problematyczne skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: problematyczne skrzyżowanie

Postprzez taik » czwartek 24 kwietnia 2014, 00:19

szerszon napisał(a):Sorki..mam w nosie status drogi. Interesują mnie znaki, bo z nich będę rozliczany.

Szerszon, ja to rozumiem i w tej sprawie mam podobny pogląd do Twojego.

Niemniej jednak, ponad wszystko to, należałoby nazywać rzeczy po imieniu: droga wewnętrzna to droga wewnętrzna, a droga publiczna to droga publiczna - nie twórzmy konglomeratów. :wink:
taik

Postprzez szerszon » czwartek 24 kwietnia 2014, 00:29

Może masz podstawy , aby tak to określać.
Ja takiej wiedzy nie posiadam i zbliżając sie do takiego miejsca nie wnikam, czy aby przypadkiem coś nie poknocili ze statusem dróg.
Jest T-6x i do niej sie stosuję.
szerszon

Postprzez maryann » czwartek 24 kwietnia 2014, 09:13

taik napisał(a):Obydwa dojazdy do Carrefoura - zjazd na ul. Katowicką oraz zjazd na ul. Grunwaldzką - nie mają nadanych kategorii, tym samym posiadają status dróg wewnętrznych - tak wynika z katastru.
Zrobiłeś kawał potrzebnej..., ale szkodliwej roboty! Przecież nawet jak ktoś ma GPS, to map katastralnych nawet automapa nie pokazuje. Kierowca ma jechać na podstawie tego co widzi przez szybę, tego czego go nauczyli a nie dopiero po uzyskaniu wypisu z rejestru gruntów.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez taik » czwartek 24 kwietnia 2014, 10:12

maryann napisał(a):Zrobiłeś kawał potrzebnej..., ale szkodliwej roboty! Przecież nawet jak ktoś ma GPS, to map katastralnych nawet automapa nie pokazuje.

Przede wszystkim chciałem uwidocznić, iż spostrzeżenia Leszka trafne, bo poparte stanem faktycznym, do którego nie jest dostosowane oznakowanie.
maryann napisał(a):Kierowca ma jechać na podstawie tego co widzi przez szybę, tego czego go nauczyli a nie dopiero po uzyskaniu wypisu z rejestru gruntów.

Bynajmniej, nie lansuję przeciwnych tez. Swoje zdanie na ten temat już wyraziłem wcześniej, udzielając odpowiedzi Kirbagowi, i jestem przekonany, że jest ono zbieżne z Twoim poglądem - potraktować zjazd jako kolejny wlot skrzyżowania.

Maryann, zgadzam się z Tobą, iż wymaganie od kierowcy znajomości podziału nieruchomości i statusu drogi byłoby istnym kuriozum, dlatego o tym, stosownym oznaczeniem, powinni poinformować kierowcę zarządcy - zarówno drogi publicznej, na której jest zjazd, oraz drogi wewnętrznej.

A tak, mamy potworka.
taik

Postprzez maryann » czwartek 24 kwietnia 2014, 11:03

No to teraz idźmy do archiwum map- może tam trzeba szukać potworka i go poprawić, a nie w realu(czy innym Carefure...). To na prawdę nie jest zadaniem dla kierowcy, tylko może jakiegoś społecznika.
Ktoś jednak przeczyta ten wątek, nie ustąpi temu po prawej i będzie się upierał: "ja wiem, że to jest wyjazd z obiektu, bo sprawdziłem w urzędzie X i dlatego mu nie ustąpiłem!"
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez sankila » czwartek 24 kwietnia 2014, 12:52

Zarządca drogi wyższej kategorii ustala, na jakich zasadach odbywa się ich połączenie. Skoro postawił znaki skrzyżowania, to kierowca jest jak d.. od s..., żeby się do nich stosować.
Art 5. nie jest dla ozdoby: "stosować się do [...] znaków drogowych,[...] nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez [...] znaki drogowe".
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez taik » czwartek 24 kwietnia 2014, 17:21

maryann napisał(a):No to teraz idźmy do archiwum map- może tam trzeba szukać potworka i go poprawić, a nie w realu(czy innym Carefure...). To na prawdę nie jest zadaniem dla kierowcy, tylko może jakiegoś społecznika.
Ktoś jednak przeczyta ten wątek, nie ustąpi temu po prawej i będzie się upierał: "ja wiem, że to jest wyjazd z obiektu, bo sprawdziłem w urzędzie X i dlatego mu nie ustąpiłem!"

Maryann, dlaczego wymagasz ode mnie powtarzania się.
Wyżej napisałem, iż popieram Twój punkt widzenia - specyficzne okoliczności nakazują potraktować zjazd jako kolejny wlot skrzyżowania.

Natomiast nie przyjmę założenia, iż droga ta jest drogą publiczną tylko z racji oznakowania, ponieważ nią po prostu nie jest - i w tej kwestii podzielam punkt widzenia Leszka.
-------------------------------------------
sankila napisał(a):Zarządca drogi wyższej kategorii ustala, na jakich zasadach odbywa się ich połączenie. Skoro postawił znaki skrzyżowania, (...)

... i oznakował niewłaściwie drogę wewnętrzną, która nie może tworzyć skrzyżowania.

Sankila, nie wiem za bardzo jak skomentować tę część Twojej wypowiedzi, w szczególności w obliczu art. 2.10 PRD oraz art. 2.1b PRD w związku z art. 1 i art. 2 UoDP oraz art. 8 UoDP.

Ustawa o drogach publicznych narzuca o wiele większe komplikacje w zakresie zaliczenia drogi do drogi publicznej; procedura ta nie przewiduje ustalania kategorii drogi znakiem drogowym - wymaga to pewnej procedury administracyjnej, nie wspominając już, iż dyskusja dotyczy drogi, która nie jest wydzielona liniami granicznymi.
sankila napisał(a):Skoro postawił znaki skrzyżowania, to kierowca jest jak d.. od s..., żeby się do nich stosować.

Z tym się zgodzę. Takie zachowanie nakazuje osobliwość tej sytuacji.
taik

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze