z tego wynika, że droga z pierwszeństwem, to droga tylko oznakowana odpowiednimi znakami.Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1) drodze z pierwszeństwem — rozumie się przez to
drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowana;