art 16 pkt 4

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: art 16 pkt 4

Postprzez Makabra » niedziela 22 marca 2015, 17:56

rocko19 napisał(a):Na 2 gim zdj trudno ocenić ale dałbym że po jednym pasie dla każdego kierunku.
Na 3cim stawiam na 2pasy ruchu niewyznaczone dla każdego kierunku razem 4 jeżeli chodzi ci o całą jezdnię.Bo ja to rozdzielam do lini P4.

Skoro szerokość jezdni w obu miejscach jest taka sama, to jakim cudem na jednym zdjęciu mieszczą się po dwa pojazdy w jednym kierunku, a na drugim już się nie mieszczą?
Skoro mieszczą się i tu i tam, to w obu przypadkach są po dwa pasy ruchu w każdym kierunku.

Art. 2.11. pas ruchu - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi;

Jeśli mowa o jednym pasie ruchu (oznaczony lub nieoznaczony) to musi spełniać warunek "ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych". Jeśli między P4 a krawędzią drogi jest miejsce na "ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych" to jest jeden pas, jak jest miejsce na ruch dwóch rzędów pojazdów wielośladowych, to są dwa pasy.
Obrazek

1 - dwa pasy
2 - dwa pasy
3 - dwa pasy
Makabra

Postprzez rocko19 » niedziela 22 marca 2015, 20:14

Nie dogodomy się..
rocko19

Postprzez Makabra » niedziela 22 marca 2015, 21:31

Trudno, to bedziesz dalej niedoinformowany.
Makabra

Postprzez szerszon » niedziela 22 marca 2015, 21:51

jasper1 napisał(a): To przeczytaj jeszcze tabelę 7.1 Ja uważam, że na pasy dzielimy jezdnię, a nie kierunki ruchu, może jednak P-4 też się do tego nada.

No i czytam i nigdzie nie jest napisane, że P-4 cos wyznacza. Jedyne co o tym świadczy to twoje przekonanie.
Troche mało.
Dokładnie 5,50 m w pewnych sytuacjach w przypadku dróg dwukierunkowych poza obszarem zabudowanym, zał. 2_2.2.1
No to zacytuj mi, gdzie tam jest napisane o wyznaczonych pasach ruchu. Jest napisane o 0,5 m opaskach.
Słowa o wyznaczonych pasach.
Poza tym jest mowa o obszarze niezabudowanym. Na zdjęciu takiego nie ma.
P-4 oddziela pasy czy może oddziela tylko kierunki ruchu, a pasy przy okazji wyznacza?
To poproszę podstawę prawną na to "przy okazji"
Myślę, że zbyt dużą wagę przywiązujesz tu do rozróżnienia słowa wyznaczać i oddzielać.
To tylko twoje zdanie. Jest to bardzo istotne jak pokazała dyskusja o rondach czy łamanym pierwszeństwie, gdzie linia P-1d czy e niektórym wyznacza pas ruchu i jadąc po łamańcu nie musi sygnalizować.
tak więc bądź łaskawa nie interpretować sobie pod twój punkt widzenia. Nie napisali że wyznacza..napisali ,że oddziela. Tu nie ma co dywagować.
Idąc Twoim tokiem rozumowania droga z wyznaczonymi za pomocą P-1b
Pomijasz w "moim toku rozumowania " pozostałe elementy oznakowania :D
Wątpliwość ma bardziej ogólny charakter, także gdy są wyznaczone 2 czy 3 pasy w tym samym kierunku i jeden się poszerza.

A nie może ?
szerszon

Postprzez rusel » niedziela 22 marca 2015, 22:00

nie jest napisane, że P-4 cos wyznacza.

Szerszon....to p2 też nic nie wyznacza bo nie jest napisane...no prosze Cie.
rusel

Postprzez szerszon » niedziela 22 marca 2015, 22:16

P-2 ? A co to jest ? W rozporządzeniu jest napisane o P-2a i P-2b
To może jednak P-1d lub e też coś wyznacza i rację maja ci, którzy skręcając nałamanym pierwszeństwie nie zmieniają pasa ruchu jadąc ciągle tą samą drogą i nie sygnalizują skrętu w lewo lub w prawo.
Może jednak trzymajmy sie konkretów, a nie swobodnych interpretacji ?
Zdaje sobie sprawę, ze dziwnie to może wyglądać, że jest linia P-2a czy jakaś inna , a wyznaczonego pasa ruchu nie ma :wink:
Nie może być jako niewyznaczony ? :D
szerszon

Postprzez LeszkoII » niedziela 22 marca 2015, 22:18

P-4 nie wyznacza pasów ruchu.
P-2x wyznacza pasy ruchu.
jasper1 napisał(a):Za to wg definicji pasa ruchu możemy mieć pasy oznaczone lub nieoznaczone, cokolwiek to znaczy.
Lub :) Gdyby napisali "albo", to inna kwestia. ... "lub czasopisma" :shock:

Przy niewyznaczonych pasach ruchu, można zastosować dowolną interpretację, bo liczy się relacja pojazd-pojazd.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rusel » poniedziałek 23 marca 2015, 09:12

P-2 ? A co to jest ? W rozporządzeniu jest napisane o P-2a i P-2b

no to doczytaj to rozporządzenie :D

Może jednak trzymajmy sie konkretów, a nie swobodnych interpretacji ?

no cóż ten konkret to dla niektórych brak widocznego "WZYZNACZA" w definicji... :D

z tym rzeczywiście trudno polemizować...
rusel

Postprzez szerszon » poniedziałek 23 marca 2015, 09:38

no to doczytaj to rozporządzenie
Poproszę o wskazanie P-2
no cóż ten konkret to dla niektórych brak widocznego "WZYZNACZA" w definicji...

Zgadza się..Polecam P-1d i e na łamanym pierwszeństwie. Przyjęcie ,że te linie "wyznaczają" spowoduje bardzo ciekawą sytuację. :D
Jednak wbrew pozorom jest to istotne.
z tym rzeczywiście trudno polemizować...
Ciężko jest polemizować, gdy w dyskusji używa sie swobodnych określeń, gdy każdy może mieć inne wyobrażenie uzywając tego samego słowa.
szerszon

Postprzez rocko19 » poniedziałek 23 marca 2015, 10:04

Dyskusja dalsza na ten temat do niczego nie prowadzi. Może podsumuję mój temat. Z tego co tu przeczytałem, stwierdzam że na załączonym przeze mnie zdjęciu mamy 2 pasy ruchu w jednym kierunku( niewyznaczone) a w przeciwnym jeden pas, tak to jest tam rozwiązane, może na zdjęciu tego nie widać ale pod górkę są 2 niewyznaczone pasy a z górki jeden pas. Żeby była jasność razem jeżeli chodzi o jezdnie są 3 pasy ruchu niewyznaczone bo linia P4(podwójna ciągła) rozdziela pasy ruchu o kierunkach przeciwnych..
rocko19

Postprzez rusel » poniedziałek 23 marca 2015, 10:12

Poproszę o wskazanie P-2

Dz.U. 2002 nr 170 poz. 1393

Może jeszcze zrobić printscreena..

Rocko mam nadzieje że nie stosujesz tej wykładni w praktyce
rusel

Postprzez rocko19 » poniedziałek 23 marca 2015, 18:12

Oczywiście że stosuję, jest to wykładnia prawidłowa. Jeżeli się z tym nie zgadzasz to napisz swoje zdanie, ale tak żebym mógł cię zrozumieć.
rocko19

Postprzez jasper1 » poniedziałek 23 marca 2015, 19:15

szerszon napisał(a): nigdzie nie jest napisane, że P-4 cos wyznacza. Jedyne co o tym świadczy to twoje przekonanie.
Troche mało.

P-4 oddziela pasy czy może oddziela tylko kierunki ruchu, a pasy przy okazji wyznacza?
To poproszę podstawę prawną na to "przy okazji"

Myślę, że zbyt dużą wagę przywiązujesz tu do rozróżnienia słowa wyznaczać i oddzielać.
To tylko twoje zdanie. (...)
tak więc bądź łaskawa nie interpretować sobie pod twój punkt widzenia. Nie napisali że wyznacza..napisali ,że oddziela. Tu nie ma co dywagować.

Rozporządzenie D.U. 220 napisał(a): Rozróżnia się następujące odmiany linii segregacyjnych:
- P-1a 'linia pojedyncza przerywana - długa"
(...)
- P-4 "linia podwójna ciagła"
(...)
Szerokość wyznaczonego liniami pasa ruchu mierzy się...

Soboń S., Kodeks drogowy z komentarzem. Część II, s.83. GrupaImage, Warszawa 2009 napisał(a):Znakami wyznaczającymi pasy ruchu są;
P-1 (...)
P-2 (...)
P-3 (...)
P-4 ...

Stefański S., Prawo o ruchu drogowym. Komentarz, s. 72. 3.wydanie. LEX a Wolters Kluwer business, 2008 napisał(a):5. Pasy ruchu mogą być oznaczone znakami poziomymi w postaci linii ciągłych lub przerywanych, pojedynczych lub podwójnych albo punktowych elementów odblaskowych. Pasy mogą być wyznaczone znakami: P-1 (...); P-2 (...); P-3 (...); P-4 (...); P-5 (...); P-6 (...)

Ciężko jest polemizować, gdy w dyskusji używa sie swobodnych określeń, gdy każdy może mieć inne wyobrażenie uzywając tego samego słowa.

Przykro mi, że Ci to szerszon narusza Twoją układankę z PoRD, ale nic na to nie poradzę.
Układaj dalej. :)

Ja cieszę się, że moje, bądź co bądź, absolutnie intuicyjne i amatorskie odczytywanie PoRD nie jest, jak się okazuje, tylko moje i tylko amatorskie.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez szerszon » poniedziałek 23 marca 2015, 21:41

rusel napisał(a):
Poproszę o wskazanie P-2

Dz.U. 2002 nr 170 poz. 1393

Może jeszcze zrobić printscreena..

:D Możesz zrobić. Również poprosze o linie P-1d i P-1e z tego samego rozporządzenia :wink:
szerszon

Postprzez szerszon » poniedziałek 23 marca 2015, 21:53

"jasper1"

Rozporządzenie D.U. 220 napisał(a): Rozróżnia się następujące odmiany linii segregacyjnych:
- P-1a 'linia pojedyncza przerywana - długa"
(...)
- P-4 "linia podwójna ciagła"
(...)
Szerokość wyznaczonego liniami pasa ruchu mierzy się...

Zaraz moment. Gdzie jest napisane,ze segregacyjne jednocześnie wyznaczają ?
A może przejdziemy do szczegółowszych punktów pt
2.2.1.1
2.2.1.5
2.2.1.10
dobrze ?
Powoływanie sie na opis ogólny to manipulacja.
Gdzie jest napisane, ze szerokość pasa mierzy sie liniami akurat wszystkimi ? Zmierz sobie szerokość pasa wyznaczonego P-4 czy P-7a :lol:
Soboń S., Kodeks drogowy z komentarzem. Część II, s.83. GrupaImage, Warszawa 2009 napisał(a):Znakami wyznaczającymi pasy ruchu są;
P-1 (...)
P-2 (...)
P-3 (...)
P-4 ...

Podaj konkretne linki, ponieważ też tu widzę manipulację.
Skąd sie Panu wzięło,że P-4 wyznacza pasy ruchu ? :wow:
Może ma inne rozporządzenia ?
Przykro mi, że Ci to szerszon narusza Twoją układankę z PoRD, ale nic na to nie poradzę.
Układaj dalej. :)
Mi nie jest przykro, ponieważ mogłaś sobie wybrać cytaty według twojego widzimisię.
A już pokazałaś jak sobie rozumiesz niektóre przepisy dotyczące linii...
"Jak oddziela to mi się wydaje, że oznacza" :wink:
Ja cieszę się, że moje, bądź co bądź, absolutnie intuicyjne i amatorskie odczytywanie PoRD nie jest, jak się okazuje, tylko moje i tylko amatorskie.
[/quote]Podejrzewam,ze twoja radość moje być przedwczesna.
Bo sie komuś wydaje. Niech mi to pokaże , gdzie jest tak napisane w ustawie czy rozporządzeniu.
Ja rozumiem, ze "autorytet"
Tylko juz jeden taki "autorytet" prostował łamane pierwszeństwo, aby udowadniać,że ktos nie ma pierwszeństwa gdy je miał.
Dlatego wole opierać sie na przepisach prawa, a nie waszych "bo mi sie wydaje" lub "bo widać"
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze