Status włączającego się do ruchu - pytanie do ekspertów

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Status włączającego się do ruchu - pytanie do ekspertów

Postprzez zaapomnij » piątek 25 kwietnia 2014, 20:34

Witam, mam pytanie jeśli jednocześnie ustawiony jest znak koniec strefy zamieszkania i skrzyżowanie równorzędne to kierujący musi ustąpić pierszeństwa wszystkim pojazdom tak samo jakby był jedynie znak koniec strefy zamieszkania?
zaapomnij

Postprzez Maxwell » piątek 25 kwietnia 2014, 20:52

LeszkoII napisał(a):W obu sytuacjach należy zwolnić i być gotowym na Art. 25.1./3. Przy małej prędkości, głowa w bok i:
ad.1) widzę D-46 - jadę dalej.

Niestety nie widzisz.
http://goo.gl/maps/nWiiL

zaapomnij napisał(a):Witam, mam pytanie jeśli jednocześnie ustawiony jest znak koniec strefy zamieszkania i skrzyżowanie równorzędne to kierujący musi ustąpić pierszeństwa wszystkim pojazdom tak samo jakby był jedynie znak koniec strefy zamieszkania?

Daj linka. Dużo zależy od tego w którym miejscu stoi znak: koniec strefy zamieszkania.
Maxwell

Postprzez zaapomnij » piątek 25 kwietnia 2014, 21:00

zaapomnij

Postprzez Maxwell » piątek 25 kwietnia 2014, 21:13

Wg mnie ze strefy zamieszkania wyjeżdżasz mijając znak: koniec strefy zamieszkania.
W związku z tym na skrzyżowaniu zachowujesz się jak na każdym skrzyżowaniu równorzędnym.
Ale w tym przypadku zapewne nie będzie jednomyślności.
Maxwell

Postprzez szerszon » piątek 25 kwietnia 2014, 22:59

Maxwell napisał(a):No to patrz:
1. Jadąc z tej perspektywy, jaki znak cię informuje, że masz pierwszeństwo (ta po prawej droga niepubliczna).
https://maps.google.pl/maps?q=Koroty%C5 ... 27.17,,0,0
2. Jadąc z tej perspektywy, jaki znak cię informuje, że masz ustąpić pierwszeństwa (ta po prawej to droga publiczna).
http://goo.gl/maps/t9io0
Dwie identyczne sytuacje z perspektywy jadącego, a wg ciebie całkiem odmienny sposób zachowania.
Nie uważasz, że coś jest nie tak w tym co piszesz?

Posiadający prawo jady raczej powinni umieć czytać. To nie autostrada, aby jeździc z takimi prędkościami, aby znaków nie zauważać.

Niestety nie widzisz.

Może badania kontrolne ? :wink:

W związku z tym na skrzyżowaniu zachowujesz się jak na każdym skrzyżowaniu równorzędnym.
Ale w tym przypadku zapewne nie będzie jednomyślności.

A kto mający pojęcie o przepisach poprze twój punkt widzenia ?
szerszon

Postprzez Makabra » sobota 26 kwietnia 2014, 01:02

Ja od siebie dodam że na omawianym ostatnio skrzyżowaniu zachować należy szczególną ostrożność. Ja bym zwolnił i jeśli była by potrzeba przepuszczę tego po prawej który z wewnętrznej wyjedzie. Bo oczywiste jest że widząc to auto nie będę szukał na szybko jego znaków tylko się zatrzymam, jakoś nie mam z tym problemów. Skoro nie mam D1 to uważam, a nie cuduję jak by tu jechać żeby tylko być w ruchu. Widać zresztą po zachowaniu się kierowcy z prawej co dalej robić. Jak ten z prawej zwalnia i się zatrzymuję to ja jadę, jak nie widzę u niego takich reakcji to sam zwalniam i się zatrzymuję.
Makabra

Postprzez szerszon » sobota 26 kwietnia 2014, 08:20

że na omawianym ostatnio skrzyżowaniu zachować należy szczególną ostrożność.

Jak to na skrzyżowaniach zwykle powinno być. :wink:

i jeśli była by potrzeba przepuszczę tego po prawej który z wewnętrznej wyjedzie.

Art 4 jeszcze w PoRD jest.
. Skoro nie mam D1 to uważam,

Brak D-1 nie jest równoznaczny z istnieniem A-7..no plizzzzz
szerszon

Postprzez Makabra » sobota 26 kwietnia 2014, 09:09

szerszon napisał(a):
. Skoro nie mam D1 to uważam,

Brak D-1 nie jest równoznaczny z istnieniem A-7..no plizzzzz

Ale o co Ci chodzi?
Makabra

Postprzez szerszon » sobota 26 kwietnia 2014, 16:45

Ale o co Ci chodzi?

Spokojnie. :D Brak D-1 wcale nie musi oznaczać, że skrzyżowanie jest równorzędne..może być brak skrzyżowania. Co do widoczności znaku "droga wewnętrzna" akurat dzisiaj sobie pojechałem z kursantem. Widać jak wrota od stodoły jeszcze zanim krzaczory zasłonią.
Wystarczy tylko się rozglądać.
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 26 kwietnia 2014, 18:09

Całkiem możliwe, że strefa zamieszkania obejmowała drogę publiczną a zatem droga do niej należąca współtworzyła z innymi skrzyżowanie. Ten fakt nie ma znaczenia, bowiem wjeżdżając na drogę ze strefy zamieszkania, włączamy się do ruchu ustępując pierwszeństwa innym uczestnikom ruchu. Z uwagi na to, że każdy wlot poprzedzony jest znakiem A-5, chcąc wyjechać ze strefy zamieszkania, prawdopodobnie będziemy przepuszczani przez nadjeżdżających z lewej. Znak D-40 widać w ostatniej chwili, po prawej stronie - w ostateczności wcale nie musi dojść do ustąpienia przez nich pierwszeństwa tym, którzy go nie posiadają.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 28 kwietnia 2014, 18:05

Drezyna napisał(a):W związku z prowadzoną w innym wątku dyskusją proszę ekspertów o rzetelne wyjaśnienie następującego zagadnienia:

1. Jakie są podstawy prawne powszechnej opinii, jakoby włączający się do ruchu miał najniższy priorytet w hierarchii pierwszeństwa?
2. Czy jeśli z konkretnego przepisu wynika obowiązek ustąpienia pierwszeństwa pewnemu zbiorowi uczestników ruchu, to czy zbiór ten może zawierać włączających się do ruchu, czy są oni a priori wykluczeni i nie ustępuje się im pierwszeństwa z zasady? Dlaczego?
3. Czy zgodnie z art. 5 przykładowo znaki i sygnały mogą znieść obowiązki wynikające z art. 17?

Proszę wyłącznie ekspertów mających wiedzę i przemyślenia dotyczące tego zagadnienia o zwięzłą, konkretną i udokumentowaną wypowiedź.

Dawno mnie tutaj nie było -- więc witam Wszystkich :)

Ad1. nie ma priotytetów, ani hierarchii ---- są jedynie przepisy ruchu drogowego, ewentualnie anarchia na drodze... :)

Ad2. używasz trudnych wyrazów i określeń np. zbiór uczestników ruchu - w ten sposób chcesz się dowartościować czy zaszpanować na forum elokwencją ? :)

Ad 3. Biorąc pod uwagę art 5 w konteksice art 17 powstaje konkluzja w wyniku której żadne mentalności nie mają momentów abstrakcyjnych, stąd uznać należy że artykuł 5 w całej rozciągłości jest tożsamy z artykułem 17 tudzież z wykładnią konwencji o ruchu drogowym i postanowieniem mozambickim :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Makabra » poniedziałek 28 kwietnia 2014, 22:25

szerszon napisał(a):
Ale o co Ci chodzi?

Spokojnie. :D Brak D-1 wcale nie musi oznaczać, że skrzyżowanie jest równorzędne..może być brak skrzyżowania. Co do widoczności znaku "droga wewnętrzna" akurat dzisiaj sobie pojechałem z kursantem. Widać jak wrota od stodoły jeszcze zanim krzaczory zasłonią.
Wystarczy tylko się rozglądać.

To przejedź się jeszcze w nocy i w deszczu :)
Makabra

Postprzez sankila » poniedziałek 28 kwietnia 2014, 22:46

W centrum Wrocławia jest ulica, która przebiega przez bramę budynku.
Gdyby mi instruktor nie zwrócił uwagi, to w życiu nie szukałabym przy wyjeździe z "podwórza" znaku A7.
Tyle w temacie "widzę, że to nie skrzyżowanie" :mrgreen:
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » poniedziałek 28 kwietnia 2014, 22:47

Akurat nie trafiłeś. Dla mnie osobiście nie ma znaczenia ,że ciemno i pada. Może tylko mgła nabroić. :D
szerszon

Postprzez Makabra » wtorek 29 kwietnia 2014, 01:45

szerszon napisał(a):Akurat nie trafiłeś. Dla mnie osobiście nie ma znaczenia ,że ciemno i pada. Może tylko mgła nabroić. :D

No tak, bo pojechałeś z kursantem = tempem defiladowym :mrgreen:
Makabra

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze