Lewoskręt z kontrapasa dla rowerów

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Lewoskręt z kontrapasa dla rowerów

Postprzez szerszon » niedziela 04 grudnia 2016, 22:59

LeszkoII napisał(a):A gdzie tu widzisz sprzeczność?
No jak to gdzie ? Przecież dopasowujesz sobie przepisy jak Ci pasuje. Po pasie postojowym chcesz jeździć a po polu wyłączonym już nie....dlaczego ? Przecież jezdnia. Tu napisali,że się nie wjeżdża a tu napisali że pas jest przeznaczony do postoju. Co to za podwójne standardy ? Hę ? :wink:
To jest znak uzupełniający. Jego obecność nie ma znaczenia przy kombinacji D-18 PLUS T-30i.
Ale znak. Czy w Art 5 masz odróżnienie znaków z podziałem na nakazu, zakazu , uzupełniające ? Szymonizujesz.
Jak wyżej
Pytam jak wyżej. Co to ma wspólnego z pasem postojowym ?
D-18 oznacza miejsce PRZEZNACZONE na postój..
Ale nei wyznaczone przez P-19 jako pas postojowy.
Nagle robi Ci różnicę obecność P-19
I to zasadniczą.
szerszon

Postprzez LeszkoII » niedziela 04 grudnia 2016, 23:12

szerszon napisał(a):Po pasie postojowym chcesz jeździć a po polu wyłączonym już nie....dlaczego ?
Juz pisałem dlaczego. Bo przepisy wprost zabraniają wjeżdżania na P-21, podczas gdy przepisy nie zabraniają jazdy po pasie postojowym lub miejscy wyznaczonym przez D-18 PLUS T-30i.
szerszon napisał(a):Tu napisali,że się nie wjeżdża a tu napisali że pas jest przeznaczony do postoju.
Na tym polega różnica.
szerszon napisał(a):Czy w Art 5 masz odróżnienie znaków z podziałem na nakazu, zakazu , uzupełniające ?
Nie mam, ale znaczenie znaku dopełniają zasady jego używania. Przecież nie miałeś problemu z jazdą po pasie ruchu przeznaczonym na postój znakiem D-18, więc w czym problem ze znakiem P-19 :hmm:
szerszon napisał(a):Ale nei wyznaczone przez P-19 jako pas postojowy.
To bez znaczenia. D-18 wyznacza miejsce PRZEZNACZONE... a Ty jedziesz po tym miejscu. P-19 wyznacza miejsce (zwane pasem postojowym) PRZEZNACZONE... a Ty twierdzisz, że nie można się poruszać wzdłuż niego.
PRZEZNACZENIE PRZEZNACZENIU nie równe?

MEGA niekonsekwencja. Ja szymonizuję? :wink:
LeszkoII

Postprzez szerszon » poniedziałek 05 grudnia 2016, 08:11

LeszkoII napisał(a):Juz pisałem dlaczego. Bo przepisy wprost zabraniają wjeżdżania na P-21, podczas gdy przepisy nie zabraniają jazdy po pasie postojowym lub miejscy wyznaczonym przez D-18 PLUS T-30i.
Te same przepisy precyzują znaczenie i przeznaczenie miejsca oznaczonego P-19.
Nie mam, ale znaczenie znaku dopełniają zasady jego używania. Przecież nie miałeś problemu z jazdą po pasie ruchu przeznaczonym na postój znakiem D-18, więc w czym problem ze znakiem P-19
No nie masz. :D Czy w Art 5 jest coś o zasadach dopełniających ? P-19 jest stosowany na jezdni, częściowo na jezdni i chodniku... w obu przypadkach jedziesz ?
To bez znaczenia.
Wybacz, ale to nie ma chyba potwierdzenia w przepisach.T-30 nie wyznacza pasa postojowego.
Obrazek
Jedziesz po pasie postojowym ? Czyli jedziesz po chodniku.
Obrazek Czy jadąc na wprost z takiego kończącego się pasa włączam się do ruchu czy zmieniam pas ?
Czy skręcając w prawo w tę "przecinkę" pomiędzy pasami postojowymi mam pierwszeństwo nad ruszającym z , czy jadącym tym pasem ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 05 grudnia 2016, 09:38

Ja tylko przypomnę, że ta nasza dyskusja już się kiedyś odbyła no i każdy pozostał przy swoich racjach.
szerszon napisał(a):Te same przepisy precyzują znaczenie i przeznaczenie miejsca oznaczonego P-19.
Dokładnie te same, co D-18 - masz rację. W obu przypadkach użyto "PRZEZNACZONE". Tobie robi jakąś różnicę słowo "miejsce" od słowa "pas". Takim miejscem może być jeszcze potocznie zwana "koperta" i też sobie ją spokojnie przejadę (nie muszę omijać) a nawet 10 takich kopert po kolei. To wszystko są stanowiska postojowe.

Analogicznie z P-17... przejadę bez skrupułów po jezdni, ale już nie po poboczu (chyba że rowerem).

Obrazek

szerszon napisał(a):Czy w Art 5 jest coś o zasadach dopełniających ?
Na szczęście nie, bo temu służą rozporządzenia wydane na podstawie art. 7 (.2 i .3).
szerszon napisał(a):Wybacz, ale to nie ma chyba potwierdzenia w przepisach.T-30 nie wyznacza pasa postojowego.
No bo Tobie się kojarzy słowo pas z pasem ruchu jako częścią jezdni (pośrednio więc częścią drogi) i przypisujesz temu pasowi cechy przeznaczenia części drogi.
szerszon napisał(a):Jedziesz po pasie postojowym ? Czyli jedziesz po chodniku.
Nie pojadę w miejscu oddzielonym od jezdni krawężnikiem (niewyniesionym). To jest pobocze lub zatoka. Gdzie tam widzisz chodnik?
szerszon napisał(a):Czy jadąc na wprost z takiego kończącego się pasa włączam się do ruchu czy zmieniam pas ?
Ani nie zmieniam pasa ani nie włączam się do ruchu.
szerszon napisał(a):Czy skręcając w prawo w tę "przecinkę" pomiędzy pasami postojowymi mam pierwszeństwo nad ruszającym z , czy jadącym tym pasem ?
Ruszający po postoju = włączający się do ruchu. W poprzednim pytaniu nic nie było o ruszającym tylko o jadącym. A przy okazji, na tym ostatnim rysunku, mamy doskonały przykład, po co stosuje się P-19 i dlaczego czasem sam D-18 nie wystarczy (nie chodzi nawet o wytyczne oznakowania miejsce objętych strefą płatnego parkowania).
LeszkoII

Postprzez szerszon » poniedziałek 05 grudnia 2016, 21:24

LeszkoII napisał(a):Ja tylko przypomnę, że ta nasza dyskusja już się kiedyś odbyła no i każdy pozostał przy swoich racjach.
Ja zgodnie z PoRD i zasadami języka polskiego :lol: :lol: :lol: , a Ty...( już nie pamiętam}.
Tobie robi jakąś różnicę słowo "miejsce" od słowa "pas"
Zgadza się.Natomiast Ty mając pas chcesz po nim jeździć.
Nie pojadę w miejscu oddzielonym od jezdni krawężnikiem (niewyniesionym). To jest pobocze lub zatoka
Przecież to pas postojowy po którym chcesz jeździć. Przeszkadzają Ci takie duperele ? :wink:
Ani nie zmieniam pasa ani nie włączam się do ruchu
A to dlaczego ? Przecież pas się kończy. Przecież WIDAĆ na drugim zdjęciu !!! Jest przerwa na wjazd i dalej zaczyna się drugi...też WIDAĆ. I co ?
Ciekawy jestem jak taki"pas ruchu" byłby uwzględniony na F-10. Poszukam, może coś znajdę.
szerszon

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 05 grudnia 2016, 22:22

szerszon napisał(a):Zgadza się.Natomiast Ty mając pas chcesz po nim jeździć.
Nawet nie tyle chcę, co czasem (jak nie będę zdany na jazdę jak w teście łosia) muszę - możliwie blisko prawej KRAWĘDZI.

PAS - to w naszej dyskusji miejsce postojowe a nie pas ruchu czy pasek do spodni. Jest to normalne miejsce postojowe, jak P-18 i... zresztą pisałem o tym wyżej.
szerszon napisał(a):Przecież to pas postojowy po którym chcesz jeździć. Przeszkadzają Ci takie duperele ?
Nie przeszkadzają, bo sam mieszkam przy ulicy, gdzie taki krawężnik wybudowano w zamierzchłych jeszcze czasach. Napisałem wyraźnie (chyba?), że nie mam zwyczaju jeździć poza jednią samochodem osobowym. Pas postojowy nie ma tu nic do rzeczy. Przecież P-19 wyznacza miejsce postojowe, nawet do postoju częściowo na chodniku. Dlatego mam w 4 literach gdzie się znajduje ten pas - bo w sensie prawnym on "mnie nie parzy" przy niekorzystaniu z niego w inny sposób niż parkowanie.
szerszon napisał(a):A to dlaczego ? Przecież pas się kończy.
Kończy się pas POSTOJOWY a nie pas RUCHU (niewyznaczony). Przecież P-19 nie wyznacza pasów ruchu :eek2:
szerszon napisał(a):Przecież WIDAĆ na drugim zdjęciu !!! Jest przerwa na wjazd i dalej zaczyna się drugi...też WIDAĆ. I co ?
No i właśnie w takich lukach parkuję za friko w strefie płatnego parkowania (nie zastawiając nikomu wjazdu/wyjazdu/dostępu). Jeszcze raz powtórzę, że P-19 dopełnia/uzupełnia oznakowanie pionowe. Stąd powstają "luki" przeznaczone na wjazd/wyjazd z nieruchomości, ale czasem się zdarzy że taka luka jest wynikiem niedopatrzenia urzędasa.
szerszon napisał(a):Ciekawy jestem jak taki"pas ruchu" byłby uwzględniony na F-10. Poszukam, może coś znajdę.
F-10 ist fur Idioten - w nawiązaniu do pewnej wypowiedzi @ks-rider'a :mrgreen: Zresztą w temacie rond wyrażaliśmy podobne zdanie... nie zawsze ale :twisted:
LeszkoII

Postprzez szerszon » wtorek 06 grudnia 2016, 00:04

LeszkoII napisał(a):muszę - możliwie blisko prawej KRAWĘDZI.

No to gdzie jest krawędź pasa postojowego ? Jak widać pas postojowy to nie tylko jezdnia.Będziesz jechał częściowo po pasie ruchu a częściowo po pasoie postojowym ? No nie godzi się.
PAS - to w naszej dyskusji miejsce postojowe a nie pas ruchu czy pasek do spodni.
Skoro nie pas ruchu to gdzie się pchasz ? :twisted:
Kończy się pas POSTOJOWY a nie pas RUCHU (niewyznaczony). Przecież P-19 nie wyznacza pasów ruchu
Sugerujesz ,że pas postojowy zawiera się w pasie ruchu ? A co w przypadkach gdy pasy ruchu są wyznaczone ?
Przejeżdżasz linię przerywaną ignorując ją ?
No i właśnie w takich lukach parkuję za friko w strefie płatnego parkowania (nie zastawiając nikomu wjazdu/wyjazdu/dostępu)
Odnoszę wrażenie,że unikasz odpowiedzi. :twisted:
Jeszcze raz powtórzę, że P-19 dopełnia/uzupełnia oznakowanie pionowe.
Nie jest to tak do końca prawdą.
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 07 grudnia 2016, 10:07

szerszon napisał(a):No to gdzie jest krawędź pasa postojowego ? Jak widać pas postojowy to nie tylko jezdnia.
Nie interesuje mnie krawędź pasa postojowego, jeżeli P-19 oddziela zatokę od jezdni. Na Twoich rysunkach nie ma miejsca taka sytuacja; na rys. 1 krawędź jezdni wyznacza krawężnik (płaski) a na drugim rys. 2 krawężnik przy chodniku. Dlatego na jezdni z rys. 2 nie interesuje mnie P-19 do celów innych niż parkowanie.
szerszon napisał(a):Skoro nie pas ruchu to gdzie się pchasz ?
Pcham się na pas ruchu, który zawiera dyskutowany "PAS". Obecność naszego "PASA" na jezdni nie powoduje, że jeden pas ruchu zostaje wyrugowany z jezdni (na jej jakimś odcinku).
szerszon napisał(a):Sugerujesz ,że pas postojowy zawiera się w pasie ruchu ? A co w przypadkach gdy pasy ruchu są wyznaczone ?
Nie znam takiego przykładu, żeby P-19 mieścił się na wyznaczonym pasie ruchu. Dwie linie obok siebie mogłyby negatywnie wpłynąć na czytelność oznakowania, dlatego takich akcji się chyba nie robi.
szerszon napisał(a):Przejeżdżasz linię przerywaną ignorując ją ?
Musiałbyś to narysować albo dać zdjęcie, bo nie wiem o jaką linię pytasz i czy oddziela zatoke od jezdni....
szerszon napisał(a):Nie jest to tak do końca prawdą.
Jak to nie? W Krakowie jest sobie zatoka postojowa oddzielona od jezdni (z torowiskiem) znakiem P-19. Oznacza to, że parkując pojazd nie może wystawać za tą linię - czyli pełni ona bardzo istotne uzupełnienie znaku D-18 z tabliczką T-30.
LeszkoII

Postprzez szerszon » środa 07 grudnia 2016, 14:24

LeszkoII napisał(a):Nie interesuje mnie krawędź pasa postojowego, jeżeli P-19 oddziela zatokę od jezdni.
Jak to ? Po pierwsze jesteś obowiązany jesteś jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni...co z tego ,że jest to zatoka ? Przecież jest na jezdni.
Po drugie,jeśli pas postojowy jest częściowo na jezdni, częściowo na np chodniku to jakim prawem zajmujesz więcej niż jeden pas ruchu ?
Pcham się na pas ruchu, który zawiera dyskutowany "PAS". Obecność naszego "PASA" na jezdni nie powoduje, że jeden pas ruchu zostaje wyrugowany z jezdni
To interesujące,że założyłeś sobie, że pas ruchu zawiera w sobie w pas postojowy. Twój punkt widzenia ma problem w momencie , gdy pas postojowy nie jest całkowicie na jezdni i jest ograniczony polem wyłączonym z ruchu.
Nie znam takiego przykładu, żeby P-19 mieścił się na wyznaczonym pasie ruchu.
Przecież to wynika z twoich wcześniejszych słów nawet w tym poście. :shock:
Musiałbyś to narysować albo dać zdjęcie, bo nie wiem o jaką linię pytasz i czy oddziela zatoke od jezdni..
Przecież jest ten przypadek choćby na zdjęciu drugim Linia prostopadła do krawężnika, która nie pozwala parkować na wjeździe ? :eek2:
Jak to nie?
No nie...nie musi być oznakowania pionowego w każdym przypadku.
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 07 grudnia 2016, 19:26

szerszon napisał(a):Po pierwsze jesteś obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni...co z tego ,że jest to zatoka ? Przecież jest na jezdni.
Zatoka na jezdni? Pierwsze słyszę.

Zaszła pomyłka w tym co napisałem a tym co chciałem napisać. Napisałem:
Nie interesuje mnie krawędź pasa postojowego, jeżeli P-19 oddziela zatokę od jezdni.
Powinno być napisane: "Nie interesuje mnie krawędź pasa postojowego, jeżeli P-19 NIE oddziela zatoki od jezdni."
szerszon napisał(a):Po drugie,jeśli pas postojowy jest częściowo na jezdni, częściowo na np chodniku to jakim prawem zajmujesz więcej niż jeden pas ruchu ?
Przecież tłumaczyłem, że na Twoim rys. pas postojowy znajduje się poza jezdnią (wyznaczona krawężnikiem) Ani 1 cm nie zalega na jezdnię.

Obrazek

Owszem może się zdarzyć, że P-19 wymalowano na jezdni ale stanowiska postojowe dotyczą parkowania częściowo na jezdni a częściowo na chodniku/zatoce. Wtedy P-19 nie oddziela jezdni, nie wyznacza pasa ruchu (bo nigdy nie wyznacza) - ale może występować na pasie ruchu.
szerszon napisał(a):To interesujące,że założyłeś sobie, że pas ruchu zawiera w sobie w pas postojowy.
Niby czemu interesujące? Bo słowo PAS jest bliższe lingwistycznie do "PAS RUCHU" niż do "KOPERTA"? eee

Pisałem o takiej sytuacji jak na rysunku niżej, czyli: na jezdni o dwóch pasach ruch występuje P-19. Jeżeli wywalimy te samochody, to "możliwie blisko prawej krawędzi jezdni" masz przy samym krawężniku. Oś jezdni zaznaczyłem niebieska linią.

Obrazek

szerszon napisał(a):Przecież jest ten przypadek choćby na zdjęciu drugim Linia prostopadła do krawężnika, która nie pozwala parkować na wjeździe ?
Twój rys. 2 (patrz niżej) jest dla mnie oczywisty.

Obrazek

O 3 w nocy może te stanowiska postojowe są puste, więc nie masz wyjścia by po nich się poruszać, bo one znajdują się na pasie ruchu - niewyznaczonym.
szerszon napisał(a):No nie...nie musi być oznakowania pionowego w każdym przypadku.
W przypadku P-21 masz rację, bo "220" daje wyjątek że może występować samodzielnie. Pozostałe znaki poziome uzupełniające jak sama nazwa wskazuje - uzupełniają znaki pionowe, tj. dopełniają ich znaczenie.
LeszkoII

Postprzez szerszon » czwartek 08 grudnia 2016, 13:35

LeszkoII napisał(a):Zatoka na jezdni? Pierwsze słyszę.

O 3 w nocy może te stanowiska postojowe są puste, więc nie masz wyjścia by po nich się poruszać, bo one znajdują się na pasie ruchu - niewyznaczonym.
szerszon napisał(a):No nie...nie musi być oznakowania pionowego w każdym przypadku.
W przypadku P-21 masz rację, bo "220" daje wyjątek że może występować samodzielnie. Pozostałe znaki poziome uzupełniające jak sama nazwa wskazuje - uzupełniają znaki pionowe, tj. dopełniają ich znaczenie.
Przepraszam, ale to Ty wprowadziłeś ten termin do dyskusji.
Zaszła pomyłka w tym co napisałem a tym co chciałem napisać.
:mrgreen: zauważam.
Przecież tłumaczyłem, że na Twoim rys. pas postojowy znajduje się poza jezdnią (wyznaczona krawężnikiem) Ani 1 cm nie zalega na jezdnię.
To tylko jeden z setek przykładów. Jest wiele miejsc, gdzie pas postojowy jest częściowo na jezdni , częściowo na chodniku i m.in do takiej sytuacji odnosiło się moje pytanie.No to jak pojedziesz ?
Owszem może się zdarzyć, że P-19 wymalowano na jezdni ale stanowiska postojowe dotyczą parkowania częściowo na jezdni a częściowo na chodniku/zatoce. Wtedy P-19 nie oddziela jezdni, nie wyznacza pasa ruchu (bo nigdy nie wyznacza) - ale może występować na pasie ruchu.
Czyli nie wyznacza Ci pasa ruchu a chcesz po tym jechać. Czyli też wynika ,że pas postojowy zawiera Ci się w w pasie ruchu w zależności , gdzie namalowali. Żonglujesz przepisami, a by uzasadnić jazdę po czymś , po czym nie możesz jeździć.
Niby czemu interesujące? Bo słowo PAS jest bliższe lingwistycznie do "PAS RUCHU" niż do "KOPERTA"?
Chyba dla Ciebie. Koperta to inna bajka.
Pisałem o takiej sytuacji jak na rysunku niżej, czyli: na jezdni o dwóch pasach ruch występuje P-19.
Jeżeli wywalimy te samochody, to "możliwie blisko prawej krawędzi jezdni" masz przy samym krawężniku. Oś jezdni zaznaczyłem niebieska linią.
Brak samochodów pozwala Ci korzystać z części drogi przeznaczonej do czegoś innego ? A co z Art 5... ta krawędź jezdni będzie przez Ciebie lansowana także przy buspasie , bo nie ma autobusu i przy pasie ruchu dla rowerów , bo akurat nie ma rowerzysty ?
Nie mam wyjścia ? :lol: :lol: :lol:
Jesteś pewien ? :wink:
No i jak z tym włączeniem się do ruchu z tak zakończonego pasa postojowego. Linię przecinasz
Obrazek
szerszon

Postprzez Henq » sobota 10 grudnia 2016, 21:31

eragon napisał(a):
Henq napisał(a):nadal nie otrzymałem odpowiedzi czy wolno wyprzedzać na moście?

Na moście, wiadukcie, autostradzie i w tunelu można wyprzedzać ..

Na jakiej podstawie tak uważasz? Przecież nigdzie w przepisach nie jest to dozwolone?
Czy na takiej, że nie jest to zabronione więc dozwolone? czy na takiej że ustawodawca jasno pisze że jest to dozwolone? :eek2:
przypomnę ci o co chodzi bo zapewne już zapomniałeś:
eragon napisał(a):
Henq napisał(a):bo nie ma tego nigdzie zabronione, a autor wyraźnie prosi o wskazanie gdzie jest napisane, że jazda pasem postojowym jest zabroniona

Co nie jest zabronione, jest dozwolone.. W porzo..
Ja na tym pasie zaparkuję a ty po nim wtedy przejedziesz, bo nie ma zakazu. Wyluzuj w końcu.

Więc dlaczego mam wyluzować i nie jeździć po pasie gdzie nie jest to zabronione?
ale mogę wyprzedzać na moście który do tego nie służy? :eek2: Chcesz definicję mostu? szukaj w wiki nic nie wspomina o wyprzedzaniu :hmm:

A teraz skup się:
Art 26.3.3 jasno zabrania jazdy wzdłuż po chodniku
więc dlaczego ustawodawca tego nie zawarł w def P-19?
Przeparkować można na ukos więc o tym wiedział, więc dlaczego nie zabronił jazdy wzdłuż po pasie "przeznaczonym do postoju"? czyżby dlatego że jednak można poruszać się blisko prawej krawędzi jezdni jadąc po pasie przeznaczonym na postój?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szerszon » sobota 10 grudnia 2016, 21:36

Henq napisał(a):więc dlaczego ustawodawca tego nie zawarł w def P-19?

Zawarł w opisie znaku. Pas postojowy przeznaczony. Tak samo nie zabronił ci skręcać przy C-5. Skręcasz ?
Przepisy są dla ludzi logicznych, a nie dla takich, którzy chcą, aby im pisać,że jak jest nakaz, przeznaczenie itp to trzeba od razu zabraniać, bo nie pojmują.
szerszon

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze