Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez jjaacc » czwartek 17 listopada 2005, 01:19
przez mazak » czwartek 17 listopada 2005, 01:28
przez ella » czwartek 17 listopada 2005, 09:01
mazak napisał(a):ella napisał(a): To lepiej jej nie mniej bo możesz się naciąć i zabulić :wink: Wina byłaby Twoja.
Nie bądź pewna Ella, :shock: pewność może zgubić. Na jakiej podstawie tak sądzisz ? Tzw. prawej ręki ?
nadaal jednak będę uczył (tak jak to robię od 6 lat) mijania się bezkolizyjnego - chyba, że znaki pomocnicze wskazuja sposób kolizyjny.
przez scorpio44 » czwartek 17 listopada 2005, 11:21
ella napisał(a):Uczysz dobrze w myśl zwyczajów inni też tak uczą, ale w razie kolizji wina jest bezkolizyjnego.
przez jjaacc » czwartek 17 listopada 2005, 19:25
scorpio44 napisał(a):No i czy w takim razie nie jest to w jakimś stopniu paranoja? Że tak się przyjęło jeździć, tak uczą na kursach, tak trzeba jechać na egzaminie, ale teoretycznie jest to niezgodne z przepisami i w razie stłuczki jest się winnym.
przez scorpio44 » czwartek 17 listopada 2005, 20:05
jjaacc napisał(a):Nie jest to paranoja, i nie jest to niezgodne z przepisami. Jest to tylko nie określone. Jak ktoś przejedzie czy zawróci bezkolizyjnie. Wszystko jest ok. nie można go za to karać. Ale jeżeli dojdzie do kolizji w takim wypadku że ktoś jechał kolizyjnie, to niestety winny musi być, ten był z lewej a ten z prawej, obaj mieli zielone. I mamy sprawce.
przez mazak » czwartek 17 listopada 2005, 22:38
przez ella » czwartek 17 listopada 2005, 22:57
Jeśli Jesteś przekonana do swoich racji, wskaż mi na zdjęciu które pokazałem, w jaki sposób chcesz skręcić kolizyjnie na tym skrzyżowaniu ????
przez scorpio44 » czwartek 17 listopada 2005, 23:00
przez ella » czwartek 17 listopada 2005, 23:19
scorpio44 napisał(a):Ella - zawsze to powtarzasz (że bezkolizyjny jest winny), ale powiedz tylko, czy wiesz to z życia, czy wnioskujesz to tylko na podstawie zasady prawej ręki?
przez mazak » czwartek 17 listopada 2005, 23:21
[Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
A gdzie tu mowa,ze w trakcie skrętu można jechać po lewej stronie drogi?
W Polsce obowiązuje nadal ruch prawostronny :wink:
Czyżby środek skrzyżowania był jednokierunkowy? :wink:
przez scorpio44 » czwartek 17 listopada 2005, 23:36
ella napisał(a):Co Ty z tą zasadą prawej ręki. Już chyba napisałam mój punkt widzenia.
Jak dla mnie to jest wszystko logiczne. A nikogo nie muszę przekonywać :wink: .
przez ella » czwartek 17 listopada 2005, 23:55
po prostu wiesz to z jakiegoś godnego zaufania źródła!
przez jjaacc » piątek 18 listopada 2005, 00:09
przez mazak » piątek 18 listopada 2005, 00:30
jjaacc napisał(a):Nie mówię że każe ludziom jeździć tylko bezkolizyjnie, uświadamiam ich tylko jakie jest prawo.
Rozmiary skrzyżowana nie mają tu nic do rzeczy.
Co rozstrzyga o pierwszeństwie? Wróżka?