Mijanie się pojazdów skręcających z lewo.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Mijanie się pojazdów skręcających z lewo.

Postprzez papadrive » sobota 20 września 2014, 12:55

Art. 22.2 PoRD mówi tylko o odpowiednim ustawieniu się do skrętu. Może należy oprzeć się na art.25.1, który uzależnia skręt w lewo od ustąpienia przejazdu pojazdom nadjeżdżającym z przeciwka jadącym na wprost lub skręcającym w prawo. Nie określa zależności od tych jadących z naprzeciwka i skręcających w lewo. Czyli (moim zdaniem) jeśli nie ma opisanej zależności, to decyzja o sposobie przejechania skrzyżowania (skręt w lewo) należy do kierującego, a ona sama od geometrii skrzyżowania.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez Makabra » sobota 20 września 2014, 13:28

papadrive napisał(a):Art. 22.2 PoRD mówi tylko o odpowiednim ustawieniu się do skrętu. Może należy oprzeć się na art.25.1, który uzależnia skręt w lewo od ustąpienia przejazdu pojazdom nadjeżdżającym z przeciwka jadącym na wprost lub skręcającym w prawo. Nie określa zależności od tych jadących z naprzeciwka i skręcających w lewo. Czyli (moim zdaniem) jeśli nie ma opisanej zależności, to decyzja o sposobie przejechania skrzyżowania (skręt w lewo) należy do kierującego, a ona sama od geometrii skrzyżowania.

Ale są tacy kierowcy co tylko na zakładkę się będą ustawiać utrudniając innym życie... Bo nie napisali w PoRD żeby się prawymi bokami mijać więc będzie mandacik :wow:

Szerszonowi trzeba ustawić na skrzyżowaniu taki znak:
Obrazek
Ale i tak się do niego nie zastosuje, bo nie ma takiego znaku w PoRD :spoko: I koniec dyskusji :twisted:
Makabra

Postprzez dylek » sobota 20 września 2014, 17:51

Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » sobota 20 września 2014, 17:54

Oczywiście szanowny Makabro funkcja "ironia" ci zaszwankowała.
Jestem zdumiony brakiem zrozumienia pytania, gdzie jest napisane, czy mam wymijać sie lewym czy prawym bokiem.
Serwuje mi sie tutaj Art 22.2.2) , który w tej materii nie ma żadnego znaczenia.
A nabijam się z wszelakich mundrych opinii na podstawie Art 16.4, ze nie chcą się stosować...dlaczego ?
Przecież przy zawracaniu tak głosowali za tym artykułem i moja koncepcja jazdy małym łukiem tak nie podpasowała...co za wybiórcze stosowanie przepisów. :wink:
szerszon

Postprzez Makabra » sobota 20 września 2014, 23:08

A co ma zawracanie do lewoskrętu?
Makabra

Postprzez szerszon » sobota 20 września 2014, 23:14

To, że jakoś nie chcecie zawracać mijając sie prawymi bokami..w tym przypadku włącza sie wam Art 16.4 :lol: :lol: :lol:
szerszon

Postprzez Makabra » niedziela 21 września 2014, 00:03

Ja chcę tak zawracać, i tak zawracam, ale tam gdzie widać że organizacja ruchu dopuszcza zawracanie przy lewej krawędzi.
Makabra

Postprzez szerszon » niedziela 21 września 2014, 00:08

Jestem w szoku, ze nie chcesz sie stosować do Art 16.4...kombi chyba śpi, bo z pewnością by Ci wytłumaczył, że jesteś w błędzie. :wink:
szerszon

Postprzez dylek » niedziela 21 września 2014, 00:14

Wystarczy może, że pociąga pod ten art. zawracanie na C-12 ?
Oczywiście klasycznym, bo nieklasycznych ten art. już nie dotyczy :D

A tak BTW to szczegółowo o przecinaniu się kierunków ruchu, czy też zmianie kierunku jazdy to przepisy w zupełnie innych oddziałach są...
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » niedziela 21 września 2014, 00:22

I Ty jesteś instruktorem ??? Jak Ty uczysz ??? Art 16.4 i basta :lol:
A tak poważnie mówiąc w kontrze do wszelakich tu przedstawianych koncepcji-myśleć, a nie pisać,że tu stosujemy, a tu już nie , bo... :eek2:
szerszon

Postprzez dylek » niedziela 21 września 2014, 07:42

Wymijanie się na lewoskręcie/zawracaniu lewymi bokami (kolizyjnie) tworzy 2 punkty przecięcia torów jazdy.
Wymijanie się na lewoskręcie/zawracaniu prawymi bokami (bezkolizyjnie) nie tworzy żadnego punktu przecięcia torów jazdy.

A my mamy unikać wszelkiego działania, które mogłoby ruch utrudnić.

Więc wg mnie tam gdzie organizacja ruchu i geometria pozwalają - powinniśmy realizować to bezkolizyjnie.
W pozostałych przypadkach musimy kolizyjnie.
I podobnie chyba myśli większość kierowców jak obserwuję codzienny ruch na drogach.
dylek
Moderator

Postprzez papadrive » niedziela 21 września 2014, 11:48

dylek napisał(a):Wymijanie się na lewoskręcie/zawracaniu lewymi bokami (kolizyjnie) tworzy 2 punkty przecięcia torów jazdy.
Wymijanie się na lewoskręcie/zawracaniu prawymi bokami (bezkolizyjnie) nie tworzy żadnego punktu przecięcia torów jazdy.

Może moje rozumowanie nie jest poprawne :oops: , ale przytoczyłem art.o przecinaniu się kierunków ruchu dlatego, że nic on nie mówi o zależności pomiędzy dwoma pojazdami skręcającymi w lewo, jadącymi z naprzeciwka. I skoro nie ma zależności, to ich tory jazdy nie tworzą punktów kolizyjnych i mogą wymijać się zgodnie z wariantem drugim.
W przypadku, gdy geometria skrzyżowania nie pozwala na takie rozwiązanie, należy wybrać inną metodę.
Kolizyjne ("na zakładkę") skręcanie polega na wyminięciu się (normalnym) na skrzyżowaniu i dopiero następuje skręt z uwzględnieniem art. 25.1.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez Makabra » niedziela 21 września 2014, 13:12

Wychodzi na to co napisalem na pierwszej stronie w odpowjedzi na pytanie autora.
Makabra

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze