a ile mi grozi jazda bez prawka?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: a ile mi grozi jazda bez prawka?

Postprzez lith » poniedziałek 14 kwietnia 2014, 21:38

A w Danii, możesz sobie wypić piwo na ulicy... kiedy tam ostatnio zginęło 7 osób na drodze, bez prawa jazdy za wiedzą pozostałych? I jakie to ma znaczenie?
Jak mi zrobią druga Norwegię, to się pewnie spakuję i pojadę szukać Polski.
lith

Postprzez rusel » poniedziałek 14 kwietnia 2014, 21:47

A w Danii, możesz sobie wypić piwo na ulicy

tak jak w Polsce, z tą różnicą że tu możesz sobie jeszcze pojezdzic z kolegami między drzewami
rusel

Postprzez gagatek » poniedziałek 14 kwietnia 2014, 21:59

gagatek

Postprzez lith » poniedziałek 14 kwietnia 2014, 22:11

@rusel
nie możesz
lith

Postprzez ks-rider » poniedziałek 14 kwietnia 2014, 22:16

rusel napisał(a):Norwegowie po 18tej mają zakaz sprzedawania alkoholu. Taka obywatelska zachcianka, pod którą społeczeństwo się podpisało. Ciekawe kiedy u nich ostatnio zginęło 7 osób na drodze, bez prawa jazdy za wiedzą pozostałych.

No i uwazasz, ze to jest takie idealne ? Norwegia kraj bez skazy jak brylant z certyfikatem 1A, no kon by sie usmial.

Bylem w zeszlym roku. Bylem na festiwalu muzyki mlodziezowej, tylu nawalonych to juz dawno nie widzialem. Predkosc niby do 80 km/h a wala po 120 km/h i wiecej, i to nie cudzoziemcy tylko rodowici. Slady tzw " donat'ow " ( kolka po paleniu gumy motocyklem ) w wielu miejscach, jak nie motocykle to auta upalaja gumy jezdzac slalomem, wiec to nie tak do konca z ta praworzadnoscia i obywatelstwem.

:wink:
ks-rider

Postprzez lith » poniedziałek 14 kwietnia 2014, 22:26

Uważam to samo. Fajki pochowane prawie w sejfach, a dzieciarni pali 3x tyle co u nas. Piwa po 18 nie kupisz w sklepie, co nie znaczy, że będziesz musiał siedzieć na trzeźwo. Kierowcy wcale święci nie są. I to ich ratuje, że się nauczyli obchodzić te wszystkie swoje absurdalne przepisy. Wbrew pozorom mentalnie wcale im nie jest tak daleko do Polaków, szczególnie w zestawieniu ze Szwedami.
lith

Postprzez sankila » wtorek 15 kwietnia 2014, 02:25

Spoko,
i tak się okaże, że winne było drzewo!

BTW - na nic się zdadzą zakazy / ograniczenia / kampanie uświadamiające, jeżeli dzieciak od małego widzi na wszystkich rodzinnych imprezach, że "ja dziś tylko dwa kielonki, bo prowadzę... ok, jeszcze tylko ten trzeci i już naprawdę dość; przecież muszę być trzeźwy".
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez furby » wtorek 15 kwietnia 2014, 19:40

@sankila: w innych krajach UE masz do 0,8 promila.
furby

Postprzez JAKUB » wtorek 15 kwietnia 2014, 21:21

Moim zdaniem są to (min. do 15-tu) lata zaniedbań- bałaganu, który trawa i dzisiaj.
Stan rowerów (również nowych) nie kwalifikuje je do poruszania się po drogach publicznych, a jeżdżą i nikt nie reaguje.
Ile w Polsce jest wydanych kart rowerowych? Kiedyś to były całe ogólnokrajowe akcje egzaminacyjne od maja do lipca, jak to jest obecnie? (cicho sza - bo nikt za to nie płaci)
Kiedy ostatnio policja sprawdzała (wychowawczo) uprawnienia rowerzystów?
Bez karty rowerowej młodzi mogą jeździć rowerem - cóż za różnica z samochodem.
Płacz nad rozlanym mlekiem. Hipokryzja polska.

Mam w domu pralkę nową i
Stare kłopoty.
W głowie i
Przed głową pędzą samochody
Myślę,...
Tak łatwo dziś o wypadek.

Współczuję rodzinom ofiar,...
JAKUB

Postprzez sankila » wtorek 15 kwietnia 2014, 23:32

furby napisał(a):@sankila: w innych krajach UE masz do 0,8 promila.
nie chodzi o promile, tylko wpajanie od dziecka przekonania, że przepisy można olewać.

BTW - 0,8 promila raczej nie będzie przyczyną wypadku: powoduje tylko zmniejszenie koncentracji i umiarkowane spowolnienie reakcji (tyle, co 6 - 8 godzin nieprzerwanej jazdy). Prawie 70 % pijanych kierowców, którzy spowodowali wypadki, miało około 1,5 promila.
De facto, miażdżąca większość wypadków, z udziałem kierowców "mniej niż 1.0" i tak by się zdarzyła, nawet gdyby wtedy korka nie powąchali - to efekt "JA jeżdżę szybko ale bezpiecznie". Kierowca, który na co dzień jeździ rozważnie, nie zacznie świrować po wypiciu dwóch piw.
Te małolaty rozwaliłyby się i na trzeźwo - nieźle musieli poginać, sądząc po samochodzie.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez ks-rider » wtorek 15 kwietnia 2014, 23:44

JAKUB napisał(a):Ile w Polsce jest wydanych kart rowerowych? Kiedyś to były całe ogólnokrajowe akcje egzaminacyjne od maja do lipca, jak to jest obecnie?

Potrafisz sobie wyobrazic, ze w Niemczech niema kart rowerowych ? Kurde, jak ci Niemcy wogole rowerami jezdza ? No przeca kart rowerowych nie maja ( kart plywackich tez nie maja, a utoniec jak na lekarstwo ).

Pozatym to pikus, bo jak przemysle, to co dopiero dzieje sie w takiej Holandi ? ? ?

No patrz, nikt nikomu nic nie mowil, tyle, ze wypadkow z rowerzystami w tych krajach jest znacznie mniej niz w PL.

Moze wiec nalezalo by zadac sobie pytanie dlaczego ? Ano bo w pewnym wieku do szkoly przychodzi policja i edukuje malolatow jak prawidlowo nalezy poruszac sie w ruchu drogowym rowerem.

Aaaaaaa, zapomnial bym, ze na kazdej jednej kategori PJ poruszany jest temat slabszych uczestnikow ruchu drgowego. Moze by i w PL przydalo by sie ten Problem poruszyc ?

:wink:
ks-rider

Postprzez JAKUB » środa 16 kwietnia 2014, 11:11

von ks-rider napisał(a):(...) Ano bo w pewnym wieku do szkoły przychodzi policja i edukuje małolatów jak prawidłowo należy poruszać się w ruchu drogowym rowerem.(...)

W tych krajach rowerzysta ma dużo większe prawa i swoje drogi, ścieżki nawet środkiem skrzyżowania.
A my nadal nie mamy pracy dla policjantów przed emeryturą, po 60-tce.

dziś środa,...
JAKUB

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze