Czy zatrzymać się na (tych) światłach?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Czy zatrzymać się na (tych) światłach?

Postprzez szerszon » sobota 10 stycznia 2015, 08:38

Nie widze problemu. Brak widoczności . Zwężenie, gdzie nie ma mozliwości wyminięcia się.
szerszon

Postprzez dylek » sobota 10 stycznia 2015, 11:01

Makabra...obstawiam pseudo-śluzę autobusową. Zatrzymanie pojazdów, by autobus mógł się z przystanku przebić np. na lewoskręt ?
A co do tematu :
Obstawiam, że >>TUTAJ<< Henq nie jedzie prosto na widocznym zielonym, bo ma czerwono na sygnalizatorze... O >>TYM TUTAJ<< :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Henq » sobota 10 stycznia 2015, 12:27

dylek napisał(a):Obstawiam, że >>TUTAJ<< Henq nie jedzie prosto na widocznym zielonym, bo ma czerwono na sygnalizatorze... O >>TYM TUTAJ<< :D

Prosto to znaczy jak dostawczak czy prosto to znaczy jak autobus? Jak dostawczak mam zielone to co mnie powstrzymuje oprócz korków? Jak autobus: mam czerwone czy czerwony zezwala na wjazd za sygnalizator?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez dylek » sobota 10 stycznia 2015, 12:35

Henq napisał(a):Prosto to znaczy jak dostawczak czy prosto to znaczy jak autobus? Jak dostawczak mam zielone to co mnie powstrzymuje oprócz korków? Jak autobus: mam czerwone czy czerwony zezwala na wjazd za sygnalizator?

Kamera w tył ,gdzie widać strzałki poziome, bo widzę problem, co to prosto :D
Dostawczak to akurat jedzie w prawo (podobnie jak czarna osobówka za nim - widać włączony prawy kierunkowskaz u niej), a trolejbus w lewo (również widoczny lewy kierunkowskaz) :D Prosto jedzie tych kilka osobówek :P
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Makabra » sobota 10 stycznia 2015, 13:16

Dylek zgadles, sluza sterowana na pilota przez kierowce autobusu. Gdzies tam byla antenka na maszcie sygnalizatora.

Rozumiem, że my sie poprzepychamy dla funnu, i każdy z nas sobie poradzi w tych sytuacjach, ale ilu jest niedoświadczonych kierowców dla których to może być dość niejasna sytuacja. Takie dziadostwo nie powinno mieć miejsca.

szerszon napisał(a):Nie widze problemu. Brak widoczności . Zwężenie, gdzie nie ma mozliwości wyminięcia się.

Masz dwa sygnalizatory, zadnych linii zatrzymania. Jak wyjedziesz z teej slepej uliczki to gdzie sie zatrzymac? Na wjezdzie do tunelu gdzie wisi sygnalizator? :D

Makabra - nie pisz kolejno postów jeden za drugim, istnieje opcja edycji postu jak chcesz coś dopisać - regulamin się kłania ;) Teraz scalone - kolejne polecą do kosza :P

Oj tam oj tam, na 1200 postow raz sie zdazylo i od razu na niebiesko, jak policja do przestepcy
Ostatnio zmieniony sobota 10 stycznia 2015, 17:31 przez Makabra, łącznie zmieniany 1 raz
Makabra

Postprzez Henq » sobota 10 stycznia 2015, 17:20

dylek napisał(a):
Henq napisał(a):Prosto to znaczy jak dostawczak czy prosto to znaczy jak autobus? Jak dostawczak mam zielone to co mnie powstrzymuje oprócz korków? Jak autobus: mam czerwone czy czerwony zezwala na wjazd za sygnalizator?

Kamera w tył ,gdzie widać strzałki poziome, bo widzę problem, co to prosto :D
Dostawczak to akurat jedzie w prawo (podobnie jak czarna osobówka za nim - widać włączony prawy kierunkowskaz u niej), a trolejbus w lewo (również widoczny lewy kierunkowskaz) :D Prosto jedzie tych kilka osobówek :P

Sygnalizator czerwony nie jest dla jadących prosto, przecież widać że jest przekręcony.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez papadrive » sobota 10 stycznia 2015, 17:45

szerszon napisał(a):Makabra..ja wiem ,że to Kraków..

Nie tylko Kraków. :wink:
https://www.google.pl/maps/@52.255539,21.036562,3a,75y,227.83h,82.47t/data=!3m4!1e1!3m2!1sZ9MczS8d753N7SsGcZ2QIw!2e0?hl=pl
W jednym i drugim przypadku, niezależnie od przyczyny ustawienia tam sygnalizatorów, nie ma wątpliwości kogo dotyczą.
Przejeżdżając przez skrzyżowanie, w dodatku skręcając, patrzę na drogę i ewentualnie po bokach, a nie zadzieram głowę i przez szyberdach wyszukuję światełek na niebie. :roll:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » sobota 10 stycznia 2015, 18:01

Makabra napisał(a):
Masz dwa sygnalizatory, zadnych linii zatrzymania. Jak wyjedziesz z teej slepej uliczki to gdzie sie zatrzymac? Na wjezdzie do tunelu gdzie wisi sygnalizator? :D

Jakoś tam wjechał, więc powinien być zorientowany. Przecież widać z jakiego powodu jest sygnalizator.
szerszon

Postprzez Makabra » sobota 10 stycznia 2015, 18:08

szerszon napisał(a):
Makabra napisał(a):

Jakoś tam wjechał, więc powinien być zorientowany. Przecież widać z jakiego powodu jest sygnalizator.

Komentujesz różne sytuacje jak Ci pasuje. Sygnalizator to sygnalizator, powód jego ustawienia jest taki że ma kierować ruchem. W sytuacji ze śluzą autobusową nie widać dokładnie po co jest sygnalizator i coś to zmienia jak pali się czerwone?
Makabra

Postprzez szerszon » sobota 10 stycznia 2015, 18:16

Komentujesz różne sytuacje jak Ci pasuje.

Próbuję dojść sensu sygnalizatora, a nie bezmyślnie się stosować, czyli podjechać pod sam sygnalizator, skoro widać, ze zablokuję tunel.
W tej ślepej uliczce nie wylądował helikopterem tylko jakoś wjechał.
szerszon

Postprzez Makabra » sobota 10 stycznia 2015, 18:53

Dojście do sensu to fajna sprawa bo masz tutaj czas. Na drodze jak brak czasu to co zrobisz w takiej sytuacji jak jest czerwone i nie wiadomo jaki sens sygnalizatora.
Makabra

Postprzez szerszon » sobota 10 stycznia 2015, 19:02

Staę pod sygnalizatorem i poczekam co sie będzie działo. :wink:
szerszon

Postprzez Makabra » sobota 10 stycznia 2015, 19:52

No to wreszcie to z Ciebie wyciągnąłem :twisted:
Makabra

Postprzez szerszon » sobota 10 stycznia 2015, 21:10

Wbrew Art 3 :wink: po co myśleć za kierownicą ?
szerszon

Postprzez Makabra » sobota 10 stycznia 2015, 21:29

Nie ma przepisu który nakazuje myśleć :mrgreen: Czujesz że jedna z Twoich dłoni jest już czarna jak u Skywalkera ? Zaczynasz przechodzić na ciemną stronę :twisted:

Wracając do tematu. Czy jeśli by założyć że na tym czerwonym się jednak nie zatrzymamy jadąc ze skrajnie prawego pasa w lewo i dojdzie do kolizji zaraz za światłami z pojazdem który skręcał w lewo z pasa skrajnie lewego ale zajechał nam drogę kończąc na skrajnie prawym... to może być ciekawie jak przyjedzie polizei i pokaże się im że ten co zajechał drogę miał zielone a ten jadący poprawnym torem miał czerwone :D
Makabra

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze