Zawracanie a pierwszeństwo - wątek wydzielony

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Postprzez LeszkoII » środa 21 stycznia 2015, 23:03

szerszon napisał(a):A to jest w definicji napisane, ze droga o długości ponad 20 metrów tworzy rozwidlenie ?
Definicja drogi twardej nie pozwala Ci odróżnić rozwidlenia od drogi ?
Podałem Ci tylko przypadek, w którym długość drogi ma (pośrednie) znaczenie dla spełnienia def. skrzyżowania lub nie.
szerszon napisał(a):Tutaj nie ma "rozległego skrzyżowania"
W takim razie po co poddajesz pod dyskusję, możliwość istnienia tam dwóch osobnych skrzyżowań?
szerszon napisał(a):Na trawie ? Ściemniasz mi tu...
8) Ani na trawie ani na piasku... nie maluje się znaków poziomych, w szczególności P-4 :mrgreen: Czyli pomijamy te abstrakcyjne przypadki pozostawiając je do rozkminy Szymonowi.
szerszon napisał(a):Ale jest coś innego co pominąłeś. Na jezdni.
P-1d też stosuje się na jezdni... przecież linia ta wyznacza pasy ruchu.... a że na skrzyżowaniu - to chyba najistotniejsze. To nie tak, że na skrzyżowaniu zastosowanie pojęcia jezdni wyparowuje. Przykładów nie podam, bo nie chcę zaciemniać wątku...ztesztą jest ich pełno, nawet w "170-tce".
szerszon napisał(a):też musisz miec bezpośredni zakaz ? To jakaś epidemia czy co ?
Generalnie malowanie P-4 na powierzchni skrzyżowania jest bezsensowne, bo P-1e stosuje się w jej ciągu.

Ja tam wole mieć nawet i 5 metrowe P-4 na przecinkach niż wcale, bo to cenna informacja o możliwych kierunkach ruchu względem tej przecinki.
szerszon napisał(a):Nie wiedziałem,że D-1 stawia się w obrębie skrzyżowania Poza tym ja tam nie widzę ronda
A ja widzę rondo :D Rondo = szczególny typ skrzyżowania skanalizowanego.

D-1 powtórzony w obrębie rozległego skrzyżowania raczej nikomu nie zaszkodzi.
szerszon napisał(a):Chyba 220 poza tym co ten rysunek ma wspólnego ze skrzyżowaniem ???
Nic. Pytałeś o min. 30m dla P-4, to odpowiedziałem.
"220" :P

P.S. Może wystarczy już tej zabawy?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » środa 21 stycznia 2015, 23:31

Podałem Ci tylko przypadek, w którym długość drogi ma (pośrednie) znaczenie dla spełnienia def. skrzyżowania lub nie.

Jakie pośrednie. Albo jest skrzyżowanie z rozwidleniem , albo go nie ma.
W takim razie po co poddajesz pod dyskusję, możliwość istnienia tam dwóch osobnych skrzyżowań?
Bo nie ma rozległego skrzyżowania.
P-1d też stosuje się na jezdni... przecież linia ta wyznacza pasy ruchu....

Wiesz...tak czytam ten pkt 2.2.1.4 i jakoś nie mogę dopatrzyć się "wyznaczania" na "jezdni".
możesz zacytować, bo chyba mam nieaktualną 220 :wink:
To nie tak, że na skrzyżowaniu zastosowanie pojęcia jezdni wyparowuje.

Skrzyżowanie to nie jedna jezdnia. :wink:
Generalnie malowanie P-4 na powierzchni skrzyżowania jest bezsensowne, bo P-1e stosuje się w jej ciągu.
Ufff..wreszcie coś rozsądnego, bo juz myślałem o włamie na konto. :spoko:

A ja widzę rondo :D Rondo = szczególny typ skrzyżowania skanalizowanego.

D-1 powtórzony w obrębie rozległego skrzyżowania raczej nikomu nie zaszkodzi.
Nie interesuje mnie , czy zaszkodzi czy też nie. Postawienie tego znaku dyskwalifikuje według przepisów fakt ,ze jest to jedno skrzyzowanie..jeszcze rondo..C-12 też nie zauważyłem :D
Ale to chyba wina wieku... :hmm:

Nic. Pytałeś o min. 30m dla P-4, to odpowiedziałem.
Ten rysunek, rozumiem, anuluje według Ciebie pkt 2.2.1.10 ?

P.S. Może wystarczy już tej zabawy?
Dzisiaj włączył mi się agresor :lol: i jestem upierdliwy.
szerszon

Postprzez LeszkoII » czwartek 22 stycznia 2015, 18:55

szerszon napisał(a):Bo nie ma rozległego skrzyżowania.
Dla Ciebie nie jest a dla mnie jest rozległe to skrzyżowanie... i co teraz?
szerszon napisał(a):Wiesz...tak czytam ten pkt 2.2.1.4 i jakoś nie mogę dopatrzyć się "wyznaczania" na "jezdni".
możesz zacytować, bo chyba mam nieaktualną 220
A ja tak czytam def. pasa ruchu i w ząb nie widzę, żeby oznaczał "każdy z podłużnych pasów powierzchni skrzyżowania". Ja wiem, dlaczego tak nie napisano :D Bo nie przewidziano naszej dyskusji 8)
Generujesz problem nieistniejącej 'czarnej dziury' - czyli na powierzchni skrzyżowania nie występuje żadna jezdnia. Boję się, że Szymon mógłby podchwycić taki tok myślenia dla dowodzenia swoich niecnych racyj.
szerszon napisał(a):Skrzyżowanie to nie jedna jezdnia.
Nie napisałem, że skrzyżowanie to jezdnia. Napisałem, że na skrzyżowaniu występują co najmniej dwie jezdnie w tym sensie, że do powierzchni skrzyżowania należą co najmniej dwie jezdnie dróg się przecinających.
szerszon napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Generalnie malowanie P-4 na powierzchni skrzyżowania jest bezsensowne, bo P-1e stosuje się w jej ciągu.
Ufff..wreszcie coś rozsądnego, bo juz myślałem o włamie na konto.
Generalnie jest bezsensowne, co nie znaczy że każde malowanie P-4 na skrzyżowaniu to kretynizm drogowy. Drobny przykładzik: http://goo.gl/maps/tI74f
szerszon napisał(a):Postawienie tego znaku dyskwalifikuje według przepisów fakt ,ze jest to jedno skrzyzowanie..jeszcze rondo..C-12 też nie zauważyłem
Podobno "biegunka legislacyjna" powoduje biegunkę nielegislacyjną.... i życzę drogowcom, aby dostawali biegunki jak najrzadziej to możliwe. Komu może zaszkodzić D-1 w obrębie skrzyżowania?
Rondo występuje też bez C-12 i "daje rady".
szerszon napisał(a):Ten rysunek, rozumiem, anuluje według Ciebie pkt 2.2.1.10 ?
Nie anuluje. Minimum 20 metrów jest spełnione dla warunku minimum 30 metrów, bo 30>20 a na rysunku nie może być mniejsze od 30, tym bardziej niż 20.
szerszon napisał(a):i jestem upierdliwy
A popatrz jaki brud w temacie powstał, dlatego piszę małą czcionką ... z hamulcem ręcznym na powrót do Tematu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » czwartek 22 stycznia 2015, 22:08

Dla Ciebie nie jest a dla mnie jest rozległe to skrzyżowanie... i co teraz?

Nic. Możesz pójść dalej i określić rozległym skrzyżowaniem całe Śródmieście Warszawy..,nie żałuj sobie :D
Generujesz problem nieistniejącej 'czarnej dziury' - czyli na powierzchni skrzyżowania nie występuje żadna jezdnia.
Konkretnie. Jedna jezdnia. :D
Generalnie jest bezsensowne, co nie znaczy że każde malowanie P-4 na skrzyżowaniu to kretynizm drogowy. Drobny przykładzik: http://goo.gl/maps/tI74f
Wlot drogi podporządkowanej z nakazem jazdy tylko w prawo ?
Prawie jak węzeł.
Komu może zaszkodzić D-1 w obrębie skrzyżowania?
Rondo występuje też bez C-12 i "daje rady".
Gdyby skrzyżowanie nie odwoływało zakazów to pewnie nikomu. A tak Ci zaparkuję te 15 metrów za D-1( szerokość drogi+ustawowe 10 metrów) i co mi zrobisz ? :D
A popatrz jaki brud w temacie powstał, dlatego piszę małą czcionką ... z hamulcem ręcznym na powrót do Tematu.
A już myślałem ,że z czystej złośliwości, abym nie doczytał i nie dał rady sie dowalić.
szerszon

Postprzez LeszkoII » czwartek 22 stycznia 2015, 22:33

szerszon napisał(a):Konkretnie. Jedna jezdnia.
Jedna jezdnia na skrzyżowaniu to... #%^@&(^#*&^#&#^%@.
szerszon napisał(a):Prawie jak węzeł.
:mrgreen: To węzeł! ...i skrzyżowanie zarazem.
szerszon napisał(a):Gdyby skrzyżowanie nie odwoływało zakazów to pewnie nikomu. A tak Ci zaparkuję te 15 metrów za D-1( szerokość drogi+ustawowe 10 metrów) i co mi zrobisz ?
O tym własnie pisałem wcześniej :) Zakładamy, że "przełączka między-jezdniowa / rondo" ma długość 30 metrów. I teraz jedni będą się ślinić, że zaparkowali pomiędzy skrzyżowaniami a innym nawet to do głowy nie wpadnie... bo widzą że zatrzymali się na skrzyżowaniu a nie pomiędzy dwoma jakimiś.
szerszon napisał(a):Gdyby skrzyżowanie nie odwoływało zakazów to pewnie nikomu.
D-1 odwołuje D-2 a w uproszczonych przypadkach(interpretacja) - A-7 lub B-20.
szerszon napisał(a):A tak Ci zaparkuję te 15 metrów za D-1( szerokość drogi+ustawowe 10 metrów) i co mi zrobisz ?
Zweryfikuję definicje skrzyżowania :D (jako ten egzekutor).
szerszon napisał(a):A już myślałem ,że z czystej złośliwości, abym nie doczytał i nie dał rady sie dowalić.
Trenujemy przed kolejnym wcieleniem 'naszej owieczki' :spoko:

Na prawdę skończmy już ten OFF TOP :roll:
LeszkoII

Postprzez szerszon » czwartek 22 stycznia 2015, 23:02

No to nie odpisuję :D
szerszon

Postprzez Makabra » sobota 31 stycznia 2015, 21:19

szoferemeryt napisał(a):W związku z obrazkiem wstawionym przez Makabrę mam obrazek i pytanie.
Obrazek
Na drodze oznakowanej D-1 zawraca pojazd zielony 1. Z drogi podporządkowanej A-7 w prawo skręca pojazd granatowy 2. Na przejście dla pieszych P zgodnie ze strzałka zamierza wejść pieszy. Spotykają się w jednym czasie. W jakiej kolejności rozwiążą ten problem.

Kolejność z obrazka: Zielony, Granatowy, Pieszy

Zielony burak, bo mógłby jechać na lewy i wtedy jechali by równocześnie zielony i granatowy a na końcu przechodzi pieszy :mrgreen:
Makabra

Postprzez szoferemeryt » sobota 31 stycznia 2015, 23:18

Makabra napisał(a):Kolejność z obrazka: Zielony, Granatowy, Pieszy

I taka jest prawidłowa odpowiedź w tym teście, ale czy aby zgodna z PRD?
Ja bym powiedział że pojazd 2 granatowy powinien jechać ostatni. Dziękuje za wypowiedź i na trym z mojej strony uważam temat za zakończony.

W uzupełnieniu.

Wyżej napisałem że temat uważam za zakończony. Problem jednak nie został rozwiązany ostatecznie. W wątku usuniętym do kosza Leszko napisał;
Od pieszego nie ma co wymagać obserwowania, skąd pojazd nadjechał:czy zawraca czy skręca w lewo. To by była przesada. Dlatego pieszy wchodząc na przejście posiada pierwszeństwo przed zawracającym jak też oczywiście przed skręcającym w lewo/prawo.

Jeśli odpowiedź w teście „pieszy ma pierwszeństwo” jest błędna, więc chciałbym się dowiedzieć dlaczego.
Kolejna odpowiedź jaką otrzymałem to pieszy przechodzi ostatni no to wreszcie jaka jest kolejność? Moim zdaniem jak już wcześniej napisałem to pieszy nie ma pierwszeństwa ani nie przechodzi jako ostatni.
Co jest prawdą.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » niedziela 01 lutego 2015, 13:09

szoferemeryt napisał(a):
Makabra napisał(a):Kolejność z obrazka: Zielony, Granatowy, Pieszy

I taka jest prawidłowa odpowiedź w tym teście, ale czy aby zgodna z PRD?
Z tą "poprawnością", mocno bym polemizował. Pierwszeństwo posiada tutaj pieszy, gdyż jest zarówno przechodzącym przez jezdnię jak też wchodzącym na przejście dla pieszych - nawet gdy stoi w oczekiwaniu na rozwój sytuacji (nie chce ryzykować). Zastosowano taką a nie inną konstrukcję w Art. 26.2. z uwagi na dbałość o prostotę i zrozumiałość składni.

Podobnie zresztą sprawa wygląda w Art. 25.1., w którym to ustawodawca użył formy "(...)zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność(...)" - co z całą pewnością nie zwalnia kierującego z obowiązku zachowania tej szczególnej ostrożności w momencie przebywania już na skrzyżowaniu (gdy 'fizyczne' zbliżanie się przeszło do historii).
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » niedziela 01 lutego 2015, 15:13

Tu możemy polemizować, na egzaminie nie ma polemiki, jest tak albo nie.

Z pozycji pojazdu 1
Art. 25 nie dotyczy przejścia dla pieszych.
Art. 26.1 również nie można tu zastosować gdyż pieszy nie znajduje się na przejściu.
26.2 jest mowa o pieszym przechodzącym.

Z pozycji pojazdu 2
Kierujący ma obowiązek przepuszczenia pieszego z uwagi na to że obaj poruszają się w tym samym kierunku, przy czym pojazd 2 zmienia kierunek jazdy i przecina drogę pieszemu.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » niedziela 01 lutego 2015, 16:35

szoferemeryt napisał(a):Art. 25 nie dotyczy przejścia dla pieszych.
A wiesz chociaż, dlaczego się na niego powołałem?
szoferemeryt napisał(a):26.2 jest mowa o pieszym przechodzącym.
Przechodzącym czyli takim, który przechodzi(drepcze już po jezdni) czy takim który za chwilę przejdzie?
szoferemeryt napisał(a):Z pozycji pojazdu 2
Kierujący ma obowiązek przepuszczenia pieszego z uwagi na to że obaj poruszają się w tym samym kierunku,
I co z tego, ma początkowo ten sam kierunek? Czyli jednak jest przechodzącym :spoko:

Podałem przykład, na którym możesz sobie ćwiczyć profesjonalne analizy PoRD. Dojdziesz tez do wniosku, że wchodzącym na przejście jest również pieszy który przed nim stoi... mam nadzieję, że dojdziesz :)
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » niedziela 01 lutego 2015, 17:11

A wiesz chociaż, dlaczego się na niego powołałem?

Mogę tylko przypuszczać. Nie wiem , ale chciałbym się dowiedzieć.
Przechodzącym czyli takim, który przechodzi(drepcze już po jezdni) czy takim który za chwilę przejdzie?

Nie mam zamiaru rozwiązywać twoich zagadek i domysłów.
Czyli jednak jest przechodzącym

Cos ci się pomyliło, nie pisałem o pojeździe 1 ale 2, a to wielka różnica, powołuję się na nieco inny przepis.
że wchodzącym na przejście jest również pieszy który przed nim stoi

To tylko twoja nadinterpretacja.
Wywijasz się jak piskorz bo wiesz o co mnie chodzi.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » niedziela 01 lutego 2015, 18:19

szoferemeryt napisał(a):
że wchodzącym na przejście jest również pieszy który przed nim stoi

To tylko twoja nadinterpretacja.
Poważnie? Czyli widząc stojącego przed PdP nie dość, że nie musisz zmniejszyć prędkości to jeszcze możesz ją zwiększyć :no: Szok :? Jesteś reprezentantem (zresztą nie jedynym na tym Forum) postawy wyrażającej nadzwyczaj spłycony(ułomny, krótkowzroczny, pozbawiony minimum zdrowego rozsądku i wiedzy) stosunek do przepisów PoRD. Jednym słowem określę ją mianem "szymonowych wieści" - na cześć jednego z błyskotliwych forumowiczów, którego nie trzeba przedstawiać 'imiennie'.
szoferemeryt napisał(a):Wywijasz się jak piskorz bo wiesz o co mnie chodzi.
Kto się wije? Ten, kto pyta o rzeczy oczywiste, robiąc to kilka razy w jednym wątku i w taki sam sposób. Jeśli nie pasują Ci moje odpowiedzi, to polecam przeczytać 1100 stron z jednej tylko pozycji R.A. Stefańskiego. Tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.
LeszkoII

Postprzez Makabra » niedziela 01 lutego 2015, 18:29

LeszkoII napisał(a):Pierwszeństwo posiada tutaj pieszy, gdyż jest zarówno przechodzącym przez jezdnię jak też wchodzącym na przejście dla pieszych - nawet gdy stoi w oczekiwaniu na rozwój sytuacji (nie chce ryzykować).

Ale pieszy który ma zamiar wejść na przejście nie jest jeszcze wchodzącym :P
Makabra

Postprzez Jerzyko » niedziela 01 lutego 2015, 19:41

Kolejność będzie: pieszy, granatowy, niebieski.
Zastosowanie mają przepisy dotyczące przejścia dla pieszych.
Nie jest prawdą że w tym przypadku można stosować art 26.2, z ustawy ma zastosowanie wyłącznie art 26.1
Art. 26. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu.
2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża.

Natomiast Leszek2 miesza wszystkie przepisy, bo chce stosować 26.2
Tam jest przejście więc stosujemy przepisy do przejścia dla pieszych.

Decydującym przepisem, dla określenia kolejności, jest przepis z rozporządzenia o znakach.
§ 47.
4. Kierujący pojazdem zbliżający się do miejsca oznaczonego znakiem D-6, D-6a albo D-6b jest obowiązany zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych lub rowerzystów znajdujących się w tych miejscach lub na nie wchodzących lub wjeżdżających.

Aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszego wchodzącego na przejście - to należy tak zwolnić by swobodnie, bez obaw przeszedł.

No i po sprawie - tak stanowią przepisy.
Jerzyko

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze