Skrzyżowanie zmiana pasa ruchu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy przy jeździe na wprost można zmieniać na skrzyżowaniu pas ruchu

Tak można zmieniać pas ruchu
8
28%
Nie nie można zmieniać pasa ruchu
21
72%

Liczba głosów : 29

Postprzez jjaacc » poniedziałek 14 listopada 2005, 23:49

No to może z trochę innej strony: czy zabrania się zmiany pasa ruchu na przejściu dla pieszych? Większość z całą pewnością opowie się za tym że nie wolno. Ale nie będzie w stanie tego udowodnić. Tak mi się przynajmniej wydaje.
jjaacc

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 14 listopada 2005, 23:53

jjaacc napisał(a):No to może z trochę innej strony: czy zabrania się zmiany pasa ruchu na przejściu dla pieszych? Większość z całą pewnością opowie się za tym że nie wolno. Ale nie będzie w stanie tego udowodnić. Tak mi się przynajmniej wydaje.

No dokładnie ta sama sytuacja, co ze skrzyżowaniem. :D Wyprzedzać nie wolno, ale zmiana pasa nigdzie nie jest zabroniona przepisami.
scorpio44

Postprzez ella » wtorek 15 listopada 2005, 00:14

jjaacc napisał(a):No to może z trochę innej strony: czy zabrania się zmiany pasa ruchu na przejściu dla pieszych? Większość z całą pewnością opowie się za tym że nie wolno. Ale nie będzie w stanie tego udowodnić. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Łatwo to tylko udowodnić, że można wyprzedzać na przejściu dla pieszych..
A najlepiej to na skrzyżowaniu stosować zdrowy rozsądek i nie robić tego co grozi niebezpieczeństwem. Czyż nie możemy zmienić tego pasa 5 metrów dalej :wink:
Dlatego rzadko widuje się kierowców zmieniających pas na środku skrzyżowania :wink:
ella
Moderator

Postprzez jjaacc » wtorek 15 listopada 2005, 00:20

Tak ELLU ale sadze że ten dział, poświęcony jest sytuacją na drodze. Nikogo nie zachęcam żeby zmieniał pas w tych miejscach. TO NIEBEZPIECZNE. Stwierdzam tylko że nie jest to zabronione. Czyli można.
jjaacc

Postprzez scorpio44 » wtorek 15 listopada 2005, 00:23

Podchodzę do tematu tak samo jak Jjaacc, choć uważam, że zmienianie pasa o drugiej w nocy na dużym skrzyżowaniu o świetnej widoczności nie jest chyba jakoś wybitnie niebezpieczne. ;) :D

PS: W ciągu naszych ostatnich wywodów przybyły 2 głosy na TAK. To cieszy. :D
scorpio44

Postprzez ella » wtorek 15 listopada 2005, 00:25

jjaacc napisał(a):Tak ELLU ale sadze że ten dział, poświęcony jest sytuacją na drodze. Nikogo nie zachęcam żeby zmieniał pas w tych miejscach. TO NIEBEZPIECZNE. Stwierdzam tylko że nie jest to zabronione. Czyli można.

Ja tez stwierdzam, że nie jest zabronione ale nie mam zamiaru tego robić :wink:

Co do wyprzedzania na pasach, że mozna :wink:
3. Kierującemu pojazdem zabrania się:
1) wyprzedzania
pojazdu na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, z wyjątkiem przejścia, na którym ruch jest kierowany;
ella
Moderator

Postprzez kopan » czwartek 17 listopada 2005, 00:52

Jest jeszcze jeden argument za nie zmienianiem pasa ruchu na skrzyżowaniu.
Jeśli pasy ruchu są wyznaczone to zawsze przed skrzyżowaniem mamy linie ciągłe, które zabraniają zmiany pasa ruchu.
Jeśli przed skrzyżowaniem nie można to logicznym jest, że tym bardziej na skrzyżowaniu nie można zmieniać pasa ruchu.
Jeśli pasy są oznaczone znakami poziomymi do jazdy na wprost ,lub na wprost i w lewo lub prawo to te znaki mówią ze pasa zmieniać nie można bo to nie jest jazda na wprost.
kopan

Postprzez jjaacc » czwartek 17 listopada 2005, 01:27

Czy potrafisz to udowodnić? Przepisami prawa?
jjaacc

Postprzez scorpio44 » czwartek 17 listopada 2005, 11:13

kopan napisał(a):Jeśli przed skrzyżowaniem nie można to logicznym jest, że tym bardziej na skrzyżowaniu nie można zmieniać pasa ruchu.

A dlaczego niby? Przed skrzyżowaniem przeważnie są linie ciągłe, ale już na samym skrzyżowaniu często są przerywane. A linia ciągła oznacza zakaz zmiany pasa tylko w miejscu, w którym ona jest.
scorpio44

Postprzez miros » czwartek 17 listopada 2005, 14:56

no wiesz kopan, ja jakos rzadko sie spotykam z czyms takim zeby na skrzyzowaniu byly linie ciagle. przewaznie sa przerywane, a to pozwala nam na zmiane pasa. to, ze przed skrzyzowaniem sa linie ciagle wcale nie oznacza, ze na skrzyzowaniu nie mozna zmienic pasa.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez scorpio44 » czwartek 17 listopada 2005, 15:06

kopan napisał(a):Jeśli pasy są oznaczone znakami poziomymi do jazdy na wprost ,lub na wprost i w lewo lub prawo to te znaki mówią ze pasa zmieniać nie można bo to nie jest jazda na wprost.

Przeoczyłem ten akapit, jak poprzednim razem odpowiadałem: tutaj również, Kopan, nie masz racji, ponieważ poziome strzałki kierunkowe (zresztą pionowe tak samo) dotyczą zmiany kierunku jazdy, a nie zmiany pasa ruchu. Kodeks wyraźnie rozróżnia te dwa manewry, a więc strzałka pozioma również zmiany pasa nie zabrania (jeżeli oczywiście nie ma linii ciągłej).
scorpio44

zmiana pasa ruchu na skrzyżowaniu - NIE

Postprzez kos » czwartek 17 listopada 2005, 22:29

Odpowiedzi należy szukać w : "Zasady ogólne

Art. 3. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga - szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie. "

Dlatego też przepisów ruchu drogowego nie można interpretować w ten sposób, że jeśli czegoś wyraźnie nie zabroniono to jest to dozwolone.

Logicznym i prawidłowym działaniem będzie zmiana pasa przed skrzyżowaniem a na skrzyżowaniu zmiana kierunku jazdy lub jazda na wprost.

pozdr :wink:
.
kos

Postprzez scorpio44 » czwartek 17 listopada 2005, 22:55

Kos, powtarzam więc to, co już pisałem: jakie zagrożenie powoduję, zmieniając pas ruchu na szerokim pustym skrzyżowaniu o dobrej widoczności o trzeciej w nocy?
scorpio44

Postprzez jjaacc » czwartek 17 listopada 2005, 23:03

Z Art.3 „ustawy” nie wynika, że pasa nie można zmienić. Nikt nie twierdzi, że ten pas trzeba zmienić w taki sposób, że spowoduje to zagrożenie w ruchu. Jeżeli ktoś zmienia pas na skrzyżowaniu jednocześnie utrudniając komuś jazdę lub powodując zagrożenie. To oczywiście źle robi.
Ale wyobraźmy sobie taką sytuację.
Jadę sobie drogą z pierwszeństwem przejazdu jedno jezdniową o czterech pasach ruchu. Dojeżdżam do skrzyżowania z drogą podporządkowaną, ale tylko z lewej strony. Mało tego znaki poziome rozdzielające pasy ruchu o przeciwnych kierunkach, na mojej drodze wskazują, że kierujący wyjeżdżający z drogi podporządkowanej nie mogą skręcić w lewo, czyli na moją część jezdni. Znaki poziome nie zabraniają mi zmiany pasa nie ma żadnego przejścia dla pieszych. Można powiedzieć, że w ogóle nie czuje się, że jestem na skrzyżowaniu, co nie zmienia faktu, że na nim jestem. Prawda jest taka, że zmieniacie często i gęsto pasy ruchu na skrzyżowaniu nie zdając sobie nawet sprawy z tego, że na nim jesteście.
jjaacc

Postprzez ella » czwartek 17 listopada 2005, 23:09

scorpio44 napisał(a):Kos, powtarzam więc to, co już pisałem: jakie zagrożenie powoduję, zmieniając pas ruchu na szerokim pustym skrzyżowaniu o dobrej widoczności o trzeciej w nocy?

Kodeks nie dzieli tych samych przepisów w zależności od pory dnia albo godziny(dodam, że oprócz prędkości w terenie zabudowanym bo zaraz napiszesz, że dzieli :wink: ) Jeżeli jest powiedziane, że coś stwarza zagrożenie to przypisane jest całej dobie. Nawet jeżeli o którejś tam godzinie nie byłoby żadnego samochodu na ulicy. Nie spotkałam się z zapisem, że dany paragraf nie obowiązuje jak nie ma żadnego samochodu w okolicy.
ella
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze