Tramwaj ruszający z przystanku

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Tramwaj ruszający z przystanku

Postprzez LeszkoII » sobota 25 kwietnia 2015, 17:40

Króciutki OT nt. kolumny pieszych, jak zwykle małą czcionką.
Trochę wygląda mi na bubel to, że pominięto w przepisach Ustawy zastrzeżenie odnośnie ruchu kolumny pieszych na wzór przepisów ruchu drogowego (takie zastrzeżenie funkcjonuje np. w stosunku do poganiaczy). Tym bardziej dziwi, że kierujący kolumną musi stosować się do znaków drogowych takich, które nie wyróżniają w formule szczególnej adresata ich dyspozycji (np. A-7) a ponadto do znaków, do których szczególnie ma zastosować się kolumna pieszych a mimo to nie ma żadnego formalnego odniesienia do Art. 25.1.
Sygnały świetlne (sygnalizatory) oraz do sygnały i polecenia osób kierującym ruchem - również mają zastosowanie dla kolumn pieszych.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Borys_q » niedziela 26 kwietnia 2015, 11:11

Wracając do tego nieszczęsnego tramwaju. Załóżmy, że przystanek jest 2 metry od granicy skrzyżowania i załóżmy że ten tramwaj ruszając włącza się do ruchu. Czy wjeżdża na skrzyżowanie jako normalny użytkownik czy jako włączający się do ruchu?
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez mariusz79 » wtorek 28 kwietnia 2015, 12:23

Nie chcę zakładać kolejnego tematu.
A co z autobusem szkolnym? Czy jeśli rusza z przystanku znajdującym się na jezdni (nie ma zatoki) po wyłączeniu świateł awaryjnych jest włączającym się do ruchu, czy nie?
mariusz79

Postprzez LeszkoII » wtorek 28 kwietnia 2015, 17:09

mariusz79 napisał(a):A co z autobusem szkolnym? Czy jeśli rusza z przystanku znajdującym się na jezdni (nie ma zatoki) po wyłączeniu świateł awaryjnych jest włączającym się do ruchu, czy nie?
Zdecydowanie jest włączającym się do ruchu. Dlaczego masz wątpliwość?
Borys_q napisał(a):Wracając do tego nieszczęsnego tramwaju. Załóżmy, że przystanek jest 2 metry od granicy skrzyżowania i załóżmy że ten tramwaj ruszając włącza się do ruchu. Czy wjeżdża na skrzyżowanie jako normalny użytkownik czy jako włączający się do ruchu?
Jako włączający się do ruchu. Z tym, że trzeba liczyć się z interpretacją wysoce uprawdopodobnioną (zwyczaj?), jakoby motorniczy dość szybko włącza się do ruchu - tj. po pierwsze pieszym i rowerzystom znajdującym się w jego bezpośrednim sąsiedztwie ustępuje pierwszeństwa, a ponadto tym, którzy znaleźli się na skrzyżowaniu w momencie gdy tramwaj stał na przystanku.

Przypomnę jeszcze, że zgodnie z ustaloną i obowiązującą praktyką, motorniczy w chili włączania się do ruchu używają sygnału dźwiękowego, z czego wynika, że konsekwencje tego manewru niosą z sobą szczególne(bezpośrednie) niebezpieczeństwo w ruchu drogowym (por: Art. 29. PoRD).

Tutaj akurat Borys, jesteśmy zdani na takie "opowiadania"(głupio mi pisać o sobie: - wykładnie prawa - bo to nie moja działka), jakich przykładem byłem uprzejmy Was uraczyć :P
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » wtorek 28 kwietnia 2015, 17:14

Jako włączający się do ruchu.
No to bez przerwy jest łamane prawo.
Nie chcą ustępować w związku z Art 17...bezczelne typy.
, a ponadto tym, którzy znaleźli się na skrzyżowaniu w momencie gdy tramwaj stał na przystanku.
Taaa...Art 28
motorniczy w momencie włączania się do ruchu używają sygnału dźwiękowego,

gdzieś to w PoRD jest określone ?
Dotychczas widziałem takie napisy, aby po usłyszeniu sygnału nie wsiadać/wysiadać.Nic na temat "włączania sie do ruchu"
szerszon

