z kierunkowskazem czy bez?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: z kierunkowskazem czy bez?

Postprzez szerszon » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 13:56

Szanowny userze Drezyna
Chciałem dac ci szansę, abyś wyjaśnił to intrygujące stwierdzenie
Ten sam pas biegnie w prawo i prosto? E, mnie to nie pasi.

Nie chcesz..twoja sprawa.
szerszon

Postprzez Drezyna » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 14:50

Ależ służę uprzejmie. Jeśli wyznaczony pas ruchu drogim z pierwszeństwem biegnie w prawo, to jadąc prosto opuszczam go, a tym samym zmieniam pas, bowiem niedorzecznością jest, aby ten sam pas biegł w prawo i prosto.
A zmiany pasa sygnalizujemy.
Drezyna

Postprzez szerszon » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 15:00

Jeśli wyznaczony pas ruchu drogim z pierwszeństwem biegnie w prawo,

A to masz tam wyznaczony pas ruchu , który biegnie w prawo ? :wow:
Niesamowite..a możesz go wskazać ?
A zmiany pasa sygnalizujemy.

A masz pojęcie czym jest zmiana pasa ruchu ?
Jest to zajęcia pasa np po skręcie ?
Czy w tym przypadku skręt w lewo to zmiana pasa ruchu ? :wink:
szerszon

Postprzez Drezyna » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 15:19

Mam wyznaczony pas w prawo, a zmiana to zmiana, nic dodać, nic ująć, bowiem w przepisach nie dodali ani nie ujęli. Zaznaczam, że dodawanie od siebie prawnie nie ma znaczenia, i jako takie nie interesuje mnie.
Drezyna

Postprzez szerszon » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 18:37

Mam wyznaczony pas w prawo,

Może nie zrozumiałeś. Pokaż mi wyznaczony pas w prawo :wink:
a zmiana to zmiana, nic dodać, nic ująć,

Skręcając w lewo w podporządkowaną zmieniasz pas ruchu ?
Zaznaczam, że dodawanie od siebie prawnie nie ma znaczenia, i jako takie nie interesuje mnie.

Przecież to robisz od dłuższego czasu. Czyli prawnie nie ma znaczenia co piszesz.
A mnie interesuje ponieważ mijasz sie z prawdą. Jako znawca przepisów powinieneś wiedzieć , co za linia "wyznacza" pas ruchu w prawo. :wink:
szerszon

Postprzez Synekura » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 23:07

Jak szerszon uczy kursantow, że przy "skręcie na drodze z pierwszenstwem, jadac prosto nalezy sygnalizowac kierunek jazdy" to nie dziwne, że nie zdają za 1 razem :) . Wg niego, jak "niby" skręcam w prawo na załączonym obrazku to wjeżdżam faktycznie na trawnik :D . Po co mam używać kierunkowskazu prawego, jak jadę cały czas prosto, zgodnie ze znakiem D-1. Informuje on kierowców o wjeździe na drogę z pierwszeństwem, na której kierujący zbliżając się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do tego skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowa (definicja drogi z pierwszeństwem). I gdzie tu masz wyjaśnione, aby kierowca używał kierunkowskazu przy skręcie za zakrętem, wynikającym z ułożenia drogi z pierwszeństwem?
Znaki mają być sugestią, nie przepisem
Synekura

Postprzez szerszon » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 23:39

Jak szerszon uczy kursantow, że przy "skręcie na drodze z pierwszenstwem, jadac prosto nalezy sygnalizowac kierunek jazdy" to nie dziwne, że nie zdają za 1 razem

To skręcam czy jadę prosto ?
Masz dostęp do moich statystyk ? Sam je chętnie poznam. Dawaj.
Wg niego, jak "niby" skręcam w prawo na załączonym obrazku to wjeżdżam faktycznie na trawnik

Co to znaczy "niby" ? Droga z pierwszenstwem nie zmienia kierunku ?

.
Po co mam używać kierunkowskazu prawego, jak jadę cały czas prosto, zgodnie ze znakiem D-1

Jazda drogą z pierwszeństwem na łamanym pierwszeństwie jest dla ciebie jazdą na wprost ? :hmm:

Informuje on kierowców o wjeździe na drogę z pierwszeństwem, na której kierujący zbliżając się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do tego skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowa (definicja drogi z pierwszeństwem). I gdzie tu masz wyjaśnione, aby kierowca używał kierunkowskazu przy skręcie za zakrętem, wynikającym z ułożenia drogi z pierwszeństwem?

Tak trochę nie na temat.Nie kwestionuje jakiegokolwiek pierwszenstwa.
Jaki zakręt ?
Pytam sie . Jeśli uważasz ,że jadąc droga z pierwszenstwem nie musisz uzywać kierunkowskazu to oczekuję w jaki sposób zasygnalizujesz jazdę na wprost na tym skrzyzowaniu w podporządkowaną i skręt w lewo w kolejną podporządkowną
szerszon

Postprzez Makabra » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 23:58

Synekura napisał(a):Jak szerszon uczy kursantow, że przy "skręcie na drodze z pierwszenstwem, jadac prosto nalezy sygnalizowac kierunek jazdy" to nie dziwne, że nie zdają za 1 razem :) . Wg niego, jak "niby" skręcam w prawo na załączonym obrazku to wjeżdżam faktycznie na trawnik :D . Po co mam używać kierunkowskazu prawego, jak jadę cały czas prosto, zgodnie ze znakiem D-1. Informuje on kierowców o wjeździe na drogę z pierwszeństwem, na której kierujący zbliżając się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do tego skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowa (definicja drogi z pierwszeństwem). I gdzie tu masz wyjaśnione, aby kierowca używał kierunkowskazu przy skręcie za zakrętem, wynikającym z ułożenia drogi z pierwszeństwem?

Ja nic z tego nie zrozumialem. Mozna po POLSKU? :-)
Makabra

Postprzez szerszon » wtorek 08 kwietnia 2014, 00:03

Za mało czytasz dzieł wybranych ... :D
Udało mi sie przebrnąć przez ten tekst zawierający wiele dramaturgii ( podczas pisania :D )
szerszon

Postprzez kg1956 » wtorek 08 kwietnia 2014, 00:10

Jazda drogą z pierwszeństwem na łamanym pierwszeństwie jest dla ciebie jazdą na wprost ?

Jazdą na wprost tak naprawdę to nie jest. Może być co najwyżej bez zmiany kierunku jazdy.
kg1956

Postprzez szerszon » wtorek 08 kwietnia 2014, 00:16

Jazdą na wprost tak naprawdę to nie jest. Może być co najwyżej bez zmiany kierunku jazdy.

Skup się . Pisałem o łamanym pierwszeństwie gdzie jak widać na załączonym obrazku jest T-6a, a nie T-6b.
Jeśli nie jest jazda na wprost to czym jest ? Pomocne będzie 220. :D
szerszon

Postprzez Drezyna » wtorek 08 kwietnia 2014, 10:17

szerszon napisał(a):Jako znawca przepisów powinieneś wiedzieć , co za linia "wyznacza" pas ruchu w prawo. :wink:

Odsyłam kolegę do rozlicznych dyskusji, co wyznacza pasy, a co nie. Znowu kolega ma monopol na jedynie słuszną linię? I cytować przepisy, jak ja to czynię, a nie gderać!
Drezyna

Postprzez Makabra » wtorek 08 kwietnia 2014, 11:27

kg1956 napisał(a):
Jazda drogą z pierwszeństwem na łamanym pierwszeństwie jest dla ciebie jazdą na wprost ?

A od kiedy to posiadanie pierwszeństwa na drodze ustala kierunek jazdy? Te znaki łamanego pierwszeństwa regulują kto na skrzyżowaniu jedzie przed kim, a nie to kto gdzie jedzie. Ja na tym konkretnym skrzyżowaniu bym dal prawy kierunkowskaz skręcając za główną, jest to dość prosty układ dróg. Gorzej jest z sygnalizowaniem na tym skrzyżowaniu:

Obrazek
https://www.google.pl/maps/@50.092317,1 ... !2e0?hl=pl
Makabra

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 08 kwietnia 2014, 12:33

jadesobie napisał(a):Jak tam jeździć?

W prawo - prawy kierunek, prosto-bez i w lewo lewy kierunek, na resztę nie masz wpływu....
RossoneriDevil

Postprzez szerszon » wtorek 08 kwietnia 2014, 12:39

Drezyna napisał(a):Odsyłam kolegę do rozlicznych dyskusji, co wyznacza pasy, a co nie. Znowu kolega ma monopol na jedynie słuszną linię? I cytować przepisy, jak ja to czynię, a nie gderać!

Nie widzę tych przepisów. :eek2:
Nie ma potrzeby odsyłać do rozlicznych dyskusji tylko w łapkę 220 i czytać.
Szanowny napisał , ze jest wyznaczony pas ruchu..to sie pytam, co wyznacza pasy ruchu ?
Niech szanowny spojrzy do rozporządzenia, zapozna sie z przykładem oznakowania skrzyzowania z "łamanym pierwszeństwem" . Zerknie łaskawie, jakie linie zastosowano i określi sie , na jakiej podstawie twierdzi, ze pas ruchu jest wyznaczony.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze