Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez LeszkoII » sobota 25 kwietnia 2015, 17:40
przez Borys_q » niedziela 26 kwietnia 2015, 11:11
przez mariusz79 » wtorek 28 kwietnia 2015, 12:23
przez LeszkoII » wtorek 28 kwietnia 2015, 17:09
Zdecydowanie jest włączającym się do ruchu. Dlaczego masz wątpliwość?mariusz79 napisał(a):A co z autobusem szkolnym? Czy jeśli rusza z przystanku znajdującym się na jezdni (nie ma zatoki) po wyłączeniu świateł awaryjnych jest włączającym się do ruchu, czy nie?
Jako włączający się do ruchu. Z tym, że trzeba liczyć się z interpretacją wysoce uprawdopodobnioną (zwyczaj?), jakoby motorniczy dość szybko włącza się do ruchu - tj. po pierwsze pieszym i rowerzystom znajdującym się w jego bezpośrednim sąsiedztwie ustępuje pierwszeństwa, a ponadto tym, którzy znaleźli się na skrzyżowaniu w momencie gdy tramwaj stał na przystanku.Borys_q napisał(a):Wracając do tego nieszczęsnego tramwaju. Załóżmy, że przystanek jest 2 metry od granicy skrzyżowania i załóżmy że ten tramwaj ruszając włącza się do ruchu. Czy wjeżdża na skrzyżowanie jako normalny użytkownik czy jako włączający się do ruchu?
przez szerszon » wtorek 28 kwietnia 2015, 17:14
No to bez przerwy jest łamane prawo.Jako włączający się do ruchu.
Taaa...Art 28, a ponadto tym, którzy znaleźli się na skrzyżowaniu w momencie gdy tramwaj stał na przystanku.
motorniczy w momencie włączania się do ruchu używają sygnału dźwiękowego,
przez LeszkoII » wtorek 28 kwietnia 2015, 17:40
Ano nie chcą. Niestety tramwaje, podobnie jak inne "tradycyjne" środki transportu, nie tylko się dotuje finansowo ale i politpoprawnie zakłada się, że kolektywnym środkom transportu należą się jakieś extra bonusy. Po prostu żyjemy w PRL. Trafisz na sędziego, który 20 lat do pracy jeździł tramwajem i masz przechlapaneszerszon napisał(a):No to bez przerwy jest łamane prawo.
Nie chcą ustępować w związku z Art 17...bezczelne typy.
O przejazdach tramwajowych porozmawiamy? O może o nadinterpretacji Art. 28., jakby mało było: Art. 16.6., Art. 17., Art. 25.2..szerszon napisał(a):Taaa...Art 28
Możliwe, że sygnał dźwiękowy pełni również i taka funkcję. Jeszcze by biedaka wciągnęło pod koła.szerszon napisał(a):Dotychczas widziałem takie napisy, aby po usłyszeniu sygnału nie wsiadać/wysiadać.Nic na temat "włączania sie do ruchu"
przez Borys_q » wtorek 28 kwietnia 2015, 18:53
Jako włączający się do ruchu.
przez LeszkoII » wtorek 28 kwietnia 2015, 20:08
Ale po co Ci te metry znać? Nawet jak zaparkujesz 9 m przed przejściem to nie popełnisz wykroczenia, gwarantuję to.Borys_q napisał(a):Jaka musi być odległość od skrzyżowania żeby tramwajarz zdążył się skutecznie włączyć i przejechać skrzyżowanie jako włączony?
przez Borys_q » wtorek 28 kwietnia 2015, 20:45
Moim zdaniem, motorniczy ruszając z przystanku powinien ustąpić pierwszeństwa wszystkim znajdującym się na skrzyżowaniu.
Ale po co Ci te metry znać?
przez szerszon » wtorek 28 kwietnia 2015, 20:46
Leszko..sorki...ale to twoje zdanie.Moim zdaniem, motorniczy ruszając z przystanku powinien ustąpić pierwszeństwa wszystkim znajdującym się na skrzyżowaniu.
Nic. Jak tylko wyjeżdża z zajezdni cz z pętli.Tramwaj włączający się do ruchuCoś w tym dziwnego?
Możemy. Wyraźnie jest napisane jak sie mamy zachować.O przejazdach tramwajowych porozmawiamy?
Wskaż , gdzie jest napisane,że pełni inną..tzn ostrzega ..."uwaga włączam się do ruchu."Możliwe, że sygnał dźwiękowy pełni również i taka funkcję.
przez LeszkoII » wtorek 28 kwietnia 2015, 21:42
Każdy mój wpis to moje zdanie. Na tym Forum znajdują się moje wpisy, z którymi się dzisiaj nie zgodzę. Jak będzie trzeba - znajdę i Twoje, z którymi się nie zgodzisz :-szerszon napisał(a):Leszko..sorki...ale to twoje zdanie
Przeczytaj sobie ten Art. 17. od początku doi końca i uwzględnij w ust. 1. słowo "oraz".szerszon napisał(a):Nic. Jak tylko wyjeżdża z zajezdni cz z pętli.
(...)oraz przy wjeżdżaniu(...)
Motorniczy włącza sygnał dźwiękowy podczas ruszania z przystanku. Nagraj to i "przywal mu" mandat w związku z Art. 29.. Potrafisz? Ja nie.szerszon napisał(a):Wskaż , gdzie jest napisane,że pełni inną..tzn ostrzega ..."uwaga włączam się do ruchu."
Nie wiem. Raczej nie.Borys_q napisał(a):Jak przystanek jest 2 długości tramwaju od skrzyżowania to też?
Art. 17.1.4) może i 'kulawo' wygląda dla co niektórych. W dobrym kierunku uderzasz powołując się na hipotetyczną sytuację włączania się do ruchu pojazdu, który rusza z miejsca postojowego znajdującego się tuż przed skrzyżowaniem (...lub pieszym, który w tym samym momencie wchodzi na jezdnię).Borys_q napisał(a):Metry mi nie potrzebne pokazuje tylko kulawość albo kulawość interpretacji albo przepisów jeszcze się nie zdecydowałem.
przez szerszon » wtorek 28 kwietnia 2015, 22:41
Ok. Tylko skoro to twoje zdanie to nie pisz,że to zgodne z przepisami.Każdy mój wpis to moje zdanie.
Jak będzie trzeba - znajdę i Twoje, z którymi się nie zgodzisz :
Ależ cały czas uwzględniam. Tramwaj na przystanku nie stoi sobie , bo się motorniczemu spodobał krajobraz.Przeczytaj sobie ten Art. 17. od początku doi końca i uwzględnij w ust. 1. słowo "oraz".
W różnych momentach dzwonią. Nie znalazłem nigdzie, ze jest to symptomem włączania się do ruchu.Motorniczy włącza sygnał dźwiękowy podczas ruszania z przystanku.
Którego to miejsca na upartego nie powinno być. A jak jest to zazwyczaj na wprost się nie jedzie.który rusza z miejsca postojowego znajdującego się tuż przed skrzyżowaniem
przez szymon1977 » środa 29 kwietnia 2015, 21:57
Twoje zalozenie jest sprzeczne z PoRD. Oparte na nim rozwazania to strata czasu.Borys_q napisał(a):Wracając do tego nieszczęsnego tramwaju. Załóżmy, że przystanek jest 2 metry od granicy skrzyżowania i załóżmy że ten tramwaj ruszając włącza się do ruchu.
przez szerszon » środa 29 kwietnia 2015, 23:09
przez Borys_q » środa 29 kwietnia 2015, 23:22
Twoje zalozenie jest sprzeczne z PoRD