Postprzez LeszkoII » wtorek 28 kwietnia 2015, 17:40

szerszon napisał(a):No to bez przerwy jest łamane prawo.
Nie chcą ustępować w związku z Art 17...bezczelne typy.
Ano nie chcą. Niestety tramwaje, podobnie jak inne "tradycyjne" środki transportu, nie tylko się dotuje finansowo ale i politpoprawnie zakłada się, że kolektywnym środkom transportu należą się jakieś extra bonusy. Po prostu żyjemy w PRL. Trafisz na sędziego, który 20 lat do pracy jeździł tramwajem i masz przechlapane :spoko:
http://www.youtube.com/watch?v=PWqE2EWl2vg
Tramwaj włączający się do ruchu :D Coś w tym dziwnego?
Zapytaj kiedyś motorniczego (bo ja tramwajami okazji nie mam często jeździć).

P.S. A może TomekKoz to motorniczy, kto wie :lol:
szerszon napisał(a):Taaa...Art 28
O przejazdach tramwajowych porozmawiamy? O może o nadinterpretacji Art. 28., jakby mało było: Art. 16.6., Art. 17., Art. 25.2..
szerszon napisał(a):Dotychczas widziałem takie napisy, aby po usłyszeniu sygnału nie wsiadać/wysiadać.Nic na temat "włączania sie do ruchu"
Możliwe, że sygnał dźwiękowy pełni również i taka funkcję. Jeszcze by biedaka wciągnęło pod koła.
LeszkoII

Postprzez Borys_q » wtorek 28 kwietnia 2015, 18:53

Jako włączający się do ruchu.

Jaka musi być odległość od skrzyżowania żeby tramwajarz zdążył się skutecznie włączyć i przejechać skrzyżowanie jako włączony? Oczywiście nie pytam bez kozery, bo może parkując samochodem na wyznaczonym miejscu postojowym 2 lub 4 metry od skrzyżowania, też nie zdążymy się zawczasu włączyć i przejeżdżamy skrzyżowanie cały czas się włączając? Jeśli już ktoś mi powie ile metrów jest potrzebne żeby skutecznie się włączyć (mówię o ruszeniu z miejsca bez żadnych nietypowych manewrów), to ja się tego kogoś pytam skąd to wziąłeś?
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez LeszkoII » wtorek 28 kwietnia 2015, 20:08

Borys_q napisał(a):Jaka musi być odległość od skrzyżowania żeby tramwajarz zdążył się skutecznie włączyć i przejechać skrzyżowanie jako włączony?
Ale po co Ci te metry znać? Nawet jak zaparkujesz 9 m przed przejściem to nie popełnisz wykroczenia, gwarantuję to.
To jest sytuacja wątpliwa, dlatego być może i dobrze że zarówno kierujący pojazdem nie-szynowym oraz motorniczy powinni zachować się tak, aby //cytuję//: "unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę".
Ani kierujący osobówką nie chce się ładować pod 35 ton, ani motorniczy nie chce narażać klientów firmy, w której pracuje, na niebezpieczeństwo.

Moim zdaniem, motorniczy ruszając z przystanku powinien ustąpić pierwszeństwa wszystkim znajdującym się na skrzyżowaniu. Na skrzyżowaniu aż tak dużo pojazdów się nie znajduje. Spośród kierujących nimi 90% z nich to ci, którzy przepuszczą tramwaj w miarę możliwości. inna sprawa, że zajęcie torów na skrzyżowaniu przez 'samochody' uniemożliwia ruch tramwajowi. Motorniczy musi odczekać swoje i tyle.
LeszkoII

Postprzez Borys_q » wtorek 28 kwietnia 2015, 20:45

Moim zdaniem, motorniczy ruszając z przystanku powinien ustąpić pierwszeństwa wszystkim znajdującym się na skrzyżowaniu.

Jak przystanek jest 2 długości tramwaju od skrzyżowania to też?

Ale po co Ci te metry znać?

Metry mi nie potrzebne pokazuje tylko kulawość albo kulawość interpretacji albo przepisów jeszcze się nie zdecydowałem.
Ostatnio zmieniony wtorek 28 kwietnia 2015, 20:48 przez Borys_q, łącznie zmieniany 1 raz
Borys_q

Postprzez szerszon » wtorek 28 kwietnia 2015, 20:46

Moim zdaniem, motorniczy ruszając z przystanku powinien ustąpić pierwszeństwa wszystkim znajdującym się na skrzyżowaniu.
Leszko..sorki...ale to twoje zdanie.
Z przepisów to nie wynika.
Tramwaj włączający się do ruchu :D Coś w tym dziwnego?
Nic. Jak tylko wyjeżdża z zajezdni cz z pętli.
O przejazdach tramwajowych porozmawiamy?
Możemy. Wyraźnie jest napisane jak sie mamy zachować.
Możliwe, że sygnał dźwiękowy pełni również i taka funkcję.
Wskaż , gdzie jest napisane,że pełni inną..tzn ostrzega ..."uwaga włączam się do ruchu."
szerszon

Postprzez LeszkoII » wtorek 28 kwietnia 2015, 21:42

szerszon napisał(a):Leszko..sorki...ale to twoje zdanie
Każdy mój wpis to moje zdanie. Na tym Forum znajdują się moje wpisy, z którymi się dzisiaj nie zgodzę. Jak będzie trzeba - znajdę i Twoje, z którymi się nie zgodzisz :-
Po prostu człowiek się uczy i nic w tym złego.
szerszon napisał(a):Nic. Jak tylko wyjeżdża z zajezdni cz z pętli.
Przeczytaj sobie ten Art. 17. od początku doi końca i uwzględnij w ust. 1. słowo "oraz".
(...)oraz przy wjeżdżaniu(...)
szerszon napisał(a):Wskaż , gdzie jest napisane,że pełni inną..tzn ostrzega ..."uwaga włączam się do ruchu."
Motorniczy włącza sygnał dźwiękowy podczas ruszania z przystanku. Nagraj to i "przywal mu" mandat w związku z Art. 29.. Potrafisz? Ja nie.
=================
Borys_q napisał(a):Jak przystanek jest 2 długości tramwaju od skrzyżowania to też?
Nie wiem. Raczej nie.
Borys_q napisał(a):Metry mi nie potrzebne pokazuje tylko kulawość albo kulawość interpretacji albo przepisów jeszcze się nie zdecydowałem.
Art. 17.1.4) może i 'kulawo' wygląda dla co niektórych. W dobrym kierunku uderzasz powołując się na hipotetyczną sytuację włączania się do ruchu pojazdu, który rusza z miejsca postojowego znajdującego się tuż przed skrzyżowaniem (...lub pieszym, który w tym samym momencie wchodzi na jezdnię).
LeszkoII

Postprzez szerszon » wtorek 28 kwietnia 2015, 22:41

Każdy mój wpis to moje zdanie.
Ok. Tylko skoro to twoje zdanie to nie pisz,że to zgodne z przepisami.
Jak będzie trzeba - znajdę i Twoje, z którymi się nie zgodzisz :

Ciężko będzie. :D
Przeczytaj sobie ten Art. 17. od początku doi końca i uwzględnij w ust. 1. słowo "oraz".
Ależ cały czas uwzględniam. Tramwaj na przystanku nie stoi sobie , bo się motorniczemu spodobał krajobraz.
Zatrzymanie sie tramwaju na przystanku podpada pod warunki ruchu. Nie jeździ sobie po torach , bo fajnie wygląda.
Motorniczy włącza sygnał dźwiękowy podczas ruszania z przystanku.
W różnych momentach dzwonią. Nie znalazłem nigdzie, ze jest to symptomem włączania się do ruchu.
który rusza z miejsca postojowego znajdującego się tuż przed skrzyżowaniem
Którego to miejsca na upartego nie powinno być. A jak jest to zazwyczaj na wprost się nie jedzie.
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 29 kwietnia 2015, 21:57

Borys_q napisał(a):Wracając do tego nieszczęsnego tramwaju. Załóżmy, że przystanek jest 2 metry od granicy skrzyżowania i załóżmy że ten tramwaj ruszając włącza się do ruchu.
Twoje zalozenie jest sprzeczne z PoRD. Oparte na nim rozwazania to strata czasu.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 29 kwietnia 2015, 23:09

Nie widziałeś przystanków tramwajowych w tak bliskiej odległości od skrzyżowania ?
Aha..u ciebie nie ma komunikacji szynowej. Rozumiem zdziwienie.
szerszon

Postprzez Borys_q » środa 29 kwietnia 2015, 23:22

Twoje zalozenie jest sprzeczne z PoRD

Które i czemu? W mojej wypowiedzi były 2 założenia. Niestety nie jestem wstanie spamiętać którzy są fanami włączania którzy nie, wypowiedź była skierowana do tych co im się włącza.
Borys_q

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze