Pierwszeństwo przejazdu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierwszeństwo przejazdu

Postprzez evo9rs » niedziela 23 marca 2014, 01:13

materialyIRD napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie - tabliczka T-6d (a właściwie jej odmiana). Stosowana jest wtedy gdy przesunięcie między wlotami jest mniejsze niż 25 m. Załóżmy, że skręcamy w lewo z południowej drogi podporządkowanej. A z drogi północnej ktoś skręca w swoją prawą stronę. Przepuszczamy go, czy jedziemy przed nim? Taka tabliczka mogłaby wisieć pod znakiem B-20 / A-7 na skrzyżowaniu z przykładu pierwszego. Jakie wg Was wtedy byłyby zasady pierwszeństwa?

Moje stanowisko jest jasne.
Zasady pierwszeństwa są takie same jak w pierwszym przykładzie. Jadący od dołu skręcił w lewo, znalazł się na drodze z pierwszeństwem, ma więc pierwszeństwo nad jadącym z góry drogą podporządkowaną, który skręca w prawo.

Jeżeli chodzi o Leszka i spółkę to już całe elaboraty tutaj były nad takimi przykładami... Najpierw przez 15 stron będą ustalać czy tu jest jedno czy dwa skrzyżowania.....A w ogóle to możesz nie zadawać im takich trudnych pytań? :lol:
evo9rs

Postprzez szerszon » niedziela 23 marca 2014, 01:23

Moje stanowisko jest jasne.

taaa..może akurat w tym przykładzie możesz mieć rację..natomiast we wcześniejszych wywołałeś ogólną wesołość.
szerszon

Postprzez evo9rs » niedziela 23 marca 2014, 09:08

materialyIRD napisał(a): Mamy tutaj inną sytuację. Na drodze z pierwszeństwem jadą pojazdy. Czerwony stoi i widzi stojącego niebieskiego. Jeśli pierwszy na jezdnię wjedzie niebieski i "wykona skręt" to nabędzie pierwszeństwo? Równie dobrze czerwony może dodać gazu i wjechać kilka cm do przodu i wtedy on ma pierwszeństwo bo już wjechał? Takie zasady jazdy to totalny chaos wg mnie.

Rozumiem,że chodzi ci o sytuację, gdzie oba pojazdy skręcają w lewo? Przecież sprawa jest wtedy prosta. Jeżeli ruszą jednocześnie- to przejadą bezkolizyjnie. Jeżeli któryś ruszy pierwszy i znajdzie się na drodze z pierwszeństwem, drugi mu ustępuje pierwszeństwa.

Zauważ, że jeżeli art. 25 będziemy odnosić nie do miejsc przecięcia kierunków ruchu (jak robię ja) tylko do całego skrzyżowania to sytuacja będzie nie rozwiązywalna. (Nie ma w art. 25 przypadku, gdzie obydwa skręcają w lewo).
============

Teraz to będziecie mieć zagadkę czy pierwszeństwo ma czerwony czy niebieski. :lol: (Ach te wasze wypaczone zasady....)

Obrazek
evo9rs

Postprzez rusel » niedziela 23 marca 2014, 11:41

ponowie pytanie, co sprawia, że jesteśmy na drodze z pierwszenstwem?
rusel

Postprzez dylek » niedziela 23 marca 2014, 12:05

Już odpowiadałem raz na to pytanie, ale powtórzę...
Zjechanie ze skrzyżowania.
Póki na nim jestem to jestem na przecięciu/połaczeniu, rozwidleniu itd dróg...aby być na drodze muszę opuścić to miejsce.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez materialyIRD » niedziela 23 marca 2014, 12:10

evo9rs - nie chodzi mi o taką sytuację jak napisałeś, bo wtedy mamy ruch bezkolizyjny i oba pojazdy jadą jednocześnie - ale w tylko w przypadku gdy mamy prawidłową geometrię skrzyżowania. Chodziło mi o sytuację z mojej 1 krzyżówki. Czerwony jedzie prosto, niebieski skręca w lewo. Oboje stoją i czekają na swoją "szansę". I teraz tak: Jeśli czerwony pierwszy wjedzie na jezdnię to ma pierwszeństwo przed niebieskim? A jeśli pierwszy wjedzie niebieski - to on ma pierwszeństwo? Tak jest wg tego co piszesz.

Odnośnie Twojej krzyżówki to wiadomo, że tak się jeździ itp. Ale można stwierdzić, że niebieski nie może wjechać na skrzyżowanie. Nie ma miejsca na kontynuowanie jazdy i wymusi na czerwonym. Spójrz też na kolejną krzyżówkę.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d6a ... baa73.html

3 jedzie prosto. 2 skręca w lewo i ma pierwszeństwo przed 1. Ale 2 i tak nie może jechać bo musi przepuścić 3. Kultura jazdy to jedno - 2 może nawet "mrugnąć z grzeczności" do 1 i go przepuścić. Ale wg przepisów powinien czekać na możliwość przejazdu, nie powinien jechać w cieniu pojazdu mającego pierwszeństwo - o podobnej sytuacji mówi nawet Dworak w jednym ze swoich odcinków.

Odnośnie tabliczki T6d którą wkleiłem - zdania są podzielone. Rozmawiałem z egzaminatorem - wg niego jak już wjedziesz na główną to masz pierwszeństwo. Rozmawiałem z policjantem :D z drogówki - powiedział, że skręcający w lewo ma ustąpić temu co skręca w prawo. Tabliczka T6d " wskazująca prostopadły przebieg drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie oraz układ dróg podporządkowanych" wskazuje, że mamy do czynienia ze skrzyżowaniem. A na skrzyżowaniu obowiązuje zasada prawej strony zaraz po znakach. Jest ona stawiana gdy przesunięcie między wlotami jest mniejsze niż 25 m. W przypadku gdy jest ono większe - nie umieszcza się jej. Wtedy wiadomo, że ten co wjedzie na główną ma pierwszeństwo.

A teraz najważniejsza rzecz o której w sumie zapomniałem. Istnieje coś takiego jak "wytyczne obliczania przepustowości skrzyżowań bez sygnalizacji. W skrócie - w metodzie tej ustala się relacje nadrzędne i natężenia wszystkich relacji podporządkowanych. Możemy dzięki temu obliczyć przepustowość naszej relacji - np. przepustowość relacji niebieski w lewo z naszego przykładu nr 1. Jest tam taki zapis: Jeżeli Relacja (niebieski w prawo, czerwony w prawo - dla naszego przypadku) korzysta z pasa włączenia, lub droga z pierwszeństwem przejazdu jest wielopasowa relację tę należy pominąć (wiadomo, że w życiu ustępujący pierwszeństwa pojedzie lewym pasem, a mający pierwszeństwo pojedzie prawym). W przypadku gdy ta relacja korzysta z wydzielonego pasa na wlocie podporządkowanym, lub omija kolejkę pozostałych relacji korzystając z poszerzenia na wlocie, należy do obliczeń wziąć połowę jej natężenia. Relacja "niebieski w lewo" z przykładu 1 i relacja czerwony w lewo jest WYRAŹNIE ZAZNACZONA JAKO PODPORZĄDKOWANA w tej metodzie. Instrukcja ta opracowana przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad we współpracy z Katedrą Budowy Dróg i Inżynierii Ruchu Politechniki Krakowskiej w sposób jednoznaczny wskazuje kto ma tutaj pierwszeństwo. Rys 1. Niebieski ustępuje czerwonemu. Rys. 2 i Rys. 3 czerwony również ustępuje.
materialyIRD

Postprzez rusel » niedziela 23 marca 2014, 12:42

Już odpowiadałem raz na to pytanie, ale powtórzę...
Zjechanie ze skrzyżowania.
Póki na nim jestem to jestem na przecięciu/połaczeniu, rozwidleniu itd dróg...aby być na drodze muszę opuścić to miejsce.

pytanie adresuje do kolegi evo, "jestem już na drodze z pierwszeństwem", chcialbym się dowiedzieć gdzie jest ta granica między pierwszeństwem a podporządkowanym
rusel

Postprzez evo9rs » niedziela 23 marca 2014, 14:54

rusel napisał(a):ponowie pytanie, co sprawia, że jesteśmy na drodze z pierwszenstwem?

Już odpowiedziałem:
Skoro A-7 ostrzegał cię o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem i wjechałeś na tą drogę....tzn. że jesteś na drodze z pierwszeństwem.

Kiedyś też sądziłem że musze zobaczyć znak D-1, który mnie o tym poinformuje , ale to by była nadinterpretacja w takiej sytuacji.

rusel napisał(a):pytanie adresuje do kolegi evo, "jestem już na drodze z pierwszeństwem", chcialbym się dowiedzieć gdzie jest ta granica między pierwszeństwem a podporządkowanym

Skoro skręciłeś w drogę z pierwszeństwem i jedziesz tą drogą, to chyba jasne, że masz pierwszeństwo nad pojazdami zbliżającymi się drogą podporządkowaną.

Poczytajcie konwencję wiedeńską o ruchu tam jest to trochę czytelniej napisane - art. 16.2 i 18.4 oraz 18.1

Tu jest jeszcze fajny przykład:
Obrazek

Wasza interpretacja stanowi poważne zagrożenie na drodze.

========================
materialyIRD napisał(a):Chodziło mi o sytuację z mojej 1 krzyżówki[/color]. Czerwony jedzie prosto, niebieski skręca w lewo. Oboje stoją i czekają na swoją "szansę". I teraz tak: Jeśli czerwony pierwszy wjedzie na jezdnię to ma pierwszeństwo przed niebieskim? A jeśli pierwszy wjedzie niebieski - to on ma pierwszeństwo? Tak jest wg tego co piszesz.

Obrazek
Czerwony ma ustąpić pierwszeństwa niebieskiemu.
Jeżeli czerwony wjedzie, wcześniej to nie będzie sytuacji kolizyjnej, bo zjedzie ze skrzyżowania.
evo9rs

Postprzez materialyIRD » niedziela 23 marca 2014, 15:58

Evo chyba nie czytałeś tego co zostało napisane w moim poście na zielono. Ściągnij sobie metodę obliczania przepustowości skrzyzowan bez sygnalizacji. Poczytaj ją, może zmienisz zdanie. Co do tabliczki to informuje ona o skrzyżowaniu i skrecajacy w lewo ma ustąpić skrecajacemu w prawo. Jestem pewny, że w sądzie da się to udowodnić. Temat właściwie do zamknięcia. Pierwszeństwo jadącego na wprost i.skrecajacego w prawojest jednoznaczne.
materialyIRD

Postprzez evo9rs » niedziela 23 marca 2014, 16:38

A ty poczytaj konwencję wiedenską o ruchu, to też zmienisz zdanie.

Widać wytyczne obliczania przepustowości tez przeczytałeś po łebkach. Skrzyżowania o przesunietych wlotach należy traktować jak dwa oddzielne skrzyżowania w celu obliczenia przepustowości wlotów.
evo9rs

Postprzez rusel » niedziela 23 marca 2014, 17:23

Już odpowiedziałem: Skoro A-7 ostrzegał cię o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem i wjechałeś na tą drogę....tzn. że jesteś na drodze z pierwszeństwem.

to kto ma pierwszenstwo i dlaczego?
rusel

Postprzez evo9rs » niedziela 23 marca 2014, 17:47

PORD:
Oddział 7
Przecinanie się kierunków ruchu
Art. 25.
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony,
a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

KW:
Art 16.2 Podczas wykonywania manewru zmiany kierunku kierujący (...) jest obowiązany przepuścić pojazdy jadące z przeciwnego kierunku na jezdni, którą zamierza opuścić.

Niebieski w miejscu przecinania kierunków ruchu skręca w lewo, więc zobowiązany jest przepuścić pojazdy jadące z kierunku przeciwnego.
evo9rs

Postprzez rusel » niedziela 23 marca 2014, 18:17

czyli wjazd na drogę z pierwszenstwem już mamy za sobą. Teraz zadam pytanie kiedy można stwierdzić, że kierujący skręcił juz w lewo?
rusel

Postprzez materialyIRD » niedziela 23 marca 2014, 18:59

evo9rs napisał(a):A ty poczytaj konwencję wiedenską o ruchu, to też zmienisz zdanie.

Widać wytyczne obliczania przepustowości tez przeczytałeś po łebkach. Skrzyżowania o przesunietych wlotach należy traktować jak dwa oddzielne skrzyżowania w celu obliczenia przepustowości wlotów.

Zaczynasz być chamski. Albo czytać nie umiesz, albo zmyślasz. W którym miejscu jest napisane, że jak skrzyżowanie ma przesunięte wloty to liczymy jak dwa?! Jest napisane wyraźnie, że "w przypadku gdy ta relacja korzysta z wydzielonego pasa na wlocie podporządkowanym, lub omija kolejkę pozostałych relacji korzystając z poszerzenia na wlocie, należy do obliczeń wziąć połowę jej natężenia." No dalej mądralo zapodaj stronę w której jest to napisane!

Konwencją wiedeńską się zasłaniasz mimo, że nasza Ustawa Prawo o Ruchu drogowym, czy drugi najważniejszy po Konstytucji akt prawny nie wypełnia jej wszystkich ustaleń! I to do niej masz się stosować! Chociaż, jeśli chcesz to stosuj się do prawa Tigrajczyków :D
materialyIRD

Postprzez evo9rs » niedziela 23 marca 2014, 22:15

rusel napisał(a):czyli wjazd na drogę z pierwszenstwem już mamy za sobą. Teraz zadam pytanie kiedy można stwierdzić, że kierujący skręcił juz w lewo?

Kiedy można stwierdzić , że kierujący skręcił już w lewo? Zadajesz dziwne pytania.... Jak skończy skręcać, to skręcił :).
Jeżeli jego kierunek jazdy będzie taki jak obowiązuje na drodze w którą skręcił to możemy być pewni, że zmienił kierunek jazdy czyli zakończył skręt.

Jeżeli chodzi o przyczynę zastosowanie art. 25 w twoim przykładzie - oba pojazdy zbliżały się do skrzyżowania kierunków ruchu drogą podporządkowaną.

========
Tutaj jeszcze raz ostatni rysunek, bo nie wczytał się poprawnie.
Obrazek

Napisałem, że wasza interpretacja stanowi poważne zagrożenie na drodze. Zauważcie, że w tym przykładzie wg waszej interpretacji, niebieski zatrzymuje się, żeby ustąpić pierwszeństwa czerwonemu, czerwony wjeżdża na skrzyżowanie, a tu niespodziewanie nadjeżdża zielony, nad którym czerwony nie ma już pierwszeństwa.
Uważam , że ze względu na bezpieczeństwo ruchu, nie można w ten sposób interpretować przepisów.

Jeszcze jedna rzecz. Gdyby pojawił się dodatkowy znak D-1 z miejscu różowego okręgu, czy wg was czerwony nadal miałby pierwszeństwo nad niebieskim?
Obrazek

==========

MateriałyIRD, skoro dla ciebie podpisana i ratyfikowana umowa międzynarodowego nie ma żadnej mocy prawnej, to proszę nie wyskakuj mi to z metodami obliczania przepustowości skrzyżowań...
evo9rs

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze