Zakaz zatrzymywania się, oznaczenie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zakaz zatrzymywania się, oznaczenie

Postprzez jasper1 » sobota 10 stycznia 2015, 23:07

Drogi autorze wątku jeśli stoisz "jak ta skoda", to znaczy, że zastawiłeś wjazd do bramy.
Myślę, że przyczyna takiej interwencji SM, czyli laweta, jest zupełnie jasna, nawet bez B-36 z T-24.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez fa1th » niedziela 11 stycznia 2015, 00:32

jasper1 napisał(a):Drogi autorze wątku jeśli stoisz "jak ta skoda", to znaczy, że zastawiłeś wjazd do bramy.
Myślę, że przyczyna takiej interwencji SM, czyli laweta, jest zupełnie jasna, nawet bez B-36 z T-24.

Nie zastawiłem wjazdu, przyjzyj sie dobrze
kat. A - 1podejscie-zdane
kat. B - 1podejscie-zdane
kat. C - 1podejscie-zdane
kat. CE - 1podejscie-zdane
kat. D - 1podejscie-zdane
fa1th

Postprzez jasper1 » niedziela 11 stycznia 2015, 01:38

Jeśli wiesz, że Ty wjazdu nie zastawiłeś, to nie ma sensu ustalanie jak stoi skoda.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez LeszkoII » niedziela 11 stycznia 2015, 10:50

Zastanawiam się, czy ten wlot na pewno ma połączenie z prawą... Karetka niby przejedzie. Niby co mnie interesuje nakaz skrętu w prawo z wlotu poprzecznego. Dałbym tutaj remis - czyli każda interpretacja jest uprawniona, a w takim razie sprawa powinna być rozwiązana na korzyść obwinionego.

P.S. Natomiast utwierdziłem się w przekonaniu, że w pyt. 306. jest błąd (jako właściwą zaznaczono B, podczas gdy właściwa to A).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rusel » niedziela 11 stycznia 2015, 11:18

No dla mnie nie ma problemu :) B21 dotyczy skrzyżowania. Czyli to samo skrzyżowanie powinno odwołać B36 za który autor dostał mandat.

? no i masz B21 na skrzyżowaniu, którego prawa jezdnia nie ma połączenia z drogą poprzeczną, natomiast znak ma za zadanie uniemożliwić kierującym skręt w lewo, gdyby ktoś cudem tego nie widział. Znaku B36 to miejsce nie dotyczy.

to samo skrzyżowanie powinno odwołać B36 za który autor dostał mandat.

no to ja już nic nie poradzę że nie zapoznałeś się z przepisem. Przeczytaj o które znaki chodzi. :wink:

P.S. Natomiast utwierdziłem się w przekonaniu, że w pyt. 306. jest błąd (jako właściwą zaznaczono B, podczas gdy właściwa to A).

mnie też utwierdziła odpowiedź, bo pamiętam to pytanie i odpowiedz jaką zaznaczyłem.
rusel

Postprzez LeszkoII » niedziela 11 stycznia 2015, 11:28

rusel napisał(a):mnie też utwierdziła odpowiedź, bo pamiętam to pytanie i odpowiedz jaką zaznaczyłem.
Połączenie drogi poprzecznej z prawą jezdnią umożliwia skręt w lewo.
Osoba układająca pytanie mogła się pomylić, to też człowiek. Proszę nie używaj takich argumentów ("zaznaczyłem i zdałem"), bo nie mają one większego sensu do ustalenia prawdy obiektywnej.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rusel » niedziela 11 stycznia 2015, 11:44

Widzę że masz sporą listę osób, które mogłyby się pomylić. Rozumiem, że jest to prywatna lista, "nieoficjalna".
rusel

Postprzez jasper1 » niedziela 11 stycznia 2015, 11:46

Zawsze mi się wydawało, że to droga poprzeczna ma mieć połączenie z prawą jezdnią, a nie prawa jezdnia z droga poprzeczną, ale może to szczegół...
jasper1

Postprzez rusel » niedziela 11 stycznia 2015, 11:55

:thumb2: brawo
rusel

Postprzez LeszkoII » niedziela 11 stycznia 2015, 12:04

jasper1 napisał(a):Zawsze mi się wydawało, że to droga poprzeczna ma mieć połączenie z prawą jezdnią, a nie prawa jezdnia z droga poprzeczną, ale może to szczegół...
To nic nie znaczący szczegół. Jeśli A jest połączone z B, to tym samym B jest połączone z A. O jednostronnej relacji dyskutowany przepis nic nie wspomina.
LeszkoII

Postprzez rusel » niedziela 11 stycznia 2015, 12:08

To nic nie znaczący szczegół. Jeśli A jest połączone z B, to tym samym B jest połączone z A

Na zdjęciu fa1tha ani A nie jest połączone z B, ani B z A, ale Ty widzisz połączenia, nie mam pojęcia gdzie, może narysuj nam jak się tam przedostać.

W moim pytaniu A jest połączone z B, być może B widzisz połączone z A wg tej tezy. Ja tego nie widzę, Jasper widocznie też znalazłaby się w 2% które tego nie widzą, choć popsuła całą zabawę...
rusel

Postprzez jasper1 » niedziela 11 stycznia 2015, 12:16

LeszkoII napisał(a):To nic nie znaczący szczegół. Jeśli A jest połączone z B, to tym samym B jest połączone z A.

Zaczynam rozumieć po co (dla kogo) postawili to B-21 na drodze z sytuacji fai1tha. :lol:

Żeby nie było wątpliwości fai1th nie stoi na skrzyżowaniu, nie ma znaczenia czy jego auto ruch utrudnia, wystarczy, że pod B-36 jest T-24 by samochód odholować.
Jak zawsze pozostaje problem skąd miał o tym wiedzieć, na jego niekorzyść działa obecność P-18.

rusel
popsuła całą zabawę

Kosztem leszkoII? :o A fe.... :cry:
jasper1

Postprzez LeszkoII » niedziela 11 stycznia 2015, 12:58

jasper1 napisał(a):Żeby nie było wątpliwości fai1th nie stoi na skrzyżowaniu
Takiej wypowiedzi z Twoich ust się nie spodziewałem :o Skoro nie Autor wątku nie stoi na skrzyżowaniu, to B-21 obowiązuje do najbliższego(?!) (czyli następnego skrzyżowania).

To że mamy tutaj do czynienia ze skrzyżowaniem, nie powinno budzić wątpliwości. Dyskutujemy tylko, czy pojazd stoi na cyt. "skrzyżowaniu na drodze dwujezdniowej, na którym wlot drogi poprzecznej znajduje się tylko z lewej strony i nie ma połączenia z prawą jezdnią".

W obrazkowym pytaniu rusela widzimy inną sytuację (połączenia drogi poprzecznej z prawą jezdnią nie zablokowano częściowo choćby barierką, jak w Warszawie).

P.S. Obecność B-21 wcale nie świadczy, że z wlotu poprzecznego nie może wjechać na prawą jezdnię jakiś pojazd. A zawracając na skrzyżowaniu z pewnością korzysta z wlotu drogi poprzecznej).

Gdyby rozumować wlot jako odcinek drogi do skrzyżowania, to przytaczany przepis traci sens; bo wtedy wlot musiałby być połączony tylko z najbliższą jezdnią.
rusel napisał(a):Na zdjęciu fa1tha ani A nie jest połączone z B, ani B z A, ale Ty widzisz połączenia, nie mam pojęcia gdzie
W miejscu, gdzie zawracają pojazdy przez skrzyżowanie korzystając z wlotu poprzecznego.
LeszkoII

Postprzez jasper1 » niedziela 11 stycznia 2015, 13:58

LeszkoII napisał(a):
jasper1 napisał(a):Żeby nie było wątpliwości fai1th nie stoi na skrzyżowaniu
Takiej wypowiedzi z Twoich ust się nie spodziewałem :o

Autor wątku trzykrotnie podaje nieco inne lokalizacje. Trzymam się ostatniej "jak skoda superb" z jego zdjęcia, tj. w miejscu okrągłego okienka w budynku. Uważam, że jest to już poza skrzyżowaniem.
Skrzyżowanie nie odwołało B-36 z wiadomych względów.
-------------------
LeszkoII, jak zechcę mieć gdzieś połączenie, to pod prąd mogę pojechać i pas, a jak się postaram, to i barierkę oddzielającą kierunki ruchu mogę pokonać, tylko czy o takie połączenie chodzi. :roll:
jasper1

Postprzez Makabra » niedziela 11 stycznia 2015, 14:15

rusel napisał(a):
No dla mnie nie ma problemu :) B21 dotyczy skrzyżowania. Czyli to samo skrzyżowanie powinno odwołać B36 za który autor dostał mandat.

? no i masz B21 na skrzyżowaniu, którego prawa jezdnia nie ma połączenia z drogą poprzeczną, natomiast znak ma za zadanie uniemożliwić kierującym skręt w lewo, gdyby ktoś cudem tego nie widział. Znaku B36 to miejsce nie dotyczy.

.

No to jak prawa jezdnia nie ma polaczenia z droga po lewej to nie ma skrzyżowania, ale po co B21 skoro obowiazuje na skrzyzowaniu? Powinien byc C5, i wtedy SM robi co ma robic. To tak jakby dac C12 na skrzyzowaniu ktore nie posiada wyspy centralnej.
Makabra

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze