szerszon napisał(a):Po pierwsze jesteś obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni...co z tego ,że jest to zatoka ? Przecież jest na jezdni.
Zatoka na jezdni? Pierwsze słyszę.
Zaszła pomyłka w tym co napisałem a tym co chciałem napisać. Napisałem:
Nie interesuje mnie krawędź pasa postojowego, jeżeli P-19 oddziela zatokę od jezdni.
Powinno być napisane: "Nie interesuje mnie krawędź pasa postojowego, jeżeli P-19 NIE oddziela zatoki od jezdni."
szerszon napisał(a):Po drugie,jeśli pas postojowy jest częściowo na jezdni, częściowo na np chodniku to jakim prawem zajmujesz więcej niż jeden pas ruchu ?
Przecież tłumaczyłem, że na Twoim rys. pas postojowy znajduje się poza jezdnią (wyznaczona krawężnikiem) Ani 1 cm nie zalega na jezdnię.

Owszem może się zdarzyć, że P-19 wymalowano na jezdni ale stanowiska postojowe dotyczą parkowania częściowo na jezdni a częściowo na chodniku/zatoce. Wtedy P-19 nie oddziela jezdni, nie wyznacza pasa ruchu (bo nigdy nie wyznacza) - ale może występować na pasie ruchu.
szerszon napisał(a):To interesujące,że założyłeś sobie, że pas ruchu zawiera w sobie w pas postojowy.
Niby czemu interesujące? Bo słowo PAS jest bliższe lingwistycznie do "PAS RUCHU" niż do "KOPERTA"? eee
Pisałem o takiej sytuacji jak na rysunku niżej, czyli: na jezdni o dwóch pasach ruch występuje P-19. Jeżeli wywalimy te samochody, to "możliwie blisko prawej krawędzi jezdni" masz przy samym krawężniku. Oś jezdni zaznaczyłem niebieska linią.

szerszon napisał(a):Przecież jest ten przypadek choćby na zdjęciu drugim Linia prostopadła do krawężnika, która nie pozwala parkować na wjeździe ?
Twój rys. 2 (patrz niżej) jest dla mnie oczywisty.

O 3 w nocy może te stanowiska postojowe są puste, więc nie masz wyjścia by po nich się poruszać, bo one znajdują się na pasie ruchu - niewyznaczonym.
szerszon napisał(a):No nie...nie musi być oznakowania pionowego w każdym przypadku.
W przypadku P-21 masz rację, bo "220" daje wyjątek że może występować samodzielnie. Pozostałe znaki poziome uzupełniające jak sama nazwa wskazuje - uzupełniają znaki pionowe, tj. dopełniają ich znaczenie.