Przecież mogę omijać pojazd, który zatrzymał się przed zaporami...
Możesz wykonać czynność, która będzie omijaniem czyli ciągłą jazdą obok nieporuszającego sie obiektu.
Możesz go ominąć jeśli stoi, możesz wyprzedzić jeśli jedzie.A jeśli ów pojazd zatrzymał się w sporej odległości od zapór, to mogę go nawet i objechać - i to również wynika z przepisów.
Używasz potocznego znaczenia.
Zgadza się. Ja wiąże to z ciągłością jazdy, Wy ze zmiana pasa ruchu.Różnica między omijaniem a objeżdżaniem jest inna niż sądzisz.
Omijać możesz z objechaniem lub bez...zresztą analogicznie z wyprzedzaniem, choć niektórym się zdaje,
Dlaczego nazywasz to objeżdżaniem, pojęciem użytym w stosunku do zapór kolejowych ?choć niektórym się zdaje, że jadąc swoim pasem i nie objeżdżając wyprzedzanego, to nie wyprzedzają...
To o czym pisał LeszkoII przed przejściem...to omijanie - tyle, że bez objeżdżania i naprawdę zatrzymanie się, czy prosty tor poruszania się nie zmieniają faktu omijania.
Tak samo podszedł do problemu jak Ty. Nie było omijania, ponieważ się zatrzymał. Nie wiem dlaczego szybsze ruszenie uważacie za kontynuację omijania. To juz kolejna czynność.
A jakby równoczśnie ruszyli tylko pojazd B szybciej to co by było ?
Omijanio-wyprzedzanie ?