Wyjazd ze strefy zamieszkania. Kto ma pierwszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wyjazd ze strefy zamieszkania. Kto ma pierwszeństwo?

Postprzez LeszkoII » niedziela 28 czerwca 2015, 08:37

szerszon napisał(a):I tak jakoś mi nie pasuje włączenie sie do ruchu na skrzyzowaniu..takie to...dziwne...
Też mi dziko to wygląda, ale jest to teoretycznie możliwe. Wynika to nawet wprost z def. strefy zamieszkania i def. skrzyżowania.

Z innej beczki. Jak się zbliżamy rowerem do skrzyżowania dróżką wydeptaną przez kozy pasące się na łące, to włączamy się do ruchu i właśnie dlatego stosujemy Art. 17.2. ponad Art. 25.1.
dylek napisał(a):LeszkoII - czy jadąc 49km/h łamiesz ograniczenie do 90 czy 140 ?
Ja nie łamię, bo uwzględniam Art. 5.
A Ty to nie wiem czy łamiesz, ale chyba idziesz "na logikę" i wybierasz sobie "najmniejszy wspólny dzielnik" czyli powiedzmy to 50 km/h.
Na taką logikę nie ma miejsca w przepisach, o czym świadczy skrupulatnie wydana dyspozycja B-33 (odkąd dokąd obowiązuje).
dylek napisał(a):Czemu masz się stosować do B-33 jak masz D-9 ?
Przy założeniu, że obydwa znaki regulują prędkość - to ja bym rzucał monetą, bo co odwołuje prędkość rzekomo wyrażoną znakiem D-9? Ano D-10 a nie B-33.
Dlatego chyba pozostaniemy przy własnych zdaniach.
dylek napisał(a):Art 17 to zasady ogólne ? Chyba się nie dogadamy...
Tak się czasem mawia. Przykład: zapala się sygnalizacja świetlna, to przechodzimy do przepisów ogólnych(czyli ustawy). Skrót myślowy - formalnie niepoprawny :spoko:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » niedziela 28 czerwca 2015, 09:14

szerszon napisał(a):I tak jakoś mi nie pasuje włączenie sie do ruchu na skrzyzowaniu..takie to...dziwne...
Dlatego wlasnie zazwyczaj granice strefy odsuwa sie od skrzyzowania.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » niedziela 28 czerwca 2015, 09:42

A jakie to ma znaczenie, czy znak tu, czy tu postawiony ?
A jak 100m od skrzyżowania postawią to coś to zmieni?
Dalej po jego minięciu będziesz na dojeździe (wyjeździe) ze strefy...
Jakaś jest różnica, czy ten wyjazd ma 5,10 czy 100m ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » niedziela 28 czerwca 2015, 09:50

Znak stawia sie na granicy strefy a nie 5, 10 czy 100 metrow przed, wiec wlaczasz sie do ruchu mijajac znak a nie 5, 10 czy 100 metrow dalej (polecam zapoznac sie z PoRD).
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kg1956 » niedziela 28 czerwca 2015, 10:10

Czyli komu ustąpić przejeżdżając za znak? Skrzyżowanie jest już po włączeniu się do ruchu. Art 17.2 nie obowiązuje.
kg1956

Postprzez szymon1977 » niedziela 28 czerwca 2015, 10:16

Musi byc komu? Ustapienie PP to nie jedyny efekt mi minecia tablicy.
szymon1977

Postprzez dylek » niedziela 28 czerwca 2015, 10:26

szymon1977 napisał(a): wlaczasz sie do ruchu mijajac znak a nie 5, 10 czy 100 metrow dalej (polecam zapoznac sie z PoRD).

Włączanie podczas wyjeżdżania....
Jak długo trwa wyjeżdżanie (jak długi jest ten wyjazd) też ci PoRD opisał ?

https://goo.gl/maps/E7wnJ
Tu zapewne włączanie następuje również na granicy posesji (brama wjazdowa ze szlabanem)...a potem to równorzedność i ci z prawej na pierwszeństwie... :mrgreen:
Co za znajomość PoRD...szok...mnie powaliła na glebę.... (turlam się ze śmiechu).
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » niedziela 28 czerwca 2015, 11:37

szymon1977 napisał(a):Znak stawia sie na granicy strefy
Cytuj i nie pomyl z (administracyjną) granicą obszaru zabudowanego. Ja przynajmniej znalazłem tylko wytyczną umieszczania D-40 na początku a D-41 na końcu strefy zamieszkania, na drodze wjazdowej do / wyjazdowej z tej strefy.

Moim zdaniem, w przypadku stref zamieszkania czy ruchu, początek i koniec tych stref nie oddaje dokładnie pozycja umieszczenia znaku. Jeżeli D-41 postawiono np. 30 lub więcej metrów przed końcem drogi, to znaczy że sam koniec tej drogi nie stanowi już wyjazdu. Targowanie się o 5m uznaję za przesadę.
Prawo o ruchu drogowym tych kwestii jasno nie reguluje. Diabeł tkwi w szczegółach ... przepisów administracyjnych.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez oskbelfer » niedziela 28 czerwca 2015, 12:14

dylek napisał(a):Włączanie podczas wyjeżdżania....
Jak długo trwa wyjeżdżanie (jak długi jest ten wyjazd) też ci PoRD opisał ?

No to w którym miejscu kończy się Twoim zdaniem strefa ? 100 m za znakiem czy jak miniesz znak ?

Czekam Dylek :lol:
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez dylek » niedziela 28 czerwca 2015, 12:21

oskbefler - strefa się kończy tam gdzie znak.
Ale to, że minąłem znak nie świadczy o tym, że już włączyłem się do ruchu na drogach publicznych.
Między strefą a drogą jest jeszcze coś takiego jak dojazd do...
Analogiczna sytuacja z obiektem przydrożnym.
Gospodarstwo 100m od drogi...wyjeżdzasz z siedliska za jego bramę i co ? już włączony do ruchu ?
Wyjeżdżanie ze strefy z obiektu przydrożnego trwa tyle ile ma ten dojazd - to jest moja odpowiedź.
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » niedziela 28 czerwca 2015, 15:16

dylek napisał(a):Między strefą a drogą jest jeszcze coś takiego jak dojazd do...
Popatrz na oznakowanie. Ten Twoj "dojazd do" to juz droga publiczna.
dylek napisał(a):Wyjeżdżanie ze strefy z obiektu przydrożnego trwa tyle ile ma ten dojazd - to jest moja odpowiedź.
Ten dojazd (czyli odcinek pomiedzy strefa a droga publiczna) ma dlugosc 0,00m.
szymon1977

Postprzez sankila » niedziela 28 czerwca 2015, 18:14

dylek napisał(a):Między strefą a drogą jest jeszcze coś takiego jak dojazd do...
Nie ma ani analogii, ani dojazdu do obiektu.
[skrzyżowaniem] nie jest przecięcie z DROGĄ, stanowiącą dojazd do obiektu przydrożnego lub z drogą wewnętrzną.
Nie ma dojazdu ani wyjazdu; jest droga,( stanowiąca dojazd do obiektu).
Analogicznie: [nie jest skrzyżowaniem] przecięcie drogi publicznej z drogą wewnętrzną, a nie "z drogą, stanowiącą dojazd do drogi wewnętrznej". I tak samo - jest strefa, a nie "droga, stanowiąca dojazd do strefy".
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez LeszkoII » niedziela 28 czerwca 2015, 19:46

sankila napisał(a):Nie ma ani analogii, ani dojazdu do obiektu.
Poczytaj wytyczne umieszczania D-46/46 i nie zaszkodzi jak przeczytasz w tym samym dokumencie warunki stosowania znaków D-52/53. Analogia jest ewidentna. Tylko się czasem nie rozpędź do wytycznych dla D-42/43, bo szymonowi kazałem zacytować i "cisza na morzu".
LeszkoII

Postprzez oskbelfer » niedziela 28 czerwca 2015, 20:05

dylek napisał(a):oskbefler - strefa się kończy tam gdzie znak.

Wyjazd ze strefy = w. się do ruchu.

Ale to, że minąłem znak nie świadczy o tym, że już włączyłem się do ruchu na drogach publicznych.

a Twoim zdaniem o czym świadczy ?

Między strefą a drogą jest jeszcze coś takiego jak dojazd do...

dojazd do czego ?

A jeśli ten znak (i sytuacja z tematu) stałby 100 metrów wcześniej - to wówczas dalej będziesz "robił wyjazd ze strefy" ?

Zagadnienie to było dość mocno wałkowane na tym forum - jeszcze się nie śniło na forum o LeszkoII, byli za to : Caman, Cwaniak z pekaesu i jeszcze kilku forumowiczów przed którymi czapka z głów :)

Gospodarstwo 100m od drogi...wyjeżdzasz z siedliska za jego bramę i co ? już włączony do ruchu ?
Wyjeżdżanie ze strefy z obiektu przydrożnego trwa tyle ile ma ten dojazd - to jest moja odpowiedź.

A gdzieś to znalazł takie zapisy w prd ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez dylek » niedziela 28 czerwca 2015, 20:21

Obrazek
Co tu jest niejasne ?
To, że na zielonym to już nie w strefie, czy to, że włączanie się do ruchu następuje w żółtym kółku ?
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze