Czy lewy pas służy tylko do wyprzedzania?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Czy lewy pas służy tylko do wyprzedzania?

Postprzez Borys_q » środa 18 maja 2016, 13:31

z definicji że co nie pojazd samochodowy czy że nie uczestnik ruchu? :hmm:

A kolega umie czytać, czy celowo manipuluje moje wypowiedzi?

[quoteJak najbardziej uważam wyprzedzanie z prawej za mniej bezpieczne, szczególnie na drogach poza terenem zabudowanym. Kierowcy mniej pilnują przestrzeni z prawej strony swojego samochodu i myślę, ze zdecydowanie częściej przy takim wyprzedzaniu zdarzają sie zajechania drogi. Szczególnie w przypadku wyprzedzania 'tirów'][/quote]

Jak zachowasz SzO jak przykazali to jest ok.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez lith » środa 18 maja 2016, 13:35

Przy odpowiednio dużej szczególnej ostrożności to prawie wszystko jest okej. Niemniej spodziewam się ciekawszych akcji ze strony wyprzedzanego robiąc to z prawej strony.
lith

Postprzez Borys_q » środa 18 maja 2016, 13:49

Oczywiście, masz się spodziewać, ale nie unikać. Jak wszyscy będą wyprzedzania z prawej unikać to nikt nie będzie w prawe lustro patrzył.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez lith » środa 18 maja 2016, 14:25

W miastach ludzi to nie dziwi, ale w trasie owszem unikam. Myślę, ze w 95% na 'dwupasmówkach' wyprzedzam z lewej. Zdecydowana większość ludzi orientując się, że ma kogoś na zderzaku robi mu miejsce uciekając na prawo, co jest naturalne. Często przy tym nie upewniają się dostatecznie czy ten ktoś już nie zaczął ich z prawej wyprzedzać i np. nie znajduje się w martwym punkcie.

Zresztą jestem za leniwy na sprawdzanie przepisów w każdym kraju, a są takie gdzie za wyprzedzanie z prawej się mandat należy i tam już w ogóle kierowcy prawej strony nie pilnują.
lith

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